• Η ένοχη σιωπή – Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 10-07-2019

    Το πολιτικό μήνυμα των εκλογών για το Κίνημα Αλλαγής είναι αποκαλυπτικό και πολυσήμαντο. Θέτει καίρια ερωτήματα ως προς την ανθεκτικότητα και την προοπτική του.

    Η αδυναμία του να απευθυνθεί σε ευρύτερες δυνάμεις υπήρξε πασιφανής. Η διάρρηξή του με τον κοινωνικό χώρο που άλλοτε εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται με την πρωτοφανή συρρίκνωση της απήχησης και της επιρροής του στα ιστορικά  προπύργια της δημοκρατικής παράταξης. Η περίπτωση των εκλογικών περιφερειών Α’ και Β’  Πειραιά, αλλά και της Κρήτης το επιβεβαιώνει. Το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα έχει μείνει η σκιά του εαυτού του.

    Η απουσία ισχυρής, ικανής και στιβαρής ηγεσίας αποτελεί τροχοπέδη για την ίδια την υπόστασή του. Τα όσα μεσολάβησαν στη διάρκεια της εκλογικής μάχης είναι αποκαλυπτικά. Μετά τον εξοβελισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν εμφανείς οι ανερμάτιστες επιλογές της επικεφαλής του κυρίας Γεννηματά.

    Οι παλινωδίες της έδειξαν ότι αδυνατεί να εκφράσει και να εκπροσωπήσει τον προοδευτικό χώρο. Οι αντιφάσεις ήταν προκλητικές και εξόφθαλμες. Σε τριάντα μέρες εμφάνισε τρεις διαφορετικές στρατηγικές εκδοχές. Μετά την «τρίτη εντολή» ανακάλυψε την «ψήφο ανοχής» και στη συνέχεια προέταξε την ανάγκη ενίσχυσης του Κινήματος Αλλαγής με απώτερο σκοπό την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Οι παιδαριώδεις αυτοί χειρισμοί δείχνουν ότι το κόμμα που θέλει να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο έχει βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αντοχές που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς υποχείριο του Αλέξη Τσίπρα. Ο στρουθοκαμηλισμός της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής εξυπηρετεί αντικειμενικά τα προσωπικά και πολιτικά σχέδια του πρώην πρωθυπουργού.

    Ή θα αναληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες από τις δυνάμεις εκείνες που αγωνιούν και νοιάζονται για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Ή ο κύριος Τσίπρας θα εξακολουθεί να οικειοποιείται και να καπηλεύεται τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι υπεκφυγές, οι ισορροπίες και οι σκοπιμότητες δεν αρμόζουν σε όσους θέλουν να αυτοσυστήνονται ως προοδευτικοί. Πολλώ δε μάλλον η ανοχή και η σιωπή.

  • ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ – Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 04-06-2019

    Ο εξοβελισμός του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Αναμφίβολα, ήταν μια προμελετημένη ενέργεια, σε προεπιλεγμένο χρόνο. Όσοι γνωρίζουν τις αθέατες πλευρές των εσωτερικών διεργασιών,  εύκολα αντιλαμβάνονται πού αποσκοπούσε.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει καταγραφεί ως μια προοδευτική προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, αξιοπιστίας και ικανότητας. Ενσαρκώνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για να βγει η Ελλάδα από την παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή υστέρηση. Στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα προέταξε το εθνικό συμφέρον, αδιαφορώντας για το προσωπικό του.

    Εκπροσωπώντας τις μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, ήταν αναμενόμενο να στοχοποιηθεί από τους ποικιλώνυμες λαϊκιστές. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχουν στραφεί επανειλημμένως εναντίον του, ο δε κ. Σκουρλέτης μίλησε ανενδοίαστα για «βαρίδια που κάνουν αδύνατη τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ». Χωρίς καμιά αναστολή ζήτησαν την απομάκρυνσή του, προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι επικοινωνίας με το ΚΙΝΑΛ.

    Φαίνεται πλέον καθαρά ότι η κυρία Γεννηματά εκτέλεσε συμβόλαιο θανάτου. Η αλόγιστη επιλογή της το επιβεβαιώνει. Είναι η πρώτη και καθοριστική πράξη για να στηθούν οι γέφυρες σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινή επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πραγματική διεύρυνση της αποκαλούμενης «προοδευτικής συμμαχίας».

    Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ούτε θέλει ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη ανασύστασης της δημοκρατικής παράταξης. Χωρίς το απαιτούμενο πολιτικό βάθος, χωρίς ιστορική συνείδηση, χωρίς μνήμη και ευθύνη, επιδιώκει τη χειραγώγηση και τον προσωπικό έλεγχο των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής, μετατρέποντάς το σε ένα ιδιότυπο ιδιωτικό κόμμα. Η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου, αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί.

  • Το Κίνημα Αλλαγής πολιτική έκφραση της Δημοκρατικής Παράταξης – Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 03-04-2019

    Η πολιτική είναι αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης, όπως έλεγε ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα. Η μνήμη δεν παραπέμπει στο παρελθόν. Είναι αναγκαία και χρήσιμη προϋπόθεση εναρμόνισης με το μέλλον, γι’ αυτό και έχει διαχρονική ισχύ ότι «όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον».

    Η Δημοκρατική παράταξη καλείται να επανέλθει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής του τόπου. Για να πετύχει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να θυμίσει και να θυμηθεί την ιστορία της και την προσφορά της στον τόπο και την κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να πορευτεί στον παρόντα και μέλλοντα χρόνο και βεβαίως να καταστήσει τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες της ξανά επίκαιρες. Άλλωστε πάντα κέρδιζε όταν τις υπηρετούσε με πίστη και συνέπεια.

    Στον τόπο μας υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης της αλήθειας των πραγμάτων. Διότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει κοινή παραδοχή στα αίτια της κρίσης, γιατί το 2010 αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο μνημόνιο και γιατί ενώ το 2014 λίγο πριν η χώρα βγει από το μνημόνιο, έπεσε στη δίνη μιας δευτερογενούς κρίσης που κόστισε 4 χαμένα χρόνια ύφεσης, φτώχιας και οπισθοδρόμησης.

    Για να αποκατασταθεί η αλήθεια είναι αναγκαία η αντίσταση στη λήθη και στα ψεύδη που επιβάλλει στη χώρα ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Ο υποτιθέμενος αριστερός ακολουθεί με πρωτοφανή επιμονή, ακραία συντηρητική πρακτική αντιμετωπίζοντας τους πολίτες ως λωτοφάγους. Βλέποντας την κοινωνική και εκλογική του καταβύθιση να είναι αναπόφευκτη, επιχειρεί να υποδυθεί έναν άλλο πολιτικό εαυτό, Χωρίς καμιά αναστολή, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Χωρίς καθόλου «τσίπα», ο κ. Τσίπρας  αυτοσυστήνεται ως «Ευρωπαίος κεντροαριστερός».  Πρόκειται για κάλπικο έρωτα με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.  Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να καλύψει τις δραματικές συνέπειες της κυβερνητικής του θητείας με νέα πελώρια ψέματα. Το πάθος του για την εξουσία  τον καθιστά ικανό για όλα. Όσοι τον θεωρούν χαρισματικό ή ότι πιάνει πουλιά στον αέρα καλόν είναι να θυμηθούν τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος είχε πει για τον περιβόητο Αντρεότι: Είναι εξαιρετικά ικανός γιατί είναι ικανός για όλα.

    Προκειμένου να εξυπηρετήσει τις αχαλίνωτες φιλοδοξίες του έχει κάνει τα πάντα. Επένδυσε στην κρίση και στη χρεοκοπία. Καταφέρεται συλλήβδην ενάντια στο παλιό πολιτικό σύστημα παρέχοντας όμως προκλητική προστασία στους πρωταγωνιστές της περιόδου 2004-2009, αναθέτοντας μάλιστα καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης και υπεύθυνο για την σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων, τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, της περιόδου Καραμανλή. Ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση του  «κεντροαριστερού» κ. Τσίπρα στηρίζεται στην κυρία Παπακώστα και στους βουλευτές των ΑΝΕΛ με τους οποίους έχει πλήρη πολιτικο-ιδεολογική ταύτιση. Συνεκτική τους ύλη είναι ο λαϊκισμός και βέβαια οι υπουργικοί θώκοι και τα αξιώματα.

    Και ενώ συμβαίνουν όλ’ αυτά, βλέποντας το πολιτικό και εκλογικό του ναυάγιο να έρχεται ανακάλυψε τη θεωρία του προοδευτικού μετώπου. Χρησιμοποιώντας τα θέλγητρα της εξουσίας βγήκε στο παζάρι προσπαθώντας να συλλέξει πρόθυμους. Επικαιροποιείται έτσι η ιστορική φράση για «χρήσιμους ηλίθιους». Αλλά ακόμα και αν προσήλθαν οι γνωστοί επαγγελματίες της κεντροαριστεράς, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αλιεύσει δυνάμεις στον προοδευτικό χώρο αποδεικνύεται μάταιη και ατελέσφορη.

    Ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «γέφυρες» είναι γονιδιακά αντίθετοι με τη Δημοκρατία, τον Σοσιαλισμό, την Κεντροαριστερά. Η Δημοκρατική παράταξη είναι επιλογή ζωής για τις πατριωτικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Η δύναμη, η απήχηση και η επιρροή της ξεπερνούν τον παρόντα χρόνο. Η ενδυνάμωσή της σήμερα συναρτάται με την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα και κυρίως την ικανότητα του Κινήματος Αλλαγής  να πείσει ότι αποτελεί την πολιτική της έκφραση.

     

  • Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 15-06-2018 «Στον δρόμο της ανασύνταξης»

    Το νεότευκτο Κίνημα Αλλαγής συνιστά πολιτική πραγματικότητα στον ενδιάμεσο χώρο. Η παρουσία του δημιουργεί καινούργια δεδομένα. Εξού και η αμηχανία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ.
    Οι δυνάμεις του δικομματισμού επιδεικνύουν αχρείαστη αυταρέσκεια. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντιμετωπίζει το ΚΙΝΑΛ ως φτωχό συγγενή, μοιράζοντας υποσχέσεις, προσποιούμενος ότι μεταλλάσσεται δήθεν σε ευρωπαϊκό προοδευτικό κόμμα. Και αυτό προκειμένου να βρει συνομιλητές ή συμμάχους την επόμενη μέρα. Ψάχνει δηλαδή για χρήσιμους ηλίθιους προκειμένου να αποφύγει την αναπότρεπτη μοναξιά του.
    Τα πρώτα βήματα του ΚΙΝΑΛ είναι φυσικό να χαρακτηρίζονται από εμφανή δυστοκία και αμφιταλαντεύσεις ως προς την ενοποίηση της πολιτικής του. Η σύμπραξη δυνάμεων με διαφορετικές καταβολές είναι και σύνθετη και απαιτητική. Αναμφίβολα χρειάζεται χρόνος. Και προπαντός επίγνωση της πραγματικότητας και επεξεργασία των κοινών στόχων ως προς τα μεγάλα και θεμελιώδη προβλήματα της χώρας.
    Ετσι, θα μπορεί να θεμελιώσει διακριτή και ισχυρή ταυτότητα και να αποκτήσει διαυγή πολιτικό λόγο. Η καθαρή ταυτότητα είναι αναγκαία προϋπόθεση της ύπαρξης και διεύρυνσής του.
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο Κίνημα Αλλαγής συμμετέχουν κόμματα και πρόσωπα με διαφορετικές καταβολές και απόψεις αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Ομως η σύνθεση αποτελεί κομβικό ζήτημα, η δε πραγματοποίησή της είναι επείγουσα.
    Παράλληλα, το εγχείρημα απαιτεί την ανάδειξη πολιτικών και προγραμματικών θέσεων που θα το οριοθετούν με σαφήνεια έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Η οριοθέτηση των πολιτικών του έναντι του λαϊκισμού, του κρατισμού, του εθνικισμού, των συντεχνιακών πρακτικών, των πελατειακών σχέσεων και της κομματοκρατίας είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μωσαϊκό αντικρουόμενων απόψεων και αντιλήψεων.
    Για να αποκτήσει δυναμική και προοπτική το ΚΙΝΑΛ πρέπει να προχωρήσει στην υπέρβαση των παλαιών σχημάτων και των φορμαλισμών του παρελθόντος. Να εγκαταλειφθούν οι περιχαρακώσεις και οι εμμονές και να αποσαφηνιστεί χωρίς μισόλογα και συγκερασμούς η στρατηγική μας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Για την ανασύνταξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Για τον τερματισμό του κλίματος μίσους και διχασμού. Για την προαγωγή της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας. Για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών και της δικαιοσύνης, μετά την λαίλαπα της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
    Το στρατήγημα «ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΝΔ» οφείλει να συνοδεύεται από επαρκή απάντηση στο ποια είναι η πρόταση εξουσίας που εμείς πρεσβεύουμε και ενσαρκώνουμε. Και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε υπόσταση σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό εξουσίας που θα έχει σαφή προοδευτικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και το κυριότερο: Δεν θα εδράζεται στην παλιά διαίρεση Δεξιά – Αριστερά. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ – και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση – απέδειξε ότι με την πρόοδο, την Αριστερά και το ήθος της έχει την ίδια σχέση που έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο.
    Οι οριζόντιες γραμμές που διαπερνούν το σύνολο του κομματικού συστήματος δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ποιες δυνάμεις μπορούν να εναρμονίσουν τα βήματά τους, αναζητώντας κοινές προσεγγίσεις και προτάσεις για να μπει η χώρα σε τροχιά ανασύνταξης. Οι εμπειρίες που έχουμε συλλέξει στα δέκα πέτρινα χρόνια της κρίσης μάς υποδεικνύουν τι πρέπει να αφήσουμε πίσω και τι οφείλουμε να κρατήσουμε για να δώσουμε πνοή και υπόσταση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
  • Δημήτρης Λιντζέρης

    Συνέντευξη

    1. Κύριε Λιντζέρη, περιμένατε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχανε με τέτοια διαφορά στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

     

    Κατά πρώτον οφείλω ν”  αναγνωρίσω την καθαρή νίκη της Ν.Δ. όπως εκφράστηκε από την ελεύθερη βούληση του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Και να τονίσω ότι στις δημοκρατίες, η λαϊκή βούληση που εκφράζεται μέσω ελεύθερων εκλογών αποτελεί θέσφατο αξίωμα. Άλλωστε τα θετικά αποτελέσματα ή οι αρνητικές συνέπειες αυτής της λαϊκής ετυμηγορίας, αντανακλούν και απευθύνονται σε αυτόν τούτο το λαό. Σε σχέση με το ερώτημά σας, ομολογώ ότι το εύρος της διαφοράς με ξένισε. Όχι όμως και η ήττα μας. Η πορεία μας προς τις εκλογές και η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, περιέγραφαν «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ήττας».

     

    2. Ποια είναι τα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος; Αποδίδεται ευθύνες σε πρόσωπα και πολιτικές για το εκλογικό αποτέλεσμα;

     

    Πριν απαντήσω σ” αυτό θα “θελα να τονίσω το θετικό κυβερνητικό έργο των κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη στην εξέλιξη της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει τα επιτεύγματα του λαού μας, της τελευταίας 8ετίας, η οποία ήταν μια περίοδος πυκνή, σε κατακτήσεις πρώτου μεγέθους. Αναφέρομαι :

    • 1. στην είσοδο της χώρας μας στην Ε.Ε., η έξοδός της δηλαδή από τον απομονωτισμό και την περιφέρεια και η είσοδός της στον πυρήνα της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Είναι μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον.
    • 2. στη δημιουργία υποδομών που έλλειπαν από την πατρίδα μας και που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο της ανάπτυξης της χώρας μας στο μέλλον. Τα χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, η Εγνατία οδός, η ζεύξη Ρίου-Αντίρριου, τα τεράστια έργα υποδομής στο Λεκανοπέδιο (μετρό, τραμ, αεροδρόμιο, Αττική οδός κ.λ.π.), δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και ν” αποτελέσει τον κρίκο σύνδεσης μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ παράλληλα βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
    • 3. στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων με υποδομές που θ” αποδοθούν προς χρήση στον ελληνικό λαό. Αυτή τούτη η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί ένα μείζον παγκόσμιο, αθλητικό, πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός που δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.

    Όμως απεδείχθη ότι δεν αρκούσαν αυτά. Ο ελληνικός λαός τιμώρησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος ότι δεν ασχοληθήκαμε όσο και όπως θα έπρεπε με τα καθημερινά του προβλήματα. Κυρίως όμως τιμώρησε το ύφος και το ήθος της εξουσίας όπως αυτό αναδεικνυόταν από τη συμπεριφορά πολλών στελεχών. Ακόμα μας έκρινε για την αξιοπιστία μας και σε ιδεολογικό και σε πολιτικό επίπεδο. Μιλήσαμε για εκσυγχρονισμό αλλά δε μπορέσαμε να το δείξουμε στην πράξη. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος φιλικό στον πολίτη, στο οποίο δε θα είχε καμία σχέση η διαφθορά, η διαπλοκή και η συναλλαγή. Παρότι αυξήθηκαν πολύ οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Με άλλα λόγια αντιμετωπίσαμε την πολιτική με όρους εξουσίας και κρατισμού και όχι κοινωνίας. Όλ” αυτά μαζί με τη λογική φθορά της εξουσίας, οδήγησαν τμήμα του ελληνικού λαού, στο ν” αποστρέψει τα όμματά του από εμάς και να στηρίξει τη Ν.Δ.. Εκτίμησή μου είναι ότι καταψηφίστηκε η τρόπος άσκησης της εξουσίας από το κόμμα μας. Δεν ήταν θετική ψήφος για τη Ν.Δ., αλλά αρνητική για εμάς. Το 41% του ελληνικού λαού που μας τίμησε με την ψήφο του, μας δίνει τη δυνατότητα και την εντολή να επανακάμψουμε στην εξουσία, αφού προηγουμένως βελτιωθούμε.

     

    3. Θα ξεπεράσει γρήγορα το ΠΑΣΟΚ, την εκλογική ήττα;

     

    Σίγουρα, θα περάσει από ένα στάδιο περισυλλογής και αυτοκριτικής. Ελπίζω δημιουργικής, χωρίς μακρά φαινόμενα εσωστρέφειας, λογικές εξιλαστήριων θυμάτων και παιχνίδια κομματικών συσχετισμών. Το 41% του ελληνικού λαού μας έδωσε εντολή ν” ανακάμψουμε γρήγορα. Πρέπει όμως πρώτα ν” αποκτήσουμε την ευθεία σχέση μας με την κοινωνία, να διατυπώσουμε νέο προγραμματικό λόγο, να προχωρήσουμε σε ανανέωση των πολιτικών αλλά και των προσώπων.

     

    4. Τι πρέπει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ανασυνταχθεί και να προχωρήσει δυναμικά στην νέα εποχή;

     

    Ν” αξιοποιήσει την εντολή που του έδωσαν 1.000.000 πολίτες, που τον εξέλεξαν αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ηγείται της μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης. Να υλοποιήσει όλα όσα εξήγγειλε προεκλογικά, που έδωσαν ελπίδες στο λαό μας και συγκράτησαν την εκλογική ήττα σε αυτά τα επίπεδα. Όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική ισχύει το ότι ο τρόπος που ασκείται η πολιτική σήμερα αναδεικνύει τον τρόπο που θα κυβερνήσουμε αύριο. Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλουμε ν” ασκούμε πολιτικές  που ενώνουν τους Έλληνες, να διεκδικούμε έναν ισχυρό συμμέτοχο πολίτη σε μια δίκαιη κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι ο Γ.Α.Παπανδρέου θ” ανταποκριθεί στην πρόκληση και θ” αναδειχθεί σε σταθερό και διαρκή ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης.

     

    5. Οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα «στοίχημα» για τον Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα;

     

    Ο μικρός χρόνος  που μεσολαβεί μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν προσφέρεται για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Δε χρειάζεται να έχουμε άγχος γι” αυτό. Το στοίχημα για τον Γ.Παπανδρέου έχει άλλους χρονικούς ορίζοντες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δε θα πρέπει να δώσει συντεταγμένα την πολιτική του μάχη. Η ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας μας περνάει από την πολιτική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Άλλωστε εμείς βάλαμε τη χώρα στην Ευρώπη, εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε για την πορεία της, εμείς μπορούμε ν” αρθρώσουμε τον εθνικό μας λόγο στη νέα μεγάλη ευρωπαϊκή πατρίδα.

     

    6. Ποια στάση πρέπει να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας;

     

    Μέχρι τότε μεσολαβεί μακρύς πολιτικός χρόνος. Θα “ταν παρακινδυνευμένο ν” απαντήσω οτιδήποτε.

     

    7. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι ρήξεις και οι ανατροπές που δείχνει έτοιμος να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου;

     

    Επιγραμματικά να στοχεύσει στην ανάδειξη ενός πατριωτικού, κοινωνικού και ηθικού ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Με σύγχρονο πολιτικό λόγο, με νέα πρόσωπα που θα πείθουν για την αξιοπιστία και τη συνέπειά τους. Και που θα εννοούν την πολιτική ως «πραγμάτωση της αρετής και εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

     

    8. Τελικά απέδωσε ή έβλαψε το ΠΑΣΟΚ η συνεργασία του με τους κυρίους Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο; Εσείς βλέπετε ότι έχετε κάτι το κοινό με τους δύο πρώην νεοφιλελεύθερους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

     

    Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε πως η εκλογική αυτή συνεργασία δεν απέδωσε τ” αναμενόμενα. Ενώ σκόπευε στο ν” αποδείξει, ότι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκφράζονται πολιτικές δυνάμεις από τη φιλελεύθερη Δεξιά έως τη μη κομμουνιστική Αριστερά, ο τρόπος αυτής της συνεργασίας αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, σαν πολιτική και ιδεολογική ασυνέπεια και σαν παράκαμψη του λαϊκού ελέγχου (τοποθέτησή τους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και όχι με σταυρό προτίμησης). Όσον αναφορά έμενα εμμένω στις πάγιες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Το ερώτημα είναι αν εκείνοι τις αποδέχονται.

     

    9. Πως κρίνετε τις πρώτες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης;

     

    Δεν είδαμε ακόμα καμία κυβερνητική πρακτική. Έχουμε χρόνο για ουσιαστικές και νηφάλιες κρίσεις.

     

    10. Φοβόσαστε κάποιο τρομοκρατικό κτύπημα και στην Ελλάδα, μετά το κτύπημα στην Μαδρίτη;

     

    Όχι εφόσον η νέα κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια εξωτερική πολιτική με την προηγούμενη.

     

    11. Αν τελικά κάτι πάει «στραβά» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ποιος θα πρέπει να χρεωθεί την αποτυχία; Η νυν κυβέρνηση ή η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

     

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε αναλάβει τις υποδομές. Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για τη διεξαγωγή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο αθλητικό γεγονός. Οφείλουν να διοργανωθούν Αγώνες του μέτρου, του πολιτισμού και της ανάδειξης της οικουμενικής αξίας του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, του οποίου άλλωστε αποτελούν δημιούργημα. Η εκεχειρία που ευφυώς ανέδειξε ο Γ.Παπανδρέου πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα.

     

    12. Σας προβληματίζει η αναζωπύρωση της έντασης στο Κόσοβο;

     

    Με προβληματίζει ιδιαίτερα.. Περισσότερο όμως με προβληματίζει η θέση του κ.Καραμανλή «θέτουμε ως στρατηγικό στόχο τη συμμετοχή της χώρας μας στις θεμελιακές μεταβολές που συντελούνται στα Βαλκάνια». Ελπίζω να μη σημαίνει ότι η χώρα μας θα γίνει μέρος του προβλήματος των Βαλκανίων. Αλλά να συνεχίσει το σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρεία περιοχή. Πολιτική που ακολουθήθηκε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα από τον Κ.Σημίτη και τον Γ.Παπανδρέου.

     

    13. Πολλά γράφονται και λέγονται για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Τελικά θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ; Και αν ναι, τι μορφή θα πρέπει να έχει αυτή η συνεργασία;

     

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ελληνική υπόθεση. Βεβαίως απαιτείται διεθνής συνεργασία, ιδιαίτερα σήμερα που η τυφλή τρομοκρατία είναι απειλή για όλο τον κόσμο.

  • Συνέντευξη

    1. Προβλέπετε η κατάληψη του μεσαίου χώρου από τη Ν.Δ. μετά την 7η Μαρτίου να μετατρέπεται σταδιακά από πολιτική και σε κοινωνική ηγεμονία; Πώς σκοπεύει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

    Αν η μέχρι τώρα πολιτική της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης περιθωριοποίησε την ιστορική Δεξιά και αν οι κατ” επάγγελμα πολιτικοί της, αναγκάζονται να στραφούν στο κέντρο για να επιβιώσουν πολιτικά, τότε η δημοκρατική παράταξη ως ιδεολογικός και πολιτικός χώρος, έχει πετύχει ιστορική νίκη.

    Η Ν.Δ. δεν έχει κατακτήσει πολιτική ηγεμονία, απλά απέκτησε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μάλιστα προσωρινή. Αν μπορέσει να μετουσιώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε πολιτική ηγεμονία είναι ερώτημα για την απάντηση του οποίου καλείται να απαντήσει στην πράξη και το πολιτικό και το κοινωνικό ΠΑ.ΣΟ.Κ., η ευρύτερη Δημοκρατική παράταξη. Το πέρασμα της Ν.Δ. από τη Δεξιά στο κέντρο δεν είναι τόσο εύκολο όσο το πέρασμα από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο. Για την κοινωνική ηγεμονία απαιτείται επικράτηση στο επίπεδο των αξιών και του πολιτισμού . Σε όλα αυτά, στο παραδοσιακό σύστημα αξιών του λαού μας, η Δεξιά δεν έχει και δε μπορεί να αποκτήσει ρίζες εκτός αν πραγματικά πάψει να είναι Δεξιά. Βέβαια σ” αυτή την περίπτωση δε θα μιλάμε ούτε για πλειοψηφία ούτε για κηδεμονία της Δεξιάς, αλλά για αυτοκατάργησή της. Βέβαια όλα τα πιο πάνω αφορούν το θεωρητικό επίπεδο. Η σημερινή Ν.Δ. χρησιμοποίησε προεκλογικά, κεντρώο λόγο για να προσεταιριστεί ψηφοφόρους. Ήταν ευκαιριακός , προεκλογικός και όχι πραγματικός λόγος. Αναμφίβολα την ευνόησε η πολύχρονη παρουσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία και φαινόμενα αλαζονείας και οίησης που παρουσιάστηκαν στην τότε κυβέρνηση. Πιστεύω πως ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται η πραγματικά δεξιά πολιτική της. Η πλήρης αποκάλυψη επίκειται. Επειδή ακούγεται η φιλολογία ότι ο κ. Καραμανλής είναι ξεχωριστή περίπτωση από την παραδοσιακή Δεξιά, θα ήθελα να επισημάνω πως και αλήθεια να είναι σε επίπεδο προθέσεων δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε πολιτική πράξη. Ας μη ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. έχει καταφέρει να ενσωματώσει στους κόλπους της την ακροδεξιά. Φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο κ. Καραμανλής είναι δέσμιος αυτών των δυνάμεων. Έτσι λοιπόν όχι μόνο δεν προβλέπω κατάληψη του μεσαίου χώρου από τη Ν.Δ. αλλά σύντομη αποκάλυψη της ακραιφνούς δεξιάς φυσιογνωμίας της.

     

    2. Τι περιεχόμενο παίρνει για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τις δομές, τις πολιτικές και τα στελέχη του, το σύνθημα « Γιώργο άλλαξε τα όλα» 7 μήνες πλέον μετά τις εθνικές εκλογές και οδεύοντας προς το Συνέδριο του κόμματος;

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήδη βαδίζει συντεταγμένα προς το Συνέδριό του. Απευθύνεται σε όλους όσους κατά καιρούς πέρασαν απ” τις οργανώσεις του κυρίως όμως απευθύνεται στην κοινωνία. Σ” αυτούς που αισθάνονται ότι ανήκουν στην μεγάλη Προοδευτική και Δημοκρατική Παράταξη. Σ΄ όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα.

    Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού πολιτισμού δεν είναι θέμα που αλλάζει σε ένα εξάμηνο. Σημασία έχει να έχουμε τινάξει τα γεφύρια της επιστροφής στον κακό εαυτό μας και με σίγουρα και σταθερά βήματα να χτίσουμε να αναγεννήσουμε το φορέα έκφρασης της Δημοκρατικής Παράταξης.

    Το Συνέδριο για μένα δεν αποτελεί ένα προορισμό αλλά μια νέα αφετηρία.

    Όσον αφορά το σύνθημα που αναφέρατε, έχω την εντύπωση ότι δεν αφορούσε μόνο στο «να τ” αλλάξει όλα» αλλά και όλους. Η ζωή έχει συνέχεια. Ίδωμεν.

     

    3. Πώς μπορεί να ξαναγίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πλειοψηφικό ρεύμα στην πολιτική ζωή της χώρας;

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα όταν και αφού ξαναβρεί την ψυχή του. Όταν απαλλαγούμε από τις πρακτικές τους μηχανισμούς και τους εκφραστές τους που μας κατέστησαν μειοψηφία. Όταν αριστοποιήσουμε την χρησιμότητά μας στην κοινωνία στην πλειοψηφία του λαού μας στην πατρίδα. Ο χρόνος γι” αυτό δεν είναι μακρύς. Άλλωστε φροντίζει η Ν.Δ. για την ταχεία αποικοδόμησή της. Στην προεκλογική περίοδο έταξε πολλά. Λασπολόγισε, μηδένισε, προέβη σε άκρατο λαϊκισμό. Ήδη οι γνωρίζοντες έχουν εισπράξει μεγάλη απογοήτευση. Δεν απέχει ο χρόνος όπου η δορά του κεντρώου προβάτου θα πέσει για να αποκαλυφθεί ο λύκος της πραγματικής Δεξιάς.

     

    4. Ποιο είναι το νέο όραμα που θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να ξαναδώσει πλειοψηφική δυναμική στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

    Η διασφάλιση της γνήσιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής συμμετοχής του ΠΟΛΙΤΗ στα κοινά. Με άλλα λόγια η διασφάλιση της Λαϊκής κυριαρχίας έξω και πάνω από διαπλοκές έξω και περά από μέσα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, έξω και πέρα από μηχανισμούς ελέγχου της πολιτικής μας ζωής. Η ανάκτηση του λαού μας στη ΠΙΣΤΗ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κίνημα του Λαού από το Λαό για το ΛΑΟ. Οι κατακτήσεις της χώρας μας από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα τελευταία χρόνια, ήταν πολλές και μεγάλες. Η είσοδός μας στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., τα έργα υποδομής απ” άκρο σ” άκρο στη χώρα μας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν οράματα του παρελθόντος που κατακτήθηκαν. Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της Ν.Δ. έχουμε πετύχει μια ισχυρή Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση. Τώρα πρέπει να στοχεύσουμε στον ισχυρό πολίτη. Στον πολίτη που συμμετέχει. Που παίρνει την τύχη του στα χέρια του.

     

    5. Τα τελευταία γεγονότα (πτώση Σινούκ κλπ) φαίνεται πως έβαλαν τέλος στην παρατεταμένη περίοδο χάρητος για την κυβέρνηση. Τι μέλει γενέσθαι από δω και πέρα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

    Τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν περίτρανα ότι υπάρχει αδυναμία στην κυβέρνηση να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση. Όπως σας είναι γνωστό ο Πατριάρχης που επισκέφτηκε την Ελλάδα έπρεπε ν” αντιμετωπιστεί ως αρχηγός κράτους. Η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια και μετακίνησή του. Η κυβέρνηση όχι μόνο δε στάθηκε στο ύψος των υποχρεώσεών της, αλλά απέδειξε ότι είναι ανίκανη ακόμα και για τον στοιχειώδη συντονισμό. Ποιος ξένος ηγέτης θα επισκεφτεί στο μέλλον τη χώρα μας μετά απ” αυτή την εξέλιξη; Τα επικοινωνιακά τερτίπια της Ν.Δ. και η μετατόπιση της ουσίας του θέματος, για τάχα προβληματικά ελικόπτερα που αγοράστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ελαφρύνουν τις τεράστιες ευθύνες της.

  • Συνέδριο – Ευκαιρία για Ιδεολογική και Οργανωτική Ανασύνταξη

    Κύριε Λιντζέρη, πως κρίνετε την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση του «ομίλου» των Πανεπιστημιακών και των άλλων ενεργών πολιτών;

    Η άποψή μου ταυτίζεται με αυτήν της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας. Την κρίνω θετική.

    Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση Βενιζέλου ήταν απλά  ένας ελιγμός και ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει στην ίδρυση του ομίλου. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση κύριε Λιντζέρη:

    Η υπόθεση «της ίδρυσης ενός ομίλου προβληματισμού από ακαδημαϊκούς» σε άλλη χρονική περίοδο, ουδόλως θ” αποτελούσε πρώτο θέμα.

    Άλλωστε, όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να προβαίνουν στη σύσταση ομίλων, συλλόγων κ.λ.π.. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου σοβεί στη χώρα μας μια εθνική κρίση σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, όπου οι «ένοικοι» του Μαξίμου μπαινοβγαίνουν στα ανακριτικά γραφεία,

    οι πνευματικοί ταγοί της δεν έχουν το δικαίωμα να σιωπούν.

    Αν ο κ. Βενιζέλος προχωρήσει τελικά στην ίδρυση του «ομίλου», θα πρέπει να τον διαγράψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κόμμα αρχών. Έχει καταστατικό που περιγράφει αναλυτικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του. Σύμφωνα με αυτό οι όμιλοι προβληματισμού αποτελούν επιτρεπτή δραστηριότητα. Ανεπίτρεπτες είναι οι οργανωμένες ομάδες και οι φράξιες μέσα στο κόμμα.

    Κύριε Λιντζέρη, επειδή οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, εσείς βλέπετε ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ;

    Η εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τελείωσε στις 11 Νοέμβρη με την αθρόα συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή του Προέδρου. Η δημοκρατική παράταξη απεφάνθη υπέρ της επανεκλογής του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος και συγχρόνως υπέρ του μεγάλου και ενωμένου ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όλοι, από τη βάση έως την κορυφή, οφείλουμε να υπηρετήσουμε αυτή τη σαφή λαϊκή εντολή.

    Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι ο κ. Βενιζέλος θα προχωρήσει τελικά στην ίδρυση νέου κόμματος;

    Εγώ, μόνο ευχή μπορώ να εκφράσω. Ότι όλοι μας οφείλουμε να δουλέψουμε για τη νικηφόρα ενότητα του απογοητευμένου κόσμου μας. Όλοι όσοι διακονούμε την πολιτική μέσα από τις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλουμε να υπηρετούμε και να εκφράζουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Αν μου ζητάτε να προβλέψω τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου για το μέλλον, εκτιμώντας τα έργα και τους λόγους του, ιδιαίτερα μετά την 11η Νοέμβρη,  αντιλαμβάνομαι ότι η ίδρυση νέου κόμματος δεν είναι στις προθέσεις του.

    Στα συσταθέντα μέχρι τώρα κορυφαία όργανα λείπουν οι λεγόμενοι «Βενιζελικοί». Ας μας επιτραπεί η έκφραση να πούμε ότι μέχρι τώρα είδαμε αποκλεισμούς στελεχών του «ΒΕνιζελικού» μπλοκ.  Πιστεύετε ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το Συνέδριο ή θα πρέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να «εμπιστευτεί» τους λεγόμενους εσωκομματικούς του αντιπάλους και να τους αναθέσει «ρόλους» και αρμοδιότητες;

    Είναι λάθος ν” αναπαράγονται σήμερα λογικές και αντιλήψεις της περιόδου, πριν την 11η Νοέμβρη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να βρει την ψυχική του ενότητα και την ενιαία του δράση. Η πολιτική ιστορία έχει να μας διδάξει πολλά σ” αυτό. Ουδείς πρέπει να φέρεται περιοριστικά ή να καθηλώνεται σε άλλες πολιτικές περιόδους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερβαίνει τις αντιθέσεις που συνέβησαν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και σήμερα μάλιστα, βρίσκονται στους κόλπους του πολιτικά στελέχη που στο παρελθόν στράφηκαν εναντίον του και έβλαψαν καίρια την ηγεσία του, όπως το 1989.

    Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Τι πιστεύετε ότι φταίει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πάρει «κεφάλι» στα γκάλοπ;

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει  να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη και θελκτική εναλλακτική λύση εξουσίας. Ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Ότι είναι ένα κίνημα δημοκρατικό και πατριωτικό. Ένα κίνημα κοινωνικής απελευθέρωσης και λαϊκής κυριαρχίας. Όλες οι πολιτικές στα επιμέρους ζητήματα οφείλουν να εκπορεύονται από αυτές τις στρατηγικές θέσεις που άλλωστε αποτελούν και την ιδρυτική του ταυτότητα.

    Το επερχόμενο συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει το κίνημά μας στην ιδεολογική και οργανωτική του ανασύνταξη. Να επανεξετάσει το ανθρώπινο δυναμικό του με μοναδικό γνώμονα την σταθερή και αμετακίνητη φροντίδα για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα και την ηθική ποιότητα.

    Ποια είναι η άποψη σας; Ο κ. Κουκοδήμος πιέστηκε ή αποφάσισε μόνος του να ανεξαρτητοποιηθεί; Θα ήθελα επίσης να κρίνετε την στάση του και την απόφαση του να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

    Πρόκειται περί συμπαιγνίας. Περί φάρσας και μάλιστα κακά παιγμένης. Ο κ. Κουκοδήμος, με την έγκριση της Ρηγίλλης, «ανεξαρτητοποιήθηκε» ενώ παράλληλα στηρίζει την Κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια ακόμα «συναλλαγή» από τις πολλές στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει η Κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες. Απ” ότι φαίνεται μάλιστα ετοιμάζεται και η υφαρπαγή βουλευτών από άλλα κόμματα.

    Αποτελεί το σύνολο της υπόθεσης Ζαχόπουλου, όνειδος για την μεταπολιτευτική δημοκρατία. Η ηθική κρίση που μαστίζει αυτή την Κυβέρνηση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Όλος ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί πλέον ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, συμμετέχουν καίρια σε αυτή την κρίση. Αντικειμενικά την προάγουν και την προωθούν με πράξεις και απραξίες. Εμφανιζόμενοι αλλά και κρυπτόμενοι.

    Μολονότι ο πρωθυπουργός το διέψευσε, εσείς βλέπετε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Κώστα Κουκοδήμου;

    Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον πρώτο χρόνο της θητείας της, η Κυβέρνηση μπορεί να παραιτηθεί μόνον εάν απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Τότε διορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία προκηρύσσει και τις εκλογές. Τέτοιο ενδεχόμενο δε βλέπω στον ορίζοντα.

    Όμως, το ότι 4 μόλις μήνες μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, μου κάνετε αυτή την ερώτηση και ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται  να διαψεύσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναδεικνύει το μέγεθος της πολιτικής κρίσης που σοβεί στη χώρα μας.

  • IMG_5309.JPG

    «Τα νεα»- Συνέντευξη

    Η πολιτική οφείλει να εμπνέεται από ήθος, αρχές και αξίες

     

    1.  Σε μια περίοδο που η Ελλάδα δοκιμάζεται ποιο είναι το μήνυμα μιας πολιτικής εκδήλωσης για τον Γρηγόρη Λαμπράκη;

    Στη χώρα μας πράγματι σοβεί καθολική κρίση. Σήμερα καλούμαστε ν” αποδείξουμε ότι η πολιτική είναι παρούσα, είναι η υψηλότερη τέχνη, είναι πάθος και προσφορά, είναι το μέσον για την Ελλάδα της δημιουργίας. Αυτό είναι το αξιακό της φορτίο, η μοναδική οδός διαφυγής από τη δικαιολογημένη απαξίωση. Ο Γ.Λ. είναι σύμβολο και πρότυπο αγώνα για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ήταν ανιδιοτελής, οραματιστής, πρότασσε το εμείς στο εγώ. Μας δείχνει το δρόμο.

    2. Έχετε πει ότι η »πολιτική είναι τρόπος ζωής». Τι εννοείτε;

    Η πολιτική οφείλει να εμπνέεται από ήθος, αρχές και αξίες. Η πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος είναι στην αντίπερα όχθη από την ιδιωφέλεια, τη φιλοδοξία για εξουσία, τον επαγγελματισμό. Οι πράξεις οφείλουν να είναι σύμφωνες με τους λόγους. Οι πολιτικοί ν” αποδεικνύουν με τις πράξεις τους και τον τρόπο ζωής τους τις αρχές και αξίες που πρεσβεύουν. Να είναι αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί.

    3. Σαράντα εφτά χρόνια από το »Ζ».

     Βασίλης Βασιλικός και Κώστας Γαβράς. Η τέχνη είναι α-λήθεια ξεπερνά τη λήθη και αντέχει στο χρόνο. Πράγματι ο Λαμπράκης Ζει.

    4.  Μίκης Θεοδωράκης-Γρηγόρης Λαμπράκης.

     Εμβληματικές προσωπικότητες της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής Αριστεράς. Ανήκουν στο έθνος και στην ιστορία της πατρίδας μας.

    5. Πώς θα βγούμε από την κρίση;

    Πρέπει ο καθένας χωριστά, ανάλογα πού βρίσκεται και «εφ” ο ετάχθη» αλλά και όλοι μαζί, να τεθούμε προ των ευθυνών μας, αφήνοντας πίσω ό,τι μας πλήγωσε και μας εξέθεσε.

    6. Τί έφταιξε για την κρίση;

     Ξεχάσαμε ότι πολιτική είναι η πραγμάτωση της αρετής και εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

    7.  Πώς πρέπει να είναι ο πολιτικός του σήμερα στην Ελλάδα;

    Να υλοποιεί το πιο πάνω και να μπορεί να το αποδεικνύει καθημερινά με τις πράξεις και τον τρόπο ζωής του.

    8.  Η κοινωνική κρίση είναι πιο σημαντική από την οικονομική;

    Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αλλά πιο πριν κρίση ηθική και πολιτισμική

    9. Είστε μαιευτήρας σε ιδιωτική κλινική. Γιατί όχι σε δημόσια;

    Με το ισχύον Σύνταγμα ως Βουλευτής δεν μπορώ να είμαι σε δημόσιο

    10. Γιατί η αμοιβή γιατρού στις ιδιωτικές να είναι όση η αξία του δωματίου;

    Αυτό δεν ισχύει πάντα. Η αμοιβή του ιατρού καθορίζεται από τον ίδιο.

    11.  Εσείς δίνετε απόδειξη;

    Σταθερά.

    12. Στην πρόσφατη επιδρομή του ΣΔΟΕ απεκαλύφθη ότι γιατροί του Κολωνακίου δήλωναν …300 ευρώ τον χρόνο!

    Οι συνάδελφοι αυτοί στερούνται κοινωνικής ευθύνης. Δε χαρακτηρίζουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου.  

    13. Υπάρχει η αίσθηση ότι το λόμπι των γιατρών είναι το πιο δυνατό στην Βουλή. Συμφωνείτε;

    Καθόλου. Λάθος.

    14. Τι λέτε στους γιατρούς που παίρνουν «φακελάκι»;

     Είναι απαράδεκτο, αντιιατρικό, εντέλει απάνθρωπο να εξαρτώνται οι ιατρικές πράξεις στο δημόσιο από το «φακελάκι». Αντιστρατεύεται το νόμο αλλά και τον όρκο μας στον Ιπποκράτη.

    15. Γιατί κατά την γνώμη σας δεν αναπτύσσονται τα δημόσια μαιευτήρια;

     Οι Ελληνίδες επιθυμούν προσωπική επιλογή γυναικολόγου. Χρειάζεται όμως και αναβάθμιση των δημόσιων μαιευτηρίων. Δυστυχώς και στο δημόσιο πληρώνουν και μάλιστα χωρίς απόδειξη.

    16. Πόσο εύκολο είναι για έναν γιατρό να αντισταθεί στις ακαταμάχητες προσφορές της φαρμακοβιομηχανίας;

     Είναι θέμα συνείδησης κοινωνικής ευθύνης και αυτοσεβασμού. Όμως και το σύστημα τους δίνει το περιθώριο. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

    17.  Ποιό είναι το πιο συχνό ρουσφέτι που σας ζητούν;

     Δεν είναι ρουσφέτι. Είναι η ανεργία που αναγκάζει τους ανθρώπους να ζητούν εργασία.

    18. Μια συμβουλή προς την υπουργό Υγείας;

    Να πιστέψει στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Ν” ασχοληθεί συστηματικά και εξειδικευμένα με τις μονάδες του ΕΣΥ. Να ανατοποθετήσει το ΕΣΥ χωρίς σπατάλες, κατεστημένα συμφέροντα και δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες

    19. Πως χαρακτηρίζετε το πέρασμα των κ.κ. Νικήτα Κακλαμάνη και Δημ. Αβραμόπουλου από τον χώρο της υγείας;

    Πέρασμα χωρίς όραμα, σχέδιο και μέθοδο. Άφησαν το ΕΣΥ σε χειρότερη κατάσταση απ” ότι το βρήκαν.

    20. Να παίρνουν σύνταξη με μόλις 8 χρόνια θητείας οι βουλευτές;

    Συνταξιοδοτούνται μετά τα 65 τους σε συνάρτηση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει στην άσκηση του ατομικού τους επαγγέλματος.

  • Συνέντευξη στο Real.gr

    1. Κύριε Λιντζέρη, να πάει φυλακή ο Άκης;

    Δεν είμαι δικαστής για να πάρω μια τέτοια απόφαση. Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου, για τις οποίες και είναι υπόλογος, είναι καταγεγραμμένες. Τις ποινικές ευθύνες, αν υπάρχουν, οφείλει να τις διερευνήσει και να τις αποδώσει η Δικαιοσύνη.

    Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου υποκρύπτει θεατές και αθέατες πλευρές, οι οποίες αναμφίβολα δεν δημιουργούν μόνο ερωτηματικά για τις επιλογές του και τη συμπεριφορά που επέδειξε, αλλά μπορώ να πω ότι προκαλούν και σοκ. Τα όσα του καταμαρτυρά η Δικαιοσύνη δείχνουν ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας παραβίασε κατ” επανάληψη τις αξίες και την ηθική, τις οποίες έπρεπε να υπηρετεί με καθαρό και διαφανή τρόπο.

    Θέση μου είναι: Όλα στο φως, χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς φοβίες και χωρίς συμψηφισμούς. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής οφείλουν με τις πράξεις και τις ενέργειές τους, με τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους, να διδάσκουν ήθος και εντιμότητα.

    2. Ο Ε. Βενιζέλος αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Παπανδρέου. Πιστεύετε ότι η διετία αυτή υπήρξε αρνητική ή και καταστροφική για την παράταξή σας και τη χώρα;

    Να σας υπενθυμίσω ότι για τη διετία Παπανδρέου έχω μιλήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες με πολύ αυστηρό και επικριτικό τόνο. Από τον περασμένο Απρίλιο υποστήριξα ότι η χώρα είχε έλλειμμα διακυβέρνησης, ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ο βίος που ακολούθησε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία εξέθεσαν τη χώρα, φέρνοντάς την στο χείλος της χρεοκοπίας.

    Στην αρχή, παγιδευμένη στη φαντασίωση «λεφτά υπάρχουν», υποτίμησε την δυσμενή οικονομική συγκυρία. Επιδεικνύοντας άγνοια κινδύνου, καθυστέρησε να πάρει αποφάσεις. Στη συνέχεια δεν διαπραγματεύτηκε επαρκώς τη συμφωνία με το μνημόνιο, με τους εταίρους μας και με τους πιστωτές μας.

    Βέβαια οφείλουμε να θυμηθούμε ότι παρέλαβε μια κατεστραμμένη οικονομία από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τα δημοσιονομικά ελλείμματα να βρίσκονται στα ύψη και το δημόσιο χρέος σε ανεξέλεγκτη πορεία. Οι ευθύνες που προκύπτουν από τη διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε είναι σημαντικές και οφείλουμε να τις αποδώσουμε.

    Όμως χάριν δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι είναι άλλο να ασκείς κριτική για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και άλλο να κατηγορείς την τελευταία κυβέρνηση ότι δημιούργησε την κρίση, όπως ανιστόρητα και αμετανόητα επιδιώκει η Ν.Δ. δίνοντας συγχωροχάρτι στις καίριες ευθύνες της.

    Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ είχε την τόλμη να ευχαριστήσει τους Έλληνες πολίτες για τις θυσίες τους, αλλά και να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις, για την αναποτελεσματικότητα και την ανεπάρκεια της διετούς διακυβέρνησης, αλλά και διαχρονικά πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλήψεις που βεβαίως βαραίνουν και την παράταξή μας και όσους άσκησαν εξουσία προσωπικά. Η σημαντική αυτή πράξη σηματοδοτεί τη φάση αυτογνωσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έχει αντανάκλαση στις πρακτικές του.

    3. Και μετά τις εκλογές; Ο νέος αρχηγός να επανιδρύσει το ΠΑΣΟΚ;

    Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε μάχες με τα κύματα. Η συμβολή του στην αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ήταν καταλυτική. Ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, έκαναν πράξη αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο: να προχωρήσει η χώρα στο PSI, αλλά και να συνάψει τη νέα δανειακή σύμβαση.

    Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι αυτό που προέχει είναι η ανόρθωση και η ανασύσταση της χώρας, η αναζωογόνηση της κοινωνίας, η διατήρηση της ευρωπαϊκής της ταυτότητας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι η Ελλάδα, το παρόν και το μέλλον της. Η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, είναι το μέσο.

    Μετά τις εκλογές θα ανοίξει ο δρόμος για την ανασύσταση, την επαναθεμελίωση, την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το ακρωτηριασμένο ΠΑΣΟΚ δεν είναι το κόμμα που ιδρύσαμε, υπηρετήσαμε και για το οποίο παλέψαμε. Γι” αυτό οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες μεγάλου βεληνεκούς, που θα μας επιτρέψουν να ξαναπιάσουμε το νήμα της επικοινωνίας με όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, που επί πολλά χρόνια αποτελούσαν την ισχυρή και αυθεντική πολιτική μας βάση.

    Ή θα προχωρήσουμε στο εγχείρημα της επανίδρυσης, χωρίς τις ιδεοληψίες και τις εμμονές του παρελθόντος, ή θα συναινέσουμε και εμείς στον περαιτέρω μαρασμό και κατάλυσή του. Στο δίλημμα αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πάρει ήδη θέση. Είναι αποφασισμένος να κάνει τη μεγάλη τομή στη συνέχεια ενός πολυδύναμου πολιτικού κόμματος που οφείλει να είναι το ΠΑΣΟΚ.
    Όπως χαρακτηριστικά είπε την 3η Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο συντακτικού και όχι αναθεωρητικού χαρακτήρα. Συνέδριο επανίδρυσης και αναγέννησης της Παράταξης.

     

    4. Γιατί αλήθεια σ” αυτές τις εκλογές κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

    Ο πολίτης γνωρίζει ότι έχει δύο επιλογές: η πρώτη είναι η ψήφος τιμωρίας, η ψήφος καταδίκης, η ψήφος άρνησης προς το ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη επιλογή είναι να προσδώσει στην ψήφο του τη δύναμη που της αξίζει, αποτρέποντας την καθοδική πορεία της χώρας. Δεν κινδυνολογώ, ούτε υπερβάλλω.

    Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που προέχει είναι να αποτρέψουμε τον κίνδυνο βαλκανιοποίησης της Ελλάδας, εμποδίζοντας την έξοδό της από την Ευρωζώνη, που στην πραγματικότητα θα μας οδηγήσει εκτός Ευρώπης.

    Κατά τη γνώμη μου, ο πολίτης θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει η ψήφος του να είναι χρήσιμη και θετική, επειδή ξέρει ότι ο νέος ηγέτης μας, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει τη γνώση και την επάρκεια, την ικανότητα και τη βούληση να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα, για την οικονομία, για τους πολίτες. Είναι η μόνη οδός που θα οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι η μόνη οδός που αποτρέπει τις αλλεπάλληλες εκλογές που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς, επιλογή καταστροφική.
    5. «Όχι η ΝΔ, αλλά 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έριξαν τον Παπανδρέου» δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος…

    Δεν γνωρίζω τι εννοεί ο κος Πάγκαλος. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός έπεσε θύμα δικών του λαθών, δικών του επιλογών. Μόνος του κατασπατάλησε το πολιτικό κεφάλαιο που απλόχερα του έδωσε ο ελληνικός λαός. Όλες οι άλλες ερμηνείες κινούνται στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.

  • ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Μήνυμα για την 21η Απριλίου

    Σήμερα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, η μνήμη λειτουργεί ως καταλύτης αυτογνωσίας και αυτοσυνειδησίας.

    Η 21η Απριλίου ήταν και παραμένει μια μαύρη μέρα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας για επτά ολόκληρα χρόνια μόνο δεινά προκάλεσε στην Ελλάδα. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και τον εμφύλιο πόλεμο η χούντα των συνταγματαρχών ήταν μία από τις μεγαλύτερες εθνικές πληγές.

    Είναι πρόκληση είναι ντροπή οι νοσταλγοί της δικτατορίας να επιδιώκουν την είσοδό τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέες γενιές, θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει πρωτοφανή οικονομική κρίση, όλοι μας οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημοκρατικό πολίτευμα.

    Η μνήμη και η κρίση μας θα αποτρέψουν τις δυνάμεις του φασισμού, οι οποίες εκμεταλλεύονται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να πλήξουν τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις,

    21/04/2012

Page 1 of 41234