• ΠΡΑΚΤΙΚΑ στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Κώδικας Νόμων για ναρκωτικά (Κ.Ν.Ν.)»

  Κύριε Πρόεδρε,

  Νομίζω ότι είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους ότι «αρχή άνδρα δείκνυσι». Και παρακολουθήσαμε σήμερα τον κύριο Υπουργό, φίλο μου, εκλεκτό επιστήμονα και γιατρό, να πλέει σε πελάγη δημαγωγίας και λαϊκισμού, αφού κατανάλωσε το μισό του περίπου λόγο ασχολούμενος με τα δήθεν εσωτερικά προβλήματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
  Κύριε Υπουργέ, καλά θα κάνετε να ασχοληθείτε με τα του οίκου σας. Έχετε πολλή ύλη μπροστά σας. Μπορείτε να ασχοληθείτε με καραγκιόζηδες, μπορείτε να ασχοληθείτε με τους Υπουργούς που έχουν σπόνσορες και τα οποία φιλοξενούνται στις σημερινές εφημερίδες. Πάντως μην αφίστασθε από το σημαντικό ρόλο εφ” ώ ετάχθητε, το ρόλο του Υπουργού και πολιτικά υπεύθυνου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
  Μία δεύτερη παρατήρηση: Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η άρνησή μας να δεχθούμε αυτή τη διαδικασία, οφείλεται σε έλλειψη θέσεων. Να σας πω κάτι; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε θέσεις στο θέμα αυτό και τις έκανε περήφανη πράξη όταν ήταν κυβέρνηση. Τώρα έχει θέσεις, τις οποίες επεξεργάζεται και θα καταθέσει. Το μείζον θέμα είναι ότι δεν έχει θέση η Κυβέρνηση. Και ναι μεν η Αντιπολίτευση πρέπει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, το στίγμα όμως της κοινωνίας το δίνει η Κυβέρνηση. Και η Κυβέρνηση πλέει στο απόλυτο κενό.
  Κυρίες και κύριοι, το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, ένα πρόβλημα που αφορά τους χρήστες -και άκουσα την πολύ θεμελιωμένη και συναισθηματική τοποθέτηση του επίσης συντοπίτη μας, κύριε Πρόεδρε, προλαλήσαντος συναδέλφου- αφορά τη διακίνησή τους. Αρκεί να σκεφτούμε πως όλες οι στατιστικές προσεγγίσεις αναφέρουν ότι ο τζίρος από τα ναρκωτικά στο παγκόσμιο εμπόριο αφορά το 8% έως 10% και βέβαια το πολύ μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο αφορά το κράτος μας και την παγκόσμια κοινότητα, αλλά να ασχοληθούμε με τα καθ” ημάς, το κράτος μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις δαπάνες της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν αναφέρομαι μόνο στις εκατοντάδες εργατοώρες, οι οποίες καταναλώνονται και σπαταλούνται από την έλλειψη σοβαρού εργατικού δυναμικού, το οποίο θα μπορούσε να βρεθεί στην παραγωγή, αλλά στο σύνολο των δαπανών.
  (Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
  Και βέβαια αρκεί κανείς να αναρωτηθεί και να προβληματιστεί, όταν το 40% των φυλακισμένων σήμερα στις ελληνικές φυλακές αφορά υποθέσεις ναρκωτικών.
  Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και αποτελεί θα έλεγα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη σύγχρονη Λερναία Ύδρα. Δεν είναι πρόβλημα της διπλανής πόρτας. Είναι πρόβλημα της δικής μας πόρτας και σαν τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, με γνώση, συνέπεια και διάρκεια. Είναι από τα τεράστια ζητήματα που δεν επιτρέπουν επ” ουδενί από κανένα χαλάρωση ή υποστολή.
  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι τόσο σημαντικό το πρόβλημα, ώστε κατά τη γνώμη μου δεν έχουν καμιά δικαιολογία ούτε αυτοί που επιχαίρουν και επαναπαύονται στα θετικά που έχουν επιτευχθεί στη μάχη κατά των ναρκωτικών, αλλά ούτε βεβαίως και αυτοί που μηδενίζουν τις κατακτήσεις της πολιτείας στη μάχη ενάντιά τους. Γιατί είναι βέβαιο ότι τα κέντρα πρόληψης -ο Ο.ΚΑ.ΝΑ., το ΚΕ.Θ.Ε.Α.- οι θεραπευτικές κοινότητες, οι θεραπείες με υποκατάστατα, είναι απαραίτητα και χρήσιμα όπλα της πολιτείας ενάντια στη σύγχρονη αυτή μάστιγα. Βεβαίως και δεν αρκούν. Όμως οφείλετε να το ομολογήσετε πως όλα αυτά είναι επιτεύγματα της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και θα ήταν σημαντικό και χρήσιμο και διαφωτιστικό, θα έλεγα, ο κύριος Υπουργός, αντί να ασχολείται με τα δήθεν του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να μας απαριθμήσει ποια καινούργια δομή, ποια καινούργια δράση προσέθεσε σε όλα αυτά, πού εκσυγχρόνισε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το πρόβλημα των ναρκωτικών, ποια καινούργια στρατηγική εφάρμοσε είτε στην πρόληψη, είτε στην αποτοξίνωση είτε στην απεξάρτηση είτε στην επανένταξη; Είναι βέβαια ρητορικό το ερώτημα, γιατί είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο απολογισμός είναι μηδενικός. Παρά τις καλές προσωπικές προθέσεις όλων των συναδέλφων όλων των πτερύγων, τα δύο αυτά χρόνια δεν έχει προστεθεί τίποτα καινούργιο, ούτε ένα καινούργιο βέλος στη φαρέτρα της πολιτείας και της κοινωνίας ενάντια στην αντιμετώπιση αυτής της Λερναίας Ύδρας. Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. είναι περίπου ακέφαλος. Είναι δεδομένη η κακή συνεργασία του με το ΚΕ.Θ.Ε.Α.. Η λίστα αναμονής υποκατάστατων αυξάνεται αντί να μειώνεται.
  Το πρώτο λοιπόν νομοθέτημα που η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή μετά την άνοδό της στην εξουσία -και έχει σημασία αυτό- ασχολείται με το θέμα και το πρόβλημα των ναρκωτικών, όχι με κάτι πρωτογενές ή νέο, αλλά με κωδικοποίηση κάποιου παλιού. Σήμερα λοιπόν -και είναι σημαντικό- δεν συζητάμε επί της ουσίας. Δεν νομοθετούμε κάποιο νέο νομοθέτημα ούτε επεξεργαζόμαστε πολιτικές σύγχρονες για την αντιμετώπιση αυτής της Λερναίας Ύδρας. Ακούστε: Ουδόλως επιθυμώ να μηδενίσω το σημαντικό έργο της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. Άλλωστε, από το Βήμα αυτό έχω πει πως ένα από τα προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος είναι η πολυνομία και η αλληλοεπικάλυψη των νόμων. Ακριβώς γι” αυτό, είναι χρήσιμο να γίνει. Όμως αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα Προεδρικό Διάταγμα και να συζητήσουμε σήμερα επί της ουσίας. Εγώ απλά οφείλω να επισημάνω πως η πρώτη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στο θέμα των ναρκωτικών ήταν απλά η κωδικοποίηση των νόμων κι όχι η επί της ουσίας συζήτηση.
  Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι αδικείτε τον εαυτό σας, αδικείτε το Κοινοβούλιο, αφού του στερείτε τη δυνατότητα να συζητήσει επί της ουσίας. Κυρίως όμως αδικείτε την πολύ σοβαρή δουλειά που έχει κάνει η Διακομματική Επιτροπή για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Συμβουλευθείτε το συνάδελφό σας, τον Πρόεδρο της Επιτροπής τον κ. Κιλτίδη. Θα σας πει και θα σας εισηγηθεί πόσα ομόφωνα έχουν αποφασιστεί σ” αυτή την Επιτροπή και πόσα πορίσματα έχουν κατατεθεί. Έχετε έτοιμη δουλειά. Αυτά έχει ανάγκη ο τόπος, προκειμένου να αποτελέσει μία καινούργια διέξοδο, ένα καινούργιο βήμα, ούτως ώστε να δώσουμε ελπίδα σε όλους αυτούς που βρίσκονται στο θάνατο των ναρκωτικών.
  (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
  Τέλος, κύριε Πρόεδρε -και μια και χτύπησε ο χρόνος μου και ευχαριστώ για την ανοχή σας- θα ήθελα απλά και μόνο να πω για τον ουσιαστικό και ριζοσπαστικό ρόλο του Αντιπροέδρου της Βουλής, του κ. Σούρλα.
  Ο κ. Σούρλας απέδειξε τη διεθνή υποκρισία που υπάρχει στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Εδώ έχω να προσθέσω πως όπως όλοι συμφωνούμε ότι η τρομοκρατία χρήζει παγκόσμιας αντιμετώπισης, έτσι και η αντιμετώπιση των ναρκωτικών χρήζει παγκόσμιας αντιμετώπισης. Αυτό όλοι οι Υπουργοί οφείλουν να το βάζουν σ” όλες τις συσκέψεις, σ” όλες τις μη υπουργικές συναντήσεις, σ” όλα τα διεθνή fora.
  (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
  Ακούστε μόνο μια φράση, την οποία λέω για τον εαυτό μου. Αισθάνομαι πάρα πολύ άβολα ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού να συζητώ για το πρόβλημα των ναρκωτικών απ” αυτήν εδώ την Έδρα, γνωρίζοντας ότι κάθε μέρα ένας, δύο, δέκα συνάνθρωποί μας πεθαίνουν. Ας αφήσουμε, λοιπόν, και τις συναισθηματικές και τις λαϊκίστικες κραυγές και ας αρθεί ο καθένας στο ύψος των περιστάσεων εφ ώ ετάχθη. Οφείλουμε όλοι να συναινέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
  Ευχαριστώ.
  (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

   

  04/05/2006