• Προς ΥΠΕΠΘ για Ενδοσχολική Βία

  ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
  ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

  ΕΡΩΤΗΣΗ
  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

  ΘΕΜΑ : Η ενδοσχολική βία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις . Τα χαρακτηριστικά των σχολείων εκπαίδευσης αλλοιώνονται επικίνδυνα.

  Κυρία Υπουργέ,

  Το εφιαλτικό χρονικό εξαφάνισης του νεαρού Άλεξ στη Βέροια, έφερε στο φως ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας που τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται, παίρνοντας ανησυχητικές διαστάσεις.
  Κινδυνεύει και απειλείται ένας από τους τελευταίους πυρήνες διαμόρφωσης υγιών προσωπικοτήτων στην κοινωνία μας, το Σχολείο. Ένας τόπος, ο οποίος θα έπρεπε να είναι άτρωτος από επιζήμια βέλη, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης. Η εκπαίδευση, σαν χώρος που θα έπρεπε εσαεί να αγκαλιάζει και να προστατεύει τα παιδιά κι αυτή να τη φυλάμε ως κόρη οφθαλμού, μέλει να γίνει ένα επικίνδυνο σημείο αναφοράς για τους μαθητές.
  Οι αριθμοί που φτάνουν με στοιχεία στα γραφεία μας, είναι κάτι περισσότερο από «κώδων κινδύνου» , είναι ο ίδιος ο κίνδυνος.
  Ιδιαίτερα για τα σχολεία της δικής μας Περιφέρειας , που όπως φαίνεται έτσι κι αλλιώς, δεν ανήκουν στα πλαίσια πρώτης προτεραιότητας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
  Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, οι μαθητές απουσιάζουν συχνά από το σχολείο τους γιατί δεν αισθάνονται σε αυτό ασφαλείς, σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν δεχτεί επιθέσεις από συμμαθητές τους κι σε ένα επίσης μεγάλο ποσοστό έχουν δεχτεί απειλές. Και τα πράγματα δεν σταματούν εδώ.

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα.ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  1. Θα αφήσει εν γνώσει του το Υπουργείο Παιδείας, να γίνουν τα σχολεία τόπος επώασης μελλοντικών κακοποιών στοιχείων έτσι ώστε να ασχοληθεί μαζί τους αργότερα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με καταστολή ;

  2. Είναι στις προθέσεις της κ. Υπουργού να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με επιστημονικό προσωπικό και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών προς την κατεύθυνση εξάλειψης του φαινομένου;

  3. Υπάρχει προγραμματισμός από πλευράς Υπουργείου για περαιτέρω φύλαξη των σχολικών χώρων;

  28-09-2006
  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ