ΠΡΑΚΤΙΚΑ Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε επερώτηση προς το ΥΠΕΘΑ για το διαγωνισμό για τους Επαγγελματίες Οπλίτες
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Δημήτριος Λιντζέρης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με έκπληξη παρακολουθήσαμε σήμερα εδώ όλοι στο Σώμα τον κύριο Υπουργό, που αντί να απαντήσει, ως όφειλε, στην ουσία της επερώτησής μας, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά πέραν της έκθεσης των ιδεών του να κηρύξει έναν διχασμό ενάντια στο ΠΑΣΟΚ, να παραποιήσει την ιστορία και εν πάση περιπτώσει να μην πει καμία τιμή και για τον θεσμό που εκπροσωπεί, για το Κοινοβούλιο που βρίσκεται.
Οφείλω, λοιπόν, πριν μπω στην τοποθέτησή μου να πω δύο λόγια για το τι σημαίνει «λερωμένη φωλιά». Γιατί όταν κουβεντιάσαμε για επερώτηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι άνθρωποι που δίχασαν τον ελληνικό λαό, που εγκατέστησαν τα ΤΕΑ, που χώριζαν τους ‘Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα, δεν δικαιούνται να μιλούν για «λερωμένη φωλιά».
Το ΠΑΣΟΚ είναι περήφανο για το τι έκανε στα τόσα χρόνια ιδιαίτερα από το 1981, που με τον Ανδρέα Παπανδρέου εγκατέστησε την εθνική συμφιλίωση, έπαψε να χωρίζει τους Έλληνες σε ημέτερους και μη, δημιούργησε τον ΑΣΕΠ, δημιούργησε συνθήκες ισότιμης ανάπτυξης του συνόλου της κοινωνίας.
Γι” αυτό, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, μπορείτε να ζείτε σε οποιαδήποτε εικονική πραγματικότητα επιθυμείτε, μην μιλάτε όμως για «λερωμένη φωλιά». Πιστεύω πως η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή -που εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι η δική μας κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ- έχει ένα ύψιστο πρώτο μέλημα, να επαναφέρει στις λέξεις την πραγματική τους έννοια, γιατί επί των ημερών σας έχει αποδράσει. Και αδικείτε και τη δική σας νοημοσύνη και τη δική μας.
Μόλις έφυγε ο κ. Κεφαλογιάννης. Λέει ότι θα έπρεπε οι επιλογές των στρατιωτών των ΕΠΟΠ να γίνονται μόνο με συνεντεύξεις.
Δεν κατάλαβα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, σε ποιο Χάρβαρντ κατασκευάζονται οι ερωτήσεις, πόσες λέξεις είναι, πόσα γράμματα έχει η λέξη, επτά. Και τι μπορεί να κρίνει;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας): Να σας πω τι είναι αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Όχι, ο κύριος Κεφαλογιάννης.
Ποιο Χάρβαρντ, λοιπόν, μπορεί να φανταστεί- γιατί δεν ξέρω ποιόν υποτιμά- ότι είναι δυνατόν να πει, τι ομάδα είσαι, εάν είναι ο αδελφός σου στη δουλειά και αν είναι η αδελφή σου. Και δεν είναι μόνο μία φορά, είναι δεύτερη φορά που το κάνετε.
Πέρυσι, την πρώτη φορά, ρωτούσατε, τι δουλειά κάνουν οι γονείς σου και ποιο είναι το μνημείο μετά τη Λαμία προς Αθήνα δεξιά. Φέτος βελτιώσατε. Ίσως πήρατε και από το Yale κάποιες καινούργιες κατευθύνσεις. Και η απάντηση είναι: Πηγαίνεις στην Εκκλησία; Πόσα λεφτά έχει ο άνδρας σου; Που γεννήθηκες; Τι γνώμη έχεις για το χρήμα;
Θα έλεγα, λοιπόν, να σοβαρευτούμε. Όλα αυτά δεν συνάδουν με το δημοκρατικό ήθος και με αυτό το οποίο όφειλε το 2006 να έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός.
Θα ήθελα ακόμα να δώσω και κάποιες απαντήσεις στα μαθήματα κοινοβουλευτισμού από μεριάς του κυρίου Υπουργού.
Κύριε Υπουργέ, επαρκέστατος είστε, εκλεγμένος είστε, δημοκρατία έχουμε, ο Πρωθυπουργός σας όρισε εκεί και καλώς να είστε, αλλά η επισήμανση της απουσίας του Υπουργού όμως δεν αναιρεί τη δική σας υπόσταση, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει συστηματικά και κατ” εξακολούθηση. Και δεν είναι μόνο ο Υπουργός Άμυνας, ο Υπουργός Υγείας να δείτε, δεν έχει πατήσει ποτέ του στη Βουλή! Αυτό όμως αναδεικνύει ποια είναι η αντίληψη των πολιτικών ανδρών για τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.
Αλλά μήπως έρχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις ερωτήσεις που του καταθέτουμε;
Δίνει και αυτός το στίγμα για το πώς αντιλαμβάνεται τον Κοινοβουλευτισμό.
Αλλά για να επανέλθω. Κυρίες και κύριοι η Εθνική Άμυνα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του ελληνικού λαού. Πάνω σ” αυτήν επενδύονται πολλά χρήματα αλλά και η πεποίθηση του ελληνικού λαού για αποτελεσματική προάσπιση της ακεραιότητάς του. Όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου στηρίζουν τις ένοπλες δυνάμεις γι” αυτό και δεν έχουν καμία ανάγκη προστασίας από κανέναν. Εκείνο που θα κάνετε είναι σαν Υπουργός είναι να μην επαναφέρετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις για τις αυξήσεις σε σχέση με το μισθολόγιό τους. Γιατί έκφραση λύπης μπορούν να καταθέτουν οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Οι Βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης και ιδιαίτερα οι Υπουργοί, εκείνο που πρέπει να κάνουν είναι να υλοποιούν τις υποσχέσεις τους. Και εσείς δεν κάνετε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ” επανάληψη ο κοινοβουλευτικός έλεγχος από μεριάς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι τεκμηριωμένος. Εμείς δεν πιστεύουμε στην πολεμική. Για εμάς ο πολιτικός ανταγωνισμός σημαίνει ανταγωνισμός προσφοράς και όχι σύνθλιψη του πολιτικού μας αντιπάλου. Όμως δυστυχώς παρακολουθήσαμε το ίδιο έργο που παρακολουθούμε στις επερωτήσεις. Η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία να απαντά μη απαντώντας, να παραπλανά την αντιπολίτευση και να μετατοπίζει την συζήτηση με ανακολουθίες και ψεύδη. Και πλέον δεν έχετε και την καλύπτρα των καλών προθέσεων ή του συγχωρητέου σφάλματος των όποιων τεχνοκρατών μπορούν να φτιάξουν αυτές τις απίθανες ερωτήσεις που είπα προηγουμένως.
Οι συνάδελφοι μου τεκμηρίωσαν απόλυτα την επερώτηση την οποία κατέθεσαν. Και όπως είπα και πριν είναι μια κακέκτυπη επανάληψη, πιο προχωρημένη όμως, αυτών που συνέβησαν το 2005, πέρυσι. Τουλάχιστον πέρυσι δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα συνολικά. Τώρα κοροϊδεύετε την νεολαία όταν δεν δημοσιεύετε αναλυτικά τη σειρά των επιτυχόντων και όσον αφορά στους επιτυχόντες και τους επιλαχόντες και τους αποτυχόντες.
Υπάρχει βέβαια και σχετικά ανακοίνωση η οποία έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» όπου υπογράφουν υποψήφιοι επαγγελματίες οπλίτες οι οποίοι βεβαίως και όλα αυτά που είπαν οι συνάδελφοί μου αναφέρουν αλλά αναφέρουν και κάτι ακόμα: ότι τους λοιδορείτε και προωθείτε τις δικές σας επιλογές. Στην συνέχεια θα σας πω ποιες είναι οι επιλογές σας. Δεν είναι τόσο απλές.
Όμως αυτό δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αφορά το σύνολο των επιλογών σας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ξέρετε βεβαίως ότι την συνέντευξη επιχειρήσατε να την καθιερώσετε σε όλες τις προκηρύξεις του δημοσίου τομέα. Και βεβαίως στον στενό δημόσιο τομέα το ίδιο το ΑΣΕΠ, η ανεξάρτητη αυτή αρχή, δεν σας την αναγνωρίζει γι” αυτό και εκεί δεν έχει επέλθει η άλωση. Όμως στις Δ.Ε.Κ.Ο. και στους άλλους οργανισμούς όπου εκεί μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας, εκεί πλέον η συνέντευξη είναι γενικευμένη και έχει αντικαταστήσει κάθε έννοια αξιοκρατίας.
Αυτή την έννοια της συνέντευξης την επεκτείνατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, και σε βάρος των επιστημονικών προσόντων και στις διοικητικές θέσεις εντός των Υπουργείων, για παράδειγμα στο Υπουργείο Παιδείας. Όπου φτιάχνετε καινούριο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να επιλέξει προσωπικό ή άλλα απουσιάζουν απολύτως οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι της ΟΚΕ. Οι τριμελείς επιτροπές προσλήψεων που έχετε ορίσει στα νοσοκομεία; Απουσιάζουν απολύτως οι εργαζόμενοι.
Και να πω και κάτι ακόμα ως γιατρός. Μέχρι και την λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ καταργήσατε. Μέχρι και την λίστα αναμονής αυτών των τοξικομανών που επιθυμούν να ενταχθούν σε προγράμματα υποκατάστασης. Ούτε και εκεί δεν πεισθήκατε να αφήσετε την αξιοκρατία και τα τεκμήρια που μέχρι τότε υφίσταντο.
Έχουμε λοιπόν μια συνολική κατάργηση της αξιοκρατίας, μια προσπάθεια άλωσης του κράτους από τους ημετέρους.
Έχουμε μία επιστροφή στην εποχή των διαχωριστικών γραμμών, αφού οι εκλεκτοί της Κυβέρνησης αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άλλους.
Έχουμε μία Κυβέρνηση που συστηματικά και κατ” εξακολούθηση, σε όλους τους τομείς δράσεις της, επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, εκτρέφει την ανασφάλεια, την πελατειακή λογική, τη διαφθορά.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ρουσφετολογικής αντίληψης, του βολέματος των ημετέρων, της αναξιοκρατείας, της συνδιαλλαγής, της αδιαφάνειας στις αποφάσεις. Είναι βασικό συστατικό της νοοτροπίας της πάλαι ποτέ «ενδόξου Δεξιάς», που αναβιώνει σταθερά, όσο επιτρέπουν οι συνθήκες, μιας παράταξης που θέλει το Κράτος κτήμα της, για να μπορεί αυθαίρετα να κατακτά το σκοπό της, θέλει τον πολίτη σε ομηρία, αναξιοπρεπή, με ανασφάλεια. Αυτό, όμως, είναι μια κοινωνία άδικη και άνιση.
Πώς μπορεί, λοιπόν, η παράταξή σας να λέει ότι υπηρετεί την πατρίδα, αφού βάζει τα μικροκομματικά της συμφέροντα πάνω από τους πολίτες, αφού είναι μία παράταξη του πελατειακού καπιταλισμού;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το προσωπείο του κεντρώου χώρου, που συστηματικά καλλιεργούσε προεκλογικά ο κ. Καραμανλής, έπεσε, όπως ξέφτισαν και τα ωραία λόγια, αφού, όπως προείπα, από τις λέξεις που χρησιμοποιούσε, απέδρασαν οι έννοιες.
Μιλήσατε για επανίδρυση του Κράτους και εννοούσατε κατάληψη του Κράτους. Μιλήσατε για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και οδηγήσατε σε μειώσεις. Μιλήσατε για αξιοκρατία και προσπαθείτε με κάθε τρόπο μέσω γαλάζιων συνεντεύξεων και άλλων παρεμβάσεων, να τορπιλίσετε κάθε έννοια αξιοκρατίας. Μιλήσατε για πάταξη της διαφθοράς και δεν κάνατε τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνετε αυτή.
Κυρίες και κύριοι, επειδή η ιστορία δεν ξεκίνησε σήμερα, ούτε από αυτή την Κυβέρνηση, οφείλω να αναλογιστώ κάποιες ιστορικές αλήθειες, γιατί πάντα η Δεξιά με οποιαδήποτε μορφή, είτε λεγόταν «Συναγερμός» είτε «ΕΡΕ» είτε «Νέα Δημοκρατία», αντλούσε και αναπαρήγαγε την εξουσία της από τους μηχανισμούς του Κράτους, ιδιαίτερα από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πλην το επαχθές ’67 η είσοδος στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν υπόθεση των κοινωνικών φρονημάτων. Βεβαίως, όλα αυτά ήταν και συνέπεια του Εμφυλίου Πολέμου. Και μετά, όμως, τη Μεταπολίτευση, η είσοδος σε αυτά, αλλά και στο Κράτος γενικότερα, ήταν υπόθεση κομματικών επιλογών.
Μόλις από το 1981 εγκαταστάθηκε η εθνική συμφιλίωση και οι Έλληνες αντιμετωπίζονταν ισότιμα.
Αποκορύφωμα αυτής της αξιοκρατικής επιλογής ήταν η σταδιακή εφαρμογή από το «νόμο Πεπονή», αν θυμάστε, του ΑΣΕΠ, των μορίων, των αντικειμενικών κριτηρίων. Και βεβαίως, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ η είσοδος στα Σώματα Ασφαλείας έγινε μέσω του θεσμού των εισαγωγικών εξετάσεων. Αυτό μην το ξεχνάτε.
Όλα αυτά αποτελούν προσφορά της δημοκρατικής παράταξης στην ελληνική κοινωνία και στις επερχόμενες γενιές.
Θα περίμενε κανείς εν έτι 2006 μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να θεραπεύσει τα κακώς κείμενα και να προχωρήσει περισσότερο, να κλείσει τα όποια παράθυρα άφησε το ΠΑΣΟΚ και να οδηγήσει σε μία απόλυτη αξιοκρατία. Συνέβη, όμως, αυτό;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός δικαιούται μια δημόσια διοίκηση αξιοκρατική, αφιερωμένη στο λαό και στο Έθνος, υπερήφανη για την προσφορά της. Και ειλικρινά αρνούμαι να υπερασπιστώ τη χρησιμότητα των αυτονόητων. Αρνούμαι να κάνω κήρυγμα για το πόσο αναγκαία είναι σήμερα η κοινωνική συνοχή και πόσο θα κοστίσει εθνικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά η κατάρρευση όσων κατακτήθηκαν από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Κύριε Πρόεδρε, σήμερα, όμως, δεν μιλάμε απλά για ένα θέμα κουρελιάσματος του θεσμού του ΑΣΕΠ.
Εγώ δεν θέτω απλά και μόνο ζήτημα κομματικής εκμετάλλευσης της αγωνίας της νεολαίας μας για ένα σταθερό μεροκάματο. Στην ουσία συζητάμε για κάτι ευρύτερο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Συζητάμε για το ποιος κρατάει τα όπλα και με ποια κριτήρια επιλέγεται. Στην ουσία συζητάμε για το εάν θα έχουμε ένα Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ή ένα Υπουργείο κομματικής άμυνας. Θα έπρεπε σ” αυτό να είστε απόλυτα προσεχτικοί.
Κυρίες και κύριοι, είμαστε σε μια εποχή που στη χώρα μας η δημοκρατία καλά κρατεί, σε μία χώρα που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαίως με την ώθηση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όμως, δεν θα πρέπει επ” ουδενί ακόμη και σήμερα να επιτρέψουμε την κομματικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων του έθνους και του λαού μας, γιατί δικαιούμαι να σας πω ότι με τη συνέντευξη έτσι όπως την κάνετε, επαναφέρετε από το παράθυρο το πιστοποιητικό των κοινωνικών φρονημάτων.
Κλείνοντας, σεβόμενος το χρόνο -θα επανέλθω στη δευτερολογία μου- κυρίες και κύριοι, θεωρώ ότι το προσωπείο έχει πέσει. Εκείνο που έχω να σας πω, είναι ότι δεν υπάρχουν σκόπιμες πράξεις καθ” αυτές ή απολύτως, αλλά μόνο πράξεις σε συσχετισμό με τα υπό της βουλήσεως προσδιοριζόμενα αποτελέσματα. Εμείς αυτή ακριβώς τη βούληση της κυβερνώσας παράταξης επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να σας πούμε ότι ως δημοκρατική παράταξη θα συγκρουστούμε ανελέητα στο πισωγύρισμα που επιχειρείται στις κατακτήσεις του ελληνικού λαού.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Λιντζέρη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργος Παπανδρέου απέστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη την εξής επιστολή:
«Κυρία Πρόεδρε, σας γνωρίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ορίζονται οι Βουλευτές:
1. Χαράλαμπος Καστανίδης για θέματα αρμοδιότητας των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
2. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου για θέματα αρμοδιότητας των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.
3. Γεώργιος Φλωρίδης για θέματα αρμοδιότητας των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου. .
Με εκτίμηση, Γιώργος Παπανδρέου».
(Στο σημείο αυτό κατατίθεται στα Πρακτικά η προαναφερθείσα επιστολή, η οποία έχει ως εξής:
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζώης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να καταθέσω και εγώ στην έναρξη της τοποθέτησής μου την έκπληξη για τα όσα έχουν ακουστεί μέχρι τώρα στη Βουλή, αλλά και για την απόπειρα που έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να δημιουργήσει εντυπώσεις και ένα κλίμα το οποίο, νομίζω, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη στάση του κυρίου Υφυπουργού και από τις απαντήσεις που έδωσε με πλήρη ηρεμία και με απόλυτο σεβασμό, όπως ταιριάζει στα κοινοβουλευτικά μας ήθη. Εάν μπορώ να υποθέσω ότι τον εκνευρισμό του στην αρχή της τοποθέτησής του προκάλεσε η φράση «λερωμένη φωλιά», μάλλον ο εκνευρισμός αυτός και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να απαντήσει στον Υπουργό, αποδεικνύει ότι πράγματι υπάρχει μια λερωμένη φωλιά.
Όμως, γενικότερα, κύριε Πρόεδρε, θέλω να επισημάνω ότι και με αφορμή τη συζήτηση της σημερινής επερώτησης αποδεικνύεται ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Αξιωματική Αντιπολίτευση, βρίσκεται σε μια θέση αδυναμίας, αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ενώ εγκαλούν τον κύριο Υφυπουργό όταν τοποθετείται, γιατί επιλέγει να απαντήσει στις δικές τους αιτιάσεις, στις δικές τους τοποθετήσεις και για να το κάνει αυτό βεβαίως και δεν μπορεί να περιοριστεί αυστηρά στο περιεχόμενο της επερώτησης, οι ίδιοι, για να γεμίσουν προφανώς το χρόνο που τους δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, επιτρέπουν στον εαυτό τους τέτοιες «εκτροπές», γιατί κατά τη γνώμη μου βεβαίως και δεν συνιστά εκτροπή για τον κοινοβουλευτικό άνδρα, γυναίκα που επιλέγει να διανθίσει την ομιλία του με τον τρόπο που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί αυτό να γίνει και να τεκμηριώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απόψεις του.
Συνεπώς, κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο καλά προετοιμασμένοι, όταν ερχόμαστε να συζητήσουμε τις επερωτήσεις μας. Εάν δεν υπάρχουν στοιχεία για να τεκμηριώσουμε την επερώτησή μας, εάν δεν μπορούμε να γεμίσουμε το χρόνο μας, τότε δεν βλάπτει να μιλήσουμε και για δύο και για τρία λεπτά και ας βάλουμε κάπου εκεί την τελεία μας.
Γιατί ακούστηκαν πάρα πολλά, κύριε Πρόεδρε, την ώρα που ζητούνταν από τον κύριο Υπουργό να μην απαντήσει σε αυτά τα πολλά. Ακούστηκε ότι διαλύθηκε ο Στρατός. Είπε ο συνάδελφος εδώ μέσα ότι διαλύθηκε ο Στρατός, ότι η Νέα Δημοκρατία ήρθε για να διαλύσει το Στρατό. Και βεβαίως, επέλεξε και κάποια επιχειρήματα για να τεκμηριώσει αυτήν την αυθαίρετη άποψή του, τα οποία εγώ θεωρώ προσωπικώς ανεπιτυχή και με τον ίδιο τρόπο που έθεσε τα επιχειρήματά του, θα μπορούσαν να του αντιστραφούν και να τον φέρουν και σε πολύ δύσκολη θέση.
Κύριε Πρόεδρε, έρχομαι τώρα επί της ουσίας της επερωτήσεως. Η συνέντευξη, η οποία τόσο πολύ έχει επικριθεί και κατακριθεί, τελικώς αρέσει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή δεν αρέσει; Θα την επέλεγε ή δεν θα την επέλεγε, για να κάνει το ίδιο τις επιλογές ή για να προχωρήσει σε παρόμοιους διαγωνισμούς; Εγώ προσωπικώς ακόμη δεν έχω καταλάβει τη θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Μπόλαρης, προσπαθώντας να τεκμηριώσει την τοποθέτησή του, δεν αμφισβητεί τη συνέντευξη, απλώς βάζει ποιοτικά στοιχεία της συνέντευξης, δηλαδή πώς θα έπρεπε να είναι αυτή η συνέντευξη. Άλλοι συνάδελφοι το έκαναν και το έκαναν κατά κόρον. Άκουσα και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επαναλαμβάνει τη θεμελιώδη αμφισβήτηση της συνέντευξης ως ένα από τα στοιχεία που μπορούν να προσδιορίσουν την καταλληλότητα κάποιου, για να στελεχώσει μία θέση.
Εμείς, λοιπόν, δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, κύριοι συνάδελφοι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Όχι, ο κύριος Κεφαλογιάννης.
Ποιο Χάρβαρντ, λοιπόν, μπορεί να φανταστεί- γιατί δεν ξέρω ποιόν υποτιμά- ότι είναι δυνατόν να πει, τι ομάδα είσαι, εάν είναι ο αδελφός σου στη δουλειά και αν είναι η αδελφή σου. Και δεν είναι μόνο μία φορά, είναι δεύτερη φορά που το κάνετε.
Πέρυσι, την πρώτη φορά, ρωτούσατε, τι δουλειά κάνουν οι γονείς σου και ποιο είναι το μνημείο μετά τη Λαμία προς Αθήνα δεξιά. Φέτος βελτιώσατε. Ίσως πήρατε και από το Yale κάποιες καινούργιες κατευθύνσεις. Και η απάντηση είναι: Πηγαίνεις στην Εκκλησία; Πόσα λεφτά έχει ο άνδρας σου; Που γεννήθηκες; Τι γνώμη έχεις για το χρήμα;
Θα έλεγα, λοιπόν, να σοβαρευτούμε. Όλα αυτά δεν συνάδουν με το δημοκρατικό ήθος και με αυτό το οποίο όφειλε το 2006 να έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός.
Θα ήθελα ακόμα να δώσω και κάποιες απαντήσεις στα μαθήματα κοινοβουλευτισμού από μεριάς του κυρίου Υπουργού.
Κύριε Υπουργέ, επαρκέστατος είστε, εκλεγμένος είστε, δημοκρατία έχουμε, ο Πρωθυπουργός σας όρισε εκεί και καλώς να είστε, αλλά η επισήμανση της απουσίας του Υπουργού όμως δεν αναιρεί τη δική σας υπόσταση, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει συστηματικά και κατ” εξακολούθηση. Και δεν είναι μόνο ο Υπουργός Άμυνας, ο Υπουργός Υγείας να δείτε, δεν έχει πατήσει ποτέ του στη Βουλή! Αυτό όμως αναδεικνύει ποια είναι η αντίληψη των πολιτικών ανδρών για τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.
Αλλά μήπως έρχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις ερωτήσεις που του καταθέτουμε;
Δίνει και αυτός το στίγμα για το πώς αντιλαμβάνεται τον Κοινοβουλευτισμό.
Αλλά για να επανέλθω. Κυρίες και κύριοι η Εθνική Άμυνα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του ελληνικού λαού. Πάνω σ” αυτήν επενδύονται πολλά χρήματα αλλά και η πεποίθηση του ελληνικού λαού για αποτελεσματική προάσπιση της ακεραιότητάς του. Όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου στηρίζουν τις ένοπλες δυνάμεις γι” αυτό και δεν έχουν καμία ανάγκη προστασίας από κανέναν. Εκείνο που θα κάνετε είναι σαν Υπουργός είναι να μην επαναφέρετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις για τις αυξήσεις σε σχέση με το μισθολόγιό τους. Γιατί έκφραση λύπης μπορούν να καταθέτουν οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Οι Βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης και ιδιαίτερα οι Υπουργοί, εκείνο που πρέπει να κάνουν είναι να υλοποιούν τις υποσχέσεις τους. Και εσείς δεν κάνετε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ” επανάληψη ο κοινοβουλευτικός έλεγχος από μεριάς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι τεκμηριωμένος. Εμείς δεν πιστεύουμε στην πολεμική. Για εμάς ο πολιτικός ανταγωνισμός σημαίνει ανταγωνισμός προσφοράς και όχι σύνθλιψη του πολιτικού μας αντιπάλου. Όμως δυστυχώς παρακολουθήσαμε το ίδιο έργο που παρακολουθούμε στις επερωτήσεις. Η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία να απαντά μη απαντώντας, να παραπλανά την αντιπολίτευση και να μετατοπίζει την συζήτηση με ανακολουθίες και ψεύδη. Και πλέον δεν έχετε και την καλύπτρα των καλών προθέσεων ή του συγχωρητέου σφάλματος των όποιων τεχνοκρατών μπορούν να φτιάξουν αυτές τις απίθανες ερωτήσεις που είπα προηγουμένως.
Οι συνάδελφοι μου τεκμηρίωσαν απόλυτα την επερώτηση την οποία κατέθεσαν. Και όπως είπα και πριν είναι μια κακέκτυπη επανάληψη, πιο προχωρημένη όμως, αυτών που συνέβησαν το 2005, πέρυσι. Τουλάχιστον πέρυσι δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα συνολικά. Τώρα κοροϊδεύετε την νεολαία όταν δεν δημοσιεύετε αναλυτικά τη σειρά των επιτυχόντων και όσον αφορά στους επιτυχόντες και τους επιλαχόντες και τους αποτυχόντες.
Υπάρχει βέβαια και σχετικά ανακοίνωση η οποία έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» όπου υπογράφουν υποψήφιοι επαγγελματίες οπλίτες οι οποίοι βεβαίως και όλα αυτά που είπαν οι συνάδελφοί μου αναφέρουν αλλά αναφέρουν και κάτι ακόμα: ότι τους λοιδορείτε και προωθείτε τις δικές σας επιλογές. Στην συνέχεια θα σας πω ποιες είναι οι επιλογές σας. Δεν είναι τόσο απλές.
Όμως αυτό δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αφορά το σύνολο των επιλογών σας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ξέρετε βεβαίως ότι την συνέντευξη επιχειρήσατε να την καθιερώσετε σε όλες τις προκηρύξεις του δημοσίου τομέα. Και βεβαίως στον στενό δημόσιο τομέα το ίδιο το ΑΣΕΠ, η ανεξάρτητη αυτή αρχή, δεν σας την αναγνωρίζει γι” αυτό και εκεί δεν έχει επέλθει η άλωση. Όμως στις Δ.Ε.Κ.Ο. και στους άλλους οργανισμούς όπου εκεί μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας, εκεί πλέον η συνέντευξη είναι γενικευμένη και έχει αντικαταστήσει κάθε έννοια αξιοκρατίας.
Αυτή την έννοια της συνέντευξης την επεκτείνατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, και σε βάρος των επιστημονικών προσόντων και στις διοικητικές θέσεις εντός των Υπουργείων, για παράδειγμα στο Υπουργείο Παιδείας. Όπου φτιάχνετε καινούριο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να επιλέξει προσωπικό ή άλλα απουσιάζουν απολύτως οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι της ΟΚΕ. Οι τριμελείς επιτροπές προσλήψεων που έχετε ορίσει στα νοσοκομεία; Απουσιάζουν απολύτως οι εργαζόμενοι.
Και να πω και κάτι ακόμα ως γιατρός. Μέχρι και την λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ καταργήσατε. Μέχρι και την λίστα αναμονής αυτών των τοξικομανών που επιθυμούν να ενταχθούν σε προγράμματα υποκατάστασης. Ούτε και εκεί δεν πεισθήκατε να αφήσετε την αξιοκρατία και τα τεκμήρια που μέχρι τότε υφίσταντο.
Έχουμε λοιπόν μια συνολική κατάργηση της αξιοκρατίας, μια προσπάθεια άλωσης του κράτους από τους ημετέρους.
Έχουμε μία επιστροφή στην εποχή των διαχωριστικών γραμμών, αφού οι εκλεκτοί της Κυβέρνησης αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άλλους.
Έχουμε μία Κυβέρνηση που συστηματικά και κατ” εξακολούθηση, σε όλους τους τομείς δράσεις της, επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, εκτρέφει την ανασφάλεια, την πελατειακή λογική, τη διαφθορά.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ρουσφετολογικής αντίληψης, του βολέματος των ημετέρων, της αναξιοκρατείας, της συνδιαλλαγής, της αδιαφάνειας στις αποφάσεις. Είναι βασικό συστατικό της νοοτροπίας της πάλαι ποτέ «ενδόξου Δεξιάς», που αναβιώνει σταθερά, όσο επιτρέπουν οι συνθήκες, μιας παράταξης που θέλει το Κράτος κτήμα της, για να μπορεί αυθαίρετα να κατακτά το σκοπό της, θέλει τον πολίτη σε ομηρία, αναξιοπρεπή, με ανασφάλεια. Αυτό, όμως, είναι μια κοινωνία άδικη και άνιση.
Πώς μπορεί, λοιπόν, η παράταξή σας να λέει ότι υπηρετεί την πατρίδα, αφού βάζει τα μικροκομματικά της συμφέροντα πάνω από τους πολίτες, αφού είναι μία παράταξη του πελατειακού καπιταλισμού;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το προσωπείο του κεντρώου χώρου, που συστηματικά καλλιεργούσε προεκλογικά ο κ. Καραμανλής, έπεσε, όπως ξέφτισαν και τα ωραία λόγια, αφού, όπως προείπα, από τις λέξεις που χρησιμοποιούσε, απέδρασαν οι έννοιες.
Μιλήσατε για επανίδρυση του Κράτους και εννοούσατε κατάληψη του Κράτους. Μιλήσατε για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και οδηγήσατε σε μειώσεις. Μιλήσατε για αξιοκρατία και προσπαθείτε με κάθε τρόπο μέσω γαλάζιων συνεντεύξεων και άλλων παρεμβάσεων, να τορπιλίσετε κάθε έννοια αξιοκρατίας. Μιλήσατε για πάταξη της διαφθοράς και δεν κάνατε τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνετε αυτή.
Κυρίες και κύριοι, επειδή η ιστορία δεν ξεκίνησε σήμερα, ούτε από αυτή την Κυβέρνηση, οφείλω να αναλογιστώ κάποιες ιστορικές αλήθειες, γιατί πάντα η Δεξιά με οποιαδήποτε μορφή, είτε λεγόταν «Συναγερμός» είτε «ΕΡΕ» είτε «Νέα Δημοκρατία», αντλούσε και αναπαρήγαγε την εξουσία της από τους μηχανισμούς του Κράτους, ιδιαίτερα από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πλην το επαχθές ’67 η είσοδος στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν υπόθεση των κοινωνικών φρονημάτων. Βεβαίως, όλα αυτά ήταν και συνέπεια του Εμφυλίου Πολέμου. Και μετά, όμως, τη Μεταπολίτευση, η είσοδος σε αυτά, αλλά και στο Κράτος γενικότερα, ήταν υπόθεση κομματικών επιλογών.
Μόλις από το 1981 εγκαταστάθηκε η εθνική συμφιλίωση και οι Έλληνες αντιμετωπίζονταν ισότιμα.
Αποκορύφωμα αυτής της αξιοκρατικής επιλογής ήταν η σταδιακή εφαρμογή από το «νόμο Πεπονή», αν θυμάστε, του ΑΣΕΠ, των μορίων, των αντικειμενικών κριτηρίων. Και βεβαίως, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ η είσοδος στα Σώματα Ασφαλείας έγινε μέσω του θεσμού των εισαγωγικών εξετάσεων. Αυτό μην το ξεχνάτε.
Όλα αυτά αποτελούν προσφορά της δημοκρατικής παράταξης στην ελληνική κοινωνία και στις επερχόμενες γενιές.
Θα περίμενε κανείς εν έτι 2006 μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να θεραπεύσει τα κακώς κείμενα και να προχωρήσει περισσότερο, να κλείσει τα όποια παράθυρα άφησε το ΠΑΣΟΚ και να οδηγήσει σε μία απόλυτη αξιοκρατία. Συνέβη, όμως, αυτό;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός δικαιούται μια δημόσια διοίκηση αξιοκρατική, αφιερωμένη στο λαό και στο Έθνος, υπερήφανη για την προσφορά της. Και ειλικρινά αρνούμαι να υπερασπιστώ τη χρησιμότητα των αυτονόητων. Αρνούμαι να κάνω κήρυγμα για το πόσο αναγκαία είναι σήμερα η κοινωνική συνοχή και πόσο θα κοστίσει εθνικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά η κατάρρευση όσων κατακτήθηκαν από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Κύριε Πρόεδρε, σήμερα, όμως, δεν μιλάμε απλά για ένα θέμα κουρελιάσματος του θεσμού του ΑΣΕΠ.
Εγώ δεν θέτω απλά και μόνο ζήτημα κομματικής εκμετάλλευσης της αγωνίας της νεολαίας μας για ένα σταθερό μεροκάματο. Στην ουσία συζητάμε για κάτι ευρύτερο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Συζητάμε για το ποιος κρατάει τα όπλα και με ποια κριτήρια επιλέγεται. Στην ουσία συζητάμε για το εάν θα έχουμε ένα Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ή ένα Υπουργείο κομματικής άμυνας. Θα έπρεπε σ” αυτό να είστε απόλυτα προσεχτικοί.
Κυρίες και κύριοι, είμαστε σε μια εποχή που στη χώρα μας η δημοκρατία καλά κρατεί, σε μία χώρα που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαίως με την ώθηση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όμως, δεν θα πρέπει επ” ουδενί ακόμη και σήμερα να επιτρέψουμε την κομματικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων του έθνους και του λαού μας, γιατί δικαιούμαι να σας πω ότι με τη συνέντευξη έτσι όπως την κάνετε, επαναφέρετε από το παράθυρο το πιστοποιητικό των κοινωνικών φρονημάτων.
Κλείνοντας, σεβόμενος το χρόνο -θα επανέλθω στη δευτερολογία μου- κυρίες και κύριοι, θεωρώ ότι το προσωπείο έχει πέσει. Εκείνο που έχω να σας πω, είναι ότι δεν υπάρχουν σκόπιμες πράξεις καθ” αυτές ή απολύτως, αλλά μόνο πράξεις σε συσχετισμό με τα υπό της βουλήσεως προσδιοριζόμενα αποτελέσματα. Εμείς αυτή ακριβώς τη βούληση της κυβερνώσας παράταξης επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να σας πούμε ότι ως δημοκρατική παράταξη θα συγκρουστούμε ανελέητα στο πισωγύρισμα που επιχειρείται στις κατακτήσεις του ελληνικού λαού.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Λιντζέρη.
08/12/2006