Ομιλία στο Συνέδριο Κίνημα Αλλαγής 17-3-2018
Φίλες και φίλοι,
Δεν θα αρνηθώ του πειρασμού να ξεκινήσω το λόγο μου αντλώντας σκέψεις από την επιστήμη που σπούδασα και διακονώ.
Παρευρισκόμαστε σήμερα και συμμετέχουμε στη γέννηση του Κινήματος της Αλλαγής. Ο τοκετός πάντα είναι επώδυνος. Πάντα προηγούνται οδύνες αλλά και προβλήματα. Κάπως έτσι να ερμηνεύσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες. Η δημιουργία είναι δύσκολη υπόθεση. Το γνωρίζουμε από τη ζωή και το έχουμε βιώσει και στον χώρο της πολιτικής.
Όποιες και όποιοι από εμάς συμμετείχαν στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, μπορούν κάλλιστα να επιβεβαιώσουν ότι δυστοκίες και προβλήματα υπήρχαν και τότε. Όμως η ορθή διαχείρισή τους οδήγησε στη δημιουργία του μεγάλου φορέα της αλλαγής.
Εξ ου και θεωρώ ότι το τωρινό μας εγχείρημα έχει προοπτική. Στην ουσία ενέχει όλες τις δυνατότητες να συγκροτήσουμε έναν νέο πολιτικό φορέα. Αρκεί βέβαια να συμφωνήσουμε και να δεσμευτούμε όλοι μας σε κάποιες βασικές παραδοχές:
Πρώτη και κυρίαρχη: Να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στο παρόν και στο μέλλον, αντλώντας εμπειρίες και συμπεράσματα από το παρελθόν. Η παραδοχή αυτή προϋποθέτει προσωπικές, πολιτικές, ακόμη και κομματικές υπερβάσεις. Αν δεν τις κάνουμε πράξη δεν πρόκειται να αποκτήσουμε κοινό βηματισμό. Ούτε να διασφαλίσουμε τη συμπόρευσή μας. Τα πρόσφατα γεγονότα σε επίπεδο κορυφής έδειξαν ότι αυτή δεν είναι αυτονόητη.
Δεν νοείται σε καίρια ζητήματα να εμφανιζόμαστε με δύο διαφορετικές ταχύτητες.
Παρ’ όλα αυτά όλοι μας οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, σεβόμενοι την ιστορία και την προσφορά της προοδευτικής παράταξης διαχρονικά. Αν δεν το κάνουμε και καταφύγουμε σε αυταρέσκειες και σε μονομέρειες, αναζητώντας τη δικαίωση ή την απόρριψη, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να απομειώσουμε εμείς οι ίδιοι τη δυναμική και την εμβέλεια του εγχειρήματός μας.
Ο λαός δε θα μας το συγχωρήσει.
Δεύτερη και εξίσου σημαντική παραδοχή είναι η καθαρή και διακριτή ταυτότητα που οφείλει να έχει το Κίνημα Αλλαγής. Εξάλλου αυτή θα καθορίσει και τον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.
Το κάθε κόμμα, η κάθε Κίνηση, αλλά και το κάθε πρόσωπο που συμπαρατάχθηκε μαζί μας είναι φορέας διαφορετικών απόψεων. Εξ ου και αποτελεί κομβικό ζήτημα η αναζήτηση και η σύνθεση κοινών προσεγγίσεων, κοινών θέσεων ως προς τα μεγάλα και θεμελιώδη προβλήματα της χώρας, της οικονομίας, ακόμη και της ελληνικής κοινωνίας.
Η οριοθέτηση των πολιτικών μας έναντι του λαϊκισμού, του κρατισμού, του εθνικισμού, των συντεχνιακών πρακτικών και των πελατειακών σχέσεων και της κομματοκρατίας καθίσταται απαραίτητη, προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο να γίνουμε μωσαϊκό αντικρουόμενων απόψεων και αντιλήψεων.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να αποσαφηνίσουμε χωρίς μισόλογα και συγκερασμούς τη στρατηγική μας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το στρατήγημα «ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΝΔ» οφείλει να συνοδεύεται από επαρκή απάντηση στο ποια είναι η πρόταση εξουσίας που εμείς πρεσβεύουμε και ενσαρκώνουμε.
Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε υπόσταση σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό που θα έχει σαφή και καθαρό δημοκρατικό, προοδευτικό και φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Σε έναν σχηματισμό με διαυγή χαρακτηριστικά και κοινή αντίληψη στον τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής κρίσιμης κατάστασης στη χώρα μας.
Σοβεί στις μέρες μας και λαμβάνουν όλο και πιο έντονα φαινόμενα, κρίση πολιτική, κοινωνική, ηθική και αισθητική. Η διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει επιτείνει αυτή την κρίση. Η λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά σε αρμονική συνεργασία και στρατηγική συμφωνία με την εθνικιστική λαϊκίστικη δεξιά συνειδητά εγκαθιστούν κλίμα μίσους και διχασμού.
Η ψυχική φτώχεια και ασημαντότητα των κυβερνώντων, η ροπή τους στην εξαπάτηση και στο ψεύδος, ο συστηματικά επιχειρούμενος διχασμός της κοινωνίας, η κατάλυση του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων, οδηγούν τη χώρα μας σε οπισθοδρόμηση και ελπίζω όχι στην καταστροφή ή σε εθνικές περιπέτειες. Ένα μόνο μέλημα έχουν, την παραμονή τους στην εξουσία. Στην προσπάθεια αυτή δείχνουν το αποκρουστικό, αντιδημοκρατικό πρόσωπο. Επιδιώκουν ανερυθρίαστα την κατάλυση της δικαστικής εξουσίας και την υπαγωγή της στις κυβερνητικές επιλογές.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι αδύνατον να μεταλλαχθούν σε δημοκράτες φιλοευρωπαίους. Είναι αδύνατον να δεχθούν ισότιμα και ειλικρινά συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είναι αδύνατον να υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον. Αφού τα αντιμετωπίζουν με ένα μόνο σκοπό. Την διατήρηση και αναπαραγωγή στην εξουσία.
Τον τελευταίο καιρό αυτό το είδαμε καθαρά. Επιχείρησαν να λύσουν το σκοπιανό όχι με όρους εθνικού συμφέροντος αλλά προσπαθώντας να δημιουργήσουν προβλήματα στους αντιπάλους τους. Δήθεν επιχειρούν να διαλευκάνουν την υπόθεση Νοβάρτις, στην ουσία όμως έχουν μόνον μία επιδίωξη. Να λασπώσουν και να διασύρουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Πρώτα επιλέγουν τους δήθεν ενόχους και μετά ελλείψει στοιχείων αναζητούν κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες να στηρίξουν τις επιδιώξεις τους. Επιδιώκουν να πλασάρουν την δοξασία για ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Μόνο που αυτό ναυάγησε αφού αποκαλύφθηκε περίτρανα η νέα διαπλοκή με οικονομικούς και ποδοσφαιρικούς παράγοντες.
Τρίτη και καθοριστική παραδοχή για τη βιωσιμότητα του νέου φορέα είναι η δομή και οι κανόνες συγκρότησης και λειτουργίας του. Στα ζητήματα αυτά η επιλογή είναι ξεκάθαρη.
Ή θα κάνουμε πράξη τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
Ή θα οδηγηθούμε σε ένα σχήμα-καρικατούρα.
Οι διορισμένοι σύνεδροι, τα διορισμένα όργανα, τα διορισμένα μέλη δεν συνάδουν με το δημοκρατικό μοντέλο. Παραπέμπουν σε αντιδημοκρατικούς μηχανισμούς και πρωτίστως σε προσωποπαγή σχήματα.
Τα επιχειρήματα που προβάλουν ορισμένοι περί αναλογικότητας και περί εκπροσώπησης, οφείλουμε να τα ακούσουμε και να τα λάβουμε υπόψη μας, χωρίς ωστόσο οι ενέργειές μας να αντιστρατεύονται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Η εικόνα που εμφανίσαμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά και οι αποφάσεις που πήραμε, κάθε άλλο παρά βρίσκονταν σε αρμονία με το παραπάνω αυτονόητο δικαίωμα.
Φίλες και φίλοι,
Σ’ αυτούς τους δύσκολους και γκρίζους καιρούς που ζούμε η πολιτική μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και πραγματισμό. Και κυρίως να διαπνέεται από βαθιά δημοκρατική πεποίθηση.
Οι τρεις παραδοχές που κατέθεσα οφείλουν και μπορούν να γίνουν κοινός τόπος όλων μας, αν βέβαια θέλουμε η προοδευτική παράταξη να έχει κοινό σπίτι.
Ας μεταφέρουμε στο ιδρυτικό μας συνέδριο τη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου του 1974 το Κίνημα Αλλαγής γεννήθηκε «για να υπηρετεί τον λαό και το έθνος» και έχουμε μόνο μία δυνατότητα, ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ.
Σας ευχαριστώ.
Κεντρική ομιλία 19_1_2015
Ο Δημήτρης Λιντζέρης μιλώντας σε ένα κατάμεστο ακροατήριο από πολίτες και παράγοντες της Β΄Πειραιά στην Ενωση Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού, αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους τόνισε ιδιαίτερα πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη αφού η ίδια η παρουσία τους αποδεικνύει πως το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική έκφραση της δημοκρατικής παράταξης και θα παραμείνει σταθερό στο δρόμο της αλήθειας.
Συνέδριο – Ευκαιρία για Ιδεολογική και Οργανωτική Ανασύνταξη
Κύριε Λιντζέρη, πως κρίνετε την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση του «ομίλου» των Πανεπιστημιακών και των άλλων ενεργών πολιτών;
Η άποψή μου ταυτίζεται με αυτήν της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας. Την κρίνω θετική.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση Βενιζέλου ήταν απλά ένας ελιγμός και ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει στην ίδρυση του ομίλου. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση κύριε Λιντζέρη:
Η υπόθεση «της ίδρυσης ενός ομίλου προβληματισμού από ακαδημαϊκούς» σε άλλη χρονική περίοδο, ουδόλως θ” αποτελούσε πρώτο θέμα.
Άλλωστε, όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να προβαίνουν στη σύσταση ομίλων, συλλόγων κ.λ.π.. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου σοβεί στη χώρα μας μια εθνική κρίση σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, όπου οι «ένοικοι» του Μαξίμου μπαινοβγαίνουν στα ανακριτικά γραφεία,
οι πνευματικοί ταγοί της δεν έχουν το δικαίωμα να σιωπούν.
Αν ο κ. Βενιζέλος προχωρήσει τελικά στην ίδρυση του «ομίλου», θα πρέπει να τον διαγράψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κόμμα αρχών. Έχει καταστατικό που περιγράφει αναλυτικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του. Σύμφωνα με αυτό οι όμιλοι προβληματισμού αποτελούν επιτρεπτή δραστηριότητα. Ανεπίτρεπτες είναι οι οργανωμένες ομάδες και οι φράξιες μέσα στο κόμμα.
Κύριε Λιντζέρη, επειδή οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, εσείς βλέπετε ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ;
Η εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τελείωσε στις 11 Νοέμβρη με την αθρόα συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή του Προέδρου. Η δημοκρατική παράταξη απεφάνθη υπέρ της επανεκλογής του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος και συγχρόνως υπέρ του μεγάλου και ενωμένου ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όλοι, από τη βάση έως την κορυφή, οφείλουμε να υπηρετήσουμε αυτή τη σαφή λαϊκή εντολή.
Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι ο κ. Βενιζέλος θα προχωρήσει τελικά στην ίδρυση νέου κόμματος;
Εγώ, μόνο ευχή μπορώ να εκφράσω. Ότι όλοι μας οφείλουμε να δουλέψουμε για τη νικηφόρα ενότητα του απογοητευμένου κόσμου μας. Όλοι όσοι διακονούμε την πολιτική μέσα από τις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλουμε να υπηρετούμε και να εκφράζουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Αν μου ζητάτε να προβλέψω τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου για το μέλλον, εκτιμώντας τα έργα και τους λόγους του, ιδιαίτερα μετά την 11η Νοέμβρη, αντιλαμβάνομαι ότι η ίδρυση νέου κόμματος δεν είναι στις προθέσεις του.
Στα συσταθέντα μέχρι τώρα κορυφαία όργανα λείπουν οι λεγόμενοι «Βενιζελικοί». Ας μας επιτραπεί η έκφραση να πούμε ότι μέχρι τώρα είδαμε αποκλεισμούς στελεχών του «ΒΕνιζελικού» μπλοκ. Πιστεύετε ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το Συνέδριο ή θα πρέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να «εμπιστευτεί» τους λεγόμενους εσωκομματικούς του αντιπάλους και να τους αναθέσει «ρόλους» και αρμοδιότητες;
Είναι λάθος ν” αναπαράγονται σήμερα λογικές και αντιλήψεις της περιόδου, πριν την 11η Νοέμβρη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να βρει την ψυχική του ενότητα και την ενιαία του δράση. Η πολιτική ιστορία έχει να μας διδάξει πολλά σ” αυτό. Ουδείς πρέπει να φέρεται περιοριστικά ή να καθηλώνεται σε άλλες πολιτικές περιόδους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερβαίνει τις αντιθέσεις που συνέβησαν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και σήμερα μάλιστα, βρίσκονται στους κόλπους του πολιτικά στελέχη που στο παρελθόν στράφηκαν εναντίον του και έβλαψαν καίρια την ηγεσία του, όπως το 1989.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Τι πιστεύετε ότι φταίει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πάρει «κεφάλι» στα γκάλοπ;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη και θελκτική εναλλακτική λύση εξουσίας. Ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Ότι είναι ένα κίνημα δημοκρατικό και πατριωτικό. Ένα κίνημα κοινωνικής απελευθέρωσης και λαϊκής κυριαρχίας. Όλες οι πολιτικές στα επιμέρους ζητήματα οφείλουν να εκπορεύονται από αυτές τις στρατηγικές θέσεις που άλλωστε αποτελούν και την ιδρυτική του ταυτότητα.
Το επερχόμενο συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει το κίνημά μας στην ιδεολογική και οργανωτική του ανασύνταξη. Να επανεξετάσει το ανθρώπινο δυναμικό του με μοναδικό γνώμονα την σταθερή και αμετακίνητη φροντίδα για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα και την ηθική ποιότητα.
Ποια είναι η άποψη σας; Ο κ. Κουκοδήμος πιέστηκε ή αποφάσισε μόνος του να ανεξαρτητοποιηθεί; Θα ήθελα επίσης να κρίνετε την στάση του και την απόφαση του να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Πρόκειται περί συμπαιγνίας. Περί φάρσας και μάλιστα κακά παιγμένης. Ο κ. Κουκοδήμος, με την έγκριση της Ρηγίλλης, «ανεξαρτητοποιήθηκε» ενώ παράλληλα στηρίζει την Κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια ακόμα «συναλλαγή» από τις πολλές στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει η Κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες. Απ” ότι φαίνεται μάλιστα ετοιμάζεται και η υφαρπαγή βουλευτών από άλλα κόμματα.
Αποτελεί το σύνολο της υπόθεσης Ζαχόπουλου, όνειδος για την μεταπολιτευτική δημοκρατία. Η ηθική κρίση που μαστίζει αυτή την Κυβέρνηση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Όλος ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί πλέον ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, συμμετέχουν καίρια σε αυτή την κρίση. Αντικειμενικά την προάγουν και την προωθούν με πράξεις και απραξίες. Εμφανιζόμενοι αλλά και κρυπτόμενοι.
Μολονότι ο πρωθυπουργός το διέψευσε, εσείς βλέπετε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Κώστα Κουκοδήμου;
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον πρώτο χρόνο της θητείας της, η Κυβέρνηση μπορεί να παραιτηθεί μόνον εάν απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Τότε διορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία προκηρύσσει και τις εκλογές. Τέτοιο ενδεχόμενο δε βλέπω στον ορίζοντα.
Όμως, το ότι 4 μόλις μήνες μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, μου κάνετε αυτή την ερώτηση και ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται να διαψεύσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναδεικνύει το μέγεθος της πολιτικής κρίσης που σοβεί στη χώρα μας.