• womenday

  Εκδήλωση αφιερωμένη στη μέρα της Γυναίκας

  Νέα σημαντική πρωτοβουλία του Δημήτρη Λιντζέρη με δύναμή του και αυτή τη φορά τις γυναίκες. Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» ο βουλευτής της Β” Πειραιά με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.
  Αν και οι γυναίκες ήταν στο πρώτο πλάνο, η εκδήλωση είχε ένα διαφορετικό χρώμα και προσανατολισμό. Δε θύμιζε σε τίποτα τις γνωστές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο αφιερωμένες στις γυναίκες. Ήταν μια εκδήλωση υψηλής ποιότητας με τραγούδι, χορό και με μεγάλη δόση κοσμοπολιτισμού.
  Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης «Από το Μπουένος Άιρες στον Πειραιά», που όπως σημείωσε ο κος Λιντζέρης στην ομιλία του, ήταν μια περιπλάνηση υπό τους ήχους του λαϊκού, του ρεμπέτικου και του έντεχνου τραγουδιού, αλλά και με μπαλάντες, έθνικ, λατινοαμερικάνικα, φάντος, πολυφωνικά κ.α.
  Οι γυναίκες αλλά και οι άντρες που είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην εκδήλωση αυτή, απήλαυσαν μια μουσικοχορευτική παράσταση υψηλού επιπέδου, στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνιδες Πέμυ Ζούνη, Ελένη Πέτα, Σουζάννα και Ελένη Βουγιουκλή.
  Μιλώντας στην εκδήλωση, ο βουλευτής Πειραιά σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία μου αυτή απαντά στο φόβο με τόλμη, στην ανασφάλεια με σιγουριά, στην αβεβαιότητα με αισιοδοξία.
  Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να τα αφήσουμε να μας κυριεύουν, ούτε να παρακολουθούμε τα γεγονότα άβουλοι και μοιραίοι.
  Οφείλουμε να δράσουμε και να αντιδράσουμε με πρωτοβουλίες και ενέργειες. Και γιατί όχι, να αποδράσουμε από τη μίζερη καθημερινότητα, εκπέμποντας θετική ενέργεια.»

  Αναφερόμενος στις γυναίκες, ο κος Λιντζέρης ανέφερε ότι «Η οξεία οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας πλήττει περισσότερο τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματά της. Είναι οι πρώτες που απολύονται, οι τελευταίες που προσλαμβάνονται, οι πρώτες που νιώθουν τα πρόσθετα οικονομικά οικογενειακά βάρη.
  Το έλλειμμα της ισοτιμίας είναι υπαρκτό, είναι έντονο, διαχέεται παντού. Συνδέεται ευθέως με την κοινωνική, πολιτισμική, πολιτική και θεσμική στέρηση. Είναι απόρροια μιας βαθιάς συντηρητικής αντίληψης που διαπερνά όλο το εποικοδόμημα της κοινωνίας μας.
  Γι” αυτό και οι αλλαγές δε θα έρθουν μόνο με θεσμικές παρεμβάσεις, ούτε θα προκύψουν με αλλαγές της υπάρχουσας νομοθεσίας. Χρειάζεται να υπερβούμε παγιωμένες συντηρητικές απόψεις, απαιτείται να εγκαταλείψουμε φανταστικές δομές που στηρίζονται στο διαχωρισμό και στη διαιώνιση των δύο φύλων.
  Το ζήτημα των ίσων ευκαιριών των δύο φύλων είναι καίριο αίτημα και μέτρο της δημοκρατίας. Το ζητούμενο της ισότιμης αντιμετώπισης των γυναικών, η πρόθεση πολιτικών ίσων ευκαιριών ανδρών – γυναικών σε όλους τους τομείς, δεν αποτελεί εμμονή μιας μεγάλης «μειονότητας», αλλά συνιστά ζήτημα μείζονος σημασίας για μια χώρα που θέλει να είναι και να αυτοαποκαλείται σύγχρονη. Η ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι δείκτης πολιτισμού, είναι δείκτης εξανθρωπισμού της σχέσης των δύο φύλων.»
  Τέλος, ο βουλευτής Πειραιά ανέφερε ότι «Όλοι μας βιώνουμε ολοένα και πιο έντονα τις δυσμενείς επιπτώσεις της οξείας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το εισόδημα των πολιτών μειώθηκε, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν ανατραπεί, η αδυναμία ανταπόκρισης στις στοιχειώδεις ανάγκες και απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνεται πλέον εμφανής. Η ποιότητα ζωής υποβαθμίστηκε. Και το κυριότερο απ” όλα, το φάντασμα της ανεργίας που πλανάται πάνω από κάθε οικογένεια, προοιωνίζει ένα εφιαλτικό εργασιακό μέλλον. Η κρίση στην αγορά, η υποχώρηση της παραγωγικότητας, η αναδίπλωση των τραπεζών, η περικοπή των δημοσίων δαπανών, εντείνουν το πρόβλημα της ύφεσης.»

  Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο, αφού προσήλθαν πάνω από 1000 γυναίκες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Άμυνας κος Ευάγγελος Βενιζέλος, η Υφυπουργός κα. Μιλένα Αποστολάκη, οι δήμαρχοι κος Γιώργος Ιωακειμίδης (Νίκαιας-Ρέντη), κος Λουκάς Τζανής (Κερατσινίου-Δραπετσώνας), κος Παντελής Ζουμπούλης (Περάματος), κος Σταύρος Κασιμάτης (Κορυδαλλού), κος Κώστας Καλλίρης (Ζωγράφου), κος Γιάννης Γλύκας (τέως δήμαρχος Περάματος), οι αντιπεριφερειάρχες κος Στέφανος Χρήστου (Πειραιά), κος Δημήτρης Κατσικάρης (Νήσων), κα Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου (Κεντρικού Τομέα Αθηνών), καθώς και 15 περίπου βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι κύριοι/κυρίες Κώστας Καρτάλης, Μιχάλης Κατρίνης, Τόνια Αντωνίου, Πάρης Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Κουρούμπλης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Νίκος Σαλαγιάννης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Τσελέπης, Σούλα Μερεντίτη, Σπύρος Μοσχόπουλος, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Αθανάσιος Γικόνογλου.

  16/03/2011