Συζήτηση Ν/Σχ. Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.α.»
Κ.Κ.
Αναμφίβολα οι στιγμές είναι ιστορικές. Μπροστά στην ιστορία θα κριθούν οι πράξεις και οι στάσεις όλων μας. Ηγεσιών και Βουλευτών.
Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε ανέδειξε το έλλειμμα πολιτικής διεύθυνσης και βούλησης.
Η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό κενό, βαδίζοντας ολοταχώς στο τέλμα και στην αποσύνθεση.
Το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα αντιμετωπίζει πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης.
Η κρίση εκπροσώπησης καθιστά επιβεβλημένη την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του Πρωθυπουργού.
Αντικειμενικά οι επιλογές είναι δύο:
- Η συντεταγμένη προσφυγή στις κάλπες. Αυτό συνταγματικά είναι επιλογή του Πρωθυπουργού.
- Η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με προκαθορισμένο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μιας πολιτικής Κυβέρνησης που θα αποτελείται από επιφανείς προσωπικότητες του πολιτικού και κοινωνικού βίου και σε τεχνοκράτες και θα στηρίζεται από το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Οι εκλογές, κατά τη γνώμη μου, συνιστούν άλμα στο κενό. Το ίδιο και οι αλλεπάλληλες εκλογές που προανήγγειλε ο κ.Σαμαράς. Συνεπώς οι υποστηριχτές αυτής της λύσης όπως και όσοι ωθούν τους Βουλευτές της συμπολίτευσης να τις προκαλέσουν, οφείλουν ν” αναλογιστούν τις τραγικές συνέπειες για την οικονομία και την επερχόμενη καταστροφή.
Η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είναι μονόδρομος.
Γι” αυτό καλούμαστε να θέσουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.
Ο Πρωθυπουργός έχει την ιστορική ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το δραματικό αδιέξοδο. Να βάλει τέλος στη χειρότερη ιστορική περίοδο της χώρας με τη χρεοκοπία να συνιστά πραγματικότητα, την κοινωνική συνοχή κατακερματισμένη, τους μισθωτούς και συνταξιούχους σε απόγνωση και τον εθνικό διχασμό προ των πυλών.
Οφείλει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και στις πολιτικές δυνάμεις και χωρίς περιστροφές να θέσει τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης.
Οι κομματικοί ανταγωνισμοί, οι προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμοί πρέπει να παραμεριστούν.
Είναι η ώρα της αποφασιστικότητας, της γενναιοδωρίας, του εθνικού χρέους.
Αυτό αφορά και τον κ. Σαμαρά του οποίου η άρνηση τον εκθέτει αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Κ.Κ.
Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με δραματικούς τόνους είπε πως «αν το νομοσχέδιο αυτό δεν ψηφιστεί η Κυβέρνηση δε μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο κορυφής. Δε μπορεί να διαπραγματευτεί.». Συμμεριζόμενος την αγωνία του δε μπορώ να στερήσω αυτή τη δυνατότητα.
Η ψήφος όμως αυτή δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, συμφωνίας και αποδοχής σε μέτρα που οδηγούν στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού της χώρας. Είναι ψήφος ανάγκης. Είναι ψήφος αναμονής για λυτρωτικές πρωτοβουλίες που θα απαντούν στην ουσία του υπαρξιακού προβλήματος της χώρας και θα οδηγήσουν σε ένα καινούργιο σχέδιο λογικό, βιώσιμο και δίκαιο για τον ελληνικό λαό.
Δεν θέλω οι δανειστές μας να δημιουργήσουν εξαιτίας μας προσκόμματα στην καταβολή της έκτης δόσης, που θα προκαλούσε στάση πληρωμών, ούτε να τιναχθεί στον αέρα η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η στάση αυτή, στάση ανάγκης, δεν σημαίνει ότι διαγράφω, ότι εγκαταλείπω τις προσωπικές μου πολιτικές ενστάσεις για το έλλειμμα διακυβέρνησης που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.
Έχω επίγνωση ότι η φράση μου αυτή είναι βαριά και αιχμηρή. Είναι όμως επιλογή μου να μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ.
- Είναι έλλειμμα διακυβέρνηση να συναντιούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, να μιλούν για την Ελλάδα και το κούρεμα του χρέους, κι εμείς όχι μόνο να μην συμμετέχουμε, αλλά και να μην γνωρίζουμε το περιεχόμενο των συζητήσεων.
- Είναι έλλειμμα διακυβέρνησης να συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο η ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, πέρα από τις ελεγκτικές να έχει και εκτελεστικές αρμοδιότητες.
- Είναι έλλειμμα διακυβέρνησης να μην μπορούμε να υλοποιήσουμε τα όσα έχουμε αποφασίσει, να αδυνατούμε να καλύψουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.
- Είναι έλλειμμα διακυβέρνησης να μην μπορούμε να διαχειριστούμε στοιχειωδώς πολιτικά τις αντιδράσεις, τις αμφισβητήσεις μιας πλειάδας συνδικαλιστικών φορέων και κοινωνικών δυνάμεων ούτε να τους πείσουμε για την αναγκαιότητα των μέτρων.
- Είναι έλλειμμα διακυβέρνησης οι τόνοι σκουπιδιών στην Αθήνα.
Αλλά θέλω να είμαι δίκαιος και ειλικρινής. Αυτό το έλλειμμα καμία μονοκομματική Κυβέρνηση δε θα μπορούσε να καλύψει. Ακριβώς γιατί το μέγεθος της κρίσης και το εύρος των αλλαγών που πρέπει να συντελεστούν, υπερβαίνει τα όρια μιας παράταξης και το χρόνο ζωής μιας Κυβέρνησης.
Κ.Κ.
Η πολιτική δεν είναι στρατήγημα, ούτε αρθρογραφία.
Δεν είναι μεθόδευση, ούτε έκθεση ιδεών.
Είναι κατ” αρχήν στρατηγική, η οποία δε μπορεί να υποκαθίσταται με προτάσεις και συνταγές της ΤΡΟΪΚΑΣ.
Κ.Κ.
Οι στιγμές είναι οριακές.
Όλοι μας είμαστε αντιμέτωποι με τις ευθύνες που μας αναλογούν. Και εγώ θα κριθώ για την όποια συμμετοχή έχω μέχρι σήμερα αλλά και για τη μάχη που έχουμε μπροστά μας. Και το λέω για τελευταία φορά απ” αυτό το βήμα.
Οι μεγάλες όμως ευθύνες ανήκουν στις ηγεσίες, οι οποίες θα κριθούν για όσα θα πράξουν ή δε θα πράξουν.
Τολμήστε. Αν χθες ήταν νωρίς αύριο θα είναι αργά.
20/10/2011