• Ο Πειραιάς μπροστά σε νέες δυνατότητες και ευκαιρίες

    Το μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο ΟΛΠ για την περίοδο 2010-2013, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ,  είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, αλλά και για την ανάπτυξη της μείζονος περιοχής του Πειραιά.  Μπορεί να καταστεί ο αιμοδότης για έργα ανάπλασης σε όλη την παραλιακή ζώνη, περιμετρικά.

     

    Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτική ανάγκη να υλοποιηθεί το μεγαλεπήβολο και μακρόπνοο πρόγραμμα επενδύσεων του ΟΛΠ. Είναι ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα και οι 22 παρεμβάσεις που σχεδίασε, οι οποίες θα αναζωογονήσουν την οικονομική δραστηριότητα του Πειραιά, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα αλλάξουν την όψη του λιμανιού, αλλά και του παραλιακού μετώπου Δραπετσώνας-Περάματος.

     

    Ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών εγκαταστάσεων, η προσέλκυση επενδύσεων στο λιμάνι, η δημιουργία νέων υποδομών, το άνοιγμα του αστικού χώρου στη θάλασσα είναι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Είναι σχέδια που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια, με αφορμή και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά έκτοτε έμειναν αναξιοποίητα στα συρτάρια, λόγω της ανεπάρκειας, της αναποτελεσματικότητας, και της αδιαφορίας της Νέας Δημοκρατίας.

     

    Ο ΟΛΠ μετά την είσοδο της Cosco λειτουργεί σε ένα νέο οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον. Αντιμετωπίζει νέα δεδομένα, νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Γι” αυτό και καθίσταται αναγκαία η ανατοποθέτηση και η μετεξέλιξή του σε φορέα αναπτυξιακής στρατηγικής.

     

    Στην κατεύθυνση μιας τέτοιας στρατηγικής το λιμάνι του Πειραιά καλείται σήμερα να βάλει και κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Καλείται να διαμορφώσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικές και δυναμικές οι δραστηριότητές του. Κυρίως όμως οφείλει να αυξήσει την παραγωγικότητά του έναντι των ανταγωνιστικών λιμένων. Να προσαρμοστεί με τα διεθνή επίπεδα ως προς την απόδοση και τις επενδύσεις. Και βεβαίως να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης του.

     

    Κλειδί για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας του λιμανιού του Πειραιά είναι οι επενδύσεις, που θα του αλλάξουν την όψη, θα προσελκύσουν νέα κεφάλαια, θα τονώσουν τη βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα και θα ενισχύσουν το εξαγωγικό και εισαγωγικό ρεύμα στην ελληνική οικονομία.

     

    Η ανάπτυξη του ΟΛΠ είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη του Πειραιά, με την ενίσχυση της απασχόλησης, με την αξιοποίηση των υποδομών και των χώρων που διαθέτει ο Οργανισμός.

     

    Ο ΟΛΠ, καλείται να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπλασης του μετώπου Ακτή Βασιλειάδη-Δραπετσώνα-Κερατσίνι. Το ζήτημα επανέρχεται συχνά τα τελευταία 10 χρόνια, με δηλώσεις και μελέτες. Όμως έχει μπλοκάρει πολλές φορές, γιατί μέχρι τώρα κανείς φορέας δεν το έχει θέσει επί τάπητος και δεν επέδειξε τη βούληση (που είναι και βούληση της κυβέρνησης) να προχωρήσει, παραμερίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις τοπικές αντιθέσεις, τους ανταγωνισμούς κ.λπ..

     

    Στο συγκεκριμένο παραλιακό μέτωπο είναι γνωστό ότι υπάρχουν σημαντικές  ιδιοκτησίες της  Εθνικής Τράπεζας – η παλιά ΑΓΕΤ-Ηρακλής, της εταιρείας BP κ.ά.

     

    Σήμερα ο ΟΛΠ έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί μιας πρωτοβουλίας που θα διαχειριστεί και θα επιλύσει προβλήματα συνεννόησης και διευθέτησης με δημόσιους φορείς, με φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και με ιδιώτες. Εξάλλου, σε εποχές οξείας οικονομικής κρίσης είναι ανεδαφικό και άστοχο να ζητούμε από την Πολιτεία να χρηματοδοτήσει έργα ανάπλασης.

     

    Μπορούν όμως να υπάρξουν πρωτοβουλίες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, της ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, της ιδιοκτησίας των ιδιωτών. Υπάρχει η εμπειρία της αυτοχρηματοδότησης. Αυτή πρέπει να εξετάσουμε και να μελετήσουμε.

     

    Υπό την ηγεσία του Γιώργου Ανωμερίτη, και με τη δημιουργία ενός κοινώς αποδεκτού φορέα δράσης, ο ΟΛΠ θα μπορούσε να αναλάβει  την υλοποίηση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Πειραιά-Δραπετσώνας-Κερατσινίου, με υποστηρικτές εγχώριους και διεθνείς οικονομικούς παράγοντες. Θα αποδείκνυε έτσι τη χρησιμότητα και τη χρηστικότητά του στον Πειραιά και τους πολίτες του.

     

    Βεβαίως, το σχέδιο επενδύσεων του ΟΛΠ και τα έργα που σχεδίασε περιμετρικά στο λιμάνι, αλλά και σε όλη την περιοχή μέχρι το Πέραμα, καθιστούν απαραίτητη τη συγκρότηση μιας νέας αυτοδιοικητικής δομής, μιας μητροπολιτικής οργάνωσης του Πειραιά.

     

    Η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση του Πειραιά κρίνεται επιβεβλημένη και από το  γεγονός ότι μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2010 δεν θα υπάρχει η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση -δηλαδή η Νομαρχία- η οποία θα είχε έναν συντονιστικό ρόλο. Παράλληλα, δικαιολογείται και από το γεγονός ότι στον Πειραιά χτυπά η καρδιά της ναυτιλίας, του πιο σημαντικού και καίριου πυλώνα για την οικονομία ολόκληρης της χώρας.

     

    Θα ήθελα να επισημάνω εδώ την ανάγκη επανεξέτασης της κυβερνητικής απόφασης για κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Θεωρώ πως η αυτοτελής πολιτική υποδομή για την εμπορική ναυτιλία, με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό για τις προοπτικές και τις ανάγκες  της, είναι επιβεβλημένη, καθώς η ναυτιλία είναι ο σημαντικότερος αιμοδότης και ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

     

    Ο Πειραιάς με τους δήμους του  έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί σε πόλο έλξης σε τόπο προορισμού. Διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να προσελκύσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια όπως είναι:

    • η δημιουργία διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου,
    • η κατασκευή συνεδριακού κέντρου στο χώρο Παλατάκι,
    • η δημιουργία θεματικού πάρκου για την ιστορία του Πειραιά και της ναυτιλίας στη θέση Καστράκι,

     

    Μπορεί να αποκτήσει τη δική του πολιτιστική εστία στην περιοχή της Ηετιώνειας Πύλης, μπορεί να αποκτήσει όλες εκείνες τις κοινωνικές υποδομές που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της μείζονος περιοχής του.

     

    Για να γίνει ανταγωνιστικός ο Πειραιάς χρειάζεται έργα. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Μπορεί να γίνει το εργαλείο που στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση ολόκληρου του Πειραιά.