Δικαίωμα στην Παιδεία έχουν όλα τα παιδιά
Απαράδεκτη κι απογοητευτική χαρακτηρίζει, ο βουλευτής β΄ Πειραιά Δ. Λιντζέρης, την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας ειδικά στην περιφέρεια του, απευθυνόμενος στον Υπουργό Παιδείας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών.
Όπως επισήμανε μάλιστα η εικόνα της α΄βαθμιας εκπαίδευσης δεν έχει στη β΄ Πειραιά προηγούμενο.
Η έλλειψη χρηματοδότησης από πλευράς Υπουργείου και η κακή διαχείριση έχουν δημιουργήσει την πλήρη απαξίωση για το δημόσιο σχολείο.
Πρώτη φορά, μήνα Δεκέμβριο και οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα δημοτικά σ΄ όλο τον Πειραιά φτάνουν τους 51. Για την ακρίβεια 36 δάσκαλοι και 15 μουσικοί, αγγλικής γλώσσας και φυσικής αγωγής.
-
Στη Νίκαια υπάρχουν 19 κενές θέσεις.
-
Στη Σαλαμίνα σε σύνολο 13 σχολείων, υπάρχουν 16 κενές θέσεις.
-
Η εγκατάλειψη του ολοήμερου σχολείου, είναι πλήρης. Το ίδιο ισχύει και στα ειδικά σχολεία καθώς και στα τμήματα ένταξης, αφού σημειώνονται 28 θέσεις χωρίς δασκάλους.
-
Η ίδια κατάσταση κι ακόμη χειρότερη επικρατεί στα Νηπιαγωγεία, όπου εκτός των 7 ακάλυπτων θέσεων Νηπιαγωγών, δεν υπάρχουν θέσεις για να φοιτήσουν τα νήπια, όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει από το 2006 υποχρεωτική τη φοίτηση στα Νηπιαγωγεία. Κι αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, Κάτι με το οποίο κανείς δεν ασχολήθηκε.
Εμμέσως δηλαδή, πλην σαφώς, σπρώχνει η Πολιτεία τους γονείς προς τη ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμη από τα χρόνια του Νηπιαγωγείου.
-
Τα τμήματα ένταξης και υποδοχών, βαίνουν προς κατάργηση.
-
Παράλληλα με όλα αυτά παρατηρείται κι έλλειψη βιβλίων. Ας σημειωθεί ότι δεν έχουν σταλεί ακόμη στα σχολεία τα δεύτερα και τρίτα τεύχη των επίσημων βιβλίων και βέβαια η έκτη δημοτικού παραμένει σ΄ ένα ιστορικό σκοταδισμό, χωρίς βιβλίο ιστορίας.
-
Όσο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, δεν τίθεται ούτε συζήτηση, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν δεκάδες προβλήματα με κυρίαρχο και οξύτερο αυτό του 9ου και 19ουδημοτικού Νικαίας.
-
Από την τηλεόραση είδαμε τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν σε σχολείο του Παγκρατίου, καθώς κλοπές, και άλλα, τα οποία συμβαίνουν καθημερινά στα σχολειά χωρίς όμως να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.Στην περιοχή μας τα κρούσματα σημειώνονται ακόμη και σε δημοτικά (κλοπές στο 6ο Δ.Σ. Νικαίας).
-
Υπάρχει ο θεσμός των σχολικών φυλάκων, που θα μπορούσε να αποτρέπει τέτοια περιστατικά αλλά δεν εφαρμόζεται.
Ακόμη πρέπει να αναφερθεί ο σάλος που έχει ξεσπάσει μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας όσον αφορά τις πρόσφατες κρίσεις των δ/ντων, όπου παρατηρήθηκαν ασύστολες ρουσφετολογικές κι επιλεκτικές αξιολογήσεις, με κομματικά κριτήρια, γεγονός που αυξάνει τα προβλήματα και τις αμφισβητήσεις , που προκύπτουν από την άδικη μοριοδότηση.
Τέλος για το βιβλίο αυτής της «ταλαίπωρης» πλέον ιστορίας, που αποσύρθηκε για άλλη μια φορά, οφείλει το Υπουργείο να μας διευκρινίσει αν πρόκειται για συνολική αλλαγή πολιτικής από πλευράς Υπουργείου…
Ας μην ξεχνάμε πως για το υβριστικό για την ελληνική ιστορία βιβλίο, που αναγκάστηκαν να αποσύρουν, ευθύνονται οι ψευτοπροοδευτικοί συγγραφείς του, όπως είπε κι ο Μίκης Θεοδωράκης, όμως η διανομή του στα σχολεία φέρει την υπογραφή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο κ. Υπουργός οφείλει να δώσει απαντήσεις όχι επικοινωνιακού τύπου αλλά ουσίας. Δεν έχει σημασία να καταγράψει το Υπουργείο τις ζημιές και να αναζητήσει ευθύνες εκ των υστέρων.
Ο Υπουργός έχει χρέος όχι μόνο να λύσει τα προβλήματα αλλά να φροντίσει και να μην δημιουργηθούν ποτέ ξανά κι αν τα ζητήματα είναι οικονομικά να ζητήσει χρήματα από τον κ. Αλογοσκούφη.
14/01/2008