• Προϋπολογισμός 2010

  Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
  Η 5ετής διακυβέρνηση της Ν.Δ. βύθισε τη χώρα μας σε βαθειά εθνική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση. Οπισθοδρόμησε την κρατική οργάνωση και κοινωνική ανάπτυξη. Μπροστά στον όγκο των προβλημάτων που συσσώρευσαν στον τόπο, η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής, προσέφυγαν στις κάλπες, παραδίδοντας στην ουσία την εξουσία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Γιώργο Παπανδρέου. Μπροστά σ” αυτήν την πολύπτυχη κρίση, ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε εκκωφαντικά το παρελθόν, συνθλίβοντας εκλογικά τη Ν.Δ., δίνοντας συγχρόνως αυξημένη πλειοψηφία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να βγάλουν τον τόπο από το τέλμα, που βρίσκεται και να τον οδηγήσουν σ” ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
  Γι” αυτό προκαλούν αμηχανία ίσως και θυμηδία οι κορώνες και οι ρητορείες των ομιλητών της αντιπολίτευσης που δείχνουν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία. Θα περίμενε κανείς αυτοκριτική. Την οφείλουν άλλωστε στο λαό και τους ψηφοφόρους τους. Αντ” αυτού ακούσαμε υπερβολές και ακρότητες. Εξακολουθούν και τώρα που είναι αντιπολίτευση να ζουν και να περιγράφουν μια εικονική πραγματικότητα. Ακριβώς όπως έκαναν όταν βρίσκονταν στην κυβέρνηση.
  Θα σας πρότεινα να περάσετε επειγόντως στον ρεαλισμό. Στη σκληρή πραγματικότητα που μας παραδώσατε. Με ένα δημόσιο χρέος 300 δις €, με ετήσια ελλείμματα της τάξης 12,5 % του ΑΕΠ (30 δις €), μια οικονομία που φθίνει. Με τα κρατικά ταμεία άδεια, με τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας στο χαμηλότερο επίπεδο και το δανεισμό να τρέχει με τρελούς ρυθμούς. Με τη χώρα μας έρμαιο να υφίσταται εκβιασμούς από τους διεθνούς εμβέλειας κερδοσκόπους. Η πενταετία της Ν.Δ. χρέωσε τη χώρα μας πάνω από 100 δις €.

  Κυρίες και κύριοι
  Η εθνική οικονομική κρίση προϋπήρξε της τελευταίας παγκόσμιας κρίσης. Χαρακτηρίζεται από :
   Ανυπαρξία εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής
   Ανυπαρξία σοβαρής εθνικής στρατηγικής έρευνας
   Επικυριαρχία ενός νεοφιλελευθερισμού που βάφτισε «μεταρρυθμίσεις» την εκποίηση του εθνικού πλούτου.
   Εγκατάλειψη κάθε πρόνοιας για την επιβίωση του εθνικού κεφαλαίου.
   Ανυπαρξία κάθε μέριμνας για τη διαμόρφωση μιας εθνικής αναπτυξιακής συμμαχίας
   Επί 5 χρόνια σε αυτή την αίθουσα ψηφίζοντας πλαστοί και αναξιόπιστοι προϋπολογισμοί.
  Όλ” αυτά βέβαια έχουν ονοματεπώνυμο. Την κυβέρνηση της Ν.Δ..

  Κυρίες και Κύριοι
  Ο προϋπολογισμός που βρίσκεται μπροστά μας, ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης θα έλεγα, σ” ένα εξαιρετικά δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο, είναι συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να καταρτιστεί στη σημερινή συγκυρία. Γι” αυτό οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Υπουργό Οικονομικών που κατάρτισε τον προϋπολογισμό, στην προσπάθειά τους ν” απομακρύνουν τη χώρα από το χείλος της καταστροφής.

  Κυρίες και Κύριοι
  Εκτιμώ ότι το κρίσιμο ζήτημα που οφείλει να μας απασχολεί όλους, είναι :
  Μπορεί η χώρα να καταρτίσει έναν αξιόπιστο εθνικό προϋπολογισμό που θα δεσμεύει την πολιτεία, την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις;
  Όπου θα υπάρχουν σαφείς εθνικοί αναπτυξιακοί στόχοι ανά τομέα, ανά κλάδο, ανά περιοχή, στην έρευνα, στη παιδεία, στο φορολογικό σύστημα, στα έξοδα;
  Και θα είναι προϊόν διαβούλευσης παραγωγικών δυνάμεων, κοινωνικών εταίρων και πολιτικών δυνάμεων; Και θα υλοποιείται από ένα σοβαρό και αξιόπιστο κράτος;
  Σήμερα μιλάμε για δημοσιονομικό έλλειμμα. Και βέβαια έχει να κάνει με τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Κυρίως όμως έχει να κάνει με το φορολογικό σύστημα, που πρέπει ν” αλλάξει αλλά και την εμπιστοσύνη του φορολογούμενου πολίτη στο φορολογούν κράτος. Έχει να κάνει με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Γι” αυτό και η λύση στο πρόβλημα είναι πολύπλοκη και σύνθετη.
  Όπως το ζήτημα ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών σχετίζεται με την εξειδίκευση των επιχειρήσεων, του εργατικού δυναμικού, της τεχνολογικής της εξέλιξης, της ανταγωνιστικότητας.
  Αν δεν απαντηθούν ολ” αυτά με πολιτικές αξιόπιστες που θα εμπνεύσουν και θα δεσμεύουν όλους, τότε φοβάμαι ότι η χώρα μας δε θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτή την κρίση.
  Κυρίες και κύριοι
  Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο όπου απαιτείται από τα κόμματα, τις παραγωγικές δυνάμεις, την οργανωμένη κοινωνία: Σύνεση, Συνεννόηση, Συναίνεση και Συστράτευση. Οι παράλληλοι μονόλογοι πρέπει ν” αντικατασταθούν από ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο. Το ξεπέρασμα της κρίσης και της οικονομικής κατάρρευσης προϋποθέτει την επισήμανση των αιτίων που την προκάλεσαν. Προϋποθέτει ακόμα την πολιτική βούληση να αλλάξουμε τα αίτια που μας οδήγησαν εδώ.
  Ο νεοφιλελευθερισμός και η ασυδοσία των αγορών, οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αλλά και η αριστερά οφείλει να βρίσκει τρόπους ώστε να λειτουργεί ως το καινούργιο στη μήτρα του παλιού. Ν” αγωνίζεται να μετατρέψει την μειοψηφία σε πλειοψηφία και όχι να καταδυναστεύει τη πλειοψηφία. Πιστεύοντας ότι αποτελεί την πολιτική πρωτοπορία και ότι μόνο αυτή γνωρίζει τους νόμους της ιστορικής εξέλιξης, ότι μόνο αυτή εκφράζει τα συμφέροντα του λαού.

  Κυρίες και κύριοι,
  Ο σημερινός προϋπολογισμός αλλά και η γενικότερη κυβερνητική πολιτική επιδιώκουν ν” αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου που θα οδηγήσει στην αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Που θα δημιουργήσει ένα κράτος στρατηγείο. Που θα στηρίξει τη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση και τη μεσαία τάξη που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας. Αποτελεί τη δίοδο για το ξεπέρασμα της κρίσης και το πέρασμα σε νέου τύπου προγραμματικούς προϋπολογισμούς που είναι αναγκαίοι για τον τόπο.
  Η υπερψήφισή του αποτελεί συμμόρφωση στην πρόσφατη λαϊκή εντολή.

  20/12/2009