• Η Β΄ Πειραιά έχει ιστορία. Η Πολιτεία θα τη σεβαστεί;

  «Η Β΄ Πειραιά έχει ιστορία. Η Πολιτεία θα τη σεβαστεί;»

                Μια πόλη, μια ιστορία…που απειλείται όμως με διαγραφή, αν η πολιτεία της γυρίσει την πλάτη. Η Δραπετσώνα και ο ιστορικός χώρων των φυλακών Βούρλων, που φέρουν αναμνήσεις από τη γερμανική κατοχή έως και τα πέτρινα χρόνια της Ελλάδας κινδυνεύει να αφανιστεί και να τσιμεντοποιηθεί, παρά τις εκκλήσεις του Δήμου για το αντίθετο.

  Ο βουλευτής β΄ Πειραιά Δημήτρης Λιντζέρης, με σεβασμό στην ιστορία της περιφέρειας του κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή γι΄ αυτό το θέμα φέρνοντας προ των ευθυνών τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού υποστηρίζοντας πως στις εν λόγω φυλακές

  « είχαν εγκλειστεί πολλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη γερμανική κατοχή και ήταν τόπος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων στον εμφύλιο και στα χρόνια που ακολούθησαν. Απ΄ αυτές τις φυλακές σημειώθηκε και η μοναδική στα χρονικά, συλλογική απόδραση 27 πολιτικών κρατουμένων μέσα από υπόγεια σήραγγα. Γεγονός που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.

  Ο χώρος αυτός αποτελεί μνημείο της σύγχρονης ιστορίας μας, που ακόμη κι αν μας πληγώνει, οφείλει να παραδειγματίζει και να αποτελεί παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές. Προ διετίας αγοράστηκε από ιδιώτη μεγαλοκατασκευαστή.

  Ο δήμος λόγω οικονομικών αδυναμιών δεν κατάφερε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του. Οι δε αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και οι κινητοποιήσεις των πολιτών έπεσαν στο κενό. Η πολιτεία έμεινε αδρανής. Το δημοτικό συμβούλιο που εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές,  εκπέμπει SOS , με κοινό αίτημα ο χώρος αυτός ν ΄αποκτηθεί  από το Δήμο και να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο, πλατεία, χώρο πρασίνου και μνημείο της σύγχρονης ιστορίας μας».

  Έτσι ο Δ.Λιντζέρης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν οικονομικά τη Δραπετσώνα για να αποκτηθεί ο χώρος, να σταματήσουν την τσιμεντοποίηση του και τι μέτρα θα ληφθούν;

   

   

  Από το Γραφείο Τύπου