Πρόταση Δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης
Η συζήτηση επί της προτάσεως μομφής μετά από μια πλήρη 4ετή κυβερνητική θητεία, είναι μια κορυφαία πολιτική πράξη.
Διότι αποκαλύπτεται η δυσαρμονία μεταξύ της κυβερνητικής εξουσίας και του λαϊκού φρονήματος.
Η συμπολίτευση, με απροκάλυπτη αλαζονεία, ισχυρίζεται ότι είναι περιττή, ως μη έχουσα τύχη.
Διακατέχονται από το προκλητικό σύνδρομο του μακάριοι οι κατέχοντες.
Έχουμε την εξουσία και θα καταστήσουμε δίκαιο την άποψή μας και θα υποκύψετε.
Κυρίες και κύριοι
Στις δημοκρατίες δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στις δημοκρατίες είναι απαραίτητη η συναίνεση μεταξύ των κυβερνώντων και των κυβερνωμένων. Μόνο η κοινή αποδοχή θεμελιώνει την αξία του νόμου, έναντι της αυθαίρετης εξουσίας.
Η κυβέρνηση είναι πασίδηλο ότι βρίσκεται σε δυσαρμονία με το λαϊκό φρόνημα. Και η πρόταση μομφής αποσκοπεί στο ν” αποκαλύψει, να διευκρινίσει και να συγκεκριμενοποιήσει αυτή τη δυσαρμονία.
Αφήστε λοιπόν κύριοι τις παραπλανητικές ερμηνείες για την σκοπιμότητα αυτής της πρότασης που καταθέσαμε και φροντίστε ν” απαντήσετε επί της ουσίας. Το οφείλετε στη δημοκρατία και στη λαϊκή κυριαρχία.
Έχω ξαναπεί από αυτό το βήμα, τη φράση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μαντές Φρανς, ότι «κυβερνάν είναι το επιλέγειν». Το επιλέγειν για το λαό, με το λαό και το έθνος.
Και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., σαν έκφραση της δημοκρατικής παράταξης, μιας παράταξης με μεγάλη ιστορία, θέλει ν” ανατρέψει κάθε εξουσία που στραγγαλίζει τον ελληνικό λαό, αναιρεί τις κατακτήσεις του, υπονομεύει το μέλλον του και αποδυναμώνει τις λαϊκές δυνάμεις στην πορεία τους προς την ανάπτυξη και την προόδου.
Κύριοι της συμπολίτευσης
Αυτό το 2ήμερο με περισσή οίηση και αλαζονεία, αντί ν” απαντήσετε σε όσα σας καταλογίζουμε με την πρόταση μομφής, ασχολείστε με τα υποτιθέμενα δικά μας.
Στον Υπουργό Δικαιοσύνης, που έδωσε το τέμπο αυτής της αντιμετώπισης, έχω να παρατηρήσω:
- § Για το δικό του καλό, ν” αφήσει κατά μέρος τα σύνδρομα. Γιατί κάλλιστα στην πρόταση μομφής θα μπορούσε να συμπεριληφθεί, ένα δικό του σύνδρομο, το «σύνδρομο Ζορμπά». Τον οποίο εξαναγκάζεται σε περιοδείες διότι δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις σας.
- § Να μην επικαλείται τον Χέγκελ. Τι θα έλεγε ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος, για την κραιπάλη των χρημάτων του ελληνικού λαού, από το Υπουργείο Πολιτισμού, και τον ανεξέλεγκτο κύριο Ζαχόπουλο που αποτελούσε πρώτη επιλογή του Πρωθυπουργού; Και πώς θα έκρινε, την ανάμιξη στα δρώμενα του υπουργείου πολιτισμού, διαφόρων κυριών αλλά και κυρίων;
- § Να μην προτείνει σε εμάς ενδοσκοπήσεις, αλλά να επιδοθεί ο ίδιος σε εξωσκόπηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Θα διαπιστώσει και διαφωνίες και διαφοροποιήσεις. Με αποκορύφωμα την κυριακάτικη συνέντευξη ενός από τους πιο σοβαρούς της κυβερνητικής παράταξης, του κυρίου Σαμαρά, ο οποίος ευπρεπώς μεν, πλήρως δε, διαφωνεί και με την εξωτερική και με την οικονομική πολιτική της κυβέρνηση.
Αφήστε λοιπόν τις παραινέσεις για την κρίση που διερχόμαστε. Γιατί έχουμε και την αρμοδιότητα και τη δύναμη να τη λύσουμε, την ώρα που εμείς θα επιλέξουμε. Και τότε θα αναδυθεί δύναμη μεγάλη και αποτελεσματική.
Κυρίες και κύριοι
Θα ‘θελα, απ” αυτό το βήμα, να εκφράσω την ελπίδα, ότι οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στο σκοπιανό, δε θα έχουν την τύχη των 3 «δεν» που είπε για το ασφαλιστικό. Γιατί το μεν ασφαλιστικό θα επανορθωθεί από την επόμενη κυβέρνηση ενώ τα λάθη και οι αστοχίες στα εθνικά θέματα επηρεάζουν ανεπανόρθωτα την πορεία του λαού και του έθνους μας.
Ορθά και εύστοχα ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριος Παπανδρέου, ανέφερε ότι το προπατορικό αμάρτημα του συγκεκριμένου θέματος βρίσκεται την περίοδο 90-93. Τότε που Πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο κύριος Μητσοτάκης. Και όπως γνωρίζεται στην ιστορία του προπατορικού αμαρτήματος περιλαμβάνεται ένα μήλο – που και σύμφωνα με την παροιμία πέφτει κάτω από τη μηλιά – αλλά και έναν όφη. Και ο όφις αυτός δάγκασε την ιστορία μας, την εθνική αξιοπρέπεια και την περηφάνια του λαού μας.
Για του λόγου μου το αληθές, αλλά και σαν συμβολή στην ιστορική γνώση, καταθέτω στα πρακτικά, ένα πόνημα, του Κρις Σπύρου, πρόεδρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πρώην Βουλευτή των ΗΠΑ και πρώην προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος του Νιού Χαμσάιρ.
- § Θα διαβάσετε κύριοι συνάδελφοι, για διπλές και αντιφατικές στρατηγικές της ελληνικής κυβέρνησης.
- § Θα ενημερωθείτε για τη δέσμευση του Μπιλ Κλίντον, ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα Σκόπια με ονομασία που περιέχει τη λέξη Μακεδονία.
- § Θα εκπλαγείτε διαβάζοντας για μισθωτούς αντιπροσώπους της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι υποστήριζαν, τη νέα θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμβιβαστική λύση.
- § Και βέβαια τη δήλωση του κυρίου Λη Χάμιλτον, προέδρου της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού κογκρέσου, ότι : «συμβιβαστήκατε αστραπιαία και δεν προλάβαμε να σας βοηθήσουμε. Μας αφήσατε σύξυλους με την υποχώρησή σας».
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν κατανοώ την έπαρση της κυρίας Υπουργού Εξωτερικών. Ίσως να είναι οικογενής ιδιότητα. Όμως το προπατορικό αμάρτημα που ανέφερε ο πρόεδρός μας, αφορά και την κυβέρνηση αλλά και την ίδια προσωπικά. Γι” αυτό ας προσέξει. Οι καιροί ου μενετοί.
Κύριοι της συμπολίτευσης, αναμφίβολα αποτελείται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχετε όμως έχετε απολέσει την κοινωνική και πολιτική δεδηλωμένη. Γι” αυτό σας μεμφόμαστε.
28/03/2008