• ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

   

  ΕΡΩΤΗΣΗ και ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

   

  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  ΘΕΜΑ : ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

  Κύριοι Υπουργοί,

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων η θυγατρική του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ Υπηρεσιών προωθεί την έκδοση πιστωτικής κάρτας για χρήση της με τους συναλλασσόμενους, παίκτες και πράκτορες του οργανισμού. Η κάρτα συνεργασίας οργανισμού και τράπεζας θα είναι του τύπου Master card ή Visa.

  Πρόκειται για ενέργεια που προωθεί το τζόγο και θα δημιουργήσει μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αφού το ίδιο το κράτος προωθεί τους Έλληνες σε «τζόγο με πίστωση».

  Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, η ΟΠΑΠ Υπηρεσιών έδωσε στις τράπεζες μόνο 15 ημέρες προθεσμία για την υποβολή προτάσεων και μελετών, για την πιστωτική κάρτα που πρόκειται να εκδοθεί.

  Το μικρό χρονικό διάστημα, που δόθηκε στις τράπεζες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Οι οποίες εύλογα καταγγέλλουν ότι ο μικρός χρόνος που δόθηκε ήταν απαγορευτικός γι” αυτές, προκειμένου να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση.

  Όπως είναι φυσικό, οι τράπεζες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αφού τα 5,5 χιλιάδες πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα αποτελέσουν σημεία πολλαπλών συναλλαγών. Ο δε ετήσιος τζίρος συναλλαγών είναι της τάξης των 3,5 δις €.

  Το θέμα είναι μείζον, αφού οι χειρισμοί αυτοί εγείρουν υποψίες για προσυνεννόηση του ΟΠΑΠ με συγκεκριμένη τράπεζα. Σημειωτέον από μεριάς οργανισμού την υπόθεση χειρίζεται σύμβουλος του ΟΠΑΠ τέως διευθυντικό στέλεχος συγκεκριμένης τράπεζας.

  Πρόκειται για σαφές πλήγμα στην ισονομία και στις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και μάλιστα από οργανισμό εποπτευόμενο από το κράτος.

  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ.  ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1. Με ποια διαδικασία προμηθειών έγινε η πρόσκληση ενδιαφέροντος;
  2. Ποιες τράπεζες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και υπέβαλλαν προτάσεις;
  3. Έχει ενημερωθεί και αποφασίσει σχετικά το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. ως όφειλε με βάση τους νόμους και τους κανονισμούς λειτουργίας;

   

  Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

  30-6-2005

  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

   

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ