• ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

   

  ΕΡΩΤΗΣΗ και ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

   

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  ΘΕΜΑ :   ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  Κύριε Υπουργέ,

  Όπως είναι γνωστό, ο θαλάσσιος χώρος έμπροσθεν της Κυνόσουρας του Δήμου Αμπελακίων έχει ανακηρυχτεί σε ζώνη Α” προστασίας. Κάτι που σημαίνει ότι καμία επιπλέον δραστηριότητα δε μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει εντός αυτού του χώρου. Απώτερος δε στόχος είναι ν” απομακρυνθούν όλες οι υφιστάμενες.

  Όμως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, στις 7-2-07 το κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο γνωμοδότησε για την αύξηση του μήκους του δεξαμενόπλοιου διαχωρισμού πετρελαιοειδών αποβλήτων εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου απέναντι από τη χερσόνησο της Κυνόσουρας όπου έχει εντοπιστεί ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων. Συγκεκριμένα, δεξαμενόπλοιο μήκους 174 μ. θ” αντικατασταθεί από άλλο μήκους 261 μ..

  Και ενώ σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του 2005 που συνοδεύει την άδεια λειτουργίας του δεξαμενόπλοιου ορίζεται σαφώς ότι μετά το 2012 θα πρέπει ν” αναζητηθεί νέα θέση, με παρέμβαση του Γ.Γ. του Υπουργείου και προέδρου του συμβουλίου κ.Χρ.Ζαχόπουλου, απαλείφθηκε ο σχετικός όρος από τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση του συμβουλίου. Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού  δίνει την έγκρισή του για την λειτουργία του δεξαμενόπλοιου με όρους δυσμενέστερους για τον αρχαιολογικό χώρο από ότι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση.

  Στην απάντηση σας στις 24-10-2006, σε σχετική μου ερώτηση, αναφέρετε ότι , στην περιοχή του Τύμβου «σχεδιάζονται ευρύτερες επεμβάσεις οι οποίες προβλέπεται ότι θα αναστρέψουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση και θα βοηθήσουν στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Σκοπός του Υπουργείου είναι οι τόποι-σύμβολα παγκόσμιας ιστορικής σημασίας να αναδειχθούν με τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο».

  Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με τα λεγόμενά σας.

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • 1. Θ” αποδεχθείτε τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ και θα υπογράψετε τη σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία η λειτουργία του δεξαμενόπλοιου θα προσβάλει και θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο;
  • 2. Ουδείς αμφιβάλει ότι η λειτουργία της πλωτής εγκατάστασης είναι επιβεβλημένη από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Όμως γιατί θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη σε χώρο ύψιστης αρχαιολογικής σημασίας και όχι αλλού;
  • 3. Ποιες εντολές έχετε δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σας ώστε ν” αναδείξετε ένα χώρο-σύμβολο παγκόσμιας ιστορικής σημασίας;
  • 4. Ποιες είναι οι ευρύτερες επεμβάσεις που σχεδιάζετε στην περιοχή;
  • 5. Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους και με ποιους τρόπους;

   

  ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

   

  Α.         Την εισήγηση της κας Ελπίδας Χατζηδάκη, αναπληρώτριας προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων  προς τη Δ/νση προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων.

  Β.         Την εισήγηση της εν λόγω διεύθυνσης  προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο.

  Γ.         Τα πρακτικά του συμβουλίου που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα.

   

              26-2-07

   

  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

   

   

   

   

   

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ