• Φορολογικό Νομοσχέδιο

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
  Τον περασμένο Οκτώβρη οι Έλληνες με εκκωφαντικό τρόπο έβαλαν τέλος στη διακυβέρνηση της Ν.Δ.. Στην ουσία η χώρα δεν εκυβερνάτο, αλλά οδηγείτο διαρκώς όλο και βαθύτερα σε μια καθολική κρίση, όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και κοινωνικού βίου. Η διεθνής αξιοπιστία ευρίσκετο στο ναδίρ.
  Όπως και προεκλογικά είχαμε διαπιστώσει, η οικονομική κρίση στη χώρα μας δεν έχει τα συγκυριακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά έχει βαθιά διαρθρωτικό χαρακτήρα. Αντανακλά και αναδεικνύει τον χρόνιο ασθενή, που δεν είναι άλλος από το ελληνικό κράτος. Το κράτος ως συνολική έννοια, δηλαδή, ως πολιτικό, διοικητικό, δημοσιονομικό και αναπτυξιακό σύστημα.. Η ρυθμιστική ικανότητα του κράτους είχε καταρρεύσει. Αυτή η ανομία ξεκινά από την οικονομία και προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη προς κράτος και τους εκπροσώπους του, που πολλές φορές φτάνει στα όρια της απόρριψης. Προκαλεί δε ερωτηματικά και ανησυχία για την αποτελεσματικότητα της αντίδρασής του σε συνθήκες εθνικής κρίσης.
  Αυτή την κατάσταση εκληθη ν” ανατρέψει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την εντολή του ελληνικού λαού. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ευρύτερο του οικονομικού που έχουμε μπροστά μας. Αφορά το μέλλον και την προοπτική της. Γι” αυτό και οι αγωνίες των πολιτών υπερβαίνουν τα spreads και τα επιτόκια δανεισμού. Έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ότι η υπέρβαση απαιτεί τη συμμετοχή όλων. Ότι όλοι πρέπει να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Ο καθείς εφ” ο ετάχθη, οφείλει ν” ανταποκρίνεται στις ευθύνες που του αναλογούν.
  Και η Κυβέρνηση, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, τιμούν την εντολή του λαού και βαδίζουν στην υπέρβαση αυτής της ανομίας, με μέθοδο και συνέπεια. Ο δρόμος αυτός μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολος ή και δυσάρεστος. Είναι όμως ο σωστός. Θα ‘λεγα, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χρειάζεται συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και του ίδιου του λαού και των οργανωμένων δυνάμεων της κοινωνίας.
  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
  Ένας σημαντικός σταθμός στο δρόμο της ανάκαμψης αποτελεί το σημερινό φορολογικό νομοσχέδιο. Επιχειρεί να κάνει πράξη συγκεκριμένες αρχές, αυτές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αποτελεσματικότητας και της ανάπτυξης. Επιχειρεί να κατανείμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Ν” αντιμετωπίσει τις παθογένειες που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες, χρόνια τώρα. Επιδιώκει την περιστολή της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
  Επιδιώκει αναδιανομή, μέσω της μεταφοράς φορολογικών βαρών από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα ψηλά. Στοχεύει στην κατάργηση προνομίων και στη διαφάνεια που βοηθά στην απόκτηση της χαμένης σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στον πολίτη. Συγχρόνως το νομοσχέδιο, παρότι φορολογικό, έχει αναπτυξιακές πτυχές. Συγκεκριμένα, προβλέπει πρόσθετη φοροαπαλλαγή για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που μειώνουν τον κύκλο εργασιών τους, προβλέπει 3ετές αφορολόγητο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων για άτομα έως 35 ετών, θεσπίζει κίνητρα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
  Όλες οι πτέρυγες της Βουλής συμφωνούν για την ανάγκη αύξησης της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Το σημερινό νομοσχέδιο δίνει πειστικές απαντήσεις στα πιο πάνω ζητήματα. Και είναι λυπηρό ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σ” αυτή την αίθουσα, συμφωνούν στις διαπιστώσεις αλλά καταψηφίζουν τις προσπάθειες εξόδου από το τέλμα.
  Η πραγματικότητα όμως είναι αδυσώπητη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου οικονομικών μόλις 25.000 πρόσωπα δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα πάνω από 100.000€. Και από τα 200.000 νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στη χώρα μας μόνο 11.000 δηλώνουν κέρδη άνω των 90.000€ το χρόνο και μόνον 1570 κέρδη άνω των 900.000€ το χρόνο. Αρκούν και μόνο αυτά τα νούμερα για να περιγράψουν χαρακτηριστικά την ανομία που έλεγα προηγούμενα. Αρκούν αυτοί οι αριθμοί για να τεκμηριώσουν την ανάγκη υπερψήφισης αυτού του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
  Είναι έκδηλη η προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει κοινωνικά και φιλολαϊκά κριτήρια. Αρκεί να σημειώσω, σύμφωνα με στοιχεία του ότι το 90%-93% των Ελλήνων θα είναι αφορολόγητοι και από τα 8.000.000 των Ελλήνων φορολογουμένων φορολογούνται μόνον 220.000-225.000.
  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
  Πρόκειται για μια γενναία, ριζοσπαστική, φορολογική μεταρρύθμιση. Και κατά τη γνώμη μου, δεν έχει τόση σημασία το τι έγινε στο παρελθόν, όσο ότι το εγχείρημα αυτό πρέπει να πετύχει. Πρέπει ν” αποτελέσει την αρχή μιας εθνικής φορολογικής συμφωνίας. Πρέπει ν” αποτελέσει την αρχή της εμπέδωσης φορολογικής συνείδησης σε όλους τους Έλληνες στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του κράτους.
  Και κύριε Υπουργέ, μαζί με τον έπαινο για το νομοσχέδιο που συζητάμε, μαζί με τον έπαινο για την κοινοβουλευτική σας συμπεριφορά, αφού κάνατε δεκτές στα πλαίσια του πνεύματος του νόμου πολλές από τις προτάσεις των Βουλευτών, μαζί με όλους αυτούς τους επαίνους λοιπόν, οφείλω να υπογραμμίσω ότι πρέπει να επιβλέπετε καθημερινά την εφαρμογή αυτού του νόμου. Άλλωστε το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η έλλειψη νόμων αλλά η εφαρμογή τους. Χρειάζεται αγώνας ενάντια στην πολυνομία, στην γραφειοκρατία και στη διαφθορά. Οφείλετε να πετύχετε. Οι πολίτες μας στηρίζουν. Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να τους απογοητεύσει.

  14/04/2010