• Η αρχαιοκαπηλία είναι εγκληματική πράξη

  «Αν ήμουν πρωθυπουργός της Ελλάδας , δε θα έκανα τίποτα που να μην περνά από τον Πολιτισμό». Μ΄ αυτή τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν, σφράγισε την ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Λιντζέρης, δίνοντας  στον πολιτισμό τη θέση που του ανήκει και του αξίζει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, στη συζήτηση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

  Ξεκινώντας με τον όρο και της αρχαιοκαπηλίας, την οποία χαρακτήρισε ως εγκληματική πράξη, η οποία αυξάνεται και καταστρέφει τα τεκμήρια της ταυτότητας μας, ακρωτηριάζει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και μαστίζει  χώρες με ιστορία, παράδοση και πολιτισμό, όπως είναι η Ελλάδα.

  Ρωμαίοι, σταυροφόροι, Τούρκοι, αλλά και ο λόρδος Ελγιν είναι μερικοί μόνο από τους εγκληματίες που κατακρεούργησαν τον πολιτισμό μας, λεηλατώντας  καταστρέφοντας και κλέβοντας.

  Ο κ. Λιντζέρης δεν παρέλειψε φυσικά να αναφέρει το όνομα της και το έργο της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, η οποία αγωνίστηκε με πάθος για την επιστροφή των κλοπιμαίων του Παρθενώνα από τον Ελγιν.

  Ο βουλευτής β΄ Πειραιά, τόνισε ότι σαφώς και όλοι οι βουλευτές είναι υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου για την προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όμως θα πρέπει πολλά να συζητηθούν , να συμπεριληφθούν και να εφαρμοστούν για να υπάρξει αποτέλεσμα στο μέλλον, το οποίο προβάλλει δυσοίωνο τη στιγμή που και σήμερα *όσον αφορά στη φύλαξη μουσείων, *όσον αφορά στις παράνομες ανασκαφές, όσον αφορά στην προέλευση και διακίνηση ευρημάτων,  *όσον αφορά στην καταγραφή κινητών μνημείων, το αρμόδιο υπουργείο δεν διαθέτει δυνατότητα ελέγχου. Πως καλύπτεται λοιπόν αυτό από το εν λόγω νομοσχέδιο; Πως συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της αρχαιοκαπηλίας; πως θα γίνουν έργα και δράσεις χωρίς κονδύλια, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο;»

  Κλείνοντας ο κ. Λιντζέρης ανέφερε πως η πολιτιστική κληρονομιά είναι κομμάτι της ψυχής μας. Κι ευτυχώς που δεν είναι μόνο υλική, αλλά είναι και αρχές και αξίες και τρόπος σκέψης και ζωής. Πολιτισμός που δε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αρχαιοκαπηλίας.

  02/04/2008