• Ρυθμίσεις θεμάτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων

    Κυρία Πρόεδρε,

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

    Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου φέρει τον ενδιαφέροντα τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων». Έχει δύο στόχους. Ο πρώτος να καταργήσει τις εξετάσεις στη Β” Λυκείου και ο δεύτερος να διαφοροποιήσει το ποσοστό συμμετοχής στους διορισμούς των καθηγητών στο 60% από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ  και το 40% από τους αναπληρωτές.

    Επ” ευκαιρία ρυθμίζει μια σειρά σημαντικών θεμάτων έτσι αποσπασματικά χωρίς ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό. Παραπέμποντας την ουσία στον εθνικό διάλογο ο οποίος, κατά την κυρία Υπουργό, θα αρχίσει το Σεπτέμβριο.

    Αλλά πριν απ” όλα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλω να τονίσω ένα ζήτημα μείζονος πολιτικής σημασίας. Υπάρχει μια διάχυτη αντίληψη από πολλά μέλη της κυβέρνησης για το κατά πόσο η αντιπολίτευση δικαιούται να κάνει κριτική ή όχι.

    Εν ονόματι παραλείψεων ή σφαλμάτων των κυβερνήσεων του χθες, η κυβέρνηση του σήμερα αρνείται στην αντιπολίτευση του σήμερα ν” ασκήσει τα καθήκοντά της. Αναφέρομαι στον ακραίο κ.Σπηλιοτόπουλο όταν απάντησε στην κριτική του κ.Πάγκαλου αλλά αναφέρομαι και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό όταν από αυτό εδώ το βήμα αναφερόμενος στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είπε ότι δεν έχουμε να μιμηθούμε ή να πάρουμε τίποτα από εσάς. Αλλά δυστυχώς και η ίδια μετριοπαθής Υπουργός δεν απέφυγε τον αλαζονικό αυτό πειρασμό, όπως προκύπτει από την ομιλία της στην επιτροπή της Βουλής.

    Κύριοι της Ν.Δ.

    Προλάβατε και αναπτύξατε μια δεσποτική νοοτροπία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι στη Δημοκρατία ο μόνος δεσπότης είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, ο οποίος κατανέμει ρόλους. Σας έταξε στο ρόλο της κυβέρνησης και εμάς στην αντιπολίτευση. Εφ” ω ετάχθημεν λοιπόν να τον υπηρετούμε. Ας μιλήσουμε επί της ουσίας.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

    Στα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, τοποθετήθηκε ήδη αναλυτικά η εισηγήτριά μας. Εγώ απλά να παρατηρήσω ότι είτε 60, 40 είτε 25, 75 δεν υπάρχει ποιοτική διαφορά στον τρόπο πρόσληψης των καθηγητών. Το κυρίαρχο θα ήταν να υπάρξει μια διακομματική συμφωνία μακράς πνοής, ώστε να μην αλλάζουν αυτές οι αναλογίες ανάλογα με τη βούληση των υπουργών, για να γνωρίζουν οι καθηγητές σε μόνιμη και σταθερή βάση τον τρόπο πρόσληψής τους στο δημόσιο. Ακόμα όσον αφορά την κατάργηση των εξετάσεων της Β” Λυκείου, ελπίζω να μην πιστεύετε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αρχίζει και τελειώνει στη διαφοροποίηση του τρόπου εξετάσεων

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

    Κρίνοντας ιδιαίτερα θετικά τη δήλωση της κυρίας Υπουργού, ότι το υπουργείο θα αρχίσει «απροσχημάτιστο αλλά όχι ατέρμονα εθνικό διάλογο» το Σεπτέμβριο, θα ήθελα να την καλέσω, τώρα και πάντως πριν κλείσει αυτό το θερινό τμήμα, να  μας ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να οργανώσει αυτό το διάλογο. Με ποιους άξονες και σε ποιες ενότητες. Θα βοηθούσε ιδιαίτερα την προετοιμασία όλου του σώματος.

    Αλλά για ν” αναφερθώ σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, και αφού σας δηλώσω ότι αποδέχομαι όλα τα προπατορικά αμαρτήματα που με βαραίνουν ως μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οφείλω να ξεκινήσω με μια ερώτηση προς την κυρία Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Και βεβαίως να της αναγνωρίσω τη μεγάλη της συμβολή στην εθνικά απαραίτητη εκτόνωση της κρίσης των εκκλησιών.

    • 1. Στο άρθρο 6, παράγραφο 10, μετατρέπονται θέσεις διακόνων σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Θα ήθελα να γνωρίζω κατά πόσο η προτεινόμενη μετατροπή προέκυψε από αίτημα των οικείων μητροπόλεων. Υπήρχαν και άλλα παρόμοια αιτήματα; Ή αυτά προέκυψαν από άλλη διαδικασία;
    • 2. Στο άρθρο 1, ιδρύονται τμήματα σε υφιστάμενα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς να διευκρινίζεται ο προσανατολισμός τους.

    Εάν επιχειρείτε μια αξιοποίηση των περιφερειακών πανεπιστημίων σε γεωπολιτική βάση, τότε θα μπορούσατε να εντάξετε π.χ. το  Πανεπιστήμιο του Ιονίου ή της Μακεδονίας σε μια εθνική στρατηγική για τα δυτικά Βαλκάνια και την Αδριατική, αντίστοιχα και τα Πανεπιστήμια του Αιγαίου, της Θράκης ή της Κρήτης.

    Αν επιδιώκετε την κάλυψη νέων επιτακτικών αναγκών, θα ήταν αποδοτικό να επιδιώξετε τη δημιουργία τμημάτων που θα ασχολούνται με την οικολογική οικονομία. Αυτό που αγγλιστί λέγετε eco economics και που ασχολείται με θέματα που θέτουν οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομία. Τέτοια τμήματα όπως γνωρίζετε, δημιουργούνται πολλά τον τελευταίο καιρό σ” όλη την Ευρώπη.

    Ακόμα οι τουριστικές σπουδές έχουν δώσει τη θέση τους στις λεγόμενες εναλλακτικές και βιώσιμες σπουδές τουρισμού. Γι” αυτό και τα νέα ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων οφείλουν να δημιουργούνται, μετά από αξιολόγηση των διεθνών τάσεων στην τουριστική αγορά και τη στρατηγική του νέου Υπουργείου τουρισμού, που θεσπίσατε μεν, αλλά παραμένει ακόμα θεσμικά μετέωρο.

    • 3. Σχετικά με την παράγραφο 12 του άρθρου 6, σχετικά με την πρόσθετη διδακτική στήριξη. Χαίρομαι που βρήκατε τους πόρους για τη συνέχισή της, εκείνο που έχω να προσθέσω, είναι ότι το θέμα δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση αλλά πρωτίστως πολιτική και κοινωνική. Πρέπει, δηλαδή, ν” αξιολογηθούν τα κοινωνικά στρώματα και οι γεωγραφικές περιοχές που χρήζουν στήριξης.

    Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

    Ελπίζω στον εθνικό διάλογο, περίοπτη θέση να έχει η έρευνα στα ΑΕΙ,  η ενασχόληση των ΑΕΙ με τα κοινοτικά προγράμματα και ακόμα η σχέση ακαδημαϊκού και πολιτικού διαλόγου, που είναι καθιερωμένα στο εξωτερικό. Ο προσανατολισμός πανεπιστημίων σε διαφορετικές κατευθύνσεις, οικονομικής και πολιτικής σκέψης θα έδινε την ευκαιρία στον πολιτικό λόγο να συνδυαστεί με τον επιστημονικό. Και αυτό το έχει ανάγκη η χώρα μας.

    Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

    Είναι δεδομένο ότι η θέση μιας χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, είναι αποτέλεσμα και της θέσης της και στο διεθνή καταμερισμό της Γνώσης. Ο εθνικός διάλογος που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένος και συντονισμένος. ν” αγκαλιάσει την εκπαιδευτική κοινότητα, την πνευματική ηγεσία και το Κοινοβούλιο.

     

    01/07/2004