• ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΒΒΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 46Α

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

  ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

   

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  ΘΕΜΑ : ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΒΒΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 46Α

  Κύριοι Υπουργοί,

  Από καιρό η ιστορική καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο και 145 εργαζόμενοί της βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας. Μια εταιρεία με μεγάλη ακίνητη περιουσία που αναμφίβολα μπορεί να καταστεί βιώσιμη, κάτι που θα τονώσει τον κλάδο της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, οδηγείται σε απαξίωση και οριστικό κλείσιμο από λάθη της διοίκησής της και από ολιγωρίες των αρμόδιων υπουργείων, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων.

  Πιο συγκεκριμένα στις 15-5-2006 προεδρεύοντος του υφυπουργού κ. Γιακουμάτου  αποφασίστηκε η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 46Α προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας αλλά και οι πιστωτές της και οι θέσεις εργασίας. Το πρακτικό συμφιλίωσης συνυπογράφτηκε από εκπροσώπους του ΙΚΑ και του Υπουργείου Οικονομικών. Όμως τελικά η υπαγωγή δεν ευοδώθηκε. Αντιθέτως, σημειώθηκαν κινήσεις για άμεση εκποίηση της περιουσίας της εταιρείας και όχι εκκαθάρισή της εν λειτουργία.

  Μετά την κατηγορηματική άρνηση των εργαζομένων, σε νέα συνάντηση στο Υπουργείο Απασχόλησης στις 1-8-2006 παρουσία όλων των εμπλεκομένων (Σωματείου, ΟΕΚΕ, ΕΚΠ, Τράπεζας Κύπρου) αποφασίστηκε να γίνει αίτηση από κοινού για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 46Α. Μάλιστα ο κ. Γιακουμάτος δεσμεύθηκε για τη θετική παρέμβαση του ΙΚΑ.

  Όμως παρά τη ρητή διαβεβαίωση του υφυπουργού κ. Γιακουμάτου, λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από το εφετείο Πειραιά που είχε οριστεί για τις 2-11-2006, τόσο το ΙΚΑ όσο και το Υπουργείο Οικονομικών, κατέθεσαν παρέμβαση εναντίον των εργαζομένων, ενώ το ΙΚΑ επισπεύδει τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας.

  Προφανώς, επιχειρείται το οριστικό κλείσιμο της εταιρείας και η άμεση εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της. Η δε Κυβέρνηση με αντιφάσεις και παλινωδίες συνεργεί αντικειμενικά στον αφανισμό της βυθίζοντας τους 145 εργαζόμενους στην ανεργία.

  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1.         Προτίθεστε να λάβετε άμεσα και πρακτικά μέτρα για την επαναλειτουργία της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΒΒΕ ενισχύοντας συγχρόνως την ελληνική καπνοβιομηχανία;

  2.         Τι άμεσα μέτρα θα λάβετε για τους 145 εν δυνάμει άνεργους;

  3.         Τι μέτρα θα λάβετε για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων στην εταιρεία;

  4.         Πότε θα καταβληθεί στους εργαζόμενους βοήθημα 1000€ από τον ΟΑΕΔ, όπως από τετραμήνου, υποσχέθηκε ο κ.Γιακουμάτος;

   

  20-11-2006

  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

   

   

   

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ