• Χρηματοδότηση κάρτας υγείας και προληπτικών εξετάσεων των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

  ΒΟΥΤΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  ΠΡΟΣ τους Υπουργούς :       Υγείας & Κοινωνικής Ασφάλισης και

  Αθλητισμού

   

  ΘΕΜΑ : Χρηματοδότηση κάρτας υγείας και προληπτικών εξετάσεων των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών

   

  Πολλές φορές κάθε χρόνο, ερασιτέχνες αθλητές εκδηλώνουν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων. Κάποιες φορές, τα προβλήματα αυτά οδηγούν στο μοιραίο.

   

  Τα πιο πάνω, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι αθλούμενοι είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και είχαν εξετασθεί από ιατρούς, οι οποίοι θα τους έκριναν ικανούς για να επιδοθούν σε αθλητικές δραστηριότητες. Σε κάθε σύγχρονη και ανεπτυγμένη υγειονομικά χώρα είναι αυτονόητο και υποχρεωτικό, κάθε νέος πριν αθληθεί ή αγωνισθεί, σε οποιοδήποτε ερασιτεχνικό σωματείο, να έχει προβεί στον αναγκαίο ιατρικό έλεγχο. Η ανάγκη αυτή έχει επισημανθεί κατ” επανάληψη από τ” αθλητικά σωματεία, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες.

   

  Πρόσφατα, δημοσιεύματα του τύπου έφεραν το Υπουργείο Υγείας να ευαισθητοποιείται στην κατεύθυνση επίλυσης αυτού του προβλήματος. Όμως καμία πρωτοβουλία δεν έχει σημειωθεί, από την πολιτεία, που θα καλύψει τις ανάγκες των ερασιτεχνών αθλητών.

   

  Το κενό αυτό στο χώρο του ποδοσφαίρου ήρθε να καλύψει η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με την υπ.αριθμ. 930 απόφασή της. Το κόστος των ιατρικών εξετάσεων βαρύνει τα πενιχρά οικονομικά των ποδοσφαιρικών ερασιτεχνικών σωματείων, τα οποία αδυνατούν ν” ανταπεξέλθουν σ” αυτή τη δαπάνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία δε χρηματοδοτεί – ως όφειλε – συστηματικά και σε ετήσια βάση τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

   

  Τα ερασιτεχνικά σωματεία προάγουν και προωθούν μεγάλο κοινωνικό και αθλητικό έργο. Προσφέρουν πολλά στους νέους της πατρίδας μας. Η δε περιφρούρηση της υγείας και της ζωής της αθλούμενης νεολαίας είναι χρέος της πολιτείας.

   

  Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

  1. Τι μέτρα θα λάβουν για την καθιέρωση, σε όλα τα αθλήματα, κάρτας υγείας και προληπτικών εξετάσεων των ερασιτεχνών αθλητών;

  2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας ή του Υπουργείου Αθλητισμού να χρηματοδοτήσουν, σε συνεννόηση με την Ελληνικό Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και τον ιατρικό έλεγχο των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών;

  3. Τι άμεσα μέτρα θα λάβετε εν όψει της έναρξης της νέας αθλητικής περιόδου, ώστε να μη θρηνήσει άλλα θύματα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός;

   

  27-6-2008

  Ο ερωτών Βουλευτής

  Δημήτρης Λιντζέρης