• Πολιτικής της Κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Υπάρχουν θέματα όπως η Υγεία, η Άμυνα, η Παιδεία όπου η συζήτηση στη Βουλή έπρεπε να διεξάγεται με όρους συναγωνισμού προσφοράς και όχι ανταγωνισμού φθοράς. Προϋπόθεση όμως αυτού είναι η πλειοψηφούσα παράταξη, η Κυβέρνηση, ν” ασκεί πολιτική που προασπίζει την Υγεία, βελτιώνει τα μέτρα του κράτους στην κατεύθυνση παροχής υψηλής ποιότητας υγείας στους πολίτες. Αν όλ” αυτά απουσιάζουν τότε η Αντιπολίτευση οφείλει να αποκαλύπτει τα λόγια που δεν έγιναν πράξεις, τις πράξεις που αποδυναμώνουν τα ήδη κατακτημένα. Να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να καλεί την Κυβέρνηση επιτέλους να αφυπνιστεί.

    Έχουν περάσει 20 μήνες από τότε που μετονομάσατε το Υπουργείο Υγείας σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τότε όμως δεν έχετε κάνει τίποτα που να αιτιολογεί αυτήν τη μετονομασία. Ίσως διότι από τη φύση της η παράταξή σας μόνο στα λόγια μπορεί να υπηρετήσει την κοινωνική αλληλεγγύη. Διότι στερείστε της ανάλογης ιδεολογίας και πολιτικής φιλοσοφίας.

    Βεβαίως είναι γενικότερο θέμα που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του καθ” όλα ευγενούς κ.Κακλαμάνη. Αλλά και στον τομέα σας κύριε Υπουργέ δεν έχετε προβεί σε καμία κίνηση που να αιτιολογεί αυτή την μετονομασία. Ούτε στόχους βάλατε, ούτε κάποιο μέτρο πήρατε ούτε κάποια πολιτική δρομολογήσατε. Και αναφέρομαι σε μέτρα και ουσιαστικές πολιτικές. Όχι σε πολιτικές πομφόλυγες που γρήγορα εξαφανίζονται.

    Έτσι, κυριολεκτώντας, δικαιούμαι να σας πω ότι προΐστασθε σε ένα Υπουργείο αντιμετώπισης της ασθένειας και όχι σε ένα Υπουργείο Υγείας και βέβαια ουδόλως σε Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έτσι μπορεί ν” αλλάξατε όνομα αλλά δεν αλλάξατε πολιτική. Δεν είδα κανένα μέτρο που ν” αναπτύσσει την κουλτούρα της Υγείας. Καμία εθνική και κοινωνική κινητοποίηση για την προληπτική ιατρική. Καμία προληπτική πολιτική ενάντια στην παχυσαρκία ή υπέρ της μεσογειακής διατροφής. Καμία κινητοποίηση ή έρευνα για τις επιπτώσεις των ατυχημάτων.

    Και βεβαίως καμία ενέργεια ή γενικότερος σχεδιασμός για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εσείς τουλάχιστον γνωρίζετε ότι η Υγεία μας εξαρτάται μόνον κατά 10% από τις υπηρεσίες υγείας και κατά 70% περίπου από τι τρώμε, τι αναπνέουμε, πώς εργαζόμαστε και σε ποιο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον υπάρχουμε ( 20% αφορά την κληρονομικότητα και άλλους βιολογικούς παράγοντες).

    Στη νησιωτική Ελλάδα όχι μόνο δεν έχετε βελτιώσει την ιατρική κάλυψη αλλά ακόμα και η τηλε-ιατρική παραμένει μακρινό όνειρο. Και τώρα με την ουσιαστική κατάργηση του επικουρικού γιατρού όλα αφήνονται στο έλεος του Υψίστου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Κύριοι της Ν.Δ.

    Προεκλογικά τάξατε πολλά. Μιλήσατε μάλιστα για μέτρα που θα εφαρμόσετε από την 1η μέρα ανάθεσης της εντολής διακυβέρνησης. 20 μήνες μετά, ακόμα αναμένονται.

    Κύριε Υπουργέ,

    Δε σας κατηγορώ προσωπικά αφού δεν είστε εσείς εκείνος που κατανέμει τα κονδύλια του προϋπολογισμού. Αλλά είναι γεγονός ότι τα κονδύλια που δαπανώνται για την υγεία είναι ανεπαρκέστατα. Εκκρεμούν προσλήψεις από το 2004. Τις προάλλες ίσως ενόψει της συζήτησης της επερώτησης, αναγγείλατε την προκήρυξη 4500 περίπου θέσεων μονίμου προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν το 2006. Κάτι που βεβαίως δεν επαρκεί για την κάλυψη του συστήματος. Για παράδειγμα :

    προβλέπεται να προσλάβετε 200 ειδικευμένους γιατρούς, αριθμός που δεν επαρκεί ούτε καν για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων που προέκυψαν από τη συνταξιοδότηση των υπηρετούντων,

    100 ειδικευόμενους που είναι σταγόνα στον ωκεανό με δεδομένο το μεγάλο χρόνο αναμονής, σε βασικές ειδικότητες όπως παθολογία, παιδιατρική, οφθαλμολογία κ.λ.π.. σας είναι γνωστό ότι στον ΟΑΕΔ υπάρχουν 10.000 άνεργοι υγειονομικοί

    Προβλέπετε την πρόσληψη 2.030 νοσηλευτών όταν 3000 νοσηλευτές οι οποίοι είχαν προσληφθεί με 18μηνη σύμβαση, προγραμμάτων stage, απεχώρησαν τον Αύγουστο.

    Και βέβαια υπάρχει η μεγάλη αντίφαση, το άγος του δημόσιου συστήματος υγείας στο θέμα των μονάδων εντατικής θεραπείας επί των ημερών σας. Να υπάρχουν 132 κλίνες ΜΕΘ δημοσίων νοσοκομείων και μεταξύ αυτών 25 πλήρως εξοπλισμένες στο Αττικό που δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού όταν στο μεταξύ εκμισθώνονται κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια ούτε λόγος για ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

    Τα Δ.Σ. που ορίσατε στα δημόσια νοσοκομεία με όρους βολέματος των κομματικών σας στελεχών και όχι αναβάθμισης από κατάλληλα άτομα σχετικά με την υγεία. Υπάρχει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ σύμφωνα με τα οποία από τα 250 άτομα που τοποθετήσατε στα Δ.Σ. των 30 νοσοκομείων της Αττικής μόλις το 29% έχουν σχέση με την υγεία.

    Ελπίζω αυτή τη φορά κύριε Υπουργέ ν” απαντήσετε επί της ουσίας. Να μην επαναλάβετε το επικοινωνιακό πυροτέχνημα για τον αμίαντο στο Θριάσειο Νοσοκομείο απ” όπου θα αποξυλώνατε της επικίνδυνες πλάκες κάτι που το ξεχάσατε αποχωρώντας από τη Βουλή.

     

    17/10/2005