• slider_4

    ΥΓΕΙΑ – ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

    Σας είναι γνωστή η ρήση του Πλάτωνα : «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» που σημαίνει ότι για όλα τα πράγματα μέτρο είναι ο άνθρωπος. Αφού η λέξη χρήματα στην αρχαία ελληνική δεν είχε σχέση με το κέρδος και τα χρήματα της νέας ελληνικής.
    Αναμφίβολα, αν επιχειρούσαμε να χαρακτηρίσουμε την εποχή μας με ένα μόνο επίθετο θα την χαρακτηρίζαμε ως «ψηφιακή». Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακή εποχή στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και εν προκειμένω, στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος ηλεκτρονικής υγείας, ώστε η παροχή υπηρεσιών υγείας των λειτουργών της προς τους ασθενείς να είναι έγκαιρες και αποτελεσματικές.
    Η χώρα μας, λόγω των γεωγραφικών της χαρακτηριστικών, είναι μια νησιωτική χώρα με μεγάλους ορεινούς όγκους στην ηπειρωτική της έκταση. Αυτό προσδιορίζει τις ανάγκες και επιβάλλει την ανάπτυξη και την εφαρμογή στην πράξη, των θετικών αποτελεσμάτων της ψηφιακής εποχής.
    Μέσω του δικτύου τηλεϊατρικής μπορεί να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των Ελλήνων που κατοικούν σε νησιωτικές αλλά και σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές. Ακόμα να προσφέρει σημαντική βοήθεια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές.
    Θυμάμαι με δέος την ανάγκη σε γνώση, εμπειρία και εν τέλει βοήθεια και επισημαίνω την ανάγκη αυτή των νέων αγροτικών ιατρών της περιφέρειας. Θυμάμαι ακόμα, στην άσκηση του επαγγέλματός μου ως μαιευτήρας-γυναικολόγος, το μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα μιας μαίας, ενός νησιού του Αιγαίου, επειδή δεν υπήρχε ιατρός, και την προσπάθειά μου να της υποδείξω πως μπορεί να κόψει ένα ράμμα σε μια περίδεση τραχήλου μήτρας, σε μια γυναίκα που είχε μπει σε τοκετό και ή θα πετύχαινε το εγχείρημα ή θα οδηγούμασταν σε ρήξη μήτρας με τα γνωστά επακόλουθα. Ευτυχώς το επιχείρημα στέφθηκε με επιτυχία.