• Απολογισμός και Ισολογισμός του Κράτους του Οικονομικού Έτους 2008

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
  Συζητιέται σήμερα στη Βουλή η κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του κράτους του Οικονομικού έτους 2008. Για λόγους βέβαια κοινοβουλευτικής τάξης και συνέχειας του κράτους το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί. Ο απολογισμός όμως αυτός έχει καταψηφιστεί από τον πλέον αρμόδιο, τον ελληνικό λαό, με την εκκωφαντική ψήφο του, τον προηγούμενο Οκτώβρη. Καταψηφίστηκε στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων. Στην ανάλυση των στοιχείων του αποτυπώνονται με σαφή τρόπο τα αίτια της οικονομικής κατάρρευσης από την οποία απειλείται σήμερα η χώρα μας.
  Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει κανένα πολιτικό ενδιαφέρον, αφού αναφέρεται σε ένα καταδικασμένο παρελθόν. Κατά την άποψή μου η συζήτηση αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον ακριβώς γιατί η ανάλυση των αιτίων που οδήγησαν τη χώρα μας στο ζοφερό «σήμερα», ο παραδειγματισμός μας από την πρακτική του παρελθόντος, αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα αρχή. Αρκεί όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να κατανοήσουν το τι έφταιξε, τι δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον και να συμφωνήσουμε στη συνετή εφαρμογή ενός προγράμματος που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα και θα την οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, σε ένα μέλλον που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας.
  Η Κυβέρνηση με την μέχρι τώρα πολιτική της έχει αποδείξει ότι πήρε το μάθημα και με σταθερά βήματα οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Η Κυβέρνηση θα πράξει αυτό που οφείλει απέναντι στον ελληνικό λαό. Το ζήτημα είναι να πράξουν αυτό που οφείλουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και αν δεν μπορούν να συνεισφέρουν σ” αυτή τη μεγάλη πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε ο ελληνικός λαός τουλάχιστον ας σιωπούν. Ας κάνουν την αυτοκριτική τους. Να μην προκαλούν και σήμερα τον ελληνικό λαό υπερασπιζόμενοι καταδικασμένες πρακτικές.
  Ο εισηγητής της πλειοψηφίας κύριος Κουσελάς, με αδιάψευστα στοιχεία που στηρίζονται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποκάλυψε με αριθμούς την κακοδαιμονία του χθες.
  Κατέδειξε την αναξιοπιστία των προϋπολογισμών της Ν.Δ.. Η αναξιοπιστία αυτή που δεν ήταν μόνο λογιστική αλλά αποτύπωνε τη βαθειά οικονομική, διοικητική, θεσμική και ηθική κρίση της χώρας. Την κρίση στο φορολογικό μας σύστημα, την κρίση στη σχέση εφορίας φορολογουμένου και στους μηχανισμούς ελέγχου και διακανονισμού. Πως θα μπορούσε όμως να ήταν αλλιώς όταν οι υπουργοί τότε, δίδασκαν φοροδιαφυγή, επιδίδοντο στο στήσιμο offshore εταιρειών και ταύτιζαν το νόμιμο με το ηθικό. Το σύνολο της Κυβέρνησης τότε, έπλεε σε πελάγη ευτυχίας και επέρετο αυτάρεσκα και με περισσή αλαζονεία για τα υποτιθέμενα επιτεύγματά της στον τομέα της οικονομίας. Και η ευτυχία και τα επιτεύγματα αποδείχθηκαν πλαστά και φρούδα. Και τα μόνα που έμειναν είναι τα πελάγη δυστυχίας στα οποία οδήγησαν οι άφρονες πολιτικές τον ελληνικό λαό. Και αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός αυτός καταρτίστηκε μετά τις πρόωρες εκλογές του 2007, τις οποίες ο κύριος Καραμανλής εκήρυξε με επιχείρημα την κατάρτιση ενός σοβαρού και αξιόπιστου προϋπολογισμού.
  Ήταν ένας πλαστός προϋπολογισμός όπου καμία πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε. Οι σημαντικότερες βέβαια υπερβάσεις προβλέψεων έγιναν στον εξωτερικό δανεισμό. Όπου αντί για 1,4 δις € που προβλέπονταν ελήφθησαν τελικά 34,7 δις €. Με τέτοιους προϋπολογισμούς φτάσαμε στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα με ένα δημόσιο χρέος 300 δις €, με ετήσια έλλειμμα 12,5 % του ΑΕΠ, με μια φθίνουσα οικονομία. Με τα κρατικά ταμεία άδεια με το δανεισμό να τρέχει με τρελούς ρυθμούς και βέβαια με τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας στο χαμηλότερο επίπεδο. Η 5ετία της Ν.Δ. χρέωσε τη χώρα με πάνω από 100 δις €.
  Κυρίες και Κύριοι
  Η σημερινή Κυβέρνηση έχει λάβει ισχυρή εντολή για την αναγέννηση της πατρίδας μας. Με πρώτο στόχο τη διάσωση της χώρας μέσω της δημοσιονομική της εξυγίανση και συγχρόνως να την οδηγήσει στην ανάπτυξη. Αυτό πράττει με μέθοδο και αποφασιστικότητα όπως φαίνεται από την μέχρι τώρα πορεία της. Το πλαίσιο της φορολογικής και εισοδηματικής πολιτικής που ανακοινώθηκε κινείται στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης που έλλειπε από τη χώρα μας. Ο προϋπολογισμός αλλά και η γενικότερη πολιτική της χώρα μας που θα δημιουργήσει ένα κράτος στρατηγείο που θα στηρίξει τη μικρομεσαία επιχείρηση, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας .
  Κυρίες και Κύριοι
  Θα ήθελα πριν κλείσω να καταθέσω κάποιες σκέψεις και προτάσεις που ίσως αποβούν χρήσιμες.
  Η χώρα μας σήμερα υφίσταται απροσχημάτιστους εκβιασμούς από διεθνούς εμβέλειας κερδοσκόπους αφού αποτελεί τον ασθενή κρίκο της ευρωζώνης. Θα ‘λεγα ότι υφίσταται οικονομική τρομοκρατία. Φαίνεται ότι την τύχη της χώρας μας ακολουθούν οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου και η Ιρλανδία. Είναι πια προφανές ότι η μεταχείριση που υφίσταται η χώρα μας αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ανέφερα από οργανωμένα κέντρα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν είναι σύμφωνη ούτε με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς ούτε με τους κανόνες καλής πίστης. Η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, αβεβαιότητας, φόβου, με σκοπό την αποκόμιση κερδών, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες δε θα αποκόμιζαν αποτελεί πρόκληση δημοσίου κινδύνου για ίδιον όφελος. Αυτή την κρίσιμη ώρα για την Ευρώπη πρέπει να τεθούν κανόνες οι οποίοι να ρυθμίζουν με σωστό τρόπο τη διακίνηση των κεφαλαίων και του όλου συστήματος που ονομάζουμε Διεθνείς Αγορές.
  Κρίσιμο ρόλο σε αυτό το σύστημα παίζουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, οι εκθέσεις των οποίων αφορούν άμεσα και καθοριστικά τις οικονομικές εξελίξεις και το μέλλον για την ανάπτυξη των χωρών. Η λειτουργία σήμερα των διεθνών οίκων αξιολόγησης, έχει καταγραφεί και αποκαλυφθεί από οικονομολόγους διεθνούς κύρους όπως ο Galbraith και ο Stieglitz οι οποίοι καταλήγουν στην ανάγκη διεθνούς παρέμβασης και αποτελεσματικού ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρωθυπουργοί μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλούν δημόσια, για εκβιασμό.
  Κυρίες και Κύριοι
  Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα νομίζω ότι τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει και μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Το πρότεινα και σε μια συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών, το προτείνω και εδώ. Μπορούμε ν” αναλάβουμε την πρωτοβουλία, το προεδρείο της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για κοινή συνεδρίαση με τις επιτροπές της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, προκειμένου να διερευνηθεί από κοινού η δυνατότητα δημιουργίας Ευρωπαϊκού Δημόσιου Αξιόπιστου Οργανισμού για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής δυνατότητας των ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής τράπεζας όπως και τη δυνατότητα δημιουργίας ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής τρομοκρατίας. Αποτελεί αυτή η πρόταση μια προσπάθεια στήριξης στον αγώνα που δίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ας αξιολογηθεί από τους αρμόδιους.
  Κυρίες και Κύριοι
  Η βαθειά κρίση στην οποία έχει περιπέσει η χώρα μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για την αναγέννηση της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση. Ο λαός μας τη στηρίζει και απαιτεί από εμάς σύνεση, συνεννόηση συναίνεση και γιατί όχι και συστράτευση.

   

  17/02/2010