• IMG_5309.JPG

    «Τα νεα»- Συνέντευξη

    Η πολιτική οφείλει να εμπνέεται από ήθος, αρχές και αξίες

     

    1.  Σε μια περίοδο που η Ελλάδα δοκιμάζεται ποιο είναι το μήνυμα μιας πολιτικής εκδήλωσης για τον Γρηγόρη Λαμπράκη;

    Στη χώρα μας πράγματι σοβεί καθολική κρίση. Σήμερα καλούμαστε ν” αποδείξουμε ότι η πολιτική είναι παρούσα, είναι η υψηλότερη τέχνη, είναι πάθος και προσφορά, είναι το μέσον για την Ελλάδα της δημιουργίας. Αυτό είναι το αξιακό της φορτίο, η μοναδική οδός διαφυγής από τη δικαιολογημένη απαξίωση. Ο Γ.Λ. είναι σύμβολο και πρότυπο αγώνα για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ήταν ανιδιοτελής, οραματιστής, πρότασσε το εμείς στο εγώ. Μας δείχνει το δρόμο.

    2. Έχετε πει ότι η »πολιτική είναι τρόπος ζωής». Τι εννοείτε;

    Η πολιτική οφείλει να εμπνέεται από ήθος, αρχές και αξίες. Η πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος είναι στην αντίπερα όχθη από την ιδιωφέλεια, τη φιλοδοξία για εξουσία, τον επαγγελματισμό. Οι πράξεις οφείλουν να είναι σύμφωνες με τους λόγους. Οι πολιτικοί ν” αποδεικνύουν με τις πράξεις τους και τον τρόπο ζωής τους τις αρχές και αξίες που πρεσβεύουν. Να είναι αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί.

    3. Σαράντα εφτά χρόνια από το »Ζ».

     Βασίλης Βασιλικός και Κώστας Γαβράς. Η τέχνη είναι α-λήθεια ξεπερνά τη λήθη και αντέχει στο χρόνο. Πράγματι ο Λαμπράκης Ζει.

    4.  Μίκης Θεοδωράκης-Γρηγόρης Λαμπράκης.

     Εμβληματικές προσωπικότητες της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής Αριστεράς. Ανήκουν στο έθνος και στην ιστορία της πατρίδας μας.

    5. Πώς θα βγούμε από την κρίση;

    Πρέπει ο καθένας χωριστά, ανάλογα πού βρίσκεται και «εφ” ο ετάχθη» αλλά και όλοι μαζί, να τεθούμε προ των ευθυνών μας, αφήνοντας πίσω ό,τι μας πλήγωσε και μας εξέθεσε.

    6. Τί έφταιξε για την κρίση;

     Ξεχάσαμε ότι πολιτική είναι η πραγμάτωση της αρετής και εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

    7.  Πώς πρέπει να είναι ο πολιτικός του σήμερα στην Ελλάδα;

    Να υλοποιεί το πιο πάνω και να μπορεί να το αποδεικνύει καθημερινά με τις πράξεις και τον τρόπο ζωής του.

    8.  Η κοινωνική κρίση είναι πιο σημαντική από την οικονομική;

    Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αλλά πιο πριν κρίση ηθική και πολιτισμική

    9. Είστε μαιευτήρας σε ιδιωτική κλινική. Γιατί όχι σε δημόσια;

    Με το ισχύον Σύνταγμα ως Βουλευτής δεν μπορώ να είμαι σε δημόσιο

    10. Γιατί η αμοιβή γιατρού στις ιδιωτικές να είναι όση η αξία του δωματίου;

    Αυτό δεν ισχύει πάντα. Η αμοιβή του ιατρού καθορίζεται από τον ίδιο.

    11.  Εσείς δίνετε απόδειξη;

    Σταθερά.

    12. Στην πρόσφατη επιδρομή του ΣΔΟΕ απεκαλύφθη ότι γιατροί του Κολωνακίου δήλωναν …300 ευρώ τον χρόνο!

    Οι συνάδελφοι αυτοί στερούνται κοινωνικής ευθύνης. Δε χαρακτηρίζουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου.  

    13. Υπάρχει η αίσθηση ότι το λόμπι των γιατρών είναι το πιο δυνατό στην Βουλή. Συμφωνείτε;

    Καθόλου. Λάθος.

    14. Τι λέτε στους γιατρούς που παίρνουν «φακελάκι»;

     Είναι απαράδεκτο, αντιιατρικό, εντέλει απάνθρωπο να εξαρτώνται οι ιατρικές πράξεις στο δημόσιο από το «φακελάκι». Αντιστρατεύεται το νόμο αλλά και τον όρκο μας στον Ιπποκράτη.

    15. Γιατί κατά την γνώμη σας δεν αναπτύσσονται τα δημόσια μαιευτήρια;

     Οι Ελληνίδες επιθυμούν προσωπική επιλογή γυναικολόγου. Χρειάζεται όμως και αναβάθμιση των δημόσιων μαιευτηρίων. Δυστυχώς και στο δημόσιο πληρώνουν και μάλιστα χωρίς απόδειξη.

    16. Πόσο εύκολο είναι για έναν γιατρό να αντισταθεί στις ακαταμάχητες προσφορές της φαρμακοβιομηχανίας;

     Είναι θέμα συνείδησης κοινωνικής ευθύνης και αυτοσεβασμού. Όμως και το σύστημα τους δίνει το περιθώριο. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

    17.  Ποιό είναι το πιο συχνό ρουσφέτι που σας ζητούν;

     Δεν είναι ρουσφέτι. Είναι η ανεργία που αναγκάζει τους ανθρώπους να ζητούν εργασία.

    18. Μια συμβουλή προς την υπουργό Υγείας;

    Να πιστέψει στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Ν” ασχοληθεί συστηματικά και εξειδικευμένα με τις μονάδες του ΕΣΥ. Να ανατοποθετήσει το ΕΣΥ χωρίς σπατάλες, κατεστημένα συμφέροντα και δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες

    19. Πως χαρακτηρίζετε το πέρασμα των κ.κ. Νικήτα Κακλαμάνη και Δημ. Αβραμόπουλου από τον χώρο της υγείας;

    Πέρασμα χωρίς όραμα, σχέδιο και μέθοδο. Άφησαν το ΕΣΥ σε χειρότερη κατάσταση απ” ότι το βρήκαν.

    20. Να παίρνουν σύνταξη με μόλις 8 χρόνια θητείας οι βουλευτές;

    Συνταξιοδοτούνται μετά τα 65 τους σε συνάρτηση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει στην άσκηση του ατομικού τους επαγγέλματος.

  • Θέσεις

    Φίλες και φίλοι,

    • Όταν η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, οφείλεις να προτάξεις το εθνικό συμφέρον στο κομματικό, το πολιτικό στο προσωπικό.
    • Όταν η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός να επενδύουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην αγανάκτηση, στην απόγνωση, στα προβλήματα των πολιτών, των μισθωτών, των συνταξιούχων, στα οξυμένα προβλήματα της νέας γενιάς.
    • Όταν ο τόπος , η κοινωνία, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, με τη στάση πληρωμών, με την επιστροφή στη δραχμή, είναι πολιτικός κυνισμός να καταφεύγουν κάποιες αυτοαποκαλούμενες αριστερές δυνάμεις σε εθνικούς παλικαρισμούς, σε ανέξοδες υποσχέσεις, σε διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα.

    Φίλες και φίλοι,

    Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που έχουμε ν” αντιμετωπίσουμε είναι εγκληματικό η Ελλάδα να μένει ακυβέρνητη, είναι επικίνδυνο να οδηγείται σε πολιτικούς πειραματισμούς.

    Μπροστά στις υπαρκτές απειλές οφείλουμε να δράσουμε αφήνοντας πίσω τους κακούς εαυτούς μας, τους κομματικούς ανταγωνισμούς, τις αυταρέσκειες.

    Τα πολλαπλά και οξυμένα προβλήματα της οικονομίας υπερβαίνουν κατά πολύ τις αστοχίες και τις στρεβλώσεις που μας οδήγησαν τα ετεροβαρή μνημόνια.

    Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και χρήσιμοι για τη χώρα και τους πολίτες.

    Ο καταγγελτικός λόγος, οι εύκολες ρητορείες, η ισοπέδωση μπορούν να ικανοποιούν τις πολιτικές μας ενστάσεις και διαφωνίες, δεν αποτελούν όμως την απάντηση που χρειαζόμαστε για ν” ανορθώσουμε την Ελλάδα, για ν” ανατάξουμε την οικονομία, για να δώσουμε ελπίδα στους πολίτες.

    Φίλες και φίλοι,

    Ως βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β” Πειραιά, γνωρίζω τις δυσκολίες και τ” αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το κάθε νοικοκυριό. Έχω επίγνωση της οικονομικής ασφυξίας που έχει οδηγηθεί η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μου. Ξέρω ότι η ανεργία είναι ο εφιάλτης για κάθε οικογένεια.

    Γι” αυτό θεωρώ χρέος μου να ενώσω τη φωνή μου με τις φωνές όλων εσάς προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αδράνεια και την απραξία. Να υπερβούμε τους κομματικούς διαχωρισμούς, να αγωνιστούμε για τη βελτίωση των όρων των μνημονίων γιατί τα προβλήματα είναι κοινά.

    Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι οι κρισιμότερες για τη χώρα και την κοινωνία. Η ψήφος μας έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλη φορά και το κυριότερο απ” όλα κανείς δεν πρέπει να παίζει με την ψήφο μας.

    Η επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει να είναι μια μέρα για την Ελλάδα για τους πολίτες της.

    Τα πολιτικά κόμματα αυτούς οφείλουν να υπηρετούν και όχι αυτοί τα κόμματα.

  • womenday

    Εκδήλωση αφιερωμένη στη μέρα της Γυναίκας

    Νέα σημαντική πρωτοβουλία του Δημήτρη Λιντζέρη με δύναμή του και αυτή τη φορά τις γυναίκες. Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» ο βουλευτής της Β” Πειραιά με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.
    Αν και οι γυναίκες ήταν στο πρώτο πλάνο, η εκδήλωση είχε ένα διαφορετικό χρώμα και προσανατολισμό. Δε θύμιζε σε τίποτα τις γνωστές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο αφιερωμένες στις γυναίκες. Ήταν μια εκδήλωση υψηλής ποιότητας με τραγούδι, χορό και με μεγάλη δόση κοσμοπολιτισμού.
    Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης «Από το Μπουένος Άιρες στον Πειραιά», που όπως σημείωσε ο κος Λιντζέρης στην ομιλία του, ήταν μια περιπλάνηση υπό τους ήχους του λαϊκού, του ρεμπέτικου και του έντεχνου τραγουδιού, αλλά και με μπαλάντες, έθνικ, λατινοαμερικάνικα, φάντος, πολυφωνικά κ.α.
    Οι γυναίκες αλλά και οι άντρες που είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην εκδήλωση αυτή, απήλαυσαν μια μουσικοχορευτική παράσταση υψηλού επιπέδου, στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνιδες Πέμυ Ζούνη, Ελένη Πέτα, Σουζάννα και Ελένη Βουγιουκλή.
    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο βουλευτής Πειραιά σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία μου αυτή απαντά στο φόβο με τόλμη, στην ανασφάλεια με σιγουριά, στην αβεβαιότητα με αισιοδοξία.
    Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να τα αφήσουμε να μας κυριεύουν, ούτε να παρακολουθούμε τα γεγονότα άβουλοι και μοιραίοι.
    Οφείλουμε να δράσουμε και να αντιδράσουμε με πρωτοβουλίες και ενέργειες. Και γιατί όχι, να αποδράσουμε από τη μίζερη καθημερινότητα, εκπέμποντας θετική ενέργεια.»

    Αναφερόμενος στις γυναίκες, ο κος Λιντζέρης ανέφερε ότι «Η οξεία οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας πλήττει περισσότερο τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματά της. Είναι οι πρώτες που απολύονται, οι τελευταίες που προσλαμβάνονται, οι πρώτες που νιώθουν τα πρόσθετα οικονομικά οικογενειακά βάρη.
    Το έλλειμμα της ισοτιμίας είναι υπαρκτό, είναι έντονο, διαχέεται παντού. Συνδέεται ευθέως με την κοινωνική, πολιτισμική, πολιτική και θεσμική στέρηση. Είναι απόρροια μιας βαθιάς συντηρητικής αντίληψης που διαπερνά όλο το εποικοδόμημα της κοινωνίας μας.
    Γι” αυτό και οι αλλαγές δε θα έρθουν μόνο με θεσμικές παρεμβάσεις, ούτε θα προκύψουν με αλλαγές της υπάρχουσας νομοθεσίας. Χρειάζεται να υπερβούμε παγιωμένες συντηρητικές απόψεις, απαιτείται να εγκαταλείψουμε φανταστικές δομές που στηρίζονται στο διαχωρισμό και στη διαιώνιση των δύο φύλων.
    Το ζήτημα των ίσων ευκαιριών των δύο φύλων είναι καίριο αίτημα και μέτρο της δημοκρατίας. Το ζητούμενο της ισότιμης αντιμετώπισης των γυναικών, η πρόθεση πολιτικών ίσων ευκαιριών ανδρών – γυναικών σε όλους τους τομείς, δεν αποτελεί εμμονή μιας μεγάλης «μειονότητας», αλλά συνιστά ζήτημα μείζονος σημασίας για μια χώρα που θέλει να είναι και να αυτοαποκαλείται σύγχρονη. Η ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι δείκτης πολιτισμού, είναι δείκτης εξανθρωπισμού της σχέσης των δύο φύλων.»
    Τέλος, ο βουλευτής Πειραιά ανέφερε ότι «Όλοι μας βιώνουμε ολοένα και πιο έντονα τις δυσμενείς επιπτώσεις της οξείας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το εισόδημα των πολιτών μειώθηκε, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν ανατραπεί, η αδυναμία ανταπόκρισης στις στοιχειώδεις ανάγκες και απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνεται πλέον εμφανής. Η ποιότητα ζωής υποβαθμίστηκε. Και το κυριότερο απ” όλα, το φάντασμα της ανεργίας που πλανάται πάνω από κάθε οικογένεια, προοιωνίζει ένα εφιαλτικό εργασιακό μέλλον. Η κρίση στην αγορά, η υποχώρηση της παραγωγικότητας, η αναδίπλωση των τραπεζών, η περικοπή των δημοσίων δαπανών, εντείνουν το πρόβλημα της ύφεσης.»

    Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο, αφού προσήλθαν πάνω από 1000 γυναίκες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Άμυνας κος Ευάγγελος Βενιζέλος, η Υφυπουργός κα. Μιλένα Αποστολάκη, οι δήμαρχοι κος Γιώργος Ιωακειμίδης (Νίκαιας-Ρέντη), κος Λουκάς Τζανής (Κερατσινίου-Δραπετσώνας), κος Παντελής Ζουμπούλης (Περάματος), κος Σταύρος Κασιμάτης (Κορυδαλλού), κος Κώστας Καλλίρης (Ζωγράφου), κος Γιάννης Γλύκας (τέως δήμαρχος Περάματος), οι αντιπεριφερειάρχες κος Στέφανος Χρήστου (Πειραιά), κος Δημήτρης Κατσικάρης (Νήσων), κα Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου (Κεντρικού Τομέα Αθηνών), καθώς και 15 περίπου βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι κύριοι/κυρίες Κώστας Καρτάλης, Μιχάλης Κατρίνης, Τόνια Αντωνίου, Πάρης Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Κουρούμπλης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Νίκος Σαλαγιάννης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Τσελέπης, Σούλα Μερεντίτη, Σπύρος Μοσχόπουλος, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Αθανάσιος Γικόνογλου.

    16/03/2011

  • draseis_lamprakis2

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ

    Δημήτρης Λιντζέρης: « Η πολιτική πρέπει και μπορεί να είναι πάθος και προσφορά».

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου στο Καστράκι Δραπετσώνας,η
    εκδήλωση , την πρωτοβουλία της οποίας ανέλαβε ο Βουλευτής Β” Πειραιά ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης προς τιμήν του φιλειρηνιστή και αγωνιστή της Δημοκρατίας, Γρηγόρη Λαμπράκη.
    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν για το όραμα , τη δράση και την προσφορά του Γρηγόρη Λαμπράκη , ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος που συμμετείχε ηγετικά στους Λαμπράκηδες, ο μουσικοσυνθέτης και πρόεδρος του κινήματος των Λαμπράκηδων Μίκης Θεοδωράκης που με την παρουσία και τον αγωνιστικό του λόγο μας συγκίνησε και μας θύμισε ένα από τα πιο μαζικά , πολύμορφα και μαχητικά πολιτικά ρεύματα που εμφανίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Επίσης διεξοδικά αναφέρθηκε στους Λαμπράκηδες του αγώνα , του πολιτισμού και της αξιοπρέπειας ο συγγραφέας και πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Μάκης Τρικούκης, η συμβολή του οποίου στο κίνημα υπήρξε σημαντική. Το παρόν έδωσε και ο πρώην Βουλευτής Πειραιά Γιάννης Παπαδημητρίου για τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες του οποίου, του έχει απονεμηθεί σχετικό παράσημο.
    Ακόμη στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας,, Δραπετσώνας Αλ. Χρυσός,Περάματος Γ. Γλύκας, Κορυδαλλού Στ. Κασσιμάτης, Σαλαμίνας Σπ. Σοφρά, Μεθάνων Χρ. Πάλλης,ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Π. Μπιτσαξής, πολλοί Αντινομάρχες, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου, φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος πολιτών.
    Επίσης, τον Βουλευτή Β” Πειραιά Δημήτρη Λιντζέρη, τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί συνάδελφοί του βουλευτές , οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρωτοβουλία αυτή η οποία στόχο είχε να δείξει ότι η πολιτική, η συλλογικότητα, τα σύμβολα παραμένουν άθικτα σε αυτή την αδυσώπητη εποχή.
    Ξεχωριστή παρουσία στην εκδήλωση και ο κ. Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος απέδειξε ότι σε όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους υπάρχουν άνθρωποι που πασχίζουν για την Ελλάδα που μας αξίζει.
    Στην ομιλία του ο Βουλευτής τόνισε πως ο Γρηγόρης Λαμπράκης παραμένει λαμπερός και αστιγμάτιστος. Ηγέτης μιας αέναης πορείας προς τα εμπρός. «Είναι πολύτιμοι και πάντα επίκαιροι οι ήρωες και τα σύμβολα των αγώνων της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης» υπογράμμισε ο Δημήτρης Λιντζέρης.
    Παράλληλα , ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις πολλαπλές σημάνσεις της εκδήλωσης ενώ είπε , χαρακτηριστικά: « Για εμάς ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι παρών στο διηνεκές και αφορμή για την κατάκτηση της αυτοσυνειδησίας μας».
    Κλείνοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Λιντζέρης, σημείωσε πως ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία γιατί η πολιτική πρέπει και μπορεί να είναι πάθος, πρέπει και μπορεί να είναι προσφορά.
    Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ενώ μετά το πέρας των ομιλιών , ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη λαϊκή ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη με τη συμμετοχή των Δημήτρη Μπάση, Δώρου Δημοσθένους και Σοφίας Παπάζογλου.

    Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα των Δήμων:
    Πειραιά, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Περάματος, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Σαλαμίνας, Αμπελακίων.

    03/06/2010

  • olp

    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο χώρο εκδηλώσεων του Γηπέδου Καραϊσκάκη, η ημερίδα που διοργάνωσε ο βουλευτής της Β” Πειραιά ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης για να παρουσιάσει τις προτάσεις του με θέμα: «Ο Πειραιάς μπροστά σε νέες δυνατότητες και ευκαιρίες».

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος ανέπτυξε το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ, ο βουλευτής της Α” Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, η υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς κα Μπέη, οι δήμαρχοι Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, Περάματος, Γ. Γλύκας, Δραπετσώνας Αλ. Χρυσός, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης, Σαλαμίνας Σπ. Σοφράς, ο πρώην Πρόεδρος του ΟΛΠ κ.Γ. Πρασιανάκης,οι οποίοι και τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Ακόμη στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο τ. περιφεριάρχης Αττικής Μ.Κυριακίδης, ο πρώην Βουλευτής Β” Πειραιά Χρ. Φωτίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γ. Κασιμάτης, πολλοί Αντινομάρχες, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι ,εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος πολιτών.

    Ο κ. Λιντζέρης ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με αφορμή το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ, και θέλοντας -όπως και ο ίδιος δήλωσε- να συμβάλει από την πλευρά του στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη και ευημερία του Πειραιά και των γύρω δήμων.

    Στην ομιλία του ο βουλευτής τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας του Πειραιά, στην αύξηση της απασχόλησης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επανέφερε το ζήτημα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Ακτή Βασιλειάδη-Δραπετσώνα-Κερατσίνι-Πέραμα, προτείνοντας: «τη δημιουργία ενός κοινώς αποδεκτού φορέα δράσης υπό την εποπτεία του ΟΛΠ. Όπως επίσης και τη δημιουργία εταιρικού σχήματος ενός σκοπού ,αντικείμενο της οποίας θα μπορούσε να είναι η συγκρότηση αναπτυξιακού προγράμματος, η κατάρτιση ενός master plan για όλο το θαλάσσιο αστικό μέτωπο και η μετατροπή του φορέα αυτού σε φορέα υλοποίησης και λειτουργίας με την ενεργή συμμετοχή των δήμων».
    Ο κ. Λιντζέρης μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία των έργων και των επενδυτικών σχεδίων που πρέπει να δρομολογηθούν , όπως ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, ένα συνεδριακό κέντρο στο Παλατάκι, ένα θεματικό πάρκο για την ιστορία του Πειραιά και της ναυτιλίας στη θέση Καστράκι, η δημιουργία Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά με την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων από τον Πειραιά μέχρι τη Σαλαμίνα και η ανάδειξη του λιμανιού σε κόμβο πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας των χωρών της Μεσογείου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μπορούν να αναδείξουν τον Πειραιά και τους δήμους του σε πόλο έλξης, τόπο προορισμού, μπορούν να τον καταστήσουν μια ανταγωνιστική πόλη».

    Παράλληλα, ο βουλευτής προέβαλε ως «επιβεβλημένη τη συγκρότηση μιας νέας αυτοδιοικητικής δομής μιας μητροπολιτικής οργάνωσης του Πειραιά, αλλά και την επανεξέταση της δυνατότητας λειτουργίας αυτόνομου υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς -όπως τόνισε- η ναυτιλία είναι ο σημαντικότερος αιμοδότης και πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.
    Τέλος, δηλώνοντας την πρόθεσή να καταθέσει ένα πλήρες σχέδιο για την ανάπτυξη της μείζονος περιοχής του Πειραιά μέχρι το τέλος του 2010, παρουσίασε τα σημεία αιχμής του σχεδίου και έκλεισε δηλώνοντας με έμφαση: «Είναι στο χέρι μας ο Πειραιάς και οι δήμοι της Β” Πειραιά να έχουν το δικό τους μερίδιο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, να έχουν το δικό τους μερίδιο στο μέλλον».

    Μετά την παρουσίαση της πρότασης του κ. Λιντζέρη ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε με επιτυχία ο γνωστός δημοσιογράφος Μανώλης Αναγνωστάκης.

    11/02/2010

  • Η Ειδική Αγωγή στο περιθώριο της Πολιτείας

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

    Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β΄ΠΕΙΡΑΙΑ

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς : τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

    ΘΕΜΑ: η Ειδική Αγωγή στο περιθώριο της Πολιτείας

    Δεν έχουν περάσει ούτε 6 μήνες από την  ψήφιση του νέου Νομοσχεδίου ειδικής αγωγής και δεκάδες προβλήματα προκύπτουν φέρνοντας σε απόγνωση τους γονείς καθώς επιβάλλουν μια κακή ποιότητα ζωής στα παιδιά με ειδικές δυσκολίες.

    Ένα νομοσχέδιο για ένα θέμα όπως αυτό και μάλιστα εν έτει 2008, θα έπρεπε να συνταχθεί  με τις ιδιότητες ενός κλειδιού για να  ανοίξει τις πόρτες της εκπαίδευσης που αδιαφορία και προκαταλήψεις κρατούν κλειστές.

    Αντ΄αυτού εξακολουθούν να συντηρούνται μέσα από τα άρθρα βασικά ζητήματα που αποκλείουν τα παιδιά και τις οικογένειες τους από ένα αυτονόητο αγαθό. Την εκπαίδευση.

    Έτσι, ήδη από τα τέλη του 2008 προέκυψε το θέμα της διακοπής των σχολικών λεωφορείων για τα ειδικά σχολεία λόγω έλλειψης κονδυλίων ενώ δεν είναι λίγα τα παιδιά που περιμένουν στην σειρά για ένα χαρτί από τα ΚΔΑΥ, (σύμφωνα με το οποίο θα πιστοποιείται το πρόβλημά τους) με κίνδυνο να χάσουν τη χρονιά τους.

    Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο δεν «δεσμεύεται» για την ίδρυση και λειτουργία ειδικών σχολείων σε περιοχές που δεν υπάρχουν, ενώ η εικόνα των συγκεκριμένων σχολείων με την υπάρχουσα δομή τους, το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι ένα αδιέξοδο μέλλον.

    Καλύτεροι όμως από τα λόγια είναι οι αριθμοί , που δείχνουν χωρίς περιθώρια αμφιβολίας, ρεαλιστικά το πρόβλημα.

    Έτσι λοιπόν ενώ υπάρχουν συνολικά στη χώρα μας 158 ειδικά σχολεία, εκ των οποίων τα 40 βρίσκονται στην Αθήνα και από αυτά τα 5 στη β΄ Πειραιά … τα αντίστοιχα Γυμνάσια είναι μόλις 11 σε όλη την Ελλάδα, από αυτά 4 στην Αθήνα και κανένα στη β΄ Πειραιά… 7 Λύκεια σε όλη την επικράτεια, 4 στην Αθήνα και επίσης κανένα στη β΄ Πειραιά και τέλος 4 σχολές τεχνικές επαγγελματικές στην Ελλάδα, εκ των οποίων 3 στην Αθήνα, ούτε λόγος για τη β΄ Πειραιά.

    Προκύπτει άμεσα το ερώτημα, για το που διοχετεύονται τα παιδιά που αποφοιτούν από τα ειδικά δημοτικά, τη στιγμή που τα αντίστοιχα σχολεία βασικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1/10 της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

     

     

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    1)υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο Παιδείας , έτσι ώστε να αλλάξει το σκηνικό που αναγκάζει χιλιάδες παιδιά ειδικής αγωγής να εγκαταλείπουν το σχολείο μετά το δημοτικό ελλείψει κρατικής υποδομής;

    2)θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις ,  έτσι ώστε να ανοίγεται στα παιδιά ένας δρόμος , τύπου επαγγελματικού προσανατολισμού ή απασχόλησης, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός;

    3)είναι στα σχέδια του υπουργείου η ίδρυση και λειτουργία ενός ειδικού Γυμνασίου για όλη τη β΄ Πειραιά ;

    4)υπάρχει προγραμματισμός δημιουργίας ειδικού σχολείου στην περιοχή της Νίκαιας, όπου περίπου 150 παιδιά  του Δημοτικού, ταλαιπωρούνται καθημερινά με τη μεταφορά τους σε σχολεία του Πειραιά;

    5)ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν στα ειδικά σχολεία με το θέμα της μίσθωσης πούλμαν για σχολικά και την απειλή διακοπής του σχετικού κονδυλίου;

     

     

    15-01-2009

    Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ 

     

  • Συμμετοχή των Πολιτών στις Αποφάσεις

    Έθνος (12-5-2005)

    Συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις

    Η υπεράσπιση της πορείας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτελεί σήμερα επιτακτικό χρέος του συνόλου των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού.
    Η εμβάθυνση όσο και η διεύρυνση της Ε.Ε. αποτελεί συμφέρον των λαών της. Είναι γνωστό βέβαια το όραμα του Ντε Γκωλ για μια Ευρώπη από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό. Μιας Ευρώπης με απόλυτη ενεργειακή αυτάρκεια, παγκόσμια δύναμη οικονομίας, σταθερότητας και δύναμης προοπτικής.
    Μια αυτόνομη πολιτικά και πολιτισμικά Ευρώπη αποτελεί συντελεστή ενός καλύτερου μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Κάθε καθυστέρηση ή αναβολή αυτής της πορείας, ενέχει κινδύνους που θα επηρεάσει το μέλλον των επόμενων γενεών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Σήμερα η κύρια αντίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ανάμεσα σε δυνάμεις που υπερασπίζονται έναν πλουραλιστικό κόσμο ισονομίας λαών και πολιτισμών και σε δυνάμεις που τις μάχονται.
    Όλος ο κόσμος χρειάζεται μια Ευρώπη που δεν ανταγωνίζεται στα πλαίσια του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας αλλά υπερβαίνει τον ανταγωνισμό για επικυριαρχία και προβάλει το ρόλο μιας ηθικής, πολιτισμικής υπερδύναμης ικανής να συμβάλλει στη θεμελίωση μιας ειρηνικής παγκόσμιας έννομης τάξης. Ικανής να κατευθύνει τους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αν όχι να λειτουργούν σ’ ένα σύστημα παγκόσμιας έννομης τάξης, τουλάχιστον να εφαρμόζουν τις ειλημμένες αποφάσεις τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και τα λέω αυτά χωρίς να παραγνωρίζω το ρόλο της οικονομίας στην παγκόσμια πραγματικότητα ούτε στην εξουσία που ασκεί πολλές φορές επί της πολιτικής.
    Κατά συνέπεια ο αγώνας για μια αυτόνομη Ε.Ε. αποτελεί προϋπόθεση του αγώνα για μια αριστερότερη ή δεξιότερη Ευρώπη. Κάθε βήμα ενοποίησης της Ευρώπης αποτελεί βήμα εδραίωσης ενός σταθερότερου ειρηνικότερου και δικαιότερου κόσμου.
    Η αυτόνομη Ευρώπη δε μπορεί να πραγματοποιηθεί με γραφειοκρατικές αποφάσεις επαγγελματιών της πολιτικής ξεκομμένων από τους λαούς.
    Ουσιαστική και αποφασιστική εγγύηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και προοπτικής της Ευρώπης αποτελούν οι λαοί της. Μόνον εάν το ευρωπαϊκό μέλλον καταστεί όραμα και πρόγραμμα που υπηρετεί τις ανάγκες, καθημερινές και ευρύτερες, των λαών της Ευρώπης, τότε το ευρωπαϊκό μέλλον θα είναι απαλλαγμένο από κάθε αχίλλειο πτέρνα.
    Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το αίτημα δημοψηφίσματος για την έγκριση του Ευρωπαϊκού συντάγματος δεν είναι βεγγαλικό. Αποτελεί συνέπεια της ιδεολογικής και πολιτικής μας δέσμευσης στην υπηρεσία της συμμετοχικής δημοκρατίας.
    Εκφράζει το σεβασμό στο αίτημα και την απαίτηση των λαών της Ευρώπης για περισσότερη συμμετοχή και λιγότερη γραφειοκρατία.
    Βέβαια περισσότερη συμμετοχή δε σημαίνει υποκατάσταση του Κοινοβουλευτικού διαλόγου από το διάλογο των τηλεοπτικών παραθύρων . Σημαίνει θεσμοθέτηση, ενίσχυση, εμπλουτισμό του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
    Η περισσότερη συμμετοχή προϋποθέτει την κατοχύρωση του δικαιώματος, στην πληροφόρηση ως βασικού ανθρωπίνου δικαιώματος.
    Μόνον ο ενημερωμένος πολίτης συμμετέχει ουσιαστικά και αποφασιστικά.
    Εάν η πληροφόρηση αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα στο έλεος της αγοράς, τότε η κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, την οποία ευαγγελίζεται η εποχή μας, θα είναι μία καθαρά ολιγαρχική κοινωνία.
    Το αίτημα για δημοψήφισμα σέβεται απολύτως τις πολιτισμικές μας παρακαταθήκες της ισονομίας, της ισηγορίας και της ισοπολιτείας. Αξιοποιεί τη συγκυρία ως ευκαιρία για έναν ουσιαστικό πανεθνικό διάλογο.
    Μέσα απ’ αυτό το διάλογο, άλλωστε, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την ελληνική συνιστώσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, κάτι που αποτελεί καθήκον μας.
    Αυτή την ευκαιρία αρνήθηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ. να δώσει στο λαό μας. Υποτιμώντας τη νοημοσύνη του, ή φοβούμενοι τη βούλησή του. Ίσως επειδή έκρινε ότι δεν τον αφορούν αυτά και ότι αυτά είναι θέματα που αφορούν ειδικούς και συνταγματολόγους.
    Ο λαός μας είναι βαθιά πολιτικοποιημένος, διαθέτει πολιτικό αισθητήριο και είναι σε θέση να κατανοήσει ότι αυτό το Σύνταγμα δεν αποτελεί την Ιθάκη του νομικού πολιτισμού της Ευρώπης.
    Ίσως το Σύνταγμα να μην είναι αυτό που ο καθένας από εμάς θα επιθυμούσε. Και είναι λογικό αν λάβει κανείς υπόψη του την ποικιλία των λαών και των πολιτισμών αλλά και την πολυσυλλεκτικότητα των κομμάτων. Αν όμως πρυτανεύσει στη σκέψη μας η φράση του συμπατριώτη μας Αριστοτέλη ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και η άποψη του Ελευθερίου Βενιζέλου ότι χώρες μικρές σαν την Ελλάδα θα επιβιώσουν μόνο αν συνδέσουν τα συμφέροντά τους με αυτά κάποιας μεγάλης δύναμης, τότε πρέπει να υπερψηφίσουμε ενσυνείδητα και αποφασιστικά το ευρωπαϊκό σύνταγμα.
    Ο λαός μας κατανοεί ότι αυτό το Σύνταγμα αποτελεί έναν ακόμα θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής αυτονομίας. Ο αγώνας για μια δικαιότερη και σοσιαλιστικότερη Ευρώπη συνεχίζεται.
    Ως βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμμερίζομαι τη στάση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και τάσσομαι υπέρ της ψήφισης του ευρωπαϊκού συντάγματος. Παράλληλα καταγγέλλω την κυβέρνηση της Ν.Δ. που αρνήθηκε στο λαό μας την ευκαιρία ενός πανεθνικού διαλόγου και ενός δημοψηφίσματος.
    Η Ν.Δ. στέρησε από τον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να διατρανώσει την θέλησή του για συνέχιση της πορείας ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ν’ αποφασίσει ο ίδιος άμεσα για το μέλλον του.
    Ίσως γιατί η πολιτική της καταβολή την οδηγεί να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην του λαού.

    Η πορεία αυτή προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν υπήρξε ποτέ γραμμική και εύκολη. Ούτε η συνέχει προβλέπεται ευθεία και ανθόσπαρτη.
    Δεν ορίζεται με σαφήνεια η Ευρώπη έστω γεωγραφικά. Γιατί η γεωγραφία περιλαμβάνει τη γεωστρατηγική, τη γεωπολιτική, τη γεωοικονομία, τον πολιτισμό. Έτσι η Ευρώπη συνομιλεί με την Τουρκία, η οποία μάλιστα κατέχει τμήμα χώρας ενταγμένης στην Ε.Ε., της μαρτυρικής Κύπρου. Μιας χώρας η οποία συμπεριφέρεται κατά παράβαση όλων των ευρωπαϊκών κεκτημένων. Ενώ λοιπόν συνομιλεί με την Τουρκία, δε συνομιλεί με την Ουκρανία, τη Σερβία, τη Γεωργία και τη Ρωσία. Γνωρίζετε βέβαια τις πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις για τις επιθυμίες των λαών της Ευρώπης. Και πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο που θα προκύψει για την πορεία ενοποίησης από μια καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος στη Γαλλία, στο όνομα της επερχόμενης εισόδου της Τουρκίας.
    Αλλά θέλω να καταθέσω μια ιστορική γνώση. Ότι οι συνταγματικές διακηρύξεις δεν υπήρξαν ποτέ συνθήκες επαρκείς για την διασφάλιση στην πράξη πολιτικών, κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τα συντάγματα της γαλλικής και της αμερικάνικης επανάστασης ακόμα και της σοβιετικής με την εξέλιξή τους αποδεικνύουν του λόγου μου το αληθές.

  • Για την τέχνη

    Ας φύγουμε λίγο από την πολιτική, με την στενή έννοια του όρου. Είναι γνωστό ότι είστε άνθρωπος ανήσυχος και πολυάσχολος.

    Γνωρίζω ότι σας συγκινεί η τέχνη και έχετε καλλιτεχνικές ανησυχίες. Μιλήστε μας λίγο για τον εαυτό σας, για τα ενδιαφέροντα σας…

     

    – Η ερώτησή σας αυτή θα μπορούσε ν” αποτελέσει το μοναδικό θέμα της συνέντευξης, που είχατε την ευγένεια να μου ζητήσετε. Ίσως κάποια άλλη φορά μας δοθεί η δυνατότητα, να σας απαντήσω εκτενέστερα.

    Πολύ συνοπτικά, θα μπορούσα να σας πω τα εξής:

    Με βρίσκει σύμφωνο η θέση του Νίτσε ότι «ευτυχώς που υπάρχει η τέχνη, αλλιώς θα πεθαίναμε από την πραγματικότητα».

    Ειδικά στο τέλος του 20ου αιώνα, όπου η ανθρωπότητα έχει κάνει άλματα στη τεχνολογία και τις επιστήμες, σε ότι απαιτείται ο εγκέφαλος, αλλά που υπολείπεται σε ότι απαιτείται να μετέχουν οι αισθήσεις.

    Ο τρόπος ζωής του καθένα είναι απόρροια της αντίληψης, που έχει για τη ζωή. Με ποιο τρόπο αντιλαμβάνεται τη μοναδικότητα των στιγμών, που διαβαίνει. Πώς αντιλαμβάνεται το ωραίο. Με ποιο τρόπο προσπαθεί να το βιώσει στην υλική, αλλά και στη πνευματική του διάσταση. Πώς αξιοποιεί τη μοναξιά του.

    Νομίζω πως η τέχνη είναι η προβολή του ιδεατού στην πραγματικότητα. Το σημείο που το μόριο της ψυχής μεταβάλλεται σε μόριο ύλης και αντίστροφα. Η τέχνη σε όλες της τις μορφές.

    Ειδικά εμείς οι Έλληνες – θα μου επιτρέψετε μια βιολογική μεταφορά – έχουμε μέσα μας φιλότεχνα και καλλιτεχνικά γονίδια, αφού αυτή υπόθεση εδώ αναδείχθηκε και συνεχίζει και σήμερα να διακονείται με επιτυχία. Αυτός ο τόπος αποτέλεσε το σημείο συμβολής των κυμάτων της ανατολής και της δύσης, αλλά συγχρόνως αποτέλεσε και ένα πρωτογενές σημείο εκπομπής κυμάτων προς τη δύση και την ανατολή.

    Ίσως αυτή είναι η ευλογία και η κατάρα μας σ” όλη τη διαδρομή μας. Αλλά αυτό είναι και το μεγαλείο ενός λαού και η προοπτική του. Η συμμετοχή του στον παγκόσμιο πολιτισμό που σήμερα δοκιμάζεται.

    Έχω την αίσθηση ότι παρασύρθηκα από το ερώτημα σας, αλλά από ότι θυμάμαι αναφερθήκατε και στην ιδιωτική μου οδό. Προσπαθώ να βρίσκω λίγο χρόνο, για ν” ασχοληθώ με ένα αγαπημένο μου ενδιαφέρον, τη ζωγραφική.

    Με συγκινεί η βυζαντινή τεχνοτροπία και έκφραση, όπως έφτασε ως τις μέρες μας. Από τις αγιογραφίες έως τον Κόντογλου και τις σύγχρονες επιρροές του Τσαρούχη και του Έγγονόπουλου.

    Δεν θα ‘λεγα πως ότι κάνω έχει καμία καλλιτεχνική αξία. Είναι απλά μια προσωπική μου έκφραση. Έτσι το αντιλαμβάνομαι.