• Προϋπολογισμός 2007

  Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

  Επί τόσες ημέρες παρακολουθούμε την Κυβέρνηση σ” έναν νεοφιλελεύθερο παραλήρημα να επιδιώκει να πείσει για το μονόδρομο των επιλογών της.

  Κυρίες και κύριοι

  Είναι γνωστό ότι «Κυβερνάν είναι το επιλέγειν». Κατά συνέπεια υπάρχει μια προφανής παρεξήγηση και όσον αφορά τον προϋπολογισμό αλλά και την επιχειρηματολογία των συναδέλφων της συμπολίτευσης. Η παρεξήγηση αυτή δεν είναι βεβαία εξ” αγαθής προαίρεσης. Είναι κατευθυνόμενη και καθοδηγούμενη. Είναι προφανής η αγωνία της πλειοψηφίας να πείσει τον ελληνικό λαό εμφανίζοντας τον προϋπολογισμό ως νομοτελειακή αναγκαιότητα.

  Εμείς αρνούμαστε αυτήν την επιλογή. Αποτελεί απλά προπέτασμα των επιδιωκομένων λύσεων.

  Αρνούμαστε την υποταγή στις προκατασκευασμένες λύσεις.

  Αρνούμαστε τη λιτότητα, τη σφιχτή εισοδηματική πολιτική.

  Αρνούμαστε την μεγάλη και άδικη φορολογική επιδρομή σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολουμένων.

  Αρνούμαστε την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ολίγων και ισχυρών.

  Αρνούμαστε τη στρατηγική της εκποίησης του εθνικού πλούτου που συστηματικά επιχειρεί η Κυβέρνηση. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ντροπολογία περί ΟΤΕ. Ναι κύριοι, καλά ακούσατε περί Ντροπολογίας πρόκειται.

  Βέβαια οι τόσο μεγάλες μεταφορές πλούτου από το λαό και το έθνος σε νέους ιδιοκτήτες δημιουργούν

  Πολιτικά ανταλλάγματα

  Πολιτικά στηρίγματα

  Και εισπράττονται

  Πολιτικά μεσιτικά

  Και ίσως εδώ και μόνον εδώ βρίσκεται η ταμπακέρα

  Κυρίες και κύριοι

  Ο σημερινός λόγος της Ν.Δ. κολυμπά στα απόνερα του φιλελευθερισμού. Είναι σκουριασμένος και ημιμαθής αφού αγνοεί ότι ο φιλελεύθερος μύθος πως καλύτερο κράτος είναι το μικρότερο κράτος αμφισβητείται πλέον επισήμως. Η επίκληση λοιπόν αυτής της επιχειρηματολογίας δεν αποτελεί παρά έναν επιστημονικό, ιδεολογικό και κοινωνικό φερετζέ την αδυναμία της να εντάξει το δημόσιο τομέα και πλούτο σε μια πραγματικά αναπτυξιακή τροχιά και διαδικασία.

  Επιτρέψτε μου την αναφορά σε ένα ειδικό αφιέρωμα-έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας  με θέμα «το Κράτος σ” ένα μεταβαλλόμενο κόσμο». Μιας έκθεσης του 1997 που συζητήθηκε ανοιχτά στο πανεπιστήμιου του Sussex.

  Αναφέρω μερικά από τα βασικά συμπεράσματα αυτής της έκθεσης που θα ήταν χρήσιμα στους φωστήρες του Υπουργείου Οικονομίας και ιδιαίτερα στον κ. Αλογοσκούφη.

  • Το κράτος δεν είναι από τη φύση του αναποτελεσματικό. Αποτελεσματικοί ή αναποτελεσματικοί είναι οι διαχειριστές του.
  • Το κράτος οφείλει να δημιουργεί τους αναγκαίους και ικανούς θεσμούς για την πραγμάτωση των στόχων του.
  • Το κράτος έχει ευθύνη για την οργανωτική και διαχειριστική ικανότητα των θεσμών του με στόχους τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων και την εδραίωση της διαφάνειας στη διαχείριση.
  • Στην ανάπτυξη κυρίαρχο ρόλο δεν παίζει το νομικό καθεστώς της ιδιοκτησίας αλλά η ποιότητα του management.

  Κυρίες και Κύριοι

  Όλα τα πιο πάνω δείχνουν ότι μετά τη λατρεία της υποτιθέμενης τεχνοκρατικής διαχείρισης, η παγκόσμια κοινότητα, από την οποία εξαιρεί τον εαυτό της η Ν.Δ., ανακαλύπτει ξανά τη σημασία της πολιτικής, την αναγνώριση του πολιτικού συστήματος ως συντελεστή οικονομικής ανάπτυξης. Την πολιτική ως συντελεστή οικονομικής ανάπτυξης.

  Αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η διαχείριση είναι εργαλείο πολιτικής και στο βαθμό που η πολιτική εξουσία δεν έχει απολέσει ή εκχωρήσει την αυτονομία της κάτι που έχει συμβεί στις μέρες μας από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

  Αλλά ο κ.Αλογοσκούφης αγνοεί ακόμα και τα παραδοσιακά Think Tanks των ΗΠΑ  όπως το Brooking  Institute, συμπέρασμα του οποίου είναι ότι «όπως δεν μπορείς να έχεις καπιταλισμό όπου οτιδήποτε είναι προγραμματισμένο, έτσι δεν μπορείς να έχεις καπιταλισμό όπου τα πάντα είναι προς πώληση».

  Εδώ όμως πωλούνται τα πάντα. η Εμπορική , τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, αύριο το Χρηματιστήριο, το Ταμιευτήριο, η Αγροτική, η ΔΕΗ. Και μάλιστα σε ξένους που βαπτίζονται στρατηγικοί επενδυτές. Αφού ακόμα και τα ταμεία των τραπεζών δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση της εμπορικής.

  Ο ιδιότυπος αυτός Α-Εθνικός φιλελευθερισμός του κ. Αλογοσκούφη, συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Πωλείται πατρίς σε τιμή ευκαιρίας».

  Κύριοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

  Πουλάτε τα πάντα. Είτε γιατί δε θέλετε να προχωρήσετε σε αναπτυξιακή μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είτε γιατί δε γνωρίζετε είτε γιατί δε μπορείτε. Εσείς αδιαφορείτε όχι μόνον για τα λαϊκά στρώματα αλλά και για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Αδιαφορείτε για το τοπικό και εθνικό κεφάλαιο.

  Και όλοι οι Έλληνες μπορούν να ξεχωρίσουν την ύψιστης σημασίας διαφορά ανάμεσα στην ελληνική οικονομία και την οικονομία στον ελλαδικό χώρο. Έχουν αρχίσει ήδη να βιώνουν αυτή τη διαφορά.

  Αλλά πριν κλείσω οφείλω μια μικρή αναφορά στα έργα και τις ημέρες της ΟΠΑΠ. Και που καλό είναι, κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, να προβληματιστείτε και εσείς. Γιατί γίνεστε άθελά σας συμμέτοχοι σε φαινόμενα που απαξιώνουν την πολιτική και αποτελούν ορισμό της κακοδιοίκησης και της διαπλοκής. Να σας θυμίσω ότι ο ΟΠΑΠ προεκλογικά αποτέλεσε τη σημαία του κ. Καραμανλή προσωπικά για να κατηγορήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αδιαφάνεια και διαφθορά.

  Έτσι επί των ημερών σας έχει παρατηρηθεί αντί της στήριξης του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, απελευθέρωση του τζόγου και στήριξη των realities. Το στοίχημα παρουσιάζει μέση ετήσια αύξηση κατά 19%. Τα έσοδα της ΟΠΑΠ, εμφανίζουν μέση ετήσια μείωση κατά 5%. Ενώ τα έσοδα του αναδόχου παρουσιάζουν αύξηση κατά 3,3%. Τα συμπεράσματα δικά σας και μνήμη διαθέτετε, όπως και ο ελληνικός λαός

  Την ίδια χρονική περίοδο, η συνολική αύξηση των δαπανών στον οργανισμό αυξήθηκε κατά 83,75%. Εσείς που λέγατε ότι θα μειώσετε τις δαπάνες. Να σας καταθέσω τους σχετικούς πίνακες.

  Κυρίες και Κύριοι

  Ο ελληνικός λαός σας κατάλαβε. Τον κοροϊδέψατε για να πάρετε την εξουσία, για να εξυπηρετήσετε εαυτούς και ημετέρους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου στέλνουν ήδη ελπιδοφόρο μήνυμα. Υπάρχει άλλος δρόμος. Και αυτόν θα εμπιστευθούν στις επόμενες εκλογές.

   

   

  Πιστεύω πως η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή -που εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι η δική μας κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ- έχει ένα ύψιστο πρώτο μέλημα, να επαναφέρει στις λέξεις την πραγματική τους έννοια, γιατί επί των ημερών σας έχει αποδράσει.

   

  21/12/2006