Η Έκθεση για το σωφρονιστικό
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Οι φυλακές ασφυκτιούν από ναρκομανείς και αλλοδαπούς
Σχεδόν 2,500 θέσεις λείπουν από τις ελληνικές φυλακές, που έχουν πνιγεί στους αλλοδαπούς και τους ναρκομανείς, ενώ μαστίζονται από τη διαφθορά
Οι φυλακές ασφυκτιούν από ναρκομανείς και αλλοδαπούς
Κατατέθηκε στον Φίλιππο Πετσάλνικο η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος.
Ο πρόεδρός της Δημήτρης Λιντζέρης αναφέρει στο εισηγητικό σημείωμα ότι σήμερα τα προβλήματα στις ελληνικές φυλακές απορρέουν από τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων σε σχέση με τις υφιστάμενες υποδομές, τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, τις μαζικές καταδίκες για ναρκωτικά αλλά και την διαφθορά εντός του σωφρονιστικού συστήματος. Τα στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν ότι υπάρχουν συνολικά 11.847 κρατούμενοι, όταν οι φυλακές μας μπορούν να στεγάσουν το πολύ 9.460 άτομα, αναφέρει η έκθεση.
Οι βουλευτές ζητούν να αυξηθεί το επίδομα του ΟΑΕΔ στους αποφυλακιζόμενους και να διευρυνθούν οι όροι παροχής του, αλλά και να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα του οργανισμού ειδικά για όσους εκτίουν την ποινή τους και επιστρέφουν στην κανονική ζωή.
Προτείνεται επίσης να δίνονται περισσότερες ημέρες άδειας ειδικά για κρατούμενους που είναι ανήλικοι, γυναίκες-μητέρες κ.ά., αλλά και να θεσμοθετηθούν ειδικές διευκολύνσεις για κρατούμενους που είναι φοιτητές ή σπουδαστές.
Ειδική μνεία πρέπει να ληφθεί επίσης για τις περίπου 600 600 γυναίκες κρατούμενες που σε πολλές περιπτώσεις «φιλοξενούν» και τα ανήλικα παιδιά τους. Ζητείται έτσι να παρέχεται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδικός χώρος κράτησης, διαχωρισμός, ψυχολογική υποστήριξη, φοίτηση σε σχολεία «δεύτερης ευκαιρίας, δημιουργία παιδότοπων και κήπων για τα παιδιά κτλ. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι σήμερα περίπου μία στις τρεις κρατούμενες είναι τοξικοεξαρτημένες και μία στις τέσσερις είναι άπορη.
Τέλος, σημειώνεται ότι η πολυπληθής κοινότητα αλλοδαπών κρατουμένων, περίπου 60% του συνόλου από 100 εθνικότητες, με πλειοψηφία Αλβανών, Ιρακινών, Βουλγάρων και Τούρκων, δεν συνυπάρχει αρμονικά με τους Έλληνες κρατούμενους και πρέπει να ληφθούν μέτρα εσωτερικής ασφάλειας των φυλακών.
Επιγραμματικά, οι προτάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση είναι οι εξής:
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
βελτίωση των φυλακών και των όρων διαβίωσης
υιοθέτηση προγράμματος κατασκευής φυλακών με σαφές χρονοδιάγραμμα και τακτικό έλεγχο υλοποίησής
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
σύσταση Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων
δημιουργία σαφούς συστήματος επιβολής πειθαρχικών ποινών στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους
δικαίωμα προσφυγής των κρατουμένων
αποδέσμευση πειθαρχικών ποινών από σπουδές, θεραπευτικά προγράμματα και μεταγωγές
απαγόρευση συνολικών ποινών, σωματικών ποινών, εγκλεισμού σε σκοτεινό κελί
ΥΓΕΙΑ
θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής «Κάρτας Υγείας» τουλάχιστον για τα λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα, στην οποία να περιλαμβάνονται πληροφορίες για το χρόνο και το είδος της παρεχόμενης θεραπείας.
δωρεάν παροχή στους κρατούμενους μέσων ατομικής υγιεινής και καθαριότητας
εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων θέρμανσης και παροχής νερού
τακτικός και έκτακτος υγειονομικός έλεγχος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
προγράμματα εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων για όλους τους κρατούμενους
θεσμοθέτηση ατομικής εκπαιδευτικής καρτέλας με τα στοιχεία για την πορεία και τις γνώσεις του κρατούμενου
φοίτηση κρατουμένων σε σχολεία «δεύτερης ευκαιρίας» εκτός φυλακής
ειδική μέριμνα για την εκπαίδευση νομίμων αλλοδαπών, ΑΜΕΑ κ.λπ.
επιστροφή των Ελεύθερων Ανοικτών Πανεπιστημίων στις φυλακές
χρήση Η/Υ για εκπαιδευτικούς λόγους υπό ορισμένες προϋποθέσεις
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
αξιοποίηση του Κέντρου Απεξάρτησης Ουσιοεξαρτωμένων Κρατουμένων στον Ελαιώνα, με επέκταση και αύξηση του θεραπευτικού προσωπικού
δημιουργία ειδικών χώρων κράτησης για χρήστες
επέκταση όλων των σχετικών προγραμμάτων σε όλες τις φυλακές
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
υποστήριξη από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους
βελτίωση της περίθαλψης από ιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική υγεία
ενίσχυση θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης
ενθάρρυνση τηςφοίτησης σε σχολεία για τις ανήλικες κρατούμενες
ειδική μέριμνα για τις κυοφορούσες
ΑΝΗΛΙΚΟΙ
άμεση ψήφιση νομοσχεδίου που εκκρεμεί από το 1984 για μονάδες μέριμνας ή Στέγες Ανηλίκων
εφαρμογή από τους δικαστές όλων των αναμορφωτικών-θεραπευτικών διατάξεων του Ν. 3189/2003 για να αποφεύγεται ο εγκλεισμός (1 στους 3 είναι «μέσα» για ναρκωτικά)
ενίσχυση των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης
ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό
Έθνος
Το έγραψε ο Κώστας Καψάλης στις 00:10
ΠΗΓΉ http://www.lidoriki.com/2011/10/blog-post_2264.html
Συζήτηση για την Εκθεση της επιτροπής Σωφρονιστικού
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Έχω τη χαρά και την τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου για τη συζήτηση επί του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ.2 του κανονισμού της Βουλής. Στη συγκεκριμένη επιτροπή είχα εκλεγεί πρόεδρος, εξ ου και η τιμή στην οποία αναφέρθηκα. Η επιτροπή κατέληξε σε ένα σημαντικό πόρισμα το οποίο εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στην επιτροπή, εξ ου και η χαρά μου. Η επιτροπή πραγματοποίησε 24 συνεδριάσεις και 5 επισκέψεις στα σωφρονιστικά καταστήματα του Κορυδαλλού, του Αυλώνα και του Ελαιώνα Θηβών, ακροάστηκε Υπουργούς, αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων σχετικούς με το αντικείμενο της επιτροπής.
Το πόρισμα επί του οποίου γίνεται η συζήτηση αποτελεί συλλογικό δημιούργημα των μελών της επιτροπής, η οποία κατέληξε σε αυτό μετά από αλλεπάλληλες και ενδελεχείς συνεδριάσεις. Ως πρόεδρος της επιτροπής οφείλω ιδιαίτερες ευχαριστίες σε καθένα ξεχωριστά για την ουσιαστική του συμμετοχή, για τη συγγραφή των επί μέρους θεμάτων της έκθεσης που έκαστος είχε αναλάβει και την εν γένει αποφασιστική του συμβολή στις εργασίες της διακομματικής επιτροπής και στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι πράγματι πολύ σημαντικό, το ότι όλοι οι συνάδελφοι που συμμετείχαμε στην επιτροπή ανεξαρτήτως κομμάτων, συνεργαστήκαμε αρμονικά και καταλήξαμε σε ένα ομόφωνο πόρισμα, με εξαίρεση βέβαια τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ο οποίος κατέθεσε ιδιαίτερο υπόμνημα. Ο οποίος όμως κατά δήλωσή του, συμφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Απ” αυτή τη θέση, οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, για τη συμμετοχή τους στις εργασίες της επιτροπής και την επιστημονική τεκμηρίωση που προσέφεραν, στους καθηγητές κυρίους Γιάννη Πανούση και Θ. Παπαθεοδώρου και το διδάκτορα εγκληματολογίας κ. Άγγελο Τσιγκρή. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, οικιοθελώς και χωρίς καμία αμοιβή, αποτέλεσαν τους επιστημονικούς συμβούλους της επιτροπής. Ιδιαίτερα, ο κ. Γιάννης Πανούσης είχε καθοριστική συμβολή στη σύνταξη και επιστημονική επιμέλεια της παρούσας έκθεσης.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Ως πρόεδρος της επιτροπής θέλω να ελπίζω ότι η έκθεση αυτή θα τύχει ενός ευρύτερου διαλόγου τόσο στην εθνική αντιπροσωπία όσο και στην εκτελεστική εξουσία αλλά και στην επιστημονική κοινότητα ώστε οι ελληνικές φυλακές να καταστούν πράγματι σωφρονιστικά καταστήματα.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Οι φυλακές και γενικότερα τα κλειστά ιδρύματα, όπως ψυχιατρεία, κέντρα αποτοξίνωσης κ.λ.π. συνιστούν μέρος του πολιτισμού μιας χώρας. Η κατάσταση, που επικρατεί σε αυτά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι έγκλειστοι απεικονίζουν το πραγματικό πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρεμβαίνει στην κατεύθυνση βελτίωσης του υπάρχοντος συστήματος, της μεταχείρισης των κρατουμένων και των όρων της καθημερινής τους διαβίωσης που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμεί με επιβίωση. Η υποχρέωση αυτή δεν είναι μόνο ηθική και ανθρωπιστική, αλλά αποτελεί και συνταγματική επιταγή. Γι” αυτό, διαρκώς και ανεξάρτητα από την εκάστοτε δημοσιονομική πολιτική, η πολιτεία οφείλει να προβαίνει στις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε οι ελληνικές φυλακές να καταστούν πράγματι σωφρονιστικά καταστήματα. Άλλωστε οι κρατούμενοι είναι στη φυλακή επειδή, τιμωρήθηκαν και όχι για να τιμωρηθούν.
Ο σκοπός της ποινής πρέπει να είναι εναρμονισμένος με την δίκαιη τιμωρία αλλά και τη δεύτερη ευκαιρία. Ο σωφρονισμός του εγκληματήσαντος δε μπορεί να γίνει με εκδικητική ή εκφοβιστική στέρηση των δικαιωμάτων του και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του. Αντιθέτως η κοινωνική άμυνα της πολιτείας γίνεται περισσότερο αποτελεσματική με τη δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε ο ίδιος ο έγκλειστος να επανεξετάσει τα κοινωνικά και νομικά όρια της συμπεριφοράς του. Η πολιτεία οφείλει να στοχεύει στην ωρίμανση του ίδιου του κρατουμένου και όχι στην αχρήστευσή του. Όμως πρέπει να τονιστεί ότι τίποτα δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη θέληση και κινητοποίηση του ίδιου του κρατουμένου. Το σωφρονιστικό σύστημα απλώς του παρέχει την αναγκαία θεσμική υποστήριξη.
Στις μέρες μας τα προβλήματα στις ελληνικές φυλακές απορρέουν από τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων σε σχέση με τις υφιστάμενες υποδομές (11.847 κρατούμενοι για 9.460 θέσεις – Στοιχεία Υπουργείου Δικαιοσύνης την 1/6/2011), τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών (57%), τον μεγάλο αριθμό κρατουμένων για αδικήματα που έχουν σχέση με ναρκωτικά (34%) και τέλος τα φαινόμενα διαφθοράς εντός των φυλακών.
Η επίλυση των προβλημάτων πέραν των ιδεολογικών και πρακτικών παραμέτρων, είναι βέβαιο ότι στοιχίζει στο κράτος πρόνοιας, κάτι που πρέπει να συνυπολογιστεί σε περιόδους οικονομικής κρίσης, χωρίς όμως να χάνεται ο στόχος της επανένταξης.
Επειδή σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενθαρρυνθεί το συμμετοχικό πρότυπο εντός και εκτός των τειχών, κρίνεται αναγκαία η έναρξη ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ της πολιτείας, της κοινωνίας και της δικαιοσύνης, για την κατάσταση των φυλακών μας και τη μοίρα των φυλακισμένων μας.
Η Επιτροπή συνεργάστηκε εποικοδομητικά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το οποίο ζήτησε και έλαβε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τις φυλακές και τους φυλακισμένους. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στην εν γένει διοίκηση για την αρωγή τους στο έργο της Επιτροπής.
Η Επιτροπή συζήτησε, πέραν των ειδικών θεμάτων της σωφρονιστικής πολιτικής και θέματα της αντεγκληματικής πολιτικής (προληπτικά, νομοθετικά) όπως και γενικότερα θέματα λειτουργίας του συνολικού μηχανισμού απονομής της ποινικής δικαιοσύνης (βραδύτητα δικαστηρίων, ποινικοποίηση κ.λ.π.) και ακόμα την ανάγκη συντονισμού Αστυνομίας – Δικαιοσύνης – Σωφρονιστικής διοίκησης.
Οι προτάσεις της Επιτροπής για βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες και καλύπτουν όλο το φάσμα των λειτουργιών και των λειτουργών των φυλακών (με ιδιαίτερη βέβαια έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα όπως υγεία, εργασία, εκπαίδευση κ.λ.π.)
Επειδή στις μέρες μας, σε όλη τη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του κράτους γενικά, παρατηρούνται λειτουργικά κενά και απόσταση μεταξύ της βούλησης του νομοθέτη και της εφαρμογής της, θεωρήσαμε σκόπιμη την καταγραφή των διατάξεων του ισχύοντος σωφρονιστικού κώδικα, που δε λειτούργησαν καθόλου, δεν εφαρμόζονται δηλαδή ή δυσλειτούργησαν. Ίσως είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συνοπτική έστω αξιολόγηση. Θεωρώ ότι τέτοιες αξιολογήσεις πρέπει να γίνονται συστηματικά από τη διοίκηση, ώστε να γίνονται και οι αναγκαίες επανορθωτικές παρεμβάσεις.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Στις μέρες μας παρατηρείται ποιοτική και ποσοτική αύξηση της εγχώριας και της εισαγόμενης εγκληματικότητας (κυρίως βάση της παράνομης μετανάστευσης) η οποία επηρεάζει και την απονομή της δικαιοσύνης αλλά και τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων. Η συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της διοίκησης να προστατεύει τα δικαιώματα των κρατουμένων προσκρούει δυστυχώς σε ορισμένες αντικειμενικές αρνητικές συνθήκες, δηλ.
Τον υπερπληθυσμό
Τον συμφυρμό
Την κακή κατάσταση πολλών κτιριακών εγκαταστάσεων
Την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού
Η επιτροπή, από την πρώτη συνεδρίασή της, όρισε τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων ως την κόκκινη γραμμή, πέραν της οποίας δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε περιοριστική νομοθέτηση. Στην κατάχρηση ελευθερίας που έκανε ο εγκληματίας κρατούμενος, η πολιτεία δεν επιτρέπεται να απαντάει με κατάχρηση εξουσίας ή με εγκατάλειψη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κρατούμενοι είναι στη φυλακή επειδή τιμωρήθηκαν και όχι για να τιμωρηθούν και πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν πλήρη δικαιώματα και στερούνται μόνον της ελευθερίας τους. Το δε κοινωνικό κράτος οφείλει ιδιαίτερα να αποδείξει το ενδιαφέρον του στις φυλακές, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 1/3 των κρατουμένων είναι άποροι.
Στα ζητήματα της σωφρονιστικής πολιτικής δοκιμάζονται η ευαισθησία και τα ανθρωπιστικά αισθήματα της κοινωνίας, η αντοχή των δημοκρατικών θεσμών και ιδίως η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των κρατουμένων ανθρώπων.
Η επιτροπή προέβη σε μια γενική θεώρηση του θεσμικού πλαισίου, εθνικού και ευρωπαϊκού σε σχέση με την επανένταξη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας, ως ευρωπαϊκή και δημοκρατική, κινείται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τις αποφάσεις των Υπουργών των Συμβουλίων της Ευρώπης. Πρέπει να τονίσουμε ότι η ορθολογική αντεγκληματική σωφρονιστική πολιτική στις μέρες μας, οφείλει να διερευνά τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους μεταχείρισης του εγκληματίσαντος με στόχο τη μείωση της επιτροπής και την ευχερέστερη επάνοδό του στην κοινωνία. Όμως στη χώρα μας το ποσοστό υποτροπής κινείται ανάμεσα στο 65%-80%. Και εδώ κάτι πρέπει να κάνουμε. Το μέγα ζητούμενο είναι η βελτίωση τόσο των φυλακών όσο και των όρων διαβίωσης των φυλακισμένων όσον αφορά την υγιεινή, την εκπαίδευση, την εργασία κ.λ.π..
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Ο χρόνος δε μου επιτρέπει να αναφερθώ συγκεκριμένα σε μια σειρά προτάσεων, που εμπεριέχονται στο πόρισμα αναλυτικά, προκειμένου να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν δικαιοκρατική και ανθρωπιστική διαβίωση των κρατουμένων. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την υγεία, την υγιεινή, την επικοινωνία των κρατουμένων με το οικογενειακό τους περιβάλλον, την εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό, την άθληση, αλλά και το πειθαρχικό δίκαιο, τις εναλλακτικές κυρώσεις, την κοινωφελή εργασία, τους υλικούς όρους επιβίωσης.
Ιδιαίτερα κεφάλαια της έκθεσης αφορούν τους κρατούμενους για ναρκωτικά, όπου διαπιστώνεται σημαντική αύξηση, από το 1/3 στην έκθεση του ‘94 σε 2/3 σήμερα. Οφείλω ν” αναφέρω για το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ σε 17 καταστήματα με συμβουλευτική και θεραπευτική δράση. Ακόμα το κέντρο απεξάρτησης ουσιοεξαρτουμένων κρατουμένων που βρίσκεται στον Ελαιώνα Θηβών. Το κέντρο αποτελεί πρότυπο λειτουργίας. Θα έλεγα ότι είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Επιτελεί σημαντικότατο έργο. Όμως ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 300 κρατουμένων, συνήθως φιλοξενούνται έως 60. Και εδώ κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.
Επίσης άλλο ιδιαίτερο κεφάλαιο αφορά τις γυναίκες που αποτελούν μικρό ποσοστό του συνόλου των κρατουμένων, 600 σε σύνολο 12.000. Απ” αυτές το 1/3 είναι ουσιοεξαρτημένες και το ¼ άπορες.
Σημαντικές προτάσεις έχουν διατυπωθεί και για τους ανήλικους κρατουμένους.
Το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών φυλακών είναι οι αλλοδαποί κρατούμενοι, οι οποίοι αποτελούν το 60% περίπου του συνόλου του ποινικού πληθυσμού. Και προέρχονται από 100 περίπου εθνότητες με πλειοψηφία Αλβανών, Ιρακινών, Βουλγάρων, Τούρκων και άλλων.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες για νέες διακρατικές ή ευρωπαϊκές συμφωνίες στις μεταφορές αλλοδαπών καταδίκων, σε σχέση και με το Δουβλίνο2. ώστε να πάψει η χώρα μας να είναι η κύρια πύλη παράνομης εισόδου μεταναστών και ο υποχρεωτικός χώρος παραμονής τους. Το φαινόμενο πρέπει ν” αντιμετωπιστεί άμεσα απ” όλη την Ευρώπη. Είναι αυτονόητο ότι η μη νόμιμοι μετανάστες μετά την έκτιση της ποινής τους πρέπει ν” απελαύνονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, οι παραμένοντες στη φυλακή μετά τη λήξη της ποινής, συνιστούν αρνητικό φαινόμενο που πρέπει να επαλειφθεί.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στο ρόλο του σωφρονιστικού προσωπικού, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός και επηρεάζει δραστικά τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.
Αποτελούν κοινή διαπίστωση της επιτροπής: οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ο φόρτος και οι τραγικές συνθήκες εργασίας τους η οποία πολλές φορές ασκείται σε συνθήκες εγκλεισμού. Ειδικά για το φυλακτικό προσωπικό οι ελλείψεις μεσοσταθμικά κυμαίνονται από 35%-55%, στους νοσηλευτές 50%-60%, στους ιατρούς και στους εγκληματολόγους υπάρχει πλήρες κενό. Καλύτερη είναι η κατάσταση στο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και στους κοινωνικούς λειτουργούς. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι δε λειτουργούν πτέρυγες νεόδμητων φυλακών λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει σειρά προτάσεων της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), πολλές των οποίων λήφθηκαν υπόψη στις προτάσεις της επιτροπής όπως:
Σύσταση Σώματος «εσωτερικών υποθέσεων» κατά τα πρότυπα της ΕΛΑΣ ώστε αφενός να εκριζωθεί το φαινόμενο των επίορκων υπαλλήλων και αφετέρου να διερευνώνται ευρύτερα υποθέσεις διαφθοράς.
Ανασυγκρότηση της Σχολής του φυλακτικού προσωπικού δια βίου εκπαίδευσης των εργαζομένων.
Δημιουργία αυτόνομης σωφρονιστικής υπηρεσίας που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Κατηγοριοποίηση των καταστημάτων κράτησης.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Δεν αναφέρθηκα στο ζήτημα των κτιριακών υποδομών λόγω χρόνου, θα το κάνει η συνάδελφος κυρία Σκραφνάκη που θα με ακολουθήσει στο βήμα. Ως βουλευτής όμως της Β” Πειραιά αλλά και πρόεδρος της επιτροπής είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ έντονα σε ένα θέμα που χρόνια τώρα ταλανίζει τους κατοίκους μιας μεγάλης περιοχής και πλήττει καθοριστικά την αξιοπιστία των κυβερνόντων. Είναι το ζήτημα της απομάκρυνσης ή καλύτερα της διάλυσης του συγκροτήματος των φυλακών Κορυδαλλού.
Οι φυλακές του Κορυδαλλού είναι η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας με πληθυσμό 4 φορές μεγαλύτερο από εκείνον για τον οποίο σχεδιάστηκε. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε σχολεία. Η διάλυση και απομάκρυνση του συγκροτήματος του Κορυδαλλού αποτελεί δέσμευση όλων των κυβερνήσεων διατυπωμένη το πρώτον το 1994. Η υπόσχεση της πολιτείας, διαχρονικά και διακυβερνητικά, παραμένει ανεκπλήρωτη. Η απομάκρυνση των φυλακών αποτελεί ηθικό χρέος απέναντι στην κοινωνία του Πειραιά. Ομόφωνη θέση της επιτροπής είναι ότι η πολιτεία πρέπει ν” αντιμετωπίσει το θέμα με υψηλή προτεραιότητα και αξιοπιστία, ώστε σε σαφώς προσδιορισμένο χρονικό διάστημα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της.
Η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ στις συνεδριάσεις της επιτροπής έχει καταθέσει συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση για τη διάλυση του συγκροτήματος, η οποία επισυνάπτεται στην έκθεση και η οποία προβλέπει τη μεταφορά των κρατουμένων σε 3 νέα γενικά καταστήματα κράτησης που θα κατασκευαστούν σε όμορους νομούς, αλλά και τη χωροθέτηση νέας δικαστικής φυλακής Αθηνών.
Προκειμένου να δρομολογηθούν τα πιο πάνω, η Διακομματική Επιτροπή πρότεινε και έγινε αποδεκτή η σύσταση επιτροπής στην οποία θα εκπροσωπούνται:
1. Ο Οργανισμός Αθήνας (ΟΡΣΑ)
2. Το ΥΠΕΚΑ (Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού)
3. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ)
4. Η Περιφέρεια Αττικής
Η επιτροπή αυτή, θα διερευνήσει και θα καταγράψει όλες τις διατιθέμενες εκτάσεις εντός των ορίων του Νομού Αττικής που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για την ανέγερση του Συγκροτήματος της Νέας Δικαστικής Φυλακής Αθηνών.
Ακολούθως, θα ληφθεί η σχετική απόφαση, που θα περιληφθεί στο υπό κατάθεση Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
Κύριε Υπουργέ,
Τώρα είναι η ώρα που καταρτίζεται το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Αν τώρα δε γίνουν ολ” αυτά, η υπόσχεση τριών πρωθυπουργών θα μείνει κενή περιεχομένου για πολλά χρόνια ακόμα και οι φυλακές Κορυδαλλού θα αποτελούν μνημείο αναλγησίας και αδιαφορίας του ελληνικού κράτους έναντι του λαού του Κορυδαλλού αλλά και της κοινωνίας του ευρύτερου Πειραιά.
Όλα τα ανωτέρω πρέπει να δρομολογηθούν το ταχύτερο με γενικό συντονιστή το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η επιτροπή διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει το Κοινοβούλιο – είτε μέσω της μετατροπής της επιτροπής σε μόνιμη είτε με άλλο τρόπο – να παρακολουθεί και επιβλέπει την πορεία υλοποίησης.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Κλείνω με 3 θεσμικές προτάσεις ρηξικέλευθες αλλά χρήσιμες
1. Τη σύσταση μόνιμης διακομματικής επιτροπής για την παρακολούθηση του σωφρονιστικού συστήματος.
2. Την ίδρυση πειραματικής φυλακής προτύπου
3. Την ίδρυση ανεξάρτητου ινστιτούτου αντεγκληματικής πολιτικής.
Η σημερινή έκθεση που κατατίθεται έχει κυρίως πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Καταρτίστηκε με γνώμονα την κοινή πεποίθηση των μελών της επιτροπής ότι η πολιτεία οφείλει να έχει μόνιμο στόχο προς κατάκτηση. Οι φυλακές να μην αποτελούν αποθήκες ψυχών, αλλά ιδρύματα ανοικτών οριζόντων επανένταξης.
12/01/2012
Δεδουλευμένα Φυλάκων Κορυδαλλού
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β” ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ – ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Θέμα: Μη καταβολή δεδουλευμένων ωρών εργασίας στους εξωτερικούς υπαλλήλους φρούρησης των Φυλακών Κορυδαλλού
Κύριε Υπουργέ,
Με επανειλημμένες έγγραφες αναφορές αλλά και εξώδικη διαμαρτυρία, τόσο το πρωτοβάθμιο σωματείο της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Υ.ΕΦ.Κ.Κ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης, διαμαρτύρονται για την – χωρίς τη νόμιμη αμοιβή -εξαντλητική εργασία, των εργαζομένων στη Φρουρά Φυλακών Κορυδαλλού, και για την άρνηση της Διοίκησης να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα τους κατά τις πέραν του ωραρίου τους ώρες και ημέρες, παρά τις ισχύουσες διατάξεις.
Διαμαρτύρονται επίσης για μεροληπτική αντιμετώπισή ως προς την καταβολή των δεδουλευμένων για τις πέραν του πενθημέρου ημέρες εργασίας.
Τέλος διαμαρτύρονται διότι τους οφείλονται περισσότερα από 8.000 ημερήσιες αναπαύσεις, δηλαδή περισσότερες από 40 ημερήσιες αναπαύσεις ανά υπάλληλο.
Όλα τα πιο πάνω, γίνονται κατά σαφή παράβαση του άρθρου 22 του Συντάγματος, των ν. 3388/2005 και ν. 3205/2003, αλλά και υπουργικών αποφάσεων που ρυθμίζουν τα πιο πάνω.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις των νόμων, για την καταβολή των δεδουλευμένων και για την αποκατάσταση της χρηστής, δίκαιης και αμερόληπτης Διοίκησης και Οικονομικής διαχείρισης στις Φυλακές Κορυδαλλού;
- Σε τι ενέργειες θα προβείτε έναντι της Διοίκησης για την κατάργηση κάθε έννοιας ισονομίας ως προς τους υπαλλήλους στις Φυλακές Κορυδαλλού;
Να κατατεθούν οι καταβληθείσες κατά το τελευταίο εξάμηνο του ’08 αποζημιώσεις κατά ποσό και εργαζόμενο, που αφορούν σε απασχόληση νυκτερινή, Κυριακών και αργιών και πέραν του πενθημέρου, για όλο το προσωπικό των Φυλακών Κορυδαλλού.
9-4-2009
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Λιντζέρης
Μετάταξη Φυλάκων Σωφρονιστικών Καταστημάτων
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Θέμα : Δυνατότητα μετάταξης προσωπικού εξωτερικής φρούρησης φυλακών
Κύριε Υπουργέ,
Με υπηρεσιακές αναφορές αλλά και προσφυγές ενώπιον των Δικαστικών Αρχών η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Υ.ΕΦ. Κ.Κ. διαμαρτύρεται, διότι δεν υπολογίζεται στην υπηρεσιακή και οικονομική εξέλιξη των μελών της, η απόκτηση προσθέτων τυπικών προσόντων (π.χ. πτυχία τριτοβαθμίου εκπαίδευσης), μετά την πρόσληψή τους.
Ενώ στον Δημόσιο Τομέα επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλων από τον κλάδο ΔΕ σε κενές οργανικές θέσεις κλάδου ανώτερης κατηγορίας, εν προκειμένω, το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται σε όσους υπηρετούν στον κλάδο ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προβεί σε ρύθμιση ώστε να εξισωθούν ως προς τα δικαιώματά τους οι Εξωτερικοί Φρουροί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα και να ισχύσουν και γι” αυτούς τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τους νόμους;
9-4-2009
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Λιντζέρης
Φυλακές Κορυδαλλού
«Η μεταφορά των κρατουμένων, των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, έτσι όπως πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θήβα, έδωσε την ελπίδα ότι το όραμα της πόλης και των κατοίκων της για απομάκρυνση των φυλακών θα γίνει πραγματικότητα». Με αυτή την επισήμανση ξεκινά την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής β΄ Πειραιά Δ. Λιντζέρης, θεωρώντας πως για το θέμα των φυλακών, πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση και θέση.
«Μια πραγματικότητα που όσο περνά ο καιρός αποδεικνύεται εικονική, αφού τα στοιχεία και οι δηλώσεις εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποδεικνύουν ένα τεράστιο εμπαιγμό , αφού τόσο οι φυλακές υψίστης ασφαλείας που φιλοξενεί τα μέλη της 17Ν, όσο και το κακουργιοδικείο που έχουν έδρα στο χώρο των Γυναικείων Φυλακών, παραμένουν ακλόνητα στη θέση τους. Συνεπώς η υποτιθέμενη απομάκρυνση και η επίσης υποτιθέμενη παραχώρηση στο Δήμο του Κορυδαλλού, δεν είναι παρά μια πολιτικάντικη κοροϊδία της Κυβέρνησης για να κερδίσει χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου σας σε ερώτηση που κατατέθηκε στις 20.5.2008 και αφορούσε το ίδιο θέμα, ( της απομάκρυνσης των φυλακών από την πόλη), το υπουργείο απαντά ξεκάθαρα ότι οι φυλακές θα μετατραπούν σε απώτατο και αόρατο βάθος χρόνου σε φυλακές υποδίκων, αυτό δηλαδή που πραγματικά ήταν και ΑΠΛΑ θα αποσυμφορηθούν.
Με αυτή τη λογική, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι οι φυλακές έχουν γερές ρίζες και δεν πρόκειται ούτε να «φύγουν» και κατ΄ επέκταση ούτε οι χώροι θα δοθούν για αξιοποίηση από το Δήμο, όπως υπόσχεται η Κυβέρνηση.
Οι πολύχρονοι αγώνες των Δημοτικών Αρχών, οι δεσμεύσεις και τα προγράμματα που με ιδιαίτερη επιμέλεια είχαν συνταχθεί και δρομολογηθεί επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ καταρρέουν τώρα σαν χάρτινος πύργος, μπροστά στα όποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από την Κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο οι αείμνηστοι Ανδρέας Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός, όσο και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ως Υπουργός Δικαιοσύνης, είχαν δεσμευτεί για την οριστική απομάκρυνση των φυλακών, όχι με ημίμετρα και προϋποθέσεις, αλλά με ουσιαστικό χρονοδιάγραμμα, που υπέγραφε την εγκυρότητα των λόγων. Στη ίδια γραμμή είχαν ταχθεί από τη θέση του Πρωθυπουργού ο Κώστας Σημίτης και από τη θέση Υπουργού Δικαιοσύνης και ο Μιχάλης Σταθόπουλος και ο Φίλιππος Πετσάλνικος . Είχε δε χαραχθεί και δρομολογηθεί συγκεκριμένη πολιτική.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και ο προκάτοχος σας στη θέση σας, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Αθανάσιος Παπαληγούρας, είχε ασπαστεί τα αίτημα του Κορυδαλλού και είχε εξίσου δεσμευτεί με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για οριστική απομάκρυνση των φυλακών.
Ο δε Πρωθυπουργός σε προεκλογική επίσκεψη στη β΄ Πειραιά , υποσχέθηκε ρητά την απομάκρυνση των φυλακών».
Ο Δημήτρης Λιντζέρης, μέσα από έναν καταιγισμό ερωτήσεων, ζητά ουσιαστικές απαντήσεις.
1.Στην απάντηση σας αναφέρετε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χώρου των γυναικείων φυλακών θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών της περιοχής το οποίο αποτελεί χρόνιο και πάγιο αίτημα τους. Πόσα τετραγωνικά και ποια ακριβώς τμήματα θα δοθούν για χρήση στο Δήμο και πότε;
2.Στον εναπομείναντα χώρο , πάντα σύμφωνα με την απάντηση σας, θα συνεχίσει να λειτουργεί ένα τμήμα. Τι ακριβώς θα παραμείνει, για ποιο λόγο και μέχρι πότε; Πόσος χώρο θα καταλαμβάνεται;
3.Από την απάντησή σας προκύπτει επίσης ότι οι φυλακές δεν θα απομακρυνθούν, αλλά θα αποσυμφορηθούν, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Ήταν μια απλή προεκλογική εξαγγελία που όμως δε συνοδεύεται από μετεκλογική πράξη ή εσείς αφίστασθε των εξαγγελιών του ;
4.Περιλαμβάνεται στην πολιτική της Κυβέρνησης η ολοκληρωτική και οριστική απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού, στο σύνολό τους;
5.Τι μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο διοικήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης του ίδιου κόμματος, έτσι ώστε να αλλάξουν άρδην τα σχέδια με την προοπτική απομάκρυνσης;
6. Τι απέγιναν τα χρονοδιαγράμματα που είχαν συνταχθεί επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ ;
25/06/2008
Δικαιοσύνη: «εγκληματική» εξ αμελείας…
Δικαιοσύνη: «εγκληματική» εξ αμελείας…
Η τραγική είδηση ότι τρεις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα στο κελί τους, στην 4η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού από ανεξήγητη, μέχρι στιγμής, πυρκαγιά, την προηγούμενη εβδομάδα, ανάγκασε το βουλευτή Δ.Λιντζέρη να ανατρέξει σε παλαιότερη αλλά προφητική παρέμβαση του στη Βουλή για αυτό το θέμα.
Για την ακρίβεια δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος, από την μέρα που ο Δ. Λιντζέρης, κτύπησε καμπανάκι κινδύνου στον αρμόδιο Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι :
«αποτελεί θέμα επείγουσας αντιμετώπισης ο εκσυγχρονισμός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Όπως επίσης και η απομάκρυνση όσων λειτουργούν εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων.
Το πρόβλημα εμφανίζεται με μεγαλύτερη οξύτητα στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και κρατούνται σ΄ αυτέςσχεδόν τριπλάσιοι φυλακισμένοι από όσους επιτρέπεται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Κάτι απάνθρωπο για τους φυλακισμένους που διασύρει διεθνώς τη χώρα μας».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι επί Ν.Δ. διεκόπη το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση κι αποσκοπούσε στην ανέγερση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων ανά την Ελλάδα, με σκοπό τόσο την αποκέντρωσή τους όσο και την αποσυμφόρησή τους.
Από το Γραφείο Τύπου
Κινηματογραφική απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
τον κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης
ΘΕΜΑ: Κινηματογραφική απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο
Κύριοι Υπουργοί,
Το ζήτημα των φυλακών Κορυδαλλού έχει κατ΄επανάληψη απασχολήσει το Κοινοβούλιο καθώς και τον Ημερήσιο Τύπο.
Στις 20-5-2004, με την υπ.αριθμ.907 ερώτησή μου, σας είχα κι εγώ προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί σήμερα η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες κράτησης με τους έγκλειστους να στοιβάζονται στα κελιά και την αδυναμία , εκ των πραγμάτων, των σωφρονιστικών υπαλλήλων να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Βέβαια, ούτε και το πιο νοσηρό μυαλό δε μπορούσε να προβλέψει την απόδραση κρατουμένων με ελικόπτερο από το προαύλιο (!) των φυλακών.
Το συγκεκριμένο περιστατικό προκαλεί απόγνωση στους κατοίκους της περιοχής που νοιώθουν για μια ακόμη φορά έρμαια στην όποια ακραία δράση των παρανόμων .
Μετά τις εξεγέρσεις , τις μαζικές αποδράσεις , τις άγριες δολοφονίες που σημειώνονται(πριν λίγο καιρό κάηκαν ζωντανοί τρεις άνθρωποι από εμπρησμό (;) μέσα στο κελί τους), σ΄ αυτές τις «αμαρτωλές» φυλακές που χρόνια τώρα απομακρύνονται και ποτέ δε φεύγουν, σημειώθηκε τώρα και η απόδραση με ελικόπτερο.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Τι μέτρα θα ληφθούν για να μη θρηνήσουμε θύματα αθώων πολιτών;
- Γιατί δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις μερικής απομάκρυνσης των φυλακών ;
- Tι εγγυήσεις δίνονται στους κατοίκους και τα παιδιά που κατακλύζουν τους γύρω χώρους για την ασφάλεια τους;
- Tι μέτρα θα ληφθούν, έστω εκ των υστέρων κι από τα δύο Υπουργεία και πόσοι υψηλόβαθμοι θα απομακρυνθούν για την ανικανότητά τους; Τελικά ποιος φταίει για όλο αυτό ;
- Πότε θα γνωστοποιηθούν οι ΕΔΕ , που έχουν διαταχθεί των προηγούμενων τραγικών καταστάσεων στις φυλακές Κορυδαλλού;
5-6-2006
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Λιντζέρης
ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΓΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β” ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΘΕΜΑ : ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΓΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Κύριε Υπουργέ,
Η προηγούμενη κυβέρνηση στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος και αποσυμφόρησης των ήδη λειτουργούντων καταστημάτων κράτησης, κατήρτισε ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης το Νοέμβριο του 2001, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται και η κατασκευή 17 νέων καταστημάτων.
Μεταξύ αυτών προγραμματίστηκε η ανέγερση καταστήματος κράτησης στα Βάγια Βοιωτίας προκειμένου να μεταστεγαστούν οι γυναικείες φυλακές που σήμερα βρίσκονται στο δήμο Κορυδαλλού. Ο όμορος του Νομού Αττικής, Νομός Βοιωτίας επελέγη για να είναι σύμφωνος με το χωροταξικό σχέδιο. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη και από σχετική αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του δήμου Κορυδαλλού.
Για την υλοποίηση του έργου, υπάρχει πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (9/2/2004) σύμφωνα με την οποία παραχωρήθηκε το ακίνητο στο ΤΑΧΔΙΚ. Επίσης κατετέθη στις 4/2/2004 ο φάκελος αδειοδότησης στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και εκκρεμεί η υπογραφή για την έκδοση αδείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ως γνωστό (σύμφωνα με την 74/7584 εγκύκλιο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) και προκειμένου για δημόσια έργα, η κατάθεση του φακέλου θεωρείται ως άδεια και επιτρέπεται η υλοποίηση του έργου. Παράλληλα έχει εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είναι κατατεθειμένη στη «Θέμιδα». Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου συνολικής αξίας 23,5 δις δρχ. είναι εγγεγραμμένο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Επειδή παρατηρείται καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του έργου και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταματήσει η κατασκευή των νέων φυλακών, η δε ανάγκη απομάκρυνσης των φυλακών Κορυδαλλού είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική και αποτελεί απαίτηση του συνόλου των κατοίκων της περιοχής,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
- 1) Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει το πρόγραμμα ανέγερσης καταστημάτων κράτησης;
- 2) Ποια θα είναι επακριβώς η πορεία της ανέγερσης των νέων φυλακών Βοιωτίας;
- 3) Εφόσον διατείνεστε ότι η Πολιτεία έχει συνέχεια, θα μεταφερθούν στα Βάγια Βοιωτίας οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπως δεσμεύτηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
20/05/2004
ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β” ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΘΕΜΑ : ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Κύριε Υπουργέ,
Αποτελεί θέμα επείγουσας αντιμετώπισης ο εκσυγχρονισμός των σωφρονιστικών καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα μας. Όπως επίσης και η απομάκρυνση όσων λειτουργούν εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων.
Το πρόβλημα εμφανίζεται με μεγαλύτερη οξύτητα στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και κρατούνται σ” αυτές σχεδόν τριπλάσιοι φυλακισμένοι, απ” όσους επιτρέπεται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Κάτι απάνθρωπο για τους φυλακισμένους, που διασύρει διεθνώς τη χώρα μας. Υπενθυμίζω τις αλλεπάλληλες αποδράσεις φυλακισμένων κάτι που προκαλεί άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.
Η προηγούμενη κυβέρνηση για ν” αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κατήρτισε ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης το Νοέμβριο του 2001, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται και η κατασκευή 17 νέων καταστημάτων κράτησης. Το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη και από σχετική αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του δήμου Κορυδαλλού, η ολοκλήρωση του ανωτέρου προγράμματος θα οδηγήσει στην οριστική απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού.
Αποτελεί επιτακτικό και ομόφωνο αίτημα των κατοίκων της περιοχής η άμεση απομάκρυνση των φυλακών του Κορυδαλλού.
Επειδή παρατηρείται καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του έργου και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταματήσει η κατασκευή των νέων φυλακών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
- 1) Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανέγερσης καταστημάτων κράτησης;
- 2) Ποια θα είναι επακριβώς η εξέλιξη για την ολοκλήρωση του έργου;
- 3) Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να συνεχίσει το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των φυλακών Κορυδαλλού που είχε καταρτίσει η προηγούμενη;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
20/05/2004