• Απολογισμός και Ισολογισμός του Κράτους του οικονομικού έτους 2009

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

  Συζητάμε σήμερα στη Βουλή για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους του οικονομικού έτους 2009. Ο προϋπολογισμούς του έτους 2009 καταρτίστηκε από τη Ν.Δ. και εκτελέστηκε κατά τα 10/12 από αυτή. Η συζήτηση αυτή έχει νόημα σήμερα να εκτιμήσουμε με επίσημα στοιχεία την αξιοπιστία αυτού του προϋπολογισμού. Και πράγματι Κ.Κ. προκαλεί θλίψη και οργή, η αποκάλυψη της πραγματικότητας ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τις προβλέψεις των συντακτών αυτού του προϋπολογισμού. Αποτελεί παράδειγμα ανευθυνότητας, παράδειγμα επικινδυνότητας, παράδειγμα προς αποφυγή του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας.

  Τι να πει κανείς, ότι το έλλειμμα ξεκίνησε με πρόβλεψη 2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2009, την άνοιξη ανέβηκε στο 3,7%, το φθινόπωρο στο 6% και εντέλει έπειτα από τον έλεγχο της Eurostat  εκτινάχθηκε στο 15,4%. Αλήθεια πώς μπορεί να αισθάνονται οι Βουλευτές της Ν.Δ., πολλοί των οποίων ψήφισαν αυτόν τον προϋπολογισμό, που προέβλεπε έλλειμμα 2%. Δηλαδή 5 δις € σε απόλυτα νούμερα και τώρα βλέπουν ότι το έλλειμμα κατέληξε να είναι 36 δις €.

  Κ.Κ.

  Αυτή η Κυβέρνηση που κατέθεσε  αυτόν τον προϋπολογισμό κατά τη γνώμη αποτελεί τον ορισμό της ανεύθυνης και εθνικά επικίνδυνης Κυβέρνησης. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι απεχώρησε πανικόβλητη κάτω από το βάρος των ευθυνών της, αφήνοντας άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά που αυτή η ίδια άναψε. Και προβληματίζει ιδιαίτερα η αλαζονεία και η εμμονή των περισσοτέρων ομιλητών της μείζονος αντιπολίτευσης οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν την πραγματικότητα μέσα από παραμορφωτικούς φακούς. Αυτή την πλαστή πραγματικότητα όμως την βλέπουν μόνο αυτοί. Όλοι οι άλλοι και κυρίως ο ελληνικός λαός βλέπουν αλλά και βιώνουν την πραγματικότητα, έχουν καταλογίσει τις ευθύνες και προσβλέπουν την έξοδο από την κρίση στη σημερινή Κυβέρνηση, στο σημερινό Πρωθυπουργό.

  Προκαλεί μάλλον ΘΥΜΗΔΙΑ ο ισχυρισμός του εισηγητή της Ν.Δ. ότι το έλλειμμα εκτοξεύθηκε επειδή δεν πήρε έγκαιρα μέτρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους 2 τελευταίους μήνες του 2009. Είναι επιχείρημα έωλο και παιδαριώδες που δεν πείθει ούτε τον σκληρό πυρήνα των οπαδών της. Την ίδια θυμηδία προκαλεί το επιχείρημα ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ευθύνεται για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η Ν.Δ. παρέλαβε χρέος της τάξης των 168 δις € και το παρέδωσε 298 δις € . Σε 5 χρόνια δηλαδή διπλασίασε περίπου το χρέος που είχε το ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του. Γι” αυτό κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. καλά θα κάνετε να κάνετε την αυτοκριτική σας και να συμβάλλετε θετικά από την θέση που σας έταξε ο ελληνικός λαός στην πορεία ανόρθωσης της χώρας που επιδιώκει η σημερινή Κυβέρνηση. Και είναι λυπηρό ν” ακούγονται από τον αρχηγό σας συνταγές μαθητευόμενων μάγων για μηδενισμό του ελλείμματος και περιορισμό του χρέους. Είναι ίδιες συνταγές που οδήγησαν τη χώρα σ” αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση.

  Αν δεν μπορείτε λοιπόν να συμμετέχετε στην εθνική ανάγκη ανόρθωσης της χώρας, μην εκμεταλλεύεστε τα συναισθήματα των πολιτών οι οποίοι πραγματικά στενάζουν κάτω από το βάρος της οξείας οικονομικής κρίσης που εσείς προκαλέσατε κατά κύριο λόγο. Βεβαίως όχι μόνο εσείς. Έχουμε και εμείς ευθύνες από το Κυβερνητικό παρελθόν μας αλλά και σήμερα. Και οφείλουμε όπου βρίσκουμε λάθη στη ρότα να επανορθώνουμε.

  Κ.Κ.

  Όλοι γνωρίζουμε τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το φάντασμα της κατάρρευσης πλανιέται ακόμα πάνω από την Ελλάδα. Τα μεγάλα οξυμένα και πολλαπλά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν τα έχουμε περάσει, είναι ακόμα μπροστά μας. Με την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει παράταση στην επιβίωσή της παραμένοντας στη ζώνη του Ευρώ. Και χρειάζεται εδώ να θυμίσω πως από τα κραχ που έχουν συμβεί στο παρελθόν δεν κινδύνευσαν ποτέ οι έχοντες. Οδηγήθηκαν όμως στην απόλυτη εξαθλίωση οι μη προνομιούχοι, οι μισθωτοί, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Άλλωστε την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης δεν την υπαγόρευσε ούτε η πλουτοκρατία ούτε οι ξένοι ούτε οι κερδοσκόποι ούτε ο διεθνής καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός. Υπόλογη είναι στο σύνολό της  η πολιτική τάξη της χώρας μας για την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα που επί πολλά χρόνια χτυπούσαν κόκκινο. Υπόλογη είναι η μη παραγωγική Ελλάδα. Η Ελλάδα της αυταρέσκειας, της υπερκατανάλωσης, της ήσσονος προσπάθειας, της ανομίας, της διαπλοκής, της δημαγωγίας του λαϊκισμού και της διαφθοράς. Και έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα ως Κυβέρνηση πάνω σε αυτά.

  Η Κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος. Η μείωσή του κατά 6% την προηγούμενη χρονιά είναι αξιοσημείωτη και σημαντική. Επιτεύχθηκε με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Οφείλει τώρα να συγκροτήσει ένα συνεκτικό και εφαρμόσιμο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα αμβλύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί. Καλείται να συμβιβάσει δύο εκ των πραγμάτων αντιφατικά πράγματα. Την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα δεινά μιας παρατεταμένης ύφεσης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου. Αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του. Η οριστική έξοδος από την κρίση δε μπορεί παρά να στηριχθεί σε ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα υπερβαίνει τις συμβατικές υποχρεώσεις που μας επιβάλλει το μνημόνιο και θα κατανέμει δίκαια τα βάρη. Κύριε Υπουργέ αν θέλετε να εισπράξετε οφειλές να εφαρμόσετε στην πράξη φορολογική δικαιοσύνη να κάνετε δίκαιη κατανομή των βαρών, υπάρχουν τρόποι. Δε θα τους βρείτε στέλνοντας στη δικαιοσύνη μικροοφειλέτες της εφορίας, ολίγων ευρώ. Αρκετή ύλη έχει η δικαιοσύνη που αντικειμενικά φτάνει στα όρια της αρνησιδικίας. Μην της προσθέσετε και άλλη. Άλλωστε δε θα έχετε ορατό οικονομική όφελος. Χρήματα μπορείτε να βρείτε. Να δώσω 2 παραδείγματα. Αν αναψηλαφήσετε τη λίστα των οφειλετών των 35 δις €. Αλήθεια πότε θα δημοσιεύσετε τις καταστάσεις; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από ετούτο το βήμα δεσμεύθηκε να γίνουν. Γιατί δεν το πράττετε; Να σας πω άλλο παράδειγμα. Μπορείτε να στείλτε το ΣΔΟΕ στο ημικρατικό-κοινωφελούς χαρακτήρα  Ερρίκος Ντυνάν, να δείτε ότι εκεί λειτουργεί μια ιδιωτική κλινική κατά παράβαση κάθε νόμου και κάθε έννοιας δικαίου. Θα δείτε λοιπόν ότι παρά τη γνωμοδότηση τμήματος του νομικού συμβουλίου του κράτους, εκεί καλά κρατεί. Βέβαια ολ” αυτά ξεκίνησαν επί υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου. Όμως είμαστε Κυβέρνηση ήδη 18 μήνες και κάτι πρέπει να κάνουμε. Η χώρα μας ή θα γίνει παραγωγική ή θα διολισθαίνει όλο ένα και περισσότερο στη δύνη αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

  Κ.Κ.

  Η σημερινή συζήτηση φέρνει στην επιφάνεια συγκεκριμένα ερωτήματα που πολλές φορές έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν απ” όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

  • § Μπορεί η χώρα μας να καταρτίσει έναν εθνικό αξιόπιστο προϋπολογισμό;
  • § Μπορεί να ελέγξει την εκτέλεσή του;
  • § Επιτυγχάνονται οι στόχοι του;
  • § Υπάρχει πλήρης αποτύπωση για το πού παν τα χρήματα των φορολογουμένων;
  • § Ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί να δεσμεύσει την πολιτεία, τις παραγωγικές δυνάμεις, την οργανωμένη κοινωνία;
  • § Θα έχουμε και στο μέλλον συζητήσεις σαν τη σημερινή όπου ψηφισμένοι προϋπολογισμοί καταλήγουν να αποτελούν μνημεία ανευθυνότητας;

  Έχω την εδραία πεποίθηση ότι η σημερινή Κυβέρνηση με το έργο της απαντά θετικά στα πιο πάνω ερωτήματα. Έχει βελτιώσει αποφασιστικά και την ποιότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης και την ενίσχυση της λογοδοσίας. Είχα την ευκαιρία να εισηγηθώ στη Βουλή το νόμο 3871/10 για τη δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη. Ο νόμος αυτός αποτελεί ένα σημαντικό καθοριστικό και στέρεο βήμα, στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, του εξορθολογισμού και του ελέγχου των δημοσίων δαπανών. Με το νόμο αυτό ενισχύθηκε ουσιαστικά η αξιοπιστία, η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

  Σήμερα υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες και αρχές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Σήμερα ο προϋπολογισμός είναι διαφανής και αυτοαποκαλυπτικός. Υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των δημοσίων δαπανών. Έχουν εισαχθεί ισχυροί θεσμοί διαφάνειας, δημοσιοποίησης των στοιχείων και λογοδοσίας προς τη Βουλή και τους πολίτες. Τέτοια μέτρα χρειάζονται κατά τη γνώμη μου και όχι συνταγματικές εγγυήσεις έξωθεν προτεινόμενες ή επιβαλλόμενες. Και δράττομαι της ευκαιρίας κύριε Πρόεδρε να σας ζητήσω να επισπεύσετε τη δημιουργία γραφείου προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο που περιγράφεται μεν στο νόμο, δεν έχει όμως ακόμα συσταθεί.

  Κ.Κ.

  Θέλω να πιστεύω ότι ποτέ στο μέλλον καμία Κυβέρνηση καμιάς παράταξης δε θα καταρτίσει τέτοιον αναξιόπιστο προϋπολογισμό όπως αυτόν του 2009. Ο λαός αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και είναι πρόθυμος να στηρίξει ένα πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αρκεί να γνωρίζει ότι οι θυσίες του θα συμβάλλουν στην αναμόρφωση της χώρας. Και εμείς εδώ οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το διακύβευμα δεν είναι το κυβερνητικό παρόν της παράταξής μας ούτε η κυβερνησιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το διακύβευμα είναι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της πατρίδας μας.

  02/03/2011