• Νοσοκομειακά Απόβλητα

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

    Χρέος της εκάστοτε κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργού Υγείας είναι ν” ασκεί πολιτικές που διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών και προάγουν τη δημόσια υγεία.

    Στα 2μιση χρόνια που βρίσκεστε στην κυβέρνηση ακολουθήσατε πολιτική μετονομασιών από το Υπουργείο σας μέχρι τις περιφερειακές δομές. Υπουργοί άλλαξαν, αλλά τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Όχι μόνο δεν έχει προστεθεί τίποτα που να προωθεί την διασφάλιση της υγείας του ελληνικού λαού αντιθέτως βιώνουμε την υποχώρηση, την υποβάθμιση, το ξήλωμα εντέλει της ασπίδας προστασίας που οφείλει το κράτος να παρέχει στους πολίτες.

    Κύριοι Συνάδελφοι

    Διαπιστώνουμε, ότι η Κυβέρνηση, και με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίζει την υγεία με επικοινωνιακές πομφόλυγες και όχι με λήψη μέτρων ουσίας. Αναφέρομαι στη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Υγείας και τις προτάσεις του για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για χάραξη νέας στρατηγικής στον τομέα της υγείας.

    2μιση χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.

    ΕΝΩ:

    • o δεν έχετε προβεί σε καμία νέα πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού.
    • o Εκκρεμούν 1600 περίπου διορισμοί, που έχουν ήδη εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ.
    • o 132 κλίνες ΜΕΘ δημοσίων νοσοκομείων και μεταξύ αυτών 25 πλήρως εξοπλισμένες στην Αττική δε χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού.
    • o Ενώ το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει κόψει τις δαπάνες προς το Υπουργείο Υγείας

    Ο κ.Αβραμόπουλος δηλώνει ότι για όλ” αυτά φταίει ο ΑΣΕΠ. Έλεος! Υπάρχουν όρια και στην πολιτική παραπλάνηση και στη φενάκη.

    Και υπάρχει μια ακόμα δήλωση του Υπουργού Υγείας που ξεπερνά τα όρια της πολιτικής ανευθυνότητας. Στη μέση της κυβερνητικής θητείας ανακοινώνει ότι θ” αναλάβει πρωτοβουλία το Σεπτέμβρη για τη χάραξη στρατηγικής στον τομέα της Υγείας. Αυτό στ” απλά ελληνικά σημαίνει. Ομολογία της αποτυχίας της Κυβέρνησης. Σημαίνει ανυπαρξία, της μέχρι τώρα τουλάχιστον, κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Υγείας.

    Κ.Κ.

    Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η κυβερνητική στάση στο θέμα της διαχείρισης των στερεών νοσοκομειακών αποβλήτων, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία ο αρμόδιος Υπουργός:

    Απέτυχε ν” ανταποκριθεί στο χρέος της προστασίας της δημόσιας Υγείας

    Απέτυχε ν” ανταποκριθεί στις επιταγές της υπάρχουσας ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    Απέτυχε να δώσει λύση στο διαχρονικά ζητούμενο της διασφάλισης της δημόσιας Υγείας από τα εν γένει ιατρικά απόβλητα.

    Το θέμα είναι μείζον.

    Οι υποδομές για την αποτέφρωση των επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων  υπάρχουν. Υπάρχει και λειτουργεί ,στο χώρο των Άνω Λιοσίων, εργοστάσιο, που στοίχισε πάνω από 15.000.000€ στον ελληνικό λαό. Η μονάδα αυτή, διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής. Η καθεμία από αυτές μπορεί ν” αποτεφρώνει 15 τόνους σε ημερησία βάση. Δηλαδή συνολικά 30 τόνους την ημέρα.

    Η κοινή υπουργική απόφαση που περιγράφει αναλυτικά τα μέτρα και τους όρους για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες υπάρχει από τον Οκτώβρη του 2003. Όμως τίποτα απ” όλ” αυτά δεν αξιοποιείται ή αξιοποιείται πλημμελώς. Ο κώδωνας του κινδύνου έχει κρούσει πολλές φορές και από πολλούς.

    Ημερίδες, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις τύπου από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στους ΟΤΑ. Όλ” αυτά δεν ευαισθητοποίησαν την ηγεσία του Υπουργείου να πράξει το αυτονόητο. Εξακολουθεί και σήμερα να πλέει σε πελάγη απραξίας. Γι” αυτό και η αναγκαιότητα της σημερινής επερώτησης.

    Σήμερα, στο Λεκανοπέδιο, παράγονται περίπου 18 – 20 τόνοι τοξικών και μολυσματικών αποβλήτων καθημερινώς. Απ” αυτούς μόλις 8 τόνοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ φτάνουν στο εργοστάσιο στ” Άνω Λιόσια. Τι γίνονται οι υπόλοιποι;

    Κάποιοι αποτεφρώνονται στα νοσοκομεία, με όρους που κάθε άλλο παρά προφυλάσσουν το προσωπικό ή διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τ” απόβλητα στα νοσοκομεία αποτεφρώνονται σε θερμοκρασίες 150-200 βαθμούς Κελσίου, ενώ το όριο ασφαλείας είναι οι 1100. Σημειωτέον το εργοστάσιο στ” Άνω Λιόσια αποτεφρώνει στους 1200-1800 βαθμούς.

    Κάποια άλλη ποσότητα νοσοκομειακών αποβλήτων ρίχνεται σε παράνομες χωματερές που βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής απειλώντας σοβαρά τη δημόσια υγεία.

    Είναι προφανές ότι οι διοικήσεις πολλών νοσοκομείων παρανομούν με την ανοχή βέβαια του Υπουργείου Υγείας. Ο Ευαγγελισμός, το 1ο νοσοκομείο της χώρας δεν έχει μεταφέρει ποτέ απόβλητα στο εργοστάσιο των Άνω Λιοσίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ έχει συνάψει σύμβαση με μια ιδιωτική εταιρεία και κάνει αποστείρωση των αποβλήτων. Ενώ η υπουργική απόφαση είναι ρητή ότι αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να συνεχίζεται με καύση.

    Κύριε Υπουργέ,

    Αυτή λοιπόν είναι σήμερα η ελληνική πραγματικότητα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων. Προχειρότητα, ανεπάρκεια και ελλείψεις.

    Να προσθέσω ακόμα:

    Δεν εφαρμόζονται κατάλληλα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης ανά κατηγορία αποβλήτων.

    Και υπάρχει λανθασμένη και ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού των νοσοκομείων, όσον αφορά τις κατηγορίες των αποβλήτων και τους κατάλληλους τρόπους συλλογής.

    Κύριε Υπουργέ,

    Ανεβάστε επιτέλους τον πήχη της παραγωγής κυβερνητικού έργου. Μην καθηλώνετε τη χώρα με την ανυπαρξία κυβερνητικού έργου. Αναλάβατε επιτέλους τις κυβερνητικές σας ευθύνες.

    Η χώρα διαθέτει επιστημονικό δυναμικό.

    Διαθέτει ανθρώπινους πόρους

    Διαθέτει υποδομές, για την προάσπιση της υγείας του λαού μας.

    Και για το συγκεκριμένο θέμα των νοσοκομειακών αποβλήτων, οι πολίτες παρακολουθούν τα παιχνίδια σκοπιμοτήτων, τα τεράστια χρηματικά ποσά, τη μη εφαρμογή των νόμων. Εντέλει όμως αισθάνονται ανασφάλεια για την προστασία της υγείας τους.

    Απαντήστε του ευθέως, γιατί αδρανείτε. Απαντήστε του ευθέως τι θα κάνετε γι” αυτόν.

    26/06/2006