• ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

  Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συνιστά μια μεγάλη πολική, θεσμική και διοικητική μεταρρύθμιση. Στοχεύει στην αναζωογόνηση της αυτοδιοίκησης και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

  Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η οικονομική κρίση αποτελεί τροχοπέδη για την υλοποίηση του. Η δική μου πεποίθηση λέει ότι αντιθέτως μπορεί ν” αποτελέσει μια από τις σοβαρές συνιστώσες της διεξόδου από αυτή. Πεποίθησή μου είναι ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ συνιστά ζωτική ανάγκη για την ανάπτυξη και ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Η συνένωση δεν είναι μια απλή διοικητική πράξη. Αφορά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών της κάθε περιοχής. Φιλοδοξεί να δώσει αναπτυξιακή ανάσα στη διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, την οικονομία, τους θεσμούς.

  Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να καταστούν ανταγωνιστικοί οι δήμοι της χώρας. Και ανταγωνιστικός είναι ο δήμος που διασφαλίζει αποτελεσματική πολιτική διεύθυνση και διοίκηση σύγχρονο δίκτυο υποδομών, επαρκή προπανεπιστημιακή εκπαίδευση, ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, απαραίτητες κοινωνικές υποδομές. Ανταγωνιστικός είναι ο δήμος που σέβεται το περιβάλλον, ακολουθεί ενιαίους κανόνες οικιστικής ανάπτυξης, συνθέτει τη διαφορετικότητα της κάθε περιοχής. Ανταγωνιστικός είναι ο δήμος είναι ο ελκυστικός σε επισκέπτες, επενδυτικά σχέδια στην ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων, οικονομικών, εμπορικών, μορφωτικών, πολιτιστικών.

  Εξάλλου Κυρίες και Κύριοι, η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα ενός θεσμού όπως η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να καθορίζονται και να εξαρτώνται μόνο από την οικονομική ευρωστία της κεντρικής διοίκησης του κράτους. Αλλά να μπορεί να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και να διασφαλίζει πόρους από δραστηριότητες και δράσεις που ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια της μονοδιάστατης σχέσης οικονομικής αρωγής από την πολιτεία. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να μπορεί να κάνει σχέδια και να έχει τις τεχνικές και επιστημονικές υποδομές για την υλοποίησή τους. Να μπορεί ν” απορροφήσει κοινοτικούς πόρους. Να έχει τις δυνατότητες για σωστή, εύστοχη και αποτελεσματική απορρόφηση του ΕΣΠΑ ανά δήμο. Και όλ” αυτά με διαφάνεια, ανοιχτή διαβούλευση και έλεγχο, κοινωνικό και θεσμικό. Αυτό το τελευταίο, η διαφάνεια δηλαδή, αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοχή από τους πολίτες κάθε αρχής. Και θεσμοθετείται με σχολαστικό τρόπο, θα ‘λεγα, στο συγκεκριμένο νομοθέτημα. υπερψηφίζω

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

  Είναι λυπηρό ότι η Ν.Δ. πιστή στο μηδενιστικό εαυτό της καταψηφίζει το νόμο. Άλλη πρακτική όμως θα έπρεπε να έχει αν φιλοδοξεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού, ιδιαίτερα μετά από ένα βεβαρημένο 5ετές παρελθόν διακυβέρνησης.

  Κύριε Υπουργέ,

  Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με αυτή του Προέδρου της Βουλής και να σας καλέσω να είστε δεκτικός στις προτάσεις που κατατίθενται από τους συναδέλφους. Αποτελεί αυτό καταξίωση δική σας και του κοινοβουλευτικού συστήματος. Ας προσθέσω λοιπόν και εγώ τη φωνή μου με όλους τους τοπικούς φορείς, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και την Ομοσπονδία Κοινοτήτων του Πωγωνίου που σας ζητούν για λόγους γεωγραφικούς, λειτουργικούς αλλά και ιστορικούς να παραμείνει πρωτεύουσα του Δήμου το ιστορικό Δελβινάκι.

  Κύριε Υπουργέ,

  Φέρνετε προς ψήφιση στη Βουλή, ένα έγκυρο θεσμικό πλαίσιο. Εκείνο βέβαια που δίνει νόημα, συνέχεια και καταξίωση στους θεσμούς είναι οι άνθρωποι που τους υπηρετούν. Θα πρέπει να ενθαρρύνονται, να ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση άνθρωποι καταξιωμένοι στη συνείδηση των συνδημοτών τους. Εξέχουσα θέση στους παράγοντες που οδηγούν στην καταξίωση είναι και η επαγγελματική καταξίωση. Άλλωστε το αξίωμα του Δημάρχου δε μπορεί να μετατρέπεται σε επάγγελμα. Αν αυτό συμβεί, οι Δήμαρχοι θα μετατραπούν σε κατηγορία επαγγελματιών όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε εμπορευματοποίηση της σχέσης του με τον πολίτη. Αναφέρομαι στο άρθρο 16. Σας καλώ να το διαφοροποιήσετε.

  Αν εμμείνετε θ” αποκλειστούν ένα μεγάλο μέρος των μεσαίων στρωμάτων και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν στα κοινά. Θ” αποκλειστούν γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί αλλά και άλλοι καταξιωμένοι επαγγελματίες. Αντιθέτως θα προσελκυσθούν συνταξιούχοι και ανεπάγγελτα κομματικά στελέχη.

  Άλλωστε το εν λόγω άρθρο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση του πνεύματος το συνταγματικού νομοθέτη, ο οποίος κατήργησε το απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών στην αναθεώρηση του 2008 αντιλαμβανόμενος το λάθος της προηγούμενης αναθεώρησης του 2002.

  Κύριε Υπουργέ,

  Εκτιμώ ότι αυτή η διάταξη θα φαλκιδεύσει στην εφαρμογή του τη σημαντική μεταρρύθμιση που εισηγείσθε. Γι” αυτό σας καλώ να το λάβετε σοβαρά υπόψη

   

  26/05/2010