• Νομοσχέδιο για ΔΕΚΟ

    Κ.Κ.

    Αρέσκεστε να μιλάτε για επανίδρυση του κράτους, για εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα. Και όλ” αυτά με όμορφα λόγια και κεντρώες ρητορικές. Επειδή όμως  η πολιτική κρίνεται από  τα έργα και τις ημέρες και  όχι από τα λόγια, όπως ακριβώς τα δέντρα κρίνονται από τους καρπούς τους, το σύνολο του ελληνικού λαού παρακολουθεί μια Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, χωρίς μπούσουλα, χωρίς προοπτική, να βάλλει εναντίον των κατακτήσεών του.

    Τον προηγούμενο Ιούλιο, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιδράματε εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απελευθερώνοντας το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Μέτρο που συνέφερε μόνον τα μεγάλα πολυκαταστήματα και το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο. Χωρίς να λάβετε υπόψη σας τις απονενοημένες αντιδράσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κατηγορηματική άρνηση των εκλεγμένων φορέων τους. Καταγραφήκατε ως ολετήρας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Επίσης  τον Ιούλιο, με τον υδράργυρο στους 40 βαθμούς και τους περισσότερους εργαζόμενους σε άδεια απορυθμίσατε το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, καταργήσατε το 8ωρο, μειώσατε τις αμοιβές των υπερωριών, επαναφέρατε το διευθυντικό δικαίωμα, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε είλωτες. Επιχειρήσατε την ασιατικοποίηση του κόστους εργασίας στο όνομα του ανταγωνισμού. Έτσι αφαιρετικά ή και αφελώς θα έλεγα, νομίζοντας ότι μειώνοντας το κόστος εργασίας θα βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητα. Βεβαίως κατά κεραίαν δε λάβατε υπόψη σας τις αντιδράσεις της  ΓΣΣΕ , αλλά ούτε και του  ΣΕΒ ο οποίος αποδέκτηκε ότι δεν είναι δυνατή περαιτέρω μείωση μισθών στη χώρα μας. Έχετε καταργήσει στην πράξη τον κοινωνικό διάλογο επαναφέροντας τον τόπο στη δίνη των κοινωνικών συγκρούσεων και των ταξικών αντιπαραθέσεων. Και είναι εντυπωσιακή η υποκρισία και η περιφρόνηση χωρίς καμιά αναστολή στο σύνολο των οργανωμένων κοινωνικών φορέων.

    Σήμερα παρακολουθούμε την τρίτη πράξη αυτού του αντιλαϊκού  αλλά και αντιαναπτυξιακού έργου, το οποίο όμως  δυστυχώς , δεν τελειώνει εδώ. Έργο ενός μαθητευόμενου συγγραφέα  χωρίς αρχή , μέση και στόχο. Ενός έργου χωρίς ενεργό παράσταση.

    Με τον παραπλανητικό τίτλο ‘δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί ‘  (ΔΕΚΟ) επιχειρούνται τα εξής

    *αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων

    *υπονόμευση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων

    *αμφισβήτηση του κοινωνικού διαλόγου αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής

    Είναι γνωστή η δυσανεξία της δεξιάς και στον κοινωνικό διάλογο και στον κοινωνικό έλεγχο και αυτό φαίνεται σε κάθε νομοσχέδιο που καταθέτετε  , έτσι π.χ. στο νόμο περί περαιτέρω μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ αφαιρέσατε  τη συμμετοχή τους στο ΔΣ  και των εκπροσώπων των εργαζομένων και τους εκπροσώπων της ΟΚΕ .  Τώρα  εξαιρείτε εν τοις πράγμασι  τους κοινωνικούς εταίρους παραβιάζοντας τις αρχές της κοινωνικής διαβούλευσης.

    *Καταργείτε βασικές αρχές του εργατικού δικαίου

    *παραβιάζετε το σύνταγμα παρά τις παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής

    *επιχειρείτε να δημιουργήσετε ένα ιδιότυπο management σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις .

    Έτσι χωρίς να προσδιορίζετε τα κριτήρια επιτυχίας ή αποτυχίας, χωρίς επανέλεγχο και με ουσιαστικά κυρίαρχο τον αυθαίρετο και απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο.

    Τέλος επιχειρείτε εκχώρηση του κρατικού πλούτου στον ιδιωτικό τομέα.

    Όμως το μέγα ζητούμενο με αυτό το νομοσχέδιο, δεν είναι το τι λέγεται αλλά το τι αποσιωπάται και τι τροφοδοτείται

    Χρέος κάθε κυβέρνησης είναι η διατήρηση και η διεύρυνση του εθνικού πλούτου.

    Αναφύεται κ. Υπουργέ, ένα μεγάλο ερώτημα και έχετε την υποχρέωση να απαντήσετε ευθέως . Υπάρχει από μεριάς σας πολιτική βούληση , διατήρησης του Εθνικού Πλούτου;

    Δεν ρωτώ για διεύρυνση γιατί η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική. Αλλά διαπιστώνω, ότι έχετε την πολιτική βούληση εκποίησης του εθνικού πλούτου. όμως ερωτώ , τελικά θα μείνει κάτι στο κράτος και τι ; Αυτό που αποσιωπάτε από το νομοσχέδιο , είναι  ότι η κυβέρνηση σήμερα στερεί από την ελληνική κοινωνία το δικαίωμα να μεταφέρει στις επόμενες γενεές τον πλούτο που με άπειρες στερήσεις συγκέντρωσαν οι προηγούμενες.

    Κύριοι δεν είστε ιδιοκτήτες του Εθνικού πλούτου, είστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού , επιφορτισμένοι να προασπίζετε τα συμφέροντα του. Στο όνομα της κακής διαχείρισης κάποιων επιχειρήσεων , ευθύνη που βαραίνει τις Κυβερνήσεις και τις Διοικήσεις  και ουδόλως τους εργαζόμενους , εσείς δεν εκχωρείτε το management , αλλά εκχωρείτε τις επιχειρήσεις , επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους εργαζόμενους.

    Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τώρα γίνεται κατανοητό , τι εννοούσατε όταν εξαγγείλατε  την  επανίδρυση του κράτους . Οραματίζεστε φαίνεται ένα κράτος , που θα φορολογεί τους πολίτες και θα διευθύνει την αστυνομία και τα δικαστήρια με έξωθεν παρεμβάσεις. Ένα κράτος φοροεισπράκτορα, δικαστή και αστυνόμο.  Επιστρέφετε στο απώτατο παρελθόν . Ταυτίζεστε ακόμα και με τους τιμητές του ιδρυτής σας , που τον κατηγορούσαν για σοσιαλμανία. Και καταργείτε το κράτος στρατηγείο που εγκαθίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και υπηρέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Κύριοι συνάδελφοι,  σε κανένα λεξικό στον κόσμο παγκοσμιοποίηση δε σημαίνει διαμελισμός και κλήρος στα ιμάτια του Εθνικού Πλούτου. Δεν σημαίνει πλειστηριασμός της περιουσίας του ΕΟΤ, της Κτηματικής Εταιρείας του δημοσίου, της  ΕΥΔΑΠ, του ΟΠΑΠ και άλλων.  Η εθνική αντιπροσωπεία δικαιούται να γνωρίζει αν υπάρχουν έσχατα όρια σε αυτήν τη στρατηγική εκποίησης που εξυφαίνετε . Απαντήστε λοιπόν.

    Υπό την παγκοσμιοποίηση τελεί και η Γαλλία, που αρνείται να άρει την υποστήριξή της στο Εθνικό αγροτικό της κεφάλαιο , εξου και οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση. Το ίδιο και η Γερμανία , με το κοινωνικό κεφάλαιο να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο τραπεζικό της σύστημα και να υπογράφεται στρατηγικής σημασίας  συμφωνία μεταξύ γερμανικών  και ρωσικών κρατικών εταιρειών στον τομέα της  μεταφοράς  ενέργειας.  Με συμμετοχή μάλιστα  στο Δ.Σ , τους τέως καγκελάριου Σρέντερ. Το ίδιο και στην Αγγλία με το συγκεκριμένο καθεστώς γης , όπου επιτρέπονται οι μακροχρόνιες μισθώσεις κρατικής γης δεν πωλείται όμως τίποτα. Αλλά και στην ίδια την Αμερική, υπήρξε έντονη αντίδραση όταν κινέζικες επιχειρήσεις προσπάθησαν να εξαγοράσουν εταιρεία πετρελαίου.

    Σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον και προκειμένου να καλύψετε τα ελλείμματα που η άστοχη και επιζήμια απογραφή σας δημιούργησε , επαναφέρεται τη χώρα μας στην εποχή της ψωροκώσταινας.  Δεν έχετε καμία στρατηγική στήριξης του Εθνικού Κεφαλαίου, δημόσιου ή ιδιωτικού. Γι αυτό και να είστε σίγουροι ότι θα αποτύχει η όποια συνεργασία επιχειρήσετε μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.  Γιατί και τον δημόσιο τομέα εκποιείτε και τους ιδιώτες χωρίζετε σε ημέτερους και  μη  σύμφωνα με τη συνταγή του Μπαϊρακτάρη.

    Εμείς σας προτείνουμε την υπέρβαση από το αδιέξοδο, με έναν ανοικτό  αναπτυξιακό διάλογο .

    Κυρίες και Κύριοι, κλείνοντας εκείνο που έχω να επισημάνω  είναι ότι ενώ το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ , δεν κάνει καμιά αναφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση τους, την ανταγωνιστικότητά τους και την παροχή φτηνότερων και καλύτερων  υπηρεσιών στους πολίτες , ενδιαφέρεται μόνο να παρακάμψει το ΑΣΕΠ , να καταργήσει δηλαδή την ισονομία , την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Ετοιμάζεται δηλαδή να προβεί σε πελατειακής τακτικής προσλήψεις.

    Όσον αφορά την ρητορική της Κυβέρνησης , για άρση της μονιμότητας στους νέο προσλαμβανόμενους , έχω να κάνω μια πρόταση προς τη Δήμαρχο Αθηναίων , να μετονομάσει την Πλατεία Κλαυθμώνος , σε πλατεία Νέας Δημοκρατίας ή καλύτερα σε πλατεία Αλογοσκούφη.

    13/12/2005