Εθνικό σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση
Κ.Κ.
Η επερώτηση αυτή, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πόλεμος φθοράς του αντιπάλου αλλά σα δημιουργικός κοινοβουλευτικός έλεγχος. Που σκοπεύει στην έξοδο από το τέλμα. Στις ευνομούμενες δημοκρατίες πολιτικός ανταγωνισμός σημαίνει ανταγωνισμός προσφοράς, ανταγωνισμός πολιτικού και κοινωνικού ήθους.
Σκοπός της αντιπολίτευσης αφού ετάχθη σ” αυτή τη θέση από τον ελληνικό λαό είναι να αναδεικνύει τις αδυναμίες, να προβάλει τις αντιφάσεις, να αποκαλύπτει την απόσταση μεταξύ λόγων και έργων της Κυβέρνησης και να προτείνει λύσεις
Θα περίμενε κανείς στην Ελλάδα του 2005 μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να χτίσει πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της άφησε η προηγούμενη. Να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Να είναι συνεπής εν πάση περιπτώσει με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και αφού επαγγελόταν κεντρώα πολιτική, να προωθεί περαιτέρω τον εκδημοκρατισμό των θεσμών, να λαμβάνει μέτρα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Αντ” αυτού ενάμισι χρόνο τώρα παρακολουθούμε μια συνειδητή προσπάθεια αυτοκαταρράκωσης του κύρους της χώρας διεθνώς και αναίρεσης των κατακτήσεων του λαού.
Παρακολουθούμε μια αδυσώπητη οπισθοχώρηση. Η Ν.Δ. σε όλους του τομείς προσπαθεί να κατεβάσει τον πήχη. Περιγράφει μια πλασματική πραγματικότητα, επιδιώκει τη λήθη, για να καλύψει την αμηχανία και την αδυναμία της να αντεπεξέλθει στα κυβερνητικά της καθήκοντα. Καθημερινά γίνεται όλο και πιο φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση αποτελεί τον ορισμό της ανακολουθίας και της αυτοδιάψευσης.
Η επίκαιρη επερώτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση εστιάζεται στην αδιαφορία ή την αδυναμία της Κυβέρνησης να προωθήσει λύσεις στα ζητήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Είναι γεγονός ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εξαπλώνονται στις δυτικές κοινωνίες. Και στην Ελλάδα περισσότερα πλέον άτομα στηρίζονται στο κοινωνικό δίχτυ προστασίας που οφείλει η πολιτεία να απλώσει προστατευτικά γι” αυτούς. Σ” αυτό το φαινόμενο συμβάλλουν η περιορισμένη ανάπτυξη, η υψηλή ανεργία, η μετανάστευση, η παράνομη εργασία, η γήρανση του πληθυσμού και η άμβλυνση των οικογενειακών σχέσεων.
Κ.Κ.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, ευρύτερο της φτώχειας, με σαφείς κοινωνικές διαστάσεις που συνδέεται και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ατόμων πέραν από το εισόδημά τους. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι το φύλο, η ηλικία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι χρήστες ναρκωτικών, οι ψυχικά ασθενείς, τα παιδιά που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο κ.α.. Από τις πολιτικές που ασκούνται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος γίνεται αντιληπτή η ιδεολογική και κοινωνική κατεύθυνση της Κυβέρνησης. Γίνεται αντιληπτό το εάν επιδιώκει την κοινωνική συνοχή ή ασκεί κυνικές πολιτικές που εντέλει οδηγούν στην κοινωνία των δύο τρίτων . Και πληθαίνουν τα σημάδια ότι η Κυβέρνηση καθοδηγείται από τη θατσερική άποψη ότι η κοινωνία είναι ανύπαρκτη. Αυτό αποδεικνύεται από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες. Πώς αλλιώς μπορούν να ερμηνευτούν οι άμεσες και απλόχερες ελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες και η παραπομπή στις καλένδες των αυξήσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους ;
Αυτή η θατσερική αντίληψη επιβεβαιώνεται απ” τη λιτότητα στους μισθούς και στις συντάξεις. Να θυμίσω ότι η μηνιαία κατώτατη σύνταξη γήρατος αυξήθηκε κατά 0,48 € την ημέρα και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ βλέπουν το εισόδημά τους να απογειώνεται κατά 0,67 € την ημέρα.
Η σκληρή αυτή εισοδηματική πολιτική δεν εφείσθη ούτε τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Όπου άλλωστε μειώθηκε και ο αριθμός τους.
Κ.Κ.
Εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο που επιτελέσθηκε επί των ημερών μας στην κατεύθυνση του κτισίματος ενός κοινωνικού κράτους. Γιατί αποτελεί ιστορική αλήθεια, ότι οι έννοιες κοινωνικό κράτος και κοινωνική πολιτική ήρθαν στο προσκήνιο από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Επιδιώξαμε σταθερά την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη όχι από φιλανθρωπία αλλά γιατί για μας είναι στοιχείο σύνθεσης της κοινωνίας. Είμαστε υπερήφανοι γιατί συστήσαμε το ΕΣΥ , τον ΟΓΑ και για υγειονομική κάλυψη και για ασφαλιστική. Το ΕΚΑΣ αλλά και πολλές πρόσθετες έμμεσες κοινωνικές παροχές, όπως τα ΚΑΠΗ, οι παιδικοί σταθμοί, ο κοινωνικός τουρισμός, οι επιδοτήσεις στους συγκοινωνιακούς φορείς κ.α.
Δεν ισχυρίζομαι ότι έγιναν όλα άριστα. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπήρξαν λάθη ή παραλήψεις. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπήρξαν αδυναμίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας. Έγινε όμως έργο.
Κύριοι της συμπολίτευσης,
Πριν από ενάμισι χρόνο ο λαός σας έταξε στο ρόλο της Κυβέρνησης, επειδή πίστεψε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις. Ή και για άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης. Και βρισκόμαστε σήμερα, στη δυσάρεστη θέση να καταθέσουμε αυτή την επίκαιρη επερώτηση γιατί
- Ø Διαπιστώνουμε με θλίψη την ανυπαρξία πολιτικής για την κοινωνική ενσωμάτωση.
- Ø Διαπιστώνουμε την απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και του κοινωνικού διαλόγου.
- Ø Διαπιστώνουμε έλλειψη αξιολόγησης και παραμέληση της εφαρμογής του ισχύοντος εθνικού σχεδίου δράσης κοινωνικής ενσωμάτωσης.
- Ø Διαπιστώνουμε ακόμα την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της χώρας.
Σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.
Κ.Κ.
Το ΕΣΔΕΝ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Σ” όλες τις χώρες της Ε.Ε. από το 2000, όταν στην Νίκαια, επί γαλλικής προεδρίας, αποφασίστηκε αυτή η πολιτική, ανά διετία υποβάλλονται εθνικά σχέδια.
Προβλέπεται απολογισμός των πράξεων, δυνατότητα αναθεώρησης και βεβαίως η λεγόμενη ανοιχτή μέθοδος συντονισμού. Δηλαδή, η ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η μεταφορά και σύγκριση εμπειριών μεταξύ των χωρών μελών, η διαμόρφωση τελικών προτάσεων.
Ολ” αυτά ακολουθήθηκαν με συνέπεια ως το 2004. Σήμερα παρακολουθούμε τις ελλείψεις και την αμηχανία της Κυβέρνησης. Μέχρι τα τέλη Μαΐου 2005, ένα μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία, δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο ούτε καν κείμενο αξιολόγησης του προηγουμένου (2003-2005). Να θυμίσω ότι εγκαίρως καλέσαμε τον Υπουργό απασχόλησης στην Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων για να μας ενημερώσει και ακόμα αναμένεται.
Κ.Κ.
Επιτέλους κατετέθη. Ένα γενικόλογο κείμενο. Γεμάτο από υποσχέσεις και αντιφάσεις αλλά εντέλει, ανίδεο για τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Είναι ενδιαφέρον βέβαια το ότι σε γενικές γραμμές το νέο ΕΣΔΕΝ είναι εγκωμιαστικό για τις πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφού βασίζεται σε αυτές. Αλλά είναι και κλεψίτυπο αφού αρκετές από αυτές τις πολιτικές τις παρουσιάζει σαν καινούργιες.
Στην πράξη όμως όλες σχεδόν οι πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής βρίσκονται επί 16 μήνες σε απόλυτη εκκρεμότητα.
Υποχρηματοδοτούνται. Το μέλλον τους προμηνύεται δυσοίωνο. Και στην καλύτερη περίπτωση, διεκπεραιώνονται με τεράστιες καθυστερήσεις. Όπως τα προγράμματα βοήθεια στο σπίτι, ψυχαργώς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών κ.α.
Κ.Κ.
Η διαδικασία κατάρτισης ενός ΕΣΔΕΝ, θα πρέπει ν” ανταποκρίνεται στη σημασία του στόχου. Θα πρέπει να επιτρέπει σε κάθε πολίτη να έχει τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη. Γι” αυτόν ακριβώς το λόγο ο διάλογος για την κατάρτιση του ΕΣΔΕΝ θα πρέπει να είναι ουσιαστικός.
Θα πρέπει βεβαίως, να έχει προηγηθεί μια ρεαλιστική αποτίμηση υλοποίησης του προηγούμενου σχεδίου. Θα πρέπει να υπάρχει απολογισμός. Χωρίς απολογισμό και χωρίς κοινωνικό διάλογο, δεν μιλάμε για εθνικό σχέδιο αλλά για τεχνοκρατικές ασκήσεις επί χάρτου. Σας το λέει ξεκάθαρα η ΓΣΕΕ, σας το λέει και στην έκθεσή της η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Κ.Κ.
Το ΕΣΔΕΝ που καταθέσατε σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσει των καιρών. Θα περίμενε κανείς απ” αυτό :
1ο Μια περαιτέρω ωρίμανση της συνολικής στρατηγικής αντίληψης για το τι είναι κοινωνική συνοχή, τι είναι κοινωνική ένταξη και πώς προωθείται. Αυτό που επεδίωξε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και να σας πω και κάτι. Εμείς ξεκινήσαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας. Η Ν.Δ. όσο ήταν αντιπολίτευση κραύγαζε για 2,000,000 φτωχούς χωρίς να ομολογεί τι μέτρα λάβαμε εμείς προκειμένου να αμβλύνουμε το φαινόμενο. Χωρίς να ομολογεί τις συνεχείς αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών που οδήγησαν την Ελλάδα να φτάσει το μέσο όρο των κοινωνικών δαπανών της Ε.Ε. των 15.
Σήμερα οι κοινωνικές δαπάνες έχουν αρχίσει να φθίνουν. Καμιά προοπτική αύξησης δεν υπάρχει. Η έλλειψη χάραξης συγκεκριμένης πολιτικής και στρατηγικής πηγαίνει την υπόθεση κοινωνική ένταξη πολλά βήματα πίσω.
Ενώ οι καιροί απαιτούν πολιτική στην κατεύθυνση του «ό,τι χρειάζεται», η Ν.Δ. απαντά με μέτρα του «ό,τι έχουμε ευχαρίστηση».
Γι” αυτό και στα οικονομικά σας μέτρα παραγνωρίζετε εξολοκλήρου την κοινωνική οικονομία ως διαδικασία κοινωνικής συνοχής, ως διαδικασία αναπτυξιακής κοινωνικής πολιτικής. Παραγνωρίζεται δηλαδή, έναν τομέα την Ευρωπαϊκής Οικονομίας που απασχολεί σήμερα το 7% της αμειβόμενης εργασίας στην Ευρώπη.
Το 2ο που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στο ΕΣΔΕΝ είναι η συνέχιση της ολοκλήρωση του κοινωνικού ιστού ασφαλείας με προσθήκες νέων παροχών και κάλυψη μονάδων του πληθυσμού που διέφυγαν. Αντ΄ αυτού το ΕΣΔΕΝ που καταθέσατε σφυρίζει αδιάφορα.
Μια 3η σημαντική κατεύθυνση είναι η αποκέντρωση της κοινωνικής ποιλιτικής.
Μόνο αν η κοινωνική πολιτική έλθει κοντά στον πολίτη που την έχει ανάγκη, στις αποκεντρωμένες δομές του κράτους μόνον τότε μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα δεν σπαταλώνται και αντιμετωπίζονται οι βασικές ανάγκες. Στο διάστημα όσο είστε κυβέρνηση αλλά και στο νέο ΕΣΔΕΝ η ανταπόκριση στην κοινωνική πολιτική των ΟΤΑ αφήνεται στην τύχη της.
Έτσι για του λόγου μου το αληθές, να σας καταθέσω δελτίο τύπου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος που κάνει λόγο,
- Ø για 2,500 εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι,
- Ø για 750 δομές κοινωνικής φροντίδας στους δήμους που φθίνουν,
- Ø για 60,000 ωφελούμενους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τις προσφερόμενες κοινωνικές υπηρεσίες,
- Ø για ευρωπαϊκά κονδύλια που βρίσκονται στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομίας αλλά δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμα.
Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει ότι η ΚΕΔΚΕ θεωρεί ότι οι νέες διακηρύξεις και τα ευχολόγια της Κυβέρνησης στην πράξη οδηγούν σε υπονόμευση των δομών κοινωνικής φροντίδας.
Και τέλος 4ο, το κλειδί για την κοινωνική ένταξη είναι η απασχόληση. Μόνο η εργασία δίνει μόνιμη ασπίδα ενάντια στην φτώχεια. Η Κυβέρνηση, παρά την ρητορική της, αρκείται σε ξαναζέσταμα των πρωτοβουλιών που ήδη είχε πάρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε μια εποχή όμως που η μακροοικονομικές συνθήκες ήταν πολύ ευμενέστερες. Και φρόντισε να τις κάνει δυσμενείς η ίδια η Κυβέρνηση με την ανεκδιήγητη απογραφή της.
Κ.Κ.
Το μέλλον προβλέπεται ζοφερό.
Είδαμε την Κυβέρνηση να αυτοαναιρείται και να αυτοδιαψεύδεται.
Παρακολουθήσαμε να ψηφίζεται ένας έωλος προϋπολογισμό που ήδη αναιρέθηκε. Παρακολουθήσαμε σκληρά φορολογικά μέτρα που απ” ότι φαίνεται θα βρουν άμεση συνέχεια. Παρακολουθήσαμε την αύξηση των εμμέσων φόρων.
Υποσχέθηκε η Κυβέρνηση, επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης για τις χαμηλές οικονομικά και κοινωνικές τάξεις που όμως δεν έδωσε ποτέ. Αντ” αυτού ετοιμάζεται να εξομοιώσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης, με προφανείς επιπτώσεις στα φτωχά νοικοκυριά. Ως και τα φτηνά τσιγάρα αύξησε επιλεκτικά, προκειμένου να πλέξει ένα υφάδι κοινωνικής προστασίας. Είδαμε να εφαρμόζονται σειρά απορυθμιστικών μέτρων που βαφτίστηκαν μεταρρύθμιση. Είδαμε αναστάτωση στις εργασιακών σχέσεων και στο ωράριο εργασίας. Έπονται χειρότερες μέρες για το ασφαλιστικό. Τώρα παρακολουθούμε, την ακύρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη.
Παρακολουθούμε τη διάψευση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης. Το φιλολαϊκό προσωπείο πέφτει. Η κυβερνητική παράταξη παραμένει σταθερή στις γνωστές παραδοσιακές της μεθόδους.
Δεν απέχει ο χρόνος που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα κατανοήσει πλήρως ότι η έννοια κέντρο και η έννοια Κυβέρνηση Καραμανλή είναι έννοιες διαχρονικά αντίθετες και αλληλοαποκλειόμενες. Και τότε ο θα θυμηθεί το σύνθημα της γενιάς του 114 Καρά-Αμαν-αλι.
08/07/2005