• Δημήτρης Λιντζέρης

    Συνέντευξη

    1. Κύριε Λιντζέρη, περιμένατε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχανε με τέτοια διαφορά στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

     

    Κατά πρώτον οφείλω ν”  αναγνωρίσω την καθαρή νίκη της Ν.Δ. όπως εκφράστηκε από την ελεύθερη βούληση του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Και να τονίσω ότι στις δημοκρατίες, η λαϊκή βούληση που εκφράζεται μέσω ελεύθερων εκλογών αποτελεί θέσφατο αξίωμα. Άλλωστε τα θετικά αποτελέσματα ή οι αρνητικές συνέπειες αυτής της λαϊκής ετυμηγορίας, αντανακλούν και απευθύνονται σε αυτόν τούτο το λαό. Σε σχέση με το ερώτημά σας, ομολογώ ότι το εύρος της διαφοράς με ξένισε. Όχι όμως και η ήττα μας. Η πορεία μας προς τις εκλογές και η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, περιέγραφαν «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ήττας».

     

    2. Ποια είναι τα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος; Αποδίδεται ευθύνες σε πρόσωπα και πολιτικές για το εκλογικό αποτέλεσμα;

     

    Πριν απαντήσω σ” αυτό θα “θελα να τονίσω το θετικό κυβερνητικό έργο των κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη στην εξέλιξη της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει τα επιτεύγματα του λαού μας, της τελευταίας 8ετίας, η οποία ήταν μια περίοδος πυκνή, σε κατακτήσεις πρώτου μεγέθους. Αναφέρομαι :

    • 1. στην είσοδο της χώρας μας στην Ε.Ε., η έξοδός της δηλαδή από τον απομονωτισμό και την περιφέρεια και η είσοδός της στον πυρήνα της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Είναι μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον.
    • 2. στη δημιουργία υποδομών που έλλειπαν από την πατρίδα μας και που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο της ανάπτυξης της χώρας μας στο μέλλον. Τα χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, η Εγνατία οδός, η ζεύξη Ρίου-Αντίρριου, τα τεράστια έργα υποδομής στο Λεκανοπέδιο (μετρό, τραμ, αεροδρόμιο, Αττική οδός κ.λ.π.), δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και ν” αποτελέσει τον κρίκο σύνδεσης μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ παράλληλα βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
    • 3. στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων με υποδομές που θ” αποδοθούν προς χρήση στον ελληνικό λαό. Αυτή τούτη η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί ένα μείζον παγκόσμιο, αθλητικό, πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός που δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.

    Όμως απεδείχθη ότι δεν αρκούσαν αυτά. Ο ελληνικός λαός τιμώρησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος ότι δεν ασχοληθήκαμε όσο και όπως θα έπρεπε με τα καθημερινά του προβλήματα. Κυρίως όμως τιμώρησε το ύφος και το ήθος της εξουσίας όπως αυτό αναδεικνυόταν από τη συμπεριφορά πολλών στελεχών. Ακόμα μας έκρινε για την αξιοπιστία μας και σε ιδεολογικό και σε πολιτικό επίπεδο. Μιλήσαμε για εκσυγχρονισμό αλλά δε μπορέσαμε να το δείξουμε στην πράξη. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος φιλικό στον πολίτη, στο οποίο δε θα είχε καμία σχέση η διαφθορά, η διαπλοκή και η συναλλαγή. Παρότι αυξήθηκαν πολύ οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Με άλλα λόγια αντιμετωπίσαμε την πολιτική με όρους εξουσίας και κρατισμού και όχι κοινωνίας. Όλ” αυτά μαζί με τη λογική φθορά της εξουσίας, οδήγησαν τμήμα του ελληνικού λαού, στο ν” αποστρέψει τα όμματά του από εμάς και να στηρίξει τη Ν.Δ.. Εκτίμησή μου είναι ότι καταψηφίστηκε η τρόπος άσκησης της εξουσίας από το κόμμα μας. Δεν ήταν θετική ψήφος για τη Ν.Δ., αλλά αρνητική για εμάς. Το 41% του ελληνικού λαού που μας τίμησε με την ψήφο του, μας δίνει τη δυνατότητα και την εντολή να επανακάμψουμε στην εξουσία, αφού προηγουμένως βελτιωθούμε.

     

    3. Θα ξεπεράσει γρήγορα το ΠΑΣΟΚ, την εκλογική ήττα;

     

    Σίγουρα, θα περάσει από ένα στάδιο περισυλλογής και αυτοκριτικής. Ελπίζω δημιουργικής, χωρίς μακρά φαινόμενα εσωστρέφειας, λογικές εξιλαστήριων θυμάτων και παιχνίδια κομματικών συσχετισμών. Το 41% του ελληνικού λαού μας έδωσε εντολή ν” ανακάμψουμε γρήγορα. Πρέπει όμως πρώτα ν” αποκτήσουμε την ευθεία σχέση μας με την κοινωνία, να διατυπώσουμε νέο προγραμματικό λόγο, να προχωρήσουμε σε ανανέωση των πολιτικών αλλά και των προσώπων.

     

    4. Τι πρέπει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ανασυνταχθεί και να προχωρήσει δυναμικά στην νέα εποχή;

     

    Ν” αξιοποιήσει την εντολή που του έδωσαν 1.000.000 πολίτες, που τον εξέλεξαν αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ηγείται της μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης. Να υλοποιήσει όλα όσα εξήγγειλε προεκλογικά, που έδωσαν ελπίδες στο λαό μας και συγκράτησαν την εκλογική ήττα σε αυτά τα επίπεδα. Όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική ισχύει το ότι ο τρόπος που ασκείται η πολιτική σήμερα αναδεικνύει τον τρόπο που θα κυβερνήσουμε αύριο. Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλουμε ν” ασκούμε πολιτικές  που ενώνουν τους Έλληνες, να διεκδικούμε έναν ισχυρό συμμέτοχο πολίτη σε μια δίκαιη κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι ο Γ.Α.Παπανδρέου θ” ανταποκριθεί στην πρόκληση και θ” αναδειχθεί σε σταθερό και διαρκή ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης.

     

    5. Οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα «στοίχημα» για τον Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα;

     

    Ο μικρός χρόνος  που μεσολαβεί μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν προσφέρεται για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Δε χρειάζεται να έχουμε άγχος γι” αυτό. Το στοίχημα για τον Γ.Παπανδρέου έχει άλλους χρονικούς ορίζοντες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δε θα πρέπει να δώσει συντεταγμένα την πολιτική του μάχη. Η ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας μας περνάει από την πολιτική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Άλλωστε εμείς βάλαμε τη χώρα στην Ευρώπη, εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε για την πορεία της, εμείς μπορούμε ν” αρθρώσουμε τον εθνικό μας λόγο στη νέα μεγάλη ευρωπαϊκή πατρίδα.

     

    6. Ποια στάση πρέπει να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας;

     

    Μέχρι τότε μεσολαβεί μακρύς πολιτικός χρόνος. Θα “ταν παρακινδυνευμένο ν” απαντήσω οτιδήποτε.

     

    7. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι ρήξεις και οι ανατροπές που δείχνει έτοιμος να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου;

     

    Επιγραμματικά να στοχεύσει στην ανάδειξη ενός πατριωτικού, κοινωνικού και ηθικού ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Με σύγχρονο πολιτικό λόγο, με νέα πρόσωπα που θα πείθουν για την αξιοπιστία και τη συνέπειά τους. Και που θα εννοούν την πολιτική ως «πραγμάτωση της αρετής και εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

     

    8. Τελικά απέδωσε ή έβλαψε το ΠΑΣΟΚ η συνεργασία του με τους κυρίους Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο; Εσείς βλέπετε ότι έχετε κάτι το κοινό με τους δύο πρώην νεοφιλελεύθερους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

     

    Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε πως η εκλογική αυτή συνεργασία δεν απέδωσε τ” αναμενόμενα. Ενώ σκόπευε στο ν” αποδείξει, ότι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκφράζονται πολιτικές δυνάμεις από τη φιλελεύθερη Δεξιά έως τη μη κομμουνιστική Αριστερά, ο τρόπος αυτής της συνεργασίας αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, σαν πολιτική και ιδεολογική ασυνέπεια και σαν παράκαμψη του λαϊκού ελέγχου (τοποθέτησή τους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και όχι με σταυρό προτίμησης). Όσον αναφορά έμενα εμμένω στις πάγιες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Το ερώτημα είναι αν εκείνοι τις αποδέχονται.

     

    9. Πως κρίνετε τις πρώτες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης;

     

    Δεν είδαμε ακόμα καμία κυβερνητική πρακτική. Έχουμε χρόνο για ουσιαστικές και νηφάλιες κρίσεις.

     

    10. Φοβόσαστε κάποιο τρομοκρατικό κτύπημα και στην Ελλάδα, μετά το κτύπημα στην Μαδρίτη;

     

    Όχι εφόσον η νέα κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια εξωτερική πολιτική με την προηγούμενη.

     

    11. Αν τελικά κάτι πάει «στραβά» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ποιος θα πρέπει να χρεωθεί την αποτυχία; Η νυν κυβέρνηση ή η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

     

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε αναλάβει τις υποδομές. Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για τη διεξαγωγή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο αθλητικό γεγονός. Οφείλουν να διοργανωθούν Αγώνες του μέτρου, του πολιτισμού και της ανάδειξης της οικουμενικής αξίας του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, του οποίου άλλωστε αποτελούν δημιούργημα. Η εκεχειρία που ευφυώς ανέδειξε ο Γ.Παπανδρέου πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα.

     

    12. Σας προβληματίζει η αναζωπύρωση της έντασης στο Κόσοβο;

     

    Με προβληματίζει ιδιαίτερα.. Περισσότερο όμως με προβληματίζει η θέση του κ.Καραμανλή «θέτουμε ως στρατηγικό στόχο τη συμμετοχή της χώρας μας στις θεμελιακές μεταβολές που συντελούνται στα Βαλκάνια». Ελπίζω να μη σημαίνει ότι η χώρα μας θα γίνει μέρος του προβλήματος των Βαλκανίων. Αλλά να συνεχίσει το σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρεία περιοχή. Πολιτική που ακολουθήθηκε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα από τον Κ.Σημίτη και τον Γ.Παπανδρέου.

     

    13. Πολλά γράφονται και λέγονται για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Τελικά θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ; Και αν ναι, τι μορφή θα πρέπει να έχει αυτή η συνεργασία;

     

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ελληνική υπόθεση. Βεβαίως απαιτείται διεθνής συνεργασία, ιδιαίτερα σήμερα που η τυφλή τρομοκρατία είναι απειλή για όλο τον κόσμο.