• Κατασκευή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

     

    ΕΡΩΤΗΣΗ

     

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θέμα :  Κατασκευή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

     

    Το έργο για την κατασκευή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στον χώρο του παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ έχει κατ” επανάληψη εξαγγελθεί από πολλούς Υπουργούς, εξακολουθεί όμως να παραμένει μία μεγάλη εκκρεμότητα για τα πολιτιστικά πράγματα της χώρας με ορατό κίνδυνο να παραπεμφθεί στις καλένδες.

    Όπως είναι γνωστό,

    Συστάθηκε οργανισμός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το νόμο 2557/1997. Ορίστηκε μάλιστα και Δ.Σ..

    Κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη για την κατασκευή του Μουσείου. Μάλιστα κεντρικός στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός ικανοποιητικού εκθεσιακού χώρου 2.500 τ.μ. έως το καλοκαίρι του 2004 ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία της έκθεσης «Διαπολιτισμοί» στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε.

    Αργότερα και συγκεκριμένα στις 2-5-2006 πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου.

    Το έργο κατοχυρώθηκε στη μειοδότρια εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ, η οποία μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου, κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτη το 2009.

    Κατόπιν τούτου, η υπόθεση δεν παρουσιάζει καμία εξέλιξη, ενώ ασφαλώς τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια που είχαν προϋπολογισθεί για τον σκοπό αυτό χάθηκαν οριστικά.

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις μετά την οριστική έκπτωση του μειοδότη, θα έπρεπε να έχει προσκληθεί ο δεύτερος μειοδότης και σε περίπτωση άρνησής του ο τρίτος, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Όμως η υπόθεση παρουσιάζει απόλυτη στασιμότητα.

     

    Κύριε Υπουργέ,

    Πριν λίγες ημέρες ανακινήσατε το θέμα και ανακοινώσατε ορθά το διορισμό της μέχρι τώρα διευθύντριας Άννας Καφέτση, ιστορικό τέχνης και ψυχή της δημιουργίας του μουσείου, ως πρόεδρο του ΕΜΣΤ.

    Όμως, τα ερείπια του εργοστασίου του ΦΙΞ ακόμα καλά κρατούν στην είσοδο της πρωτεύουσας.

    Η Αθήνα ωστόσο, έχει ζωτική ανάγκη το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δεν νοείται να θέλουμε να προβάλουμε διεθνώς την πρωτεύουσα ως έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό όταν αυτή στερείται υποδομών, οι οποίες έλκουν τους τουρίστες.

    Η συμβολή της χώρας μας στην τέχνη, στα γράμματα, στον πολιτισμό, στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία είναι και γνωστή και σημαντική. Δυστυχώς όμως, δεν έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε και όπως θα οφείλαμε.

     

    Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία δεν είναι είδος πολυτελείας. Οφείλει να συνιστά πρώτη προτεραιότητα για μια Πολιτεία που καλείται να δώσει δύσκολες μάχες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την ευημερία της κοινωνίας και των πολιτών της.

     

    Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μπορεί να προβάλει τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πλούτο της σύγχρονης Ελλάδας. Συγχρόνως να συγκεντρώσει έργα σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας απ” όλο τον κόσμο. Να καταστήσει δηλαδή την Αθήνα ξανά, τόπο παγκόσμιας πολιτιστικής αναφοράς.

     

    Μπορεί να λειτουργήσει ως μαγνήτης όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης που το φιλοξενεί, αλλά και για τους επισκέπτες, Έλληνες και  ξένους.

     

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    1. Προτίθεται ή όχι να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου και την εγκατάσταση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο του παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ;
    2. Τι συγκεκριμένα προτίθεται να πράξει για τη χρηματοδότηση του έργου; Θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στα ΠΕΠ Αττικής;
    3. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, 13 χρόνια μετά τη σύσταση του οργανισμού και 4 χρόνια μετά την πραγματοποίηση του διαγωνισμού;
    4. Εντέλει, τι συγκεκριμένα προτίθεται να πράξει για την ολοκλήρωση του έργου;

     

    22-6-2010

    Ο ερωτών Βουλευτής

     

     

    Δημήτρης Λιντζέρης