Συνέδριο – Ευκαιρία για Ιδεολογική και Οργανωτική Ανασύνταξη
Κύριε Λιντζέρη, πως κρίνετε την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση του «ομίλου» των Πανεπιστημιακών και των άλλων ενεργών πολιτών;
Η άποψή μου ταυτίζεται με αυτήν της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας. Την κρίνω θετική.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση Βενιζέλου ήταν απλά ένας ελιγμός και ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει στην ίδρυση του ομίλου. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση κύριε Λιντζέρη:
Η υπόθεση «της ίδρυσης ενός ομίλου προβληματισμού από ακαδημαϊκούς» σε άλλη χρονική περίοδο, ουδόλως θ” αποτελούσε πρώτο θέμα.
Άλλωστε, όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να προβαίνουν στη σύσταση ομίλων, συλλόγων κ.λ.π.. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου σοβεί στη χώρα μας μια εθνική κρίση σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, όπου οι «ένοικοι» του Μαξίμου μπαινοβγαίνουν στα ανακριτικά γραφεία,
οι πνευματικοί ταγοί της δεν έχουν το δικαίωμα να σιωπούν.
Αν ο κ. Βενιζέλος προχωρήσει τελικά στην ίδρυση του «ομίλου», θα πρέπει να τον διαγράψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κόμμα αρχών. Έχει καταστατικό που περιγράφει αναλυτικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του. Σύμφωνα με αυτό οι όμιλοι προβληματισμού αποτελούν επιτρεπτή δραστηριότητα. Ανεπίτρεπτες είναι οι οργανωμένες ομάδες και οι φράξιες μέσα στο κόμμα.
Κύριε Λιντζέρη, επειδή οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, εσείς βλέπετε ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ;
Η εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τελείωσε στις 11 Νοέμβρη με την αθρόα συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή του Προέδρου. Η δημοκρατική παράταξη απεφάνθη υπέρ της επανεκλογής του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος και συγχρόνως υπέρ του μεγάλου και ενωμένου ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όλοι, από τη βάση έως την κορυφή, οφείλουμε να υπηρετήσουμε αυτή τη σαφή λαϊκή εντολή.
Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι ο κ. Βενιζέλος θα προχωρήσει τελικά στην ίδρυση νέου κόμματος;
Εγώ, μόνο ευχή μπορώ να εκφράσω. Ότι όλοι μας οφείλουμε να δουλέψουμε για τη νικηφόρα ενότητα του απογοητευμένου κόσμου μας. Όλοι όσοι διακονούμε την πολιτική μέσα από τις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλουμε να υπηρετούμε και να εκφράζουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Αν μου ζητάτε να προβλέψω τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου για το μέλλον, εκτιμώντας τα έργα και τους λόγους του, ιδιαίτερα μετά την 11η Νοέμβρη, αντιλαμβάνομαι ότι η ίδρυση νέου κόμματος δεν είναι στις προθέσεις του.
Στα συσταθέντα μέχρι τώρα κορυφαία όργανα λείπουν οι λεγόμενοι «Βενιζελικοί». Ας μας επιτραπεί η έκφραση να πούμε ότι μέχρι τώρα είδαμε αποκλεισμούς στελεχών του «ΒΕνιζελικού» μπλοκ. Πιστεύετε ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το Συνέδριο ή θα πρέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να «εμπιστευτεί» τους λεγόμενους εσωκομματικούς του αντιπάλους και να τους αναθέσει «ρόλους» και αρμοδιότητες;
Είναι λάθος ν” αναπαράγονται σήμερα λογικές και αντιλήψεις της περιόδου, πριν την 11η Νοέμβρη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να βρει την ψυχική του ενότητα και την ενιαία του δράση. Η πολιτική ιστορία έχει να μας διδάξει πολλά σ” αυτό. Ουδείς πρέπει να φέρεται περιοριστικά ή να καθηλώνεται σε άλλες πολιτικές περιόδους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερβαίνει τις αντιθέσεις που συνέβησαν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και σήμερα μάλιστα, βρίσκονται στους κόλπους του πολιτικά στελέχη που στο παρελθόν στράφηκαν εναντίον του και έβλαψαν καίρια την ηγεσία του, όπως το 1989.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Τι πιστεύετε ότι φταίει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πάρει «κεφάλι» στα γκάλοπ;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη και θελκτική εναλλακτική λύση εξουσίας. Ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Ότι είναι ένα κίνημα δημοκρατικό και πατριωτικό. Ένα κίνημα κοινωνικής απελευθέρωσης και λαϊκής κυριαρχίας. Όλες οι πολιτικές στα επιμέρους ζητήματα οφείλουν να εκπορεύονται από αυτές τις στρατηγικές θέσεις που άλλωστε αποτελούν και την ιδρυτική του ταυτότητα.
Το επερχόμενο συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει το κίνημά μας στην ιδεολογική και οργανωτική του ανασύνταξη. Να επανεξετάσει το ανθρώπινο δυναμικό του με μοναδικό γνώμονα την σταθερή και αμετακίνητη φροντίδα για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα και την ηθική ποιότητα.
Ποια είναι η άποψη σας; Ο κ. Κουκοδήμος πιέστηκε ή αποφάσισε μόνος του να ανεξαρτητοποιηθεί; Θα ήθελα επίσης να κρίνετε την στάση του και την απόφαση του να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Πρόκειται περί συμπαιγνίας. Περί φάρσας και μάλιστα κακά παιγμένης. Ο κ. Κουκοδήμος, με την έγκριση της Ρηγίλλης, «ανεξαρτητοποιήθηκε» ενώ παράλληλα στηρίζει την Κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια ακόμα «συναλλαγή» από τις πολλές στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει η Κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες. Απ” ότι φαίνεται μάλιστα ετοιμάζεται και η υφαρπαγή βουλευτών από άλλα κόμματα.
Αποτελεί το σύνολο της υπόθεσης Ζαχόπουλου, όνειδος για την μεταπολιτευτική δημοκρατία. Η ηθική κρίση που μαστίζει αυτή την Κυβέρνηση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Όλος ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί πλέον ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, συμμετέχουν καίρια σε αυτή την κρίση. Αντικειμενικά την προάγουν και την προωθούν με πράξεις και απραξίες. Εμφανιζόμενοι αλλά και κρυπτόμενοι.
Μολονότι ο πρωθυπουργός το διέψευσε, εσείς βλέπετε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Κώστα Κουκοδήμου;
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον πρώτο χρόνο της θητείας της, η Κυβέρνηση μπορεί να παραιτηθεί μόνον εάν απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Τότε διορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία προκηρύσσει και τις εκλογές. Τέτοιο ενδεχόμενο δε βλέπω στον ορίζοντα.
Όμως, το ότι 4 μόλις μήνες μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, μου κάνετε αυτή την ερώτηση και ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται να διαψεύσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναδεικνύει το μέγεθος της πολιτικής κρίσης που σοβεί στη χώρα μας.