• Εισηγητής στο Πολυνομοσχέδιο Υπουργείου Οικονομικών (1η Συνεδρίαση)

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Έχω την τιμή να εισηγούμαι στην ολομέλεια ένα μεγάλο και σύνθετο νομοσχέδιο στο οποίο προστέθηκαν πολλές και μεγάλου εύρους τροπολογίες. Ολ” αυτά βέβαια έχουν μια ενιαία  βάση, μια ενιαία αρχή και υπαγορεύονται από μια συγκεκριμένη ανάγκη, αυτήν της εμπρόθεσμης και αξιόπιστης εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Αποτελεί στην ουσία δηλαδή, εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε στη Βουλή. Για να δανειστώ έναν όρο από το σκάκι, μετά το μεσοπρόθεσμο είναι μια κίνηση φορσέ.

    Είχε δίκαιο ο Υπουργός όταν έλεγε, μόλις ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομίας, ότι εγκατέλειψε την Άμυνα για να έρθει στον πραγματικό «πόλεμο». Για να χρησιμοποιήσω πολεμικούς όρους, το πολυνομοσχέδιο αυτό και οι τροπολογίες στην ουσία αποτελούν ριπές ρυθμίσεων που αφορούν όχι μόνο το Υπουργείο Οικονομίας αλλά και πολλά ακόμα. Αυτές οι ριπές λοιπόν συζητήθηκαν σε δύο αναγνώσεις στην επιτροπή, προστέθηκαν οι τροπολογίες και σήμερα εισέρχονται στο Σώμα. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός, μέχρι την τελική ψήφιση του νόμου, είναι πρόθυμος να ενσωματώσει εποικοδομητικές παρατηρήσεις των Βουλευτών. Το έκανε άλλωστε στην πρώτη και δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στη συζήτηση στην επιτροπή. Ελπίζω κύριοι συνάδελφοι, στη συζήτηση που ξεκινά, να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό. Ελπίζω να μην επικρατήσει αυτό που συνήθως συμβαίνει, ιδιαίτερα από τη μεριά της αντιπολίτευσης, να γίνονται δηλαδή μονόλογοι κομματικού πατριωτισμού, που δεν αποβλέπουν στη βελτίωση του νόμου, αλλά αποκλειστικά στην προώθηση των κομματικών τους επιδιώξεων.

    Κυρίες και Κύριοι

    Αποτελεί κοινό τόπο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην καρδιά μιας μεγάλης δίνης. Αδυνατεί τουλάχιστον δημοσιονομικά να κάνει τις δικές της επιλογές, είναι υποχρεωμένη να υιοθετεί ένα πλαίσιο πολιτικής που θα συμφωνείται με τους εταίρους προκειμένου σε πρώτη φάση να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια με άλλες πολιτικές να καταφέρει να καταρτίσει και να υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας.

    Πριν μερικές μέρες, στις 21 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ελήφθη μια ιστορική απόφαση, που αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η απόφαση αυτή, δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Και είναι πολύ σημαντική η διάσταση που έδωσε ο ίδιος ο Τρισέ, όταν χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση ως μέρος της νομισματικής μας πολιτικής. Πράγματι, η επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους και η σημαντική μείωση του κόστους αποπληρωμής, ειδικά τα επιτόκια, πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, που αποτελούσε με μεγάλο ζητούμενο της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. μετά την κρίση του 2008. Τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να τις κατανοήσουμε στο πλαίσιο αυτό. Δηλαδή στα πλαίσιο άσκησης συντονισμένης νομισματικής πολιτικής. Αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρωζώνης σχετικά με τη συνοχή της, και τη διάθεση να καταπολεμηθούν οι συνέπειες της κρίσης με την αναδιάταξη των πόρων του ΕΣΠΑ – αυτό που έγινε γνωστό σαν νέο σχέδιο Μάρσαλ -.

    Μέτρα  διαρθρωτικού-αναπτυξιακού χαρακτήρα και νομισματικής πολιτικής  για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται συντονισμένα από την Ε.Ε. ώστε να τεθούν οι οικονομίες των χωρών που έχουν προβλήματα στο  έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Το ζήτημα της ανάπτυξης τίθεται σήμερα επί τάπητος. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες με όμορα προβλήματα όπως η Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία κ.λ.π.

    Η επιμήκυνση του χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής του χρέους σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων σημαίνει για τη χώρα μας εξοικονόμηση πόρων μεγαλύτερη των 20 εκατ.€. Αυτή η εξοικονόμηση σε συνδυασμό με αυτό που λέγεται σχέδιο Μάρσαλ, μπορεί να θέσει ξανά την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

    Όμως θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι το ξεπέρασμα της κρίσης ή θα γίνει από εμάς -εννοώ πολιτικές δυνάμεις, παραγωγικές τάξεις, πνευματική ηγεσία, λαός – ή δε θα συμβεί. Οι λύσεις ή θα δοθούν από εμάς ή δε θα υπάρξουν. Γι” αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε τα θετικά του μηχανισμού στήριξης, να ελαχιστοποιήσουμε ή και να ακυρώσουμε τα αρνητικά, να δώσουμε ουσιαστικές απαντήσεις με συνέπεια σ” ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης και γιατί όχι εθνικής συστράτευσης.

    Για να έχει θετικά αποτελέσματα και διάρκεια για τη χώρα μας η πρόσφατη απόφαση πρέπει να συνδυαστεί με γενναία μέτρα που θα ληφθούν και θα υλοποιηθούν από εμάς.

    Στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων

    Στην αποτελεσματικότητα λειτουργίας του δημόσιου τομέα

    Στη μείωση των δαπανών

    Στη βελτίωση της φοροσυλλεκτικής ικανότητας

    Στο ξεπέρασμα του τέρατος της γραφειοκρατίας

    Στο ξεμπλοκάρισμα των ιδιωτικών επενδύσεων που λιμνάζουν

    Με τη δημιουργία αποκεντρωμένων ανά περιφέρεια αποφασιστικών δομών που θα διευκολύνουν τις αναπτυξιακές διαδικασίες και πολλά άλλα.

     

    Κ.Κ.

    Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι μακρύς και δύσκολος. Χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις από εμάς στη Βουλή. Κυρίως όμως χρειάζεται υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Χρειάζεται έλεγχος για την πορεία εφαρμογής αυτών των αποφάσεων.

     

    Με άλλα λόγια χρειάζεται θεμελιακή αναδιάρθρωση των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών και ορθολογική μείωση του κράτους. Και βέβαια έξοδος από τη μεγάλη ύφεση που συρρικνώνει την ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει παραγωγή νέου πλούτου γιατί χωρίς αυτό δε μπορεί να λυθεί κανένα από τα βασικά μακροοικονομικά προβλήματα που μας έχουν φέρει στο χείλος της αβύσσου.

    Λύσεις σε όλα τα πιο πάνω επιχειρεί  να δώσει το πολυνομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση προκειμένου η Ελλάδα να βρει τη δημοσιονομική της ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια πρέπει ως πρώτο στόχο να κατακτήσει το πλεονέκτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το επόμενο έτος. Πρέπει ν” ανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι στους εταίρους και τους πιστωτές. Πρέπει να δείξει συνέπεια και αποτελεσματικότητα στη συμπεφωνημένα. Και οφείλω να επαναλάβω κάτι που κατ” επανάληψη έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, ότι κάθε πράξη συνέπειας  έναντι των υποχρεώσουν που έχουν αναληφθεί ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, λειτουργεί ευεργετικά για τον κάθε Έλληνα πολίτη του οποίου το προσωπικό, βιοτικό επίπεδο είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας. Του Έλληνα πολίτη που σήμερα βλέπει το μηνιαίο του εισόδημα να ελαττώνεται και τον προγραμματισμό της ζωής του ν” ανατρέπεται. Του Έλληνα πολίτη που απαιτεί ένα τέλος στις θυσίες του και στον οποίο οφείλουμε να δείξουμε ένα φως στο βάθος του τούνελ.

     

    Κ.Κ.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Στο πρώτο μέρος καθορίζεται το πλαίσιο των τουριστικών επενδύσεων με ειδική πρόβλεψη για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων

     

    Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.  Στοχεύει στη μείωση των δημοσίων δαπανών, στη βελτίωση της άσκησης οικονομικής πολιτικής, την είσοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και τον προσανατολισμό των επενδύσεων σε τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο τουρισμός.

    Στο τρίτο μέρος επιδιώκεται η ρύθμιση της αγοράς και εποπτείας των τυχερών παιγνίων. Υπάρχουν ακόμα πολλές διατάξεις που αφορούν τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών περαίωσης, την αντιμετώπιση εκκρεμών συνταξιοδοτικών, φορολογικών και τελωνειακών ζητημάτων και θεμάτων που αφορούν τη διοικητική οργάνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Η λογική του νομοσχεδίου έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να τακτοποιηθούν με τον κοινωνικά δικαιότερο και οικονομικά αποτελεσματικότερο τρόπο τα προβλήματα της δημοσιονομικής κρίσης και ταυτόχρονα να δοθεί σαφές μήνυμα στον ιδιωτικό τομέα σχετικά με τις επενδύσεις και το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πρότυπο που αν ακολουθηθεί θα έχει σημαντική απόδοση. Γιατί αναμφίβολα, μόνο με επενδύσεις και ανάπτυξη θα μπορέσει να καταστεί διαχειρίσιμο το έλλειμμα και το χρέος. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει σήμερα να περισταλούν οι δαπάνες και να αυξηθούν τα δημοσιονομικά έσοδα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά ορθολογικό και αποτελεσματικό από τη σκοπιά της οικονομικής πολιτικής. Στο βαθμό που, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει υπέρβαση στις δαπάνες και υστέρηση στα έσοδα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να θέσουμε τα θεμέλια για να λειτουργεί ο δημόσιος τομέας στη βάση του ελάχιστου κόστους. Η περιστολή των δαπανών αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τις νέες αρχές που φέρει το νομοσχέδιο για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικά του ΟΠΑΔ και του ΙΚΑ. Μπορεί δηλαδή να γίνει χωρίς καμία υποχώρηση του κοινωνικού κράτους.

    Κ.Κ.

    Παρότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουμε αναλυτικά για τα επιμέρους κεφάλαια και άρθρα του νομοσχεδίου, οφείλω να κάνω κάποιες κατ” αρχήν αναφορές στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου όσον αφορά τη ρύθμιση της αγοράς και της εποπτείας των τυχερών παιγνίων. Πρώτον να τονίσω ότι ο Υπουργός έκανε δεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις μας αποδεικνύοντας την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει με τον βέλτιστο τρόπο τις πολλές επιμέρους πτυχές του δύσκολου αυτού θέματος.

    Κ.Κ.

    Η ελληνική πολιτεία,  όσον αφορά την αγορά των τυχερών παιχνιδιών, ακολούθησε, μέχρι σήμερα, πολιτική περιοριστικού παιχνιδιού στηριζόμενη στην αποκλειστική παραχώρηση των τυχερών παιχνιδιών σε συγκεκριμένους παρόχους (ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία και Καζίνο) και σε ένα εξίσου περιορισμένο δίκτυο αποκλειστικών σημείων πώλησης. Με τον τρόπο αυτόν τα τυχερά παιχνίδια διεξάγονται μόνο από νόμιμους και ελεγχόμενους  παρόχους σε αποκλειστικούς χώρους. Αυτό τελεί σε απόλυτη εναρμόνιση με το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. και τις υπαγορεύσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και κυρίως με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του εν λόγω προϊόντος. Η γενική κατεύθυνση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης στηρίζεται στη θέσπιση και αποτελεσματική λειτουργία μηχανισμού αυστηρού ελέγχου των παρόχων των τυχερών παιχνιδιών. Οι αρχές αυτές τηρούνται απαρέγκλιτα στο παρόν νομοσχέδιο, όπως επίσης και η υπεράσπιση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ,  που είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο, αφού αποσκοπεί στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας τάξης και των καταναλωτών.

    Όμως πέραν αυτών των νόμιμων πόλων των τυχερών παιχνιδιών, στη χώρα μας ο παράνομος τζόγος καλά κρατεί. Υπάρχουν αναλύσεις που λαμβάνουν υπόψη μόνο τα επίσημα στοιχεία, οι οποίες δείχνουν ότι οι Έλληνες ποντάρουν πάνω από το 8% του ΑΕΠ, περίπου 13 δις€ στη θεά τύχη. Σ” αυτό τον παράνομο τζόγο συμβάλλει και η καινούργια τεχνολογία με το διαδικτυακό στοιχηματισμό. Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών ο παράνομος τζόγος (παιγνιομηχανές και διαδίκτυο) στη Ελλάδα ανέρχεται σε 4δις€ ετησίως. Το ελληνικό κράτος αδυνατεί να ελέγξει τον παράνομο τζόγο. Μάλιστα υπάρχουν και διαφημίσεις στους δρόμους και τις εφημερίδες παράνομου στοιχηματισμού.

    Για ολ” αυτά σίγουρα κάτι έπρεπε να γίνει. Να υπάρξει δηλαδή ρύθμιση στην αγορά και εποπτεία στα τυχερά παιχνίδια. Και παράλληλα να ενισχυθούν οι μηχανισμοί του κράτους που θα μπορούν να πατάξουν τις παράνομες δράσεις. Το θέμα αναμφίβολα είναι δύσκολο.

    Η λύση που προωθείται  μέσω του νομοσχεδίου είναι τέτοια που

    • § Δεν αλλοιώνει τη λειτουργία, τη νοοτροπία και το ήθος της κοινωνίας
    • § Προσφέρει διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο
    • § Συμμορφώνεται απολύτως στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε.
    • § Εξασφαλίζει δημοσιονομικό όφελος και όφελος σε σχέση με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων
    • § Ενισχύει την αξία του ΟΠΑΠ
    • § Εξασφαλίζει τον έλεγχο του δημοσίου και της Βουλής στο ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών

    Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται συγχρόνως το μάξιμουμ των εσόδων υπέρ του δημοσίου χρέους από τον ΟΠΑΠ και το μίνιμουμ των κοινωνικών, ηθικών, παιδαγωγικών και πολιτικών συνεπειών που ούτως ή άλλως εμπεριέχονται στα τυχερά παιχνίδια.

    Αυτό εξασφαλίζεται με την παραχώρηση του συνόλου των παιγνιομηχανημάτων στον ΟΠΑΠ, αναμένεται η άμεση είσπραξη πάνω από 500εκατ.€ αλλά και με παράλληλες δράσεις όπως η επέκταση της σύμβασης του ελληνικού δημόσιου με τον ΟΠΑΠ που αναμένεται να εξασφαλίσει πάνω από 400εκατ.€.

     

    02/08/2011