• Προϋπολογισμός 2004

  Ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός όπως όλοι οι Προϋπολογισμοί των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών πολιτευμάτων αποτελεί όργανο για την πραγμάτωση της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Σοβαρό και αποφασιστικό εργαλείο πολιτικής αλλά μόνο εργαλείο. Πνοή σ” αυτό το εργαλείο θα δώσουν εκείνοι οι οποίοι θα τον εκτελέσουν, πραγματώνοντας την υψηλή ηθική αξία της πολιτικής. Η άσκηση της πολιτικής σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, είναι η πραγμάτωση της αρετής και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Αρχή στην οποία πρέπει να εναρμονίζονται όλοι οι παροικούντες στο χώρο της πολιτικής.

  Σταυρός δε του μαρτυρίου για τον πολιτικό είναι η επιλογή της πολιτικής πράξης. Με απλά λόγια το ουσιαστικό περιεχόμενο της Κυβέρνησης είναι η πολιτική επιλογή ή όπως είπε ο Γάλλος  Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Μαντέζ Φράνς το κυβερνάν είναι το επιλέγειν

  Κατά συνέπεια υπάρχει μια προφανής παρεξήγηση και όσο αναφορά τον προϋπολογισμό αλλά και τα πολιτική δρώμενα της εποχής μας. Η παρεξήγηση αυτή συνήθως δεν είναι εξ” αγαθής προαίρεσης είναι κατευθυνόμενη και καθοδηγούμενη. Απ” όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή αλλά και απ” όσα ακούστηκαν απ΄” τον κύριο Καραμανλή και Μητσοτάκη είναι προφανής η επιθυμία τους να εμφανίσουν ως νομοτελειακή αναγκαιότητα τις λύσεις των τεχνοκρατών. Εμείς αρνούμαστε την τεχνοκρατική αντίληψη που είναι μόνο το προπέτασμα ή για να εναρμονιστούμε με την φρασιολογία της εποχής, ο φερετζές των επιδιωκομένων λύσεων. Εμείς αρνούμαστε την υποταγή στις προκατασκευασμένες λύσεις και απειλές άμεσα ή έμμεσα για λιτότητα και σφιχτή πολιτική.

  Αρνούμεθα να υποταχθούμε στους νόμους της αδράνειας και της υποταγής στα τετελεσμένα. Και η παράταξη στην οποία ανήκω και ο περήφανος λαός της Β” Πειραιά που με εξέλεξε, οι περισσότεροι των οποίων κατάγονται από την ματωμένη Ιωνία, είναι σε μαχητική ετοιμότητα για την ανατροπή των προκατασκευασμένων.

  Κατά συνέπεια πέραν της κριτικής επί ορισμένων κεφαλαίων του προϋπολογισμού, η οποία θα μπορούσε ν” ασκηθεί, το κυρίαρχο ερώτημα είναι ποιος θα χειριστεί αυτό το εργαλείο και να διακριβώσουμε τη θέληση του την ικανότητα και την αξιοπιστία του. Συνυπολογίζοντας όλα αυτά οδηγούμεθα ανεπιφύλακτα στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης, επεσήμανε την ικανότητα της τεχνολογίας να προπορεύεται από την πρόοδο της κοινωνίας. Και θεώρησε ότι καθήκον της κοινωνίας είναι να πλησιάζει προς την τεχνολογία για να μη χάσει κρίσιμο διάστημα. Η τεχνολογία αν δεν ισορροπείται από τις πολιτικές και κοινωνικές μπορεί να μας οδηγήσει σε δουλεία.

  Εμείς και σαν ιδεολογία και σαν οργανωμένος πολιτικός χώρος διαδηλώνουμε την αμετάστατη θέληση μας για να εξανθρωπίσουμε τις δυνάμεις που εκλύει ο προϋπολογισμός και να μην παραδώσουμε το λαϊκό πλούτο στις προκατασκευασμένες τεχνολογικές λύσεις της Ν.Δ. και στα κελεύσματα του Σ.Ε.Φ.

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

  Η οικονομική φιλοσοφία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την οποία υπηρετεί με συνέχεια και συνέπεια από της ίδρυσής του και που είναι απόρροια της συμπυκνωμένης γνώσης των γενεών που ακολούθησαν τον εμφύλιο, είναι η επιδίωξη μιας οικονομίας της αγοράς θεσμικά και δημοκρατικά οργανωμένης, με κατά το δυνατό ισότιμη συμμετοχή των οικονομικών παραγόντων προς το σκοπό του μέγιστου δυνατού οικονομικού και κοινωνικού οφέλους. Είναι η ενίσχυση και κατοχύρωση της επιχειρηματικότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αυτά είναι η πεμπτουσία της οικονομικής δημοκρατίας. Κύριοι της Ν.Δ. φιλοδοξείτε να κυβερνήσετε. Θεμιτός στόχος στα πλαίσια της Δημοκρατίας. Άλλωστε στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα παρά μόνο ένα θέσφατο αυτό που απορρέει από την εκάστοτε λαϊκή εντολή. Παρατηρώ όμως ότι προσπαθείτε ν” αποσπάσετε λευκή επιταγή από το λαό. Οφείλετε πέραν από την καταστροφολογία, τις αριστεροδεξιές κορώνες σας, και τις χαοτικές λογικές σας να απαντήσετε με σαφήνεια στο δια ταύτα., δηλαδή τι θα πράξετε. Θα προσπαθήσω στη συνέχεια να αποδείξω τις θεμελιώδεις διαφορές μας, για να γνωρίσει ο ελληνικός λαός τι του επιφυλάσσετε.

  1ο Εγείρετε θέμα επανασυζήτησης του ασφαλιστικού. Εμείς, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε υπέρ του ανταποδοτικού και τριμερούς ασφαλιστικού συστήματος. Και με το νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι από τη Βουλή έχουμε βρει τη λύση, για το πρόβλημα, μέχρι το 2010. Εσείς είστε υπέρ του κεφαλοποιητικού συστήματος όπως σαφώς λέτε.(——-)

  2ο προετοιμάζετε πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Ετοιμάζεστε να φαλκιδεύσετε τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Διασαφηνίστε τις προθέσεις σας.

  3ο διατείνεστε ότι θα αναθεωρήσετε τον αναπτυξιακό νόμο. Να σας θυμίσω ότι ο αναπτυξιακός νόμος 1262/82 που κατήρτισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προέβλεπε ενισχύσεις σε νέους επιχειρηματίες συνεταιρισμούς κ.λ.π.. σας θυμίζω με τον 1890/92 καταργήσατε τις επιδοτήσεις και φέρατε τις φορολογικές απαλλαγές υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας. Επαναφέραμε τον ορθό προσανατολισμό με τον 2601/98 κάτι που βελτιώνει ακόμα περισσότερο ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Εσείς στοχεύετε σε προσέλκυση νέων κεφαλαίων ενισχύοντας την ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα ξένου κεφαλαίου, με αποικιακού τύπου διευκολύνσεις. Αυτή την ανάπτυξη επιφυλάσσετε για τον ελληνικό λαό;

  4ο υποστηρίζετε ότι θα περικόψετε τις κρατικές δαπάνες. Αυτός όμως είναι ο μόνιμος στόχος της πολιτικής μας, τον οποίο επιδιώκουμε με σειρά συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέτρων. Όπως πάταξη γραφειοκρατίας, μηχανοργάνωση υπηρεσιών, Κ.Ε.Π., απλούστευση διαδικασιών για ίδρυση νέων επιχειρήσεων , αποκέντρωση των κρατικών δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων του κράτους, δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, έλεγχος συμβάσεων προμηθειών ή εκτελέσεων έργων από το ελεγκτικό συνέδριο για ποσά πάνω από 1,5 εκατομμύρια €. Και σας θυμίζω πως όταν όλ” αυτά έρχονταν για να νομοθετηθούν από τη Βουλή εσείς τα καταψηφίζατε. Κατά συνέπεια εμείς επιδιώκουμε την εξοικονόμηση πόρων για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Εσείς την ύφεση της οικονομίας και την ένταση της οικονομικής ανισότητας.

  5ο Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, το 1993 οι δαπάνες ήταν 22% του ΑΕΠ, σήμερα είναι 27,8% . ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 29,5. Προσπαθούμε κύριοι. Να σας θυμίσω ότι τα ΚΑΠΗ, ο κοινωνικός τουρισμός, οι συντάξεις πρόνοιας για μειοντεκτούντα άτομα, ο ΟΓΑ, που είναι ένας ολοκληρωμένος ασφαλιστικός οργανισμός, είναι μερικά από τα έργα μας. Μήπως στο πρόγραμμά  σας για περιστολή καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου εντάσσεται την περιστολή των πιο πάνω ; Εκτιμώ ότι θα αφαιρέσετε και δε θα προσθέσετε. Με το πρόγραμμά σας οδηγείται σε πενία τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

  6ο Όσον αφορά το Γ” ΚΠΣ έχει δίκιο ο εισηγητής σας. Εσείς το υποβάλλατε το 1993 και εσκεμμένα προέβλεπε πόρους μόνο στους τομείς των οικοδομών, της ενέργειας, των μεταφορών και των επικοινωνιών. Εμείς το αναθεωρήσαμε και προσθέσαμε πόρους για την ανάπτυξη των τομέων της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, του τουρισμού, της γεωργίας, των νέων τεχνολογιών και της ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών.

  Όντως κύριοι, δεν κατέστη δυνατό να απορροφηθεί το σύνολο των πιστώσεων. Για λόγους ανεπάρκειας και ανετοιμότητας των κρατικών μηχανισμών. Θα το δεχόμουν αλλά ο τρώσας εαυτόν και ιάσεται. Εσείς θα γυρίσετε στο παλαιό καθεστώς και θα εξαιρούσατε το ήμισυ της παραγωγικής δραστηριότητας και των παραγωγικών τάξεων της χώρας.

  7ο Στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών. Εδώ είστε ειλικρινείς και τάσσεστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Εμείς στοχεύουμε και επιδιώκουμε αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια υπό δημόσιο έλεγχο και ευρεία οικονομική δράση. Εσείς εκχωρείτε εν ονόματι της κρατικοποίησης  τη διαχείριση στον όποιο στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία κατά το δοκούν, χωρίς δημόσιο κοινωνικό ή εθνικό έλεγχο. Αυτό απλά λέγεται ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου.

  8ο Συμφωνώ και επαυξάνω στη θέση του κυρίου Καραμανλή ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να έχουμε την πολυτέλεια να χωριζόμαστε με βάση τις πολιτικές ταυτότητες. Λυπάμαι όμως αλλά έρχεται δεύτερος. Παραβιάζει θύρες ανοιχτές. Η εθνική συμφιλίωση είναι για μας βίωμα και έχει γίνει ήδη πράξη. Η αξιοκρατία και η ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο δημόσιο, μέσω του ΑΣΕΠ, έγινε πράξη επί των ημερών μας. Ο όρος μιάσματα, η φράση  «τα δικά μας παιδιά«, οι θέσεις σας περί διαφοροποίησης του ΑΣΕΠ,  δεν ανήκει στη δική μας πολιτική παιδεία.

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

  Ο λαός μας και μνήμη έχει και κρίση. Ο λαός γνωρίζει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η πολιτική έκφραση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Και δε θ” αφήσει να φαλκιδευτούν οι κατακτήσεις του. Γι” αυτό και στο τέλος θ” αναδείξει τη δική μας παράταξη νικήτρια στις επόμενες εκλογές.

   

  17/12/2004