• Συνεδρίαση Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. για Έκτακτα Οικονομικά Μέτρα

  Κύριε Πρόεδρε,
  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

  Η οξεία οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι πρωτοφανής. Κατά κοινή ομολογία είναι η μεγαλύτερη της μεταπολεμικής περιόδου. Το εύρος και η έκτασή της φανερώνουν τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η κρίση έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο ασθενή, το Κράτος, ως πολιτικό, διοικητικό, δημοσιονομικό, αναπτυξιακό σύστημα. Παράλληλα, μας υπενθυμίζουν τις ιστορικές ευθύνες της συντηρητικής παράταξης ιδιαίτερα την τελευταία 5ετή φαύλη διακυβέρνησή της.

  Δικό μας ιστορικό χρέος απέναντι στη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες είναι να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της Ελλάδας, της ελάσσονος προσπάθειας. Να υπερβούμε την ανομία. Να προσδώσουμε στο κράτος τη ρυθμιστική του ικανότητα που έχει καταρρεύσει. Ν” ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτό.

  Σήμερα πληρώνουμε το τίμημα μιας κοντόφθαλμης στρατηγικής που στηρίχθηκε στο λαϊκισμό, στις πελατειακές σχέσεις, στα εφήμερα κέρδη στην ιδιωφέλεια.

  Σήμερα τίποτα δε θυμίζει το χθες. Οι αυταρέσκειες, οι βεβαιότητες για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συνιστούν παρελθόν.
  Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια.

  Κύριε Πρόεδρε,
  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

  Οι πολίτες παρακολουθούν με προσοχή τα βήματα, τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, τις πράξεις αλλά και τις παραλείψεις. Έχουν επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Να είστε βέβαιος ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Κατανοούν το τραγικό δίλημμα: Ή θα ματώσουμε ή θα χρεοκοπήσουμε.

  Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να έχουμε συνοδοιπόρους μας τους πολίτες στην υπέρβαση της κρίσης. Αρκεί να τους πείσουμε ότι η πολιτική μας στρατηγική είναι αποτελεσματική και αποδίδει καρπούς, ότι εννοούμε τα λεγόμενά μας, ότι δεν είμαστε «μια από τα ίδια», ότι εντέλει μπορούμε ν” αποτελέσουμε σταθερές, πρότυπα πολιτικά και κοινωνικά.

  Και Κύριε Πρόεδρε,

  Οι πολίτες προσδοκούν από εσάς την υλοποίηση των πιο πάνω. Οι πολίτες στο πρόσωπό σας βλέπουν τον ηγέτη που καλείται να σηκώσει τα βάρη δεκαετιών. Καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Δεν περιμένουν θαύματα. Προσδοκούν ένα μοντέλο διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.

  Η στρατηγική μας πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής. Καλούμαστε να δώσουμε μάχες, όχι γι” αυτά που πέρασαν, αλλά για κείνα που έρχονται.

  Η Ελλάδα, έχοντας στο τιμόνι μια προοδευτική ηγεσία και στηριζόμενη σε ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα, μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση, υλοποιώντας ένα τολμηρό και ρηξικέλευθο σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

  Είμαι βέβαιος ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να πάμε μπροστά. Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω στις δυνάμεις μας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα στο φως. Οφείλουμε να επιδιώξουμε τη συστράτευση των οργανωμένων δυνάμεων της κοινωνίας και του λαού.

  Είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε, αρκεί να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις εξής παραδοχές:

  • Πρώτον, προτάσσουμε το κοινωνικό όφελος, χωρίς να επηρεαζόμαστε από το πολιτικό κόστος.

  • Δεύτερον, νοιαζόμαστε για τις προοπτικές και το μέλλον της χώρας. Το διακύβευμα είναι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της Ελλάδας. Η παράταξη είναι το μέσον.

  • Τρίτον, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, ακολουθούμε ένα πολιτικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, εκπέμποντας καθαρό μήνυμα SOS.

  • Τέταρτον, συμφωνούμε ότι δεν μπορούμε να επιδιώκουμε αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου στηριζόμενοι σε δανεικά.

  Η εκτίναξη των ελλειμμάτων στα ύψη και η αύξηση του δημόσιου χρέους είναι θανάσιμος κίνδυνος για την οικονομία. Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αναγκαίο κακό. Είναι αναγκαία προϋπόθεση αν θέλουμε να έχουμε μερίδιο ανάπτυξης και ευημερίας στο μέλλον.

  • Πέμπτον, επιβεβαιώνουμε ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη.

  • Έκτον, αξιοποιούμε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Την πράσινη ανάπτυξη, τον τουρισμός, τον πολιτισμό, την ιστορία μας.

  Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ένα νεωτερικό εφεύρημα. Πρέπει να συνδέεται με τη δημιουργία νέων παραγωγικών τομέων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το σημαντικό αυτό εγχείρημα δεν έχει τεθεί με επαρκή και ουσιαστικό τρόπο και χρειάζεται να επανατεθεί.

  Το ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να πρασινίσει. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να το επικαλούμαστε ακολουθώντας την πεπατημένη, βαφτίζοντας πράσινα έργα τα έργα αποχέτευσης, υποδομών κ.α.

  • Εβδομον, αξιοποιούμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε καίριους τομείς της οικονομίας.

  Η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδυτικών σχεδίων και κεφαλαίων στη χώρα μας.

  • Όγδοον, προχωράμε σε διαρθρωτικές αλλαγές με θάρρος και ορθολογισμό θέτοντας τέλος στο φαύλο κύκλο των μεγάλων ελλειμμάτων. Τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν με τα μοντέλα διοίκησης της δεκαετίας του 50′ και του 60′. Ας πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να λειτουργήσουν με προϋπολογισμούς και ισολογισμούς όπως οι Α.Ε.. Φτάνουν πια τα ελλείμματα, τ” ακριβά φάρμακα, οι αθέμιτοι ανταγωνισμοί και εντέλει τ” ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν τα μάρμαρα.

  • Ενατον, στηριζόμαστε σε όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, της παράταξης, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία. Δεν είναι δυνατόν αξιόλογες δυνάμεις να μένουν αναξιοποίητες.

  Η μεγάλη προοδευτική παράταξη διαθέτει έμπειρα και ικανά στελέχη που μπορούν να προσφέρουν πολλά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  • Δέκατον, εξοστρακίζουμε διαπαντός τα φαινόμενα της απραξίας, της αδράνειας, και της αναβλητικότητας που δυστυχώς έχουμε επιδείξει στη διάρκεια της εξάμηνης διακυβέρνησής μας.

  Παραδείγματος χάριν δεν έχουν ακόμα οριστεί διοικήσεις σε τομείς της κοινωνικής ασφάλειας και του τουρισμού. Όλα αυτά, τη στιγμή που το ασφαλιστικό έχει αναδειχτεί σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα για τις επόμενες δεκαετίες. Τη στιγμή που προσβλέπουμε και στηριζόμαστε στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

  Τέλος, οφείλετε κύριε Πρόεδρε να σαλπίσετε προσκλητήριο στο κόμμα, στα συνδικάτα, στην πνευματική ηγεσία. Να τους καλέσετε σε συστράτευση στη νέα παλιγγενεσία.

  Κύριε Πρόεδρε,

  Η Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας είναι το βαρίδι που μας οδήγησε στη μεγάλη κρίση. Η Ελλάδα της μείζονος προσπάθειας μπορεί να αποτελέσει δύναμη αποτροπής. Η Ελλάδα της δημιουργίας είναι παρούσα, είναι διαθέσιμη, είναι ικανή για να γίνει η φύτρα μιας νέας αναγεννησιακής προσπάθειας. Η πρωτοπορία της είναι εδώ, με επικεφαλής εσάς.

  Σας ευχαριστώ.

  27/04/2010