• Εξυγίανση της λειτουργίας και Ανάπτυξη βασικών τομέων του Εμπορίου και της Αγοράς

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Η κυβέρνηση πιστή στις συνήθειές της με κεντρώα και προοδευτική ρητορική να ασκεί αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική, κατέθεσε νόμο με στόχο -όπως ισχυρίζεται – την εξυγίανση της λειτουργίας της αγοράς. Μιλά για μεταρρύθμιση. Στην πράξη όμως συντελείται

  • Ø απορύθμιση των κοινωνικών συμφωνιών,
  • Ø επιβολή άδικου ανταγωνισμού,
  • Ø μεροληπτική μεταχείριση υπέρ των ολίγων μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Ø Ένας νόμος που θα επηρεάσει δυσμενώς τη ζωή των Ελλήνων και ιδιαίτερα της ελληνικής οικογένειας.

  Αλλά μια και πολλά και βαρύγδουπα ακούγονται από την κυβέρνηση για ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς, για νέες θέσεις εργασίας, ας ξεκινήσω την ομιλία μου με τα αυτονόητα.

  Το εμπόριο ως λειτουργία είναι η οργανωμένη οικονομική δραστηριότητα που μεσολαβεί ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση. Ο τρόπος που διαρθρώνεται και λειτουργεί επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την οργάνωση, την κερδοφορία, τη βιωσιμότητα της παραγωγής. Όμως αυτός ο τρόπος μπορεί  και ν” αποκλείσει ή να αφανίσει ολόκληρους παραγωγικούς κλάδους.

  Έτσι έχω να παρατηρήσω τα εξής:

  Από πολιτική και οικονομική σκοπιά λοιπόν, είναι αδιανόητο λοιπόν να μιλάμε για το εμπόριο ως να επρόκειτο για αυτονόητη οικονομική και κοινωνική λειτουργία.

  Για να γίνω σαφής.

  1. Υπάρχει εμπόριο ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Καμία αναφορά στο νομοσχέδιο ακριβώς γιατί έχει στόχο να υπηρετήσει απλά και μόνο το αεθνικό ξένο κεφάλαιο.
  • 2. Υπάρχει εμπόριο της δοκιμαζόμενης ελληνικής βιοτεχνικής παραγωγής. Επίσης καμία αναφορά.

   

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

  Ας δούμε τι σημαίνει η νέα διακυβέρνηση της Ν.Δ.

  Σημαίνει :

  • Ø κατάργηση κάθε διαλόγου
  • Ø κατάργηση κάθε κοινωνικής συμφωνίας
  • Ø περιφρόνηση των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας,
  • Ø αδιαφορία για τη βούληση όλων των ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών φορέων εμπόρων και βιοτεχνών.

  Εσείς όμως διαπνεόμενοι από τη θατσερική αντίληψη ότι η κοινωνία είναι ανύπαρκτη προχωράτε σε αυτές τις ρυθμίσεις.

  Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

  Πρόκειται πραγματικά για νομοσχέδιο το οποίο πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες.

  Ακόμα πλήττει τους μικροπωλητές των λαϊκών αγορών. Και εντέλει τα λαϊκά καταναλωτικά στρώματα. Αφού τους καθιστά έρμαια ενός ολιγοπολικού ελέγχου της Αγοράς.

  Στον αντίποδα τώρα. Ποιοι ωφελούνται;  Μόνο τα μεγάλα καταστήματα και δη τα πολυκαταστήματα.

  Αλλά να ρωτήσω κάτι κύριε Υπουργέ. Τι ποσοστό αυτών των καταστημάτων είναι ελληνικής ιδιοκτησίας;  Ελπίζω στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης να μη θεωρήσετε την ερώτησή μου αφελή ή εθνικιστικής χροιάς. Και το λέω αυτό γιατί από τη μία η μαυροφορούσα Δεξιά σας, υπό το μανδύα της Δεξιάς του Κυρίου κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως παγκοσμιοποιημένη και απ” την άλλη εσείς τα δίνετε όλα στο παγκοσμιοποιημένο εμπόριο.

  Ως συνήθως βέβαια «αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάνε οι κότες».

  Έχω και ένα 2ο ερώτημα κύριε Υπουργέ. Μπορείτε να με πληροφορήσετε ποιο ποσοστό των διακινούμενων προϊόντων από τα πολυκαταστήματα είναι ελληνικής προέλευσης;

  Και ακόμα, έχετε κάνει ως οφείλατε, πρόταση διαλόγου προς τα πολυκαταστήματα, πήρατε κάποια μέτρα ώστε να εξευρεθεί τρόπος προώθησης των ελληνικών προϊόντων; Όχι βέβαια. Άλλοι είναι οι στόχοι σας.

  Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

  Δεν είναι ούτε στείρα αντιπολίτευση ούτε μηδενισμός ούτε απαισιοδοξία αλλά τα αποτελέσματα που αναμένονται θα είναι :

  • v Τσάκισμα της ραχοκοκαλιάς των μικρομεσαίων αφού καταργείται ο δίκαιος ανταγωνισμός και είναι απ” όλους παραδεκτό ότι οι ώρες λειτουργίας στον εμπορικό τομέα αποτελούν πράγματι παράγοντα ανταγωνισμού.
  • v Τσάκισμα του χώρου που δημιουργεί τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Είναι γνωστές οι οικονομικές μελέτες σε ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν αντίστοιχα μέτρα, οι οποίες κατέδειξαν ότι η αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων δεν οδηγεί σε περισσότερη κατανάλωση και επομένως δεν οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη ούτε σε νέες θέσεις εργασίας.
  • v Τσάκισμα της ραχοκοκαλιάς της ενεργούς ζήτησης της ελληνικής οικονομίας.
  • v Τσάκισμα των κοινωνικών και οικονομικών μηχανισμών ανακούφισης της φτώχειας.

  Εκείνο που θα αλλάξει εντέλει είναι η στιγμή και ο τόπος της κατανάλωσης. Αφού με τη γενικότερη οικονομική σας πολιτική μειώνετε συνεχώς η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

  Αλλά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

  Επιτρέψτε μου να επεκταθώ σε μια μεγάλη παράπλευρη απώλεια που θα συμβεί στην ελληνική οικογένεια διότι δεν πρόκειται περί απλών αλλαγών στο ωράριο εργασίας.

  Διότι αυτό το νομοσχέδιο σε συνδυασμό με το ερχόμενο του Υπουργείου Εργασίας θα αλλάξουν ριζικά τον ρυθμό και τη ζωή των Ελλήνων.

  Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να εφαρμόζει πολιτικές και μέτρα που θα επικεντρώνονταν στη φιλική σχέση οικογένειας και εργασίας κάνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι προφανές ότι μακροχρόνια οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές και στη δομή και στη λειτουργία της οικογένειας και στο δημογραφικό.

  Όλ” αυτά συμβαίνουν ενώ εμφανίζεται κρίση στην ελληνική οικογένεια.

  Αύξηση του αριθμού των εγκαταλελειμμένων παιδιών καθώς και της παιδικής παραβατικότητας.

  Κάτι άλλωστε που έκανε και ορθά τον Υπουργό Εσωτερικών να εξαγγείλει δημιουργία ξενώνων για τα θύματα της οικογενειακής βίας.

  Και ακόμα η κυβέρνηση Καραμανλή εμφανίζεται να αγνοεί ότι στην ουσία καταργεί την βαθύτερη έννοια και την ουσία του πενθημέρου. Καταργεί την ημέρα αργίας ως ημέρα ιδιαίτερα σημαντική, κοινωνικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά. Ως ημέρα συνεύρεσης και συνοχής της οικογένειας.

  Και δεν έπεσε στην αντίληψή μου καμία λάβρα αντίδραση από την ηγεσία της εκκλησίας ίδιας έντασης με την επίθεση ενάντια στην ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που άδικα την κατηγορεί για αποορθοδοξοποίηση. Δεν αντιλαμβάνεται κανέναν από τους κινδύνους που αναφέρω; Ούτε την ενοχλεί η σαφής παρεμπόδιση της θρησκευτικότητας όσων εργαζόμενων θρησκεύονται;

  Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

  Τα μέτρα δεν αποτελούν ούτε ρήξη ούτε τομή με το παρελθόν αλλά επιστροφή στην κλασσική αντίληψη της δεξιάς που η πολιτική της εξυπηρετούσε πάντα τους ισχυρούς σε βάρος των αδυνάτων. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε πως η επένδυση στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο, η αριστοποίηση των σχέσεων εργαζομένων και εργοδοτών, η ικανοποίηση του εργαζομένου από την εργασία αποτελούν τα βασικότερα θεμέλια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

  19/07/2005