• Συνέντευξη στο Real.gr

    1. Κύριε Λιντζέρη, να πάει φυλακή ο Άκης;

    Δεν είμαι δικαστής για να πάρω μια τέτοια απόφαση. Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου, για τις οποίες και είναι υπόλογος, είναι καταγεγραμμένες. Τις ποινικές ευθύνες, αν υπάρχουν, οφείλει να τις διερευνήσει και να τις αποδώσει η Δικαιοσύνη.

    Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου υποκρύπτει θεατές και αθέατες πλευρές, οι οποίες αναμφίβολα δεν δημιουργούν μόνο ερωτηματικά για τις επιλογές του και τη συμπεριφορά που επέδειξε, αλλά μπορώ να πω ότι προκαλούν και σοκ. Τα όσα του καταμαρτυρά η Δικαιοσύνη δείχνουν ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας παραβίασε κατ” επανάληψη τις αξίες και την ηθική, τις οποίες έπρεπε να υπηρετεί με καθαρό και διαφανή τρόπο.

    Θέση μου είναι: Όλα στο φως, χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς φοβίες και χωρίς συμψηφισμούς. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής οφείλουν με τις πράξεις και τις ενέργειές τους, με τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους, να διδάσκουν ήθος και εντιμότητα.

    2. Ο Ε. Βενιζέλος αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Παπανδρέου. Πιστεύετε ότι η διετία αυτή υπήρξε αρνητική ή και καταστροφική για την παράταξή σας και τη χώρα;

    Να σας υπενθυμίσω ότι για τη διετία Παπανδρέου έχω μιλήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες με πολύ αυστηρό και επικριτικό τόνο. Από τον περασμένο Απρίλιο υποστήριξα ότι η χώρα είχε έλλειμμα διακυβέρνησης, ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ο βίος που ακολούθησε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία εξέθεσαν τη χώρα, φέρνοντάς την στο χείλος της χρεοκοπίας.

    Στην αρχή, παγιδευμένη στη φαντασίωση «λεφτά υπάρχουν», υποτίμησε την δυσμενή οικονομική συγκυρία. Επιδεικνύοντας άγνοια κινδύνου, καθυστέρησε να πάρει αποφάσεις. Στη συνέχεια δεν διαπραγματεύτηκε επαρκώς τη συμφωνία με το μνημόνιο, με τους εταίρους μας και με τους πιστωτές μας.

    Βέβαια οφείλουμε να θυμηθούμε ότι παρέλαβε μια κατεστραμμένη οικονομία από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τα δημοσιονομικά ελλείμματα να βρίσκονται στα ύψη και το δημόσιο χρέος σε ανεξέλεγκτη πορεία. Οι ευθύνες που προκύπτουν από τη διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε είναι σημαντικές και οφείλουμε να τις αποδώσουμε.

    Όμως χάριν δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι είναι άλλο να ασκείς κριτική για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και άλλο να κατηγορείς την τελευταία κυβέρνηση ότι δημιούργησε την κρίση, όπως ανιστόρητα και αμετανόητα επιδιώκει η Ν.Δ. δίνοντας συγχωροχάρτι στις καίριες ευθύνες της.

    Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ είχε την τόλμη να ευχαριστήσει τους Έλληνες πολίτες για τις θυσίες τους, αλλά και να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις, για την αναποτελεσματικότητα και την ανεπάρκεια της διετούς διακυβέρνησης, αλλά και διαχρονικά πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλήψεις που βεβαίως βαραίνουν και την παράταξή μας και όσους άσκησαν εξουσία προσωπικά. Η σημαντική αυτή πράξη σηματοδοτεί τη φάση αυτογνωσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έχει αντανάκλαση στις πρακτικές του.

    3. Και μετά τις εκλογές; Ο νέος αρχηγός να επανιδρύσει το ΠΑΣΟΚ;

    Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε μάχες με τα κύματα. Η συμβολή του στην αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ήταν καταλυτική. Ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, έκαναν πράξη αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο: να προχωρήσει η χώρα στο PSI, αλλά και να συνάψει τη νέα δανειακή σύμβαση.

    Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι αυτό που προέχει είναι η ανόρθωση και η ανασύσταση της χώρας, η αναζωογόνηση της κοινωνίας, η διατήρηση της ευρωπαϊκής της ταυτότητας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι η Ελλάδα, το παρόν και το μέλλον της. Η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, είναι το μέσο.

    Μετά τις εκλογές θα ανοίξει ο δρόμος για την ανασύσταση, την επαναθεμελίωση, την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το ακρωτηριασμένο ΠΑΣΟΚ δεν είναι το κόμμα που ιδρύσαμε, υπηρετήσαμε και για το οποίο παλέψαμε. Γι” αυτό οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες μεγάλου βεληνεκούς, που θα μας επιτρέψουν να ξαναπιάσουμε το νήμα της επικοινωνίας με όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, που επί πολλά χρόνια αποτελούσαν την ισχυρή και αυθεντική πολιτική μας βάση.

    Ή θα προχωρήσουμε στο εγχείρημα της επανίδρυσης, χωρίς τις ιδεοληψίες και τις εμμονές του παρελθόντος, ή θα συναινέσουμε και εμείς στον περαιτέρω μαρασμό και κατάλυσή του. Στο δίλημμα αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πάρει ήδη θέση. Είναι αποφασισμένος να κάνει τη μεγάλη τομή στη συνέχεια ενός πολυδύναμου πολιτικού κόμματος που οφείλει να είναι το ΠΑΣΟΚ.
    Όπως χαρακτηριστικά είπε την 3η Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο συντακτικού και όχι αναθεωρητικού χαρακτήρα. Συνέδριο επανίδρυσης και αναγέννησης της Παράταξης.

     

    4. Γιατί αλήθεια σ” αυτές τις εκλογές κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

    Ο πολίτης γνωρίζει ότι έχει δύο επιλογές: η πρώτη είναι η ψήφος τιμωρίας, η ψήφος καταδίκης, η ψήφος άρνησης προς το ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη επιλογή είναι να προσδώσει στην ψήφο του τη δύναμη που της αξίζει, αποτρέποντας την καθοδική πορεία της χώρας. Δεν κινδυνολογώ, ούτε υπερβάλλω.

    Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που προέχει είναι να αποτρέψουμε τον κίνδυνο βαλκανιοποίησης της Ελλάδας, εμποδίζοντας την έξοδό της από την Ευρωζώνη, που στην πραγματικότητα θα μας οδηγήσει εκτός Ευρώπης.

    Κατά τη γνώμη μου, ο πολίτης θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει η ψήφος του να είναι χρήσιμη και θετική, επειδή ξέρει ότι ο νέος ηγέτης μας, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει τη γνώση και την επάρκεια, την ικανότητα και τη βούληση να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα, για την οικονομία, για τους πολίτες. Είναι η μόνη οδός που θα οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι η μόνη οδός που αποτρέπει τις αλλεπάλληλες εκλογές που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς, επιλογή καταστροφική.
    5. «Όχι η ΝΔ, αλλά 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έριξαν τον Παπανδρέου» δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος…

    Δεν γνωρίζω τι εννοεί ο κος Πάγκαλος. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός έπεσε θύμα δικών του λαθών, δικών του επιλογών. Μόνος του κατασπατάλησε το πολιτικό κεφάλαιο που απλόχερα του έδωσε ο ελληνικός λαός. Όλες οι άλλες ερμηνείες κινούνται στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.