• Δημήτρης Λιντζέρης

    Συνέντευξη

    1. Κύριε Λιντζέρη, περιμένατε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχανε με τέτοια διαφορά στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

     

    Κατά πρώτον οφείλω ν”  αναγνωρίσω την καθαρή νίκη της Ν.Δ. όπως εκφράστηκε από την ελεύθερη βούληση του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Και να τονίσω ότι στις δημοκρατίες, η λαϊκή βούληση που εκφράζεται μέσω ελεύθερων εκλογών αποτελεί θέσφατο αξίωμα. Άλλωστε τα θετικά αποτελέσματα ή οι αρνητικές συνέπειες αυτής της λαϊκής ετυμηγορίας, αντανακλούν και απευθύνονται σε αυτόν τούτο το λαό. Σε σχέση με το ερώτημά σας, ομολογώ ότι το εύρος της διαφοράς με ξένισε. Όχι όμως και η ήττα μας. Η πορεία μας προς τις εκλογές και η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, περιέγραφαν «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ήττας».

     

    2. Ποια είναι τα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος; Αποδίδεται ευθύνες σε πρόσωπα και πολιτικές για το εκλογικό αποτέλεσμα;

     

    Πριν απαντήσω σ” αυτό θα “θελα να τονίσω το θετικό κυβερνητικό έργο των κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη στην εξέλιξη της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει τα επιτεύγματα του λαού μας, της τελευταίας 8ετίας, η οποία ήταν μια περίοδος πυκνή, σε κατακτήσεις πρώτου μεγέθους. Αναφέρομαι :

    • 1. στην είσοδο της χώρας μας στην Ε.Ε., η έξοδός της δηλαδή από τον απομονωτισμό και την περιφέρεια και η είσοδός της στον πυρήνα της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Είναι μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον.
    • 2. στη δημιουργία υποδομών που έλλειπαν από την πατρίδα μας και που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο της ανάπτυξης της χώρας μας στο μέλλον. Τα χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, η Εγνατία οδός, η ζεύξη Ρίου-Αντίρριου, τα τεράστια έργα υποδομής στο Λεκανοπέδιο (μετρό, τραμ, αεροδρόμιο, Αττική οδός κ.λ.π.), δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και ν” αποτελέσει τον κρίκο σύνδεσης μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ παράλληλα βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
    • 3. στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων με υποδομές που θ” αποδοθούν προς χρήση στον ελληνικό λαό. Αυτή τούτη η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί ένα μείζον παγκόσμιο, αθλητικό, πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός που δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.

    Όμως απεδείχθη ότι δεν αρκούσαν αυτά. Ο ελληνικός λαός τιμώρησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος ότι δεν ασχοληθήκαμε όσο και όπως θα έπρεπε με τα καθημερινά του προβλήματα. Κυρίως όμως τιμώρησε το ύφος και το ήθος της εξουσίας όπως αυτό αναδεικνυόταν από τη συμπεριφορά πολλών στελεχών. Ακόμα μας έκρινε για την αξιοπιστία μας και σε ιδεολογικό και σε πολιτικό επίπεδο. Μιλήσαμε για εκσυγχρονισμό αλλά δε μπορέσαμε να το δείξουμε στην πράξη. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος φιλικό στον πολίτη, στο οποίο δε θα είχε καμία σχέση η διαφθορά, η διαπλοκή και η συναλλαγή. Παρότι αυξήθηκαν πολύ οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Με άλλα λόγια αντιμετωπίσαμε την πολιτική με όρους εξουσίας και κρατισμού και όχι κοινωνίας. Όλ” αυτά μαζί με τη λογική φθορά της εξουσίας, οδήγησαν τμήμα του ελληνικού λαού, στο ν” αποστρέψει τα όμματά του από εμάς και να στηρίξει τη Ν.Δ.. Εκτίμησή μου είναι ότι καταψηφίστηκε η τρόπος άσκησης της εξουσίας από το κόμμα μας. Δεν ήταν θετική ψήφος για τη Ν.Δ., αλλά αρνητική για εμάς. Το 41% του ελληνικού λαού που μας τίμησε με την ψήφο του, μας δίνει τη δυνατότητα και την εντολή να επανακάμψουμε στην εξουσία, αφού προηγουμένως βελτιωθούμε.

     

    3. Θα ξεπεράσει γρήγορα το ΠΑΣΟΚ, την εκλογική ήττα;

     

    Σίγουρα, θα περάσει από ένα στάδιο περισυλλογής και αυτοκριτικής. Ελπίζω δημιουργικής, χωρίς μακρά φαινόμενα εσωστρέφειας, λογικές εξιλαστήριων θυμάτων και παιχνίδια κομματικών συσχετισμών. Το 41% του ελληνικού λαού μας έδωσε εντολή ν” ανακάμψουμε γρήγορα. Πρέπει όμως πρώτα ν” αποκτήσουμε την ευθεία σχέση μας με την κοινωνία, να διατυπώσουμε νέο προγραμματικό λόγο, να προχωρήσουμε σε ανανέωση των πολιτικών αλλά και των προσώπων.

     

    4. Τι πρέπει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ανασυνταχθεί και να προχωρήσει δυναμικά στην νέα εποχή;

     

    Ν” αξιοποιήσει την εντολή που του έδωσαν 1.000.000 πολίτες, που τον εξέλεξαν αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ηγείται της μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης. Να υλοποιήσει όλα όσα εξήγγειλε προεκλογικά, που έδωσαν ελπίδες στο λαό μας και συγκράτησαν την εκλογική ήττα σε αυτά τα επίπεδα. Όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική ισχύει το ότι ο τρόπος που ασκείται η πολιτική σήμερα αναδεικνύει τον τρόπο που θα κυβερνήσουμε αύριο. Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλουμε ν” ασκούμε πολιτικές  που ενώνουν τους Έλληνες, να διεκδικούμε έναν ισχυρό συμμέτοχο πολίτη σε μια δίκαιη κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι ο Γ.Α.Παπανδρέου θ” ανταποκριθεί στην πρόκληση και θ” αναδειχθεί σε σταθερό και διαρκή ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης.

     

    5. Οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα «στοίχημα» για τον Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα;

     

    Ο μικρός χρόνος  που μεσολαβεί μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν προσφέρεται για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Δε χρειάζεται να έχουμε άγχος γι” αυτό. Το στοίχημα για τον Γ.Παπανδρέου έχει άλλους χρονικούς ορίζοντες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δε θα πρέπει να δώσει συντεταγμένα την πολιτική του μάχη. Η ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας μας περνάει από την πολιτική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Άλλωστε εμείς βάλαμε τη χώρα στην Ευρώπη, εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε για την πορεία της, εμείς μπορούμε ν” αρθρώσουμε τον εθνικό μας λόγο στη νέα μεγάλη ευρωπαϊκή πατρίδα.

     

    6. Ποια στάση πρέπει να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας;

     

    Μέχρι τότε μεσολαβεί μακρύς πολιτικός χρόνος. Θα “ταν παρακινδυνευμένο ν” απαντήσω οτιδήποτε.

     

    7. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι ρήξεις και οι ανατροπές που δείχνει έτοιμος να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου;

     

    Επιγραμματικά να στοχεύσει στην ανάδειξη ενός πατριωτικού, κοινωνικού και ηθικού ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Με σύγχρονο πολιτικό λόγο, με νέα πρόσωπα που θα πείθουν για την αξιοπιστία και τη συνέπειά τους. Και που θα εννοούν την πολιτική ως «πραγμάτωση της αρετής και εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

     

    8. Τελικά απέδωσε ή έβλαψε το ΠΑΣΟΚ η συνεργασία του με τους κυρίους Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο; Εσείς βλέπετε ότι έχετε κάτι το κοινό με τους δύο πρώην νεοφιλελεύθερους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

     

    Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε πως η εκλογική αυτή συνεργασία δεν απέδωσε τ” αναμενόμενα. Ενώ σκόπευε στο ν” αποδείξει, ότι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκφράζονται πολιτικές δυνάμεις από τη φιλελεύθερη Δεξιά έως τη μη κομμουνιστική Αριστερά, ο τρόπος αυτής της συνεργασίας αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, σαν πολιτική και ιδεολογική ασυνέπεια και σαν παράκαμψη του λαϊκού ελέγχου (τοποθέτησή τους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και όχι με σταυρό προτίμησης). Όσον αναφορά έμενα εμμένω στις πάγιες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Το ερώτημα είναι αν εκείνοι τις αποδέχονται.

     

    9. Πως κρίνετε τις πρώτες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης;

     

    Δεν είδαμε ακόμα καμία κυβερνητική πρακτική. Έχουμε χρόνο για ουσιαστικές και νηφάλιες κρίσεις.

     

    10. Φοβόσαστε κάποιο τρομοκρατικό κτύπημα και στην Ελλάδα, μετά το κτύπημα στην Μαδρίτη;

     

    Όχι εφόσον η νέα κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια εξωτερική πολιτική με την προηγούμενη.

     

    11. Αν τελικά κάτι πάει «στραβά» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ποιος θα πρέπει να χρεωθεί την αποτυχία; Η νυν κυβέρνηση ή η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

     

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε αναλάβει τις υποδομές. Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για τη διεξαγωγή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο αθλητικό γεγονός. Οφείλουν να διοργανωθούν Αγώνες του μέτρου, του πολιτισμού και της ανάδειξης της οικουμενικής αξίας του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, του οποίου άλλωστε αποτελούν δημιούργημα. Η εκεχειρία που ευφυώς ανέδειξε ο Γ.Παπανδρέου πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα.

     

    12. Σας προβληματίζει η αναζωπύρωση της έντασης στο Κόσοβο;

     

    Με προβληματίζει ιδιαίτερα.. Περισσότερο όμως με προβληματίζει η θέση του κ.Καραμανλή «θέτουμε ως στρατηγικό στόχο τη συμμετοχή της χώρας μας στις θεμελιακές μεταβολές που συντελούνται στα Βαλκάνια». Ελπίζω να μη σημαίνει ότι η χώρα μας θα γίνει μέρος του προβλήματος των Βαλκανίων. Αλλά να συνεχίσει το σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρεία περιοχή. Πολιτική που ακολουθήθηκε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα από τον Κ.Σημίτη και τον Γ.Παπανδρέου.

     

    13. Πολλά γράφονται και λέγονται για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Τελικά θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ; Και αν ναι, τι μορφή θα πρέπει να έχει αυτή η συνεργασία;

     

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ελληνική υπόθεση. Βεβαίως απαιτείται διεθνής συνεργασία, ιδιαίτερα σήμερα που η τυφλή τρομοκρατία είναι απειλή για όλο τον κόσμο.

  • Συνέντευξη

    1. Προβλέπετε η κατάληψη του μεσαίου χώρου από τη Ν.Δ. μετά την 7η Μαρτίου να μετατρέπεται σταδιακά από πολιτική και σε κοινωνική ηγεμονία; Πώς σκοπεύει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

    Αν η μέχρι τώρα πολιτική της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης περιθωριοποίησε την ιστορική Δεξιά και αν οι κατ” επάγγελμα πολιτικοί της, αναγκάζονται να στραφούν στο κέντρο για να επιβιώσουν πολιτικά, τότε η δημοκρατική παράταξη ως ιδεολογικός και πολιτικός χώρος, έχει πετύχει ιστορική νίκη.

    Η Ν.Δ. δεν έχει κατακτήσει πολιτική ηγεμονία, απλά απέκτησε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μάλιστα προσωρινή. Αν μπορέσει να μετουσιώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε πολιτική ηγεμονία είναι ερώτημα για την απάντηση του οποίου καλείται να απαντήσει στην πράξη και το πολιτικό και το κοινωνικό ΠΑ.ΣΟ.Κ., η ευρύτερη Δημοκρατική παράταξη. Το πέρασμα της Ν.Δ. από τη Δεξιά στο κέντρο δεν είναι τόσο εύκολο όσο το πέρασμα από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο. Για την κοινωνική ηγεμονία απαιτείται επικράτηση στο επίπεδο των αξιών και του πολιτισμού . Σε όλα αυτά, στο παραδοσιακό σύστημα αξιών του λαού μας, η Δεξιά δεν έχει και δε μπορεί να αποκτήσει ρίζες εκτός αν πραγματικά πάψει να είναι Δεξιά. Βέβαια σ” αυτή την περίπτωση δε θα μιλάμε ούτε για πλειοψηφία ούτε για κηδεμονία της Δεξιάς, αλλά για αυτοκατάργησή της. Βέβαια όλα τα πιο πάνω αφορούν το θεωρητικό επίπεδο. Η σημερινή Ν.Δ. χρησιμοποίησε προεκλογικά, κεντρώο λόγο για να προσεταιριστεί ψηφοφόρους. Ήταν ευκαιριακός , προεκλογικός και όχι πραγματικός λόγος. Αναμφίβολα την ευνόησε η πολύχρονη παρουσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία και φαινόμενα αλαζονείας και οίησης που παρουσιάστηκαν στην τότε κυβέρνηση. Πιστεύω πως ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται η πραγματικά δεξιά πολιτική της. Η πλήρης αποκάλυψη επίκειται. Επειδή ακούγεται η φιλολογία ότι ο κ. Καραμανλής είναι ξεχωριστή περίπτωση από την παραδοσιακή Δεξιά, θα ήθελα να επισημάνω πως και αλήθεια να είναι σε επίπεδο προθέσεων δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε πολιτική πράξη. Ας μη ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. έχει καταφέρει να ενσωματώσει στους κόλπους της την ακροδεξιά. Φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο κ. Καραμανλής είναι δέσμιος αυτών των δυνάμεων. Έτσι λοιπόν όχι μόνο δεν προβλέπω κατάληψη του μεσαίου χώρου από τη Ν.Δ. αλλά σύντομη αποκάλυψη της ακραιφνούς δεξιάς φυσιογνωμίας της.

     

    2. Τι περιεχόμενο παίρνει για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τις δομές, τις πολιτικές και τα στελέχη του, το σύνθημα « Γιώργο άλλαξε τα όλα» 7 μήνες πλέον μετά τις εθνικές εκλογές και οδεύοντας προς το Συνέδριο του κόμματος;

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήδη βαδίζει συντεταγμένα προς το Συνέδριό του. Απευθύνεται σε όλους όσους κατά καιρούς πέρασαν απ” τις οργανώσεις του κυρίως όμως απευθύνεται στην κοινωνία. Σ” αυτούς που αισθάνονται ότι ανήκουν στην μεγάλη Προοδευτική και Δημοκρατική Παράταξη. Σ΄ όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα.

    Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού πολιτισμού δεν είναι θέμα που αλλάζει σε ένα εξάμηνο. Σημασία έχει να έχουμε τινάξει τα γεφύρια της επιστροφής στον κακό εαυτό μας και με σίγουρα και σταθερά βήματα να χτίσουμε να αναγεννήσουμε το φορέα έκφρασης της Δημοκρατικής Παράταξης.

    Το Συνέδριο για μένα δεν αποτελεί ένα προορισμό αλλά μια νέα αφετηρία.

    Όσον αφορά το σύνθημα που αναφέρατε, έχω την εντύπωση ότι δεν αφορούσε μόνο στο «να τ” αλλάξει όλα» αλλά και όλους. Η ζωή έχει συνέχεια. Ίδωμεν.

     

    3. Πώς μπορεί να ξαναγίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πλειοψηφικό ρεύμα στην πολιτική ζωή της χώρας;

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα όταν και αφού ξαναβρεί την ψυχή του. Όταν απαλλαγούμε από τις πρακτικές τους μηχανισμούς και τους εκφραστές τους που μας κατέστησαν μειοψηφία. Όταν αριστοποιήσουμε την χρησιμότητά μας στην κοινωνία στην πλειοψηφία του λαού μας στην πατρίδα. Ο χρόνος γι” αυτό δεν είναι μακρύς. Άλλωστε φροντίζει η Ν.Δ. για την ταχεία αποικοδόμησή της. Στην προεκλογική περίοδο έταξε πολλά. Λασπολόγισε, μηδένισε, προέβη σε άκρατο λαϊκισμό. Ήδη οι γνωρίζοντες έχουν εισπράξει μεγάλη απογοήτευση. Δεν απέχει ο χρόνος όπου η δορά του κεντρώου προβάτου θα πέσει για να αποκαλυφθεί ο λύκος της πραγματικής Δεξιάς.

     

    4. Ποιο είναι το νέο όραμα που θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να ξαναδώσει πλειοψηφική δυναμική στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

    Η διασφάλιση της γνήσιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής συμμετοχής του ΠΟΛΙΤΗ στα κοινά. Με άλλα λόγια η διασφάλιση της Λαϊκής κυριαρχίας έξω και πάνω από διαπλοκές έξω και περά από μέσα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, έξω και πέρα από μηχανισμούς ελέγχου της πολιτικής μας ζωής. Η ανάκτηση του λαού μας στη ΠΙΣΤΗ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κίνημα του Λαού από το Λαό για το ΛΑΟ. Οι κατακτήσεις της χώρας μας από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα τελευταία χρόνια, ήταν πολλές και μεγάλες. Η είσοδός μας στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., τα έργα υποδομής απ” άκρο σ” άκρο στη χώρα μας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν οράματα του παρελθόντος που κατακτήθηκαν. Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της Ν.Δ. έχουμε πετύχει μια ισχυρή Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση. Τώρα πρέπει να στοχεύσουμε στον ισχυρό πολίτη. Στον πολίτη που συμμετέχει. Που παίρνει την τύχη του στα χέρια του.

     

    5. Τα τελευταία γεγονότα (πτώση Σινούκ κλπ) φαίνεται πως έβαλαν τέλος στην παρατεταμένη περίοδο χάρητος για την κυβέρνηση. Τι μέλει γενέσθαι από δω και πέρα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

    Τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν περίτρανα ότι υπάρχει αδυναμία στην κυβέρνηση να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση. Όπως σας είναι γνωστό ο Πατριάρχης που επισκέφτηκε την Ελλάδα έπρεπε ν” αντιμετωπιστεί ως αρχηγός κράτους. Η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια και μετακίνησή του. Η κυβέρνηση όχι μόνο δε στάθηκε στο ύψος των υποχρεώσεών της, αλλά απέδειξε ότι είναι ανίκανη ακόμα και για τον στοιχειώδη συντονισμό. Ποιος ξένος ηγέτης θα επισκεφτεί στο μέλλον τη χώρα μας μετά απ” αυτή την εξέλιξη; Τα επικοινωνιακά τερτίπια της Ν.Δ. και η μετατόπιση της ουσίας του θέματος, για τάχα προβληματικά ελικόπτερα που αγοράστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ελαφρύνουν τις τεράστιες ευθύνες της.

  • Συνέδριο – Ευκαιρία για Ιδεολογική και Οργανωτική Ανασύνταξη

    Κύριε Λιντζέρη, πως κρίνετε την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση του «ομίλου» των Πανεπιστημιακών και των άλλων ενεργών πολιτών;

    Η άποψή μου ταυτίζεται με αυτήν της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας. Την κρίνω θετική.

    Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση Βενιζέλου ήταν απλά  ένας ελιγμός και ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει στην ίδρυση του ομίλου. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση κύριε Λιντζέρη:

    Η υπόθεση «της ίδρυσης ενός ομίλου προβληματισμού από ακαδημαϊκούς» σε άλλη χρονική περίοδο, ουδόλως θ” αποτελούσε πρώτο θέμα.

    Άλλωστε, όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να προβαίνουν στη σύσταση ομίλων, συλλόγων κ.λ.π.. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου σοβεί στη χώρα μας μια εθνική κρίση σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, όπου οι «ένοικοι» του Μαξίμου μπαινοβγαίνουν στα ανακριτικά γραφεία,

    οι πνευματικοί ταγοί της δεν έχουν το δικαίωμα να σιωπούν.

    Αν ο κ. Βενιζέλος προχωρήσει τελικά στην ίδρυση του «ομίλου», θα πρέπει να τον διαγράψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κόμμα αρχών. Έχει καταστατικό που περιγράφει αναλυτικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του. Σύμφωνα με αυτό οι όμιλοι προβληματισμού αποτελούν επιτρεπτή δραστηριότητα. Ανεπίτρεπτες είναι οι οργανωμένες ομάδες και οι φράξιες μέσα στο κόμμα.

    Κύριε Λιντζέρη, επειδή οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, εσείς βλέπετε ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ;

    Η εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τελείωσε στις 11 Νοέμβρη με την αθρόα συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή του Προέδρου. Η δημοκρατική παράταξη απεφάνθη υπέρ της επανεκλογής του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος και συγχρόνως υπέρ του μεγάλου και ενωμένου ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όλοι, από τη βάση έως την κορυφή, οφείλουμε να υπηρετήσουμε αυτή τη σαφή λαϊκή εντολή.

    Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι ο κ. Βενιζέλος θα προχωρήσει τελικά στην ίδρυση νέου κόμματος;

    Εγώ, μόνο ευχή μπορώ να εκφράσω. Ότι όλοι μας οφείλουμε να δουλέψουμε για τη νικηφόρα ενότητα του απογοητευμένου κόσμου μας. Όλοι όσοι διακονούμε την πολιτική μέσα από τις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλουμε να υπηρετούμε και να εκφράζουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Αν μου ζητάτε να προβλέψω τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου για το μέλλον, εκτιμώντας τα έργα και τους λόγους του, ιδιαίτερα μετά την 11η Νοέμβρη,  αντιλαμβάνομαι ότι η ίδρυση νέου κόμματος δεν είναι στις προθέσεις του.

    Στα συσταθέντα μέχρι τώρα κορυφαία όργανα λείπουν οι λεγόμενοι «Βενιζελικοί». Ας μας επιτραπεί η έκφραση να πούμε ότι μέχρι τώρα είδαμε αποκλεισμούς στελεχών του «ΒΕνιζελικού» μπλοκ.  Πιστεύετε ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το Συνέδριο ή θα πρέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να «εμπιστευτεί» τους λεγόμενους εσωκομματικούς του αντιπάλους και να τους αναθέσει «ρόλους» και αρμοδιότητες;

    Είναι λάθος ν” αναπαράγονται σήμερα λογικές και αντιλήψεις της περιόδου, πριν την 11η Νοέμβρη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να βρει την ψυχική του ενότητα και την ενιαία του δράση. Η πολιτική ιστορία έχει να μας διδάξει πολλά σ” αυτό. Ουδείς πρέπει να φέρεται περιοριστικά ή να καθηλώνεται σε άλλες πολιτικές περιόδους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερβαίνει τις αντιθέσεις που συνέβησαν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και σήμερα μάλιστα, βρίσκονται στους κόλπους του πολιτικά στελέχη που στο παρελθόν στράφηκαν εναντίον του και έβλαψαν καίρια την ηγεσία του, όπως το 1989.

    Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Τι πιστεύετε ότι φταίει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πάρει «κεφάλι» στα γκάλοπ;

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει  να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη και θελκτική εναλλακτική λύση εξουσίας. Ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Ότι είναι ένα κίνημα δημοκρατικό και πατριωτικό. Ένα κίνημα κοινωνικής απελευθέρωσης και λαϊκής κυριαρχίας. Όλες οι πολιτικές στα επιμέρους ζητήματα οφείλουν να εκπορεύονται από αυτές τις στρατηγικές θέσεις που άλλωστε αποτελούν και την ιδρυτική του ταυτότητα.

    Το επερχόμενο συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει το κίνημά μας στην ιδεολογική και οργανωτική του ανασύνταξη. Να επανεξετάσει το ανθρώπινο δυναμικό του με μοναδικό γνώμονα την σταθερή και αμετακίνητη φροντίδα για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα και την ηθική ποιότητα.

    Ποια είναι η άποψη σας; Ο κ. Κουκοδήμος πιέστηκε ή αποφάσισε μόνος του να ανεξαρτητοποιηθεί; Θα ήθελα επίσης να κρίνετε την στάση του και την απόφαση του να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

    Πρόκειται περί συμπαιγνίας. Περί φάρσας και μάλιστα κακά παιγμένης. Ο κ. Κουκοδήμος, με την έγκριση της Ρηγίλλης, «ανεξαρτητοποιήθηκε» ενώ παράλληλα στηρίζει την Κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια ακόμα «συναλλαγή» από τις πολλές στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει η Κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες. Απ” ότι φαίνεται μάλιστα ετοιμάζεται και η υφαρπαγή βουλευτών από άλλα κόμματα.

    Αποτελεί το σύνολο της υπόθεσης Ζαχόπουλου, όνειδος για την μεταπολιτευτική δημοκρατία. Η ηθική κρίση που μαστίζει αυτή την Κυβέρνηση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Όλος ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί πλέον ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, συμμετέχουν καίρια σε αυτή την κρίση. Αντικειμενικά την προάγουν και την προωθούν με πράξεις και απραξίες. Εμφανιζόμενοι αλλά και κρυπτόμενοι.

    Μολονότι ο πρωθυπουργός το διέψευσε, εσείς βλέπετε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Κώστα Κουκοδήμου;

    Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον πρώτο χρόνο της θητείας της, η Κυβέρνηση μπορεί να παραιτηθεί μόνον εάν απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Τότε διορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία προκηρύσσει και τις εκλογές. Τέτοιο ενδεχόμενο δε βλέπω στον ορίζοντα.

    Όμως, το ότι 4 μόλις μήνες μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, μου κάνετε αυτή την ερώτηση και ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται  να διαψεύσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναδεικνύει το μέγεθος της πολιτικής κρίσης που σοβεί στη χώρα μας.

  • IMG_5309.JPG

    «Τα νεα»- Συνέντευξη

    Η πολιτική οφείλει να εμπνέεται από ήθος, αρχές και αξίες

     

    1.  Σε μια περίοδο που η Ελλάδα δοκιμάζεται ποιο είναι το μήνυμα μιας πολιτικής εκδήλωσης για τον Γρηγόρη Λαμπράκη;

    Στη χώρα μας πράγματι σοβεί καθολική κρίση. Σήμερα καλούμαστε ν” αποδείξουμε ότι η πολιτική είναι παρούσα, είναι η υψηλότερη τέχνη, είναι πάθος και προσφορά, είναι το μέσον για την Ελλάδα της δημιουργίας. Αυτό είναι το αξιακό της φορτίο, η μοναδική οδός διαφυγής από τη δικαιολογημένη απαξίωση. Ο Γ.Λ. είναι σύμβολο και πρότυπο αγώνα για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ήταν ανιδιοτελής, οραματιστής, πρότασσε το εμείς στο εγώ. Μας δείχνει το δρόμο.

    2. Έχετε πει ότι η »πολιτική είναι τρόπος ζωής». Τι εννοείτε;

    Η πολιτική οφείλει να εμπνέεται από ήθος, αρχές και αξίες. Η πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος είναι στην αντίπερα όχθη από την ιδιωφέλεια, τη φιλοδοξία για εξουσία, τον επαγγελματισμό. Οι πράξεις οφείλουν να είναι σύμφωνες με τους λόγους. Οι πολιτικοί ν” αποδεικνύουν με τις πράξεις τους και τον τρόπο ζωής τους τις αρχές και αξίες που πρεσβεύουν. Να είναι αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί.

    3. Σαράντα εφτά χρόνια από το »Ζ».

     Βασίλης Βασιλικός και Κώστας Γαβράς. Η τέχνη είναι α-λήθεια ξεπερνά τη λήθη και αντέχει στο χρόνο. Πράγματι ο Λαμπράκης Ζει.

    4.  Μίκης Θεοδωράκης-Γρηγόρης Λαμπράκης.

     Εμβληματικές προσωπικότητες της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής Αριστεράς. Ανήκουν στο έθνος και στην ιστορία της πατρίδας μας.

    5. Πώς θα βγούμε από την κρίση;

    Πρέπει ο καθένας χωριστά, ανάλογα πού βρίσκεται και «εφ” ο ετάχθη» αλλά και όλοι μαζί, να τεθούμε προ των ευθυνών μας, αφήνοντας πίσω ό,τι μας πλήγωσε και μας εξέθεσε.

    6. Τί έφταιξε για την κρίση;

     Ξεχάσαμε ότι πολιτική είναι η πραγμάτωση της αρετής και εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

    7.  Πώς πρέπει να είναι ο πολιτικός του σήμερα στην Ελλάδα;

    Να υλοποιεί το πιο πάνω και να μπορεί να το αποδεικνύει καθημερινά με τις πράξεις και τον τρόπο ζωής του.

    8.  Η κοινωνική κρίση είναι πιο σημαντική από την οικονομική;

    Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αλλά πιο πριν κρίση ηθική και πολιτισμική

    9. Είστε μαιευτήρας σε ιδιωτική κλινική. Γιατί όχι σε δημόσια;

    Με το ισχύον Σύνταγμα ως Βουλευτής δεν μπορώ να είμαι σε δημόσιο

    10. Γιατί η αμοιβή γιατρού στις ιδιωτικές να είναι όση η αξία του δωματίου;

    Αυτό δεν ισχύει πάντα. Η αμοιβή του ιατρού καθορίζεται από τον ίδιο.

    11.  Εσείς δίνετε απόδειξη;

    Σταθερά.

    12. Στην πρόσφατη επιδρομή του ΣΔΟΕ απεκαλύφθη ότι γιατροί του Κολωνακίου δήλωναν …300 ευρώ τον χρόνο!

    Οι συνάδελφοι αυτοί στερούνται κοινωνικής ευθύνης. Δε χαρακτηρίζουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου.  

    13. Υπάρχει η αίσθηση ότι το λόμπι των γιατρών είναι το πιο δυνατό στην Βουλή. Συμφωνείτε;

    Καθόλου. Λάθος.

    14. Τι λέτε στους γιατρούς που παίρνουν «φακελάκι»;

     Είναι απαράδεκτο, αντιιατρικό, εντέλει απάνθρωπο να εξαρτώνται οι ιατρικές πράξεις στο δημόσιο από το «φακελάκι». Αντιστρατεύεται το νόμο αλλά και τον όρκο μας στον Ιπποκράτη.

    15. Γιατί κατά την γνώμη σας δεν αναπτύσσονται τα δημόσια μαιευτήρια;

     Οι Ελληνίδες επιθυμούν προσωπική επιλογή γυναικολόγου. Χρειάζεται όμως και αναβάθμιση των δημόσιων μαιευτηρίων. Δυστυχώς και στο δημόσιο πληρώνουν και μάλιστα χωρίς απόδειξη.

    16. Πόσο εύκολο είναι για έναν γιατρό να αντισταθεί στις ακαταμάχητες προσφορές της φαρμακοβιομηχανίας;

     Είναι θέμα συνείδησης κοινωνικής ευθύνης και αυτοσεβασμού. Όμως και το σύστημα τους δίνει το περιθώριο. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

    17.  Ποιό είναι το πιο συχνό ρουσφέτι που σας ζητούν;

     Δεν είναι ρουσφέτι. Είναι η ανεργία που αναγκάζει τους ανθρώπους να ζητούν εργασία.

    18. Μια συμβουλή προς την υπουργό Υγείας;

    Να πιστέψει στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Ν” ασχοληθεί συστηματικά και εξειδικευμένα με τις μονάδες του ΕΣΥ. Να ανατοποθετήσει το ΕΣΥ χωρίς σπατάλες, κατεστημένα συμφέροντα και δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες

    19. Πως χαρακτηρίζετε το πέρασμα των κ.κ. Νικήτα Κακλαμάνη και Δημ. Αβραμόπουλου από τον χώρο της υγείας;

    Πέρασμα χωρίς όραμα, σχέδιο και μέθοδο. Άφησαν το ΕΣΥ σε χειρότερη κατάσταση απ” ότι το βρήκαν.

    20. Να παίρνουν σύνταξη με μόλις 8 χρόνια θητείας οι βουλευτές;

    Συνταξιοδοτούνται μετά τα 65 τους σε συνάρτηση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει στην άσκηση του ατομικού τους επαγγέλματος.

  • Συνέντευξη στο Real.gr

    1. Κύριε Λιντζέρη, να πάει φυλακή ο Άκης;

    Δεν είμαι δικαστής για να πάρω μια τέτοια απόφαση. Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου, για τις οποίες και είναι υπόλογος, είναι καταγεγραμμένες. Τις ποινικές ευθύνες, αν υπάρχουν, οφείλει να τις διερευνήσει και να τις αποδώσει η Δικαιοσύνη.

    Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου υποκρύπτει θεατές και αθέατες πλευρές, οι οποίες αναμφίβολα δεν δημιουργούν μόνο ερωτηματικά για τις επιλογές του και τη συμπεριφορά που επέδειξε, αλλά μπορώ να πω ότι προκαλούν και σοκ. Τα όσα του καταμαρτυρά η Δικαιοσύνη δείχνουν ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας παραβίασε κατ” επανάληψη τις αξίες και την ηθική, τις οποίες έπρεπε να υπηρετεί με καθαρό και διαφανή τρόπο.

    Θέση μου είναι: Όλα στο φως, χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς φοβίες και χωρίς συμψηφισμούς. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής οφείλουν με τις πράξεις και τις ενέργειές τους, με τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους, να διδάσκουν ήθος και εντιμότητα.

    2. Ο Ε. Βενιζέλος αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Παπανδρέου. Πιστεύετε ότι η διετία αυτή υπήρξε αρνητική ή και καταστροφική για την παράταξή σας και τη χώρα;

    Να σας υπενθυμίσω ότι για τη διετία Παπανδρέου έχω μιλήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες με πολύ αυστηρό και επικριτικό τόνο. Από τον περασμένο Απρίλιο υποστήριξα ότι η χώρα είχε έλλειμμα διακυβέρνησης, ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ο βίος που ακολούθησε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία εξέθεσαν τη χώρα, φέρνοντάς την στο χείλος της χρεοκοπίας.

    Στην αρχή, παγιδευμένη στη φαντασίωση «λεφτά υπάρχουν», υποτίμησε την δυσμενή οικονομική συγκυρία. Επιδεικνύοντας άγνοια κινδύνου, καθυστέρησε να πάρει αποφάσεις. Στη συνέχεια δεν διαπραγματεύτηκε επαρκώς τη συμφωνία με το μνημόνιο, με τους εταίρους μας και με τους πιστωτές μας.

    Βέβαια οφείλουμε να θυμηθούμε ότι παρέλαβε μια κατεστραμμένη οικονομία από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τα δημοσιονομικά ελλείμματα να βρίσκονται στα ύψη και το δημόσιο χρέος σε ανεξέλεγκτη πορεία. Οι ευθύνες που προκύπτουν από τη διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε είναι σημαντικές και οφείλουμε να τις αποδώσουμε.

    Όμως χάριν δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι είναι άλλο να ασκείς κριτική για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και άλλο να κατηγορείς την τελευταία κυβέρνηση ότι δημιούργησε την κρίση, όπως ανιστόρητα και αμετανόητα επιδιώκει η Ν.Δ. δίνοντας συγχωροχάρτι στις καίριες ευθύνες της.

    Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ είχε την τόλμη να ευχαριστήσει τους Έλληνες πολίτες για τις θυσίες τους, αλλά και να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις, για την αναποτελεσματικότητα και την ανεπάρκεια της διετούς διακυβέρνησης, αλλά και διαχρονικά πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλήψεις που βεβαίως βαραίνουν και την παράταξή μας και όσους άσκησαν εξουσία προσωπικά. Η σημαντική αυτή πράξη σηματοδοτεί τη φάση αυτογνωσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έχει αντανάκλαση στις πρακτικές του.

    3. Και μετά τις εκλογές; Ο νέος αρχηγός να επανιδρύσει το ΠΑΣΟΚ;

    Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε μάχες με τα κύματα. Η συμβολή του στην αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ήταν καταλυτική. Ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, έκαναν πράξη αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο: να προχωρήσει η χώρα στο PSI, αλλά και να συνάψει τη νέα δανειακή σύμβαση.

    Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι αυτό που προέχει είναι η ανόρθωση και η ανασύσταση της χώρας, η αναζωογόνηση της κοινωνίας, η διατήρηση της ευρωπαϊκής της ταυτότητας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι η Ελλάδα, το παρόν και το μέλλον της. Η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, είναι το μέσο.

    Μετά τις εκλογές θα ανοίξει ο δρόμος για την ανασύσταση, την επαναθεμελίωση, την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το ακρωτηριασμένο ΠΑΣΟΚ δεν είναι το κόμμα που ιδρύσαμε, υπηρετήσαμε και για το οποίο παλέψαμε. Γι” αυτό οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες μεγάλου βεληνεκούς, που θα μας επιτρέψουν να ξαναπιάσουμε το νήμα της επικοινωνίας με όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, που επί πολλά χρόνια αποτελούσαν την ισχυρή και αυθεντική πολιτική μας βάση.

    Ή θα προχωρήσουμε στο εγχείρημα της επανίδρυσης, χωρίς τις ιδεοληψίες και τις εμμονές του παρελθόντος, ή θα συναινέσουμε και εμείς στον περαιτέρω μαρασμό και κατάλυσή του. Στο δίλημμα αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πάρει ήδη θέση. Είναι αποφασισμένος να κάνει τη μεγάλη τομή στη συνέχεια ενός πολυδύναμου πολιτικού κόμματος που οφείλει να είναι το ΠΑΣΟΚ.
    Όπως χαρακτηριστικά είπε την 3η Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο συντακτικού και όχι αναθεωρητικού χαρακτήρα. Συνέδριο επανίδρυσης και αναγέννησης της Παράταξης.

     

    4. Γιατί αλήθεια σ” αυτές τις εκλογές κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

    Ο πολίτης γνωρίζει ότι έχει δύο επιλογές: η πρώτη είναι η ψήφος τιμωρίας, η ψήφος καταδίκης, η ψήφος άρνησης προς το ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη επιλογή είναι να προσδώσει στην ψήφο του τη δύναμη που της αξίζει, αποτρέποντας την καθοδική πορεία της χώρας. Δεν κινδυνολογώ, ούτε υπερβάλλω.

    Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που προέχει είναι να αποτρέψουμε τον κίνδυνο βαλκανιοποίησης της Ελλάδας, εμποδίζοντας την έξοδό της από την Ευρωζώνη, που στην πραγματικότητα θα μας οδηγήσει εκτός Ευρώπης.

    Κατά τη γνώμη μου, ο πολίτης θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει η ψήφος του να είναι χρήσιμη και θετική, επειδή ξέρει ότι ο νέος ηγέτης μας, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει τη γνώση και την επάρκεια, την ικανότητα και τη βούληση να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα, για την οικονομία, για τους πολίτες. Είναι η μόνη οδός που θα οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι η μόνη οδός που αποτρέπει τις αλλεπάλληλες εκλογές που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς, επιλογή καταστροφική.
    5. «Όχι η ΝΔ, αλλά 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έριξαν τον Παπανδρέου» δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος…

    Δεν γνωρίζω τι εννοεί ο κος Πάγκαλος. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός έπεσε θύμα δικών του λαθών, δικών του επιλογών. Μόνος του κατασπατάλησε το πολιτικό κεφάλαιο που απλόχερα του έδωσε ο ελληνικός λαός. Όλες οι άλλες ερμηνείες κινούνται στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.

  • Εφημερίδα metroweekend 4-5-2012

    Ξανά υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ. Γιατί ο κόσμος να σας δώσει εκ νέου την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας;

    Στην πολιτική μπήκα και παραμένω ως ενεργός πολίτης. Και αυτό γιατί η πάγια θέση μου είναι : η πολιτική δεν είναι επάγγελμα.
    Οι πολίτες έχουν εύλογες ενστάσεις για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος για τη λειτουργία των κομμάτων για τη λειτουργία του κοινοβουλίου ακόμα και για τη λειτουργία και δράση των βουλευτών.
    Ο βασικός πυρήνας αυτών των ενστάσεων είναι το γεγονός ότι η πολιτική τάξη έχει αποξενωθεί από τους πολίτες. Ζει στον μικρόκοσμό της. Δεν μπορεί σε μεγάλο βαθμό να εκφράσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Είναι συχνά τα φαινόμενα συμπεριφοράς της ως διαμεσολαβητής διαφόρων συμφερόντων (τοπικών, κοινωνικών ή και άλλων). Όμως θα όφειλε να έχει τη δική της αυθυπαρξία και να λειτουργεί ως φορέας ιδεών προτάσεων και θέσεων.
    Έχοντας επίγνωση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί προσπάθησα και προσπαθώ ως εκπρόσωπος των πολιτών στο κοινοβούλιο να έχω μια άλλη σχέση μαζί τους. Δεν τους αντιμετωπίζω ως πολιτικούς πελάτες που μοναδικό μέλημά μου θα ήταν να έχω την στήριξη εκ μέρους τους. Θέλοντας να αντιταχθώ στο πελατειακό σύστημα υιοθέτησα μια πολιτική συμπεριφορά που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και που στο πρόσωπό μου οι πολίτες θέλουν να βλέπουν τον άνθρωπο εκείνον που είναι χρήσιμος και ικανός και που μπορεί να μεταφέρει εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Ο πολιτικός πρέπει να έχει το ηθικό ανάστημα να είναι φορέας της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Οφείλει να έχει διαφανή και σταθερή προσωπική και πολιτική συμπεριφορά, η οποία να τελεί στον διαρκή έλεγχο της κοινωνίας. Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα που όλοι μας και ιδιαίτερα ο λαός μας τα είδε όλα, αποδείχθηκε ότι στο χώρο της πολιτικής δεν είναι όλοι ίδιοι.
    Την Κυριακή στις κάλπες ο λαός δε θα κληθεί να επιλέξει μόνο πολιτικές και κόμματα αλλά και πρόσωπα. Και οφείλει να το κάνει με υπευθυνότητα και αυστηρότητα.

    Πολύς λόγος γίνεται για την Χρυσή Αυγή και για το αν πρέπει να είναι στην επόμενη Βουλή. Γιατί τόσος ντόρος;

    Η Χρυσή Αυγή είναι μια φιλοναζιστική και φιλοχιτλερική ομάδα. Αμφισβητεί τον κοινοβουλευτισμό εχθρεύεται τη δημοκρατία. Η παρουσία της στη βουλή θα εκθέσει τη χώρα διεθνώς. δεν νοείται τα φασιστοειδή αυτά στοιχεία που επιδίδονται σε χιτλερικούς χαιρετισμούς να είναι παρόντα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι εθνική ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντισταθούν στα άθλια και μακάβρια σχέδιά της. Ως πολίτης αισθάνομαι ντροπή να δω αύριο τη χα στα έδρανα του κοινοβουλίου. Αν κάτι τέτοιο συμβεί υπεύθυνοι θα είμαστε όλοι αλλά και εκτεθειμένοι θα είμαστε όλοι για τις πράξεις μας τις παραλήψεις μας τα λάθη μας τις στρεβλώσεις μας. Αυτά είναι που δώσανε πρόσφορο έδαφος στους φορείς του φασισμού.
    Ήσασταν από τους πρώτους που είχατε μιλήσει για κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα κατηγορηθήκατε για αυτό. Τώρα, ποια συνεργασία θέλετε για μετά τις εκλογές στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία;

    Η θέση μου για κυβέρνηση συνεργασίας είναι σταθερή και σήμερα. Θεωρώ ότι είναι ζωτική ανάγκη οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, οι δυνάμεις που μπορούν να βρουν κοινούς τόπους και κοινές προσεγγίσεις για τη σταθερότητα του ευρώ να συνασπιστούν να συνεργαστούν προκειμένου να απομακρύνουν να εξοβελίσουν την περιπέτεια της δραχμής. Ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις Συνεργασίας ακόμα και αν το οποιοδήποτε κόμμα έχει αυτοδυναμία είναι αναγκαίες είναι χρήσιμες για τη χώρα και την κοινωνία. Τα αδιέξοδα στα οποία έχουμε οδηγηθεί είναι τραγικά και καμία μονοκομματiκή κυβέρνηση δε μπορεί όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν διαθέτει δε μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς τα φλέγοντα προβλήματα της οικονομίας. Πεποίθησή μου είναι ότι χρειαζόμαστε συνασπισμό δύναμης. Δηλαδή συνασπισμό δυνάμεων που θα καθιστούν τη χώρα πιο ισχυρή πιο δυνατή. Ήρθε πιστεύω η ώρα να δουλέψουμε από κοινού για έναν μεγάλο συνασπισμό της κεντροαριστεράς με της κεντροδεξιάς. Ας αφήσουμε στην άκρη τις παλιές διαιρέσεις τις διαμαχίες ακόμα και τις κομματικές ψυχώσεις που για πολλά χρόνια χαρακτήριζαν την πολιτική ζωή της χώρας.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακολούθησε μια νέα τακτική σε αυτές τις εκλογές. Έπρεπε να είχε θέση σε αυτή ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο Κώστας Σημίτης;

    Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική: αυτή της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων ενώ απορρίπτει πρακτικές του παρελθόντος που διαιρούσαν και αφαιρούσαν τις δυνάμεις της προοδευτικής παράταξης. Το προσκλητήριο που έχει απευθύνει αφορά όλους πριν και μετά τις εκλογές.
    Μιλήσατε με πολύ κόσμο προεκλογικά. Οι συνθήκες, σαφώς και ήταν διαφορετικές σε σχέση με το 2009. Τι σας φόβισε περισσότερο;

    Συνομιλώντας με τους πολίτες, μήνες τώρα, έχω διαπιστώσει ότι ο φόβος είναι ο πιο μεγάλος εχθρός μας. Βιώνοντας τις δυσμενείς συνέπειες μιας αναποτελεσματικής πολιτικής, οι πολίτες ζουν έντονα συναισθήματα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και απόγνωσης. Τα συναισθήματα αυτά τους έχουν οδηγήσει στο φόβο για το τι μπορεί να ξημερώσει αύριο.
    Δε σας κρύβω ότι βλέποντας αυτό το κλίμα ένιωσα αμήχανα, προβληματίστηκα. Αναρωτήθηκα ποια πρέπει να είναι η στάση μου, αλλά και η στάση του κόμματός μου για όσα κάναμε αλλά και για τα όσα δεν κάναμε.
    Ζώντας μαζί με τους πολίτες, άλλη μια φορά συνειδητοποίησα ότι έχουν πάψει να πιστεύουν στα μεγάλα λόγια και στις ανέξοδες υποσχέσεις.
    Αν κάτι λοιπόν με φόβισε ήταν ο ίδιος ο φόβος που έχει φωλιάσει σε μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες. Οφείλουμε να τον υπερβούμε.
    Γιατί μια χώρα που είναι παγιδευμένη στο φόβο είναι μια χώρα που παραδίδεται στην ήττα. Χρέος μας, υποχρέωσή μας είναι ν” απαντήσουμε στον φόβο, με την ελπίδα με την προσδοκία, ότι μπορούμε ν” αλλάξουμε γραμμή πλεύσης και ν” αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, τόσο τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, όσο και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
    Ήρθε η ώρα της αλήθειας. Πιστεύετε πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει τη νίκη; Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος;

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν προτάσσει τις κομματικές του φιλοδοξίες. Νοιάζεται και παλεύει για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Είναι η μεγάλη πρόκληση που καλούμαστε ν” αντιμετωπίσουμε.
    Έχουμε επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. γι” αυτό και ο πρόεδρος μας μίλησε πρώτος για ένα ακρωτηριασμένο κόμμα.
    Όμως πιστεύοντας στην δύναμη των ιδεών μας, των θέσεων και των προτάσεων μας υποστηρίζουμε το αυτονόητο: το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να είναι 1ο κόμμα. Η επιδίωξή μας αυτή δεν εκφράζει κομματικές φιλοδοξίες και κομματικούς εγωισμούς.
    Πιστεύουμε, παλεύουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο γιατί η βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι ένα ισχυρό και δυναμικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να έχει τη δική του συμβολή και συνδρομή στις μετεκλογικές εξελίξεις. Άλλωστε είμαστε το μόνο κόμμα που έχει πει δημοσίως ότι είναι στρατηγική μας πολιτική οι κυβερνήσεις συνεργασίας.

  • Άβουλοι και μοιραίοι, μέχρι πότε;

    Άβουλοι και μοιραίοι, μέχρι πότε;

     

    Όπως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική υπάρχουν οριακές περίοδοι, η διαχείριση των οποίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού απ” αυτήν εξαρτάται η τελική έκβαση των πραγμάτων.

     

    Σε μια τέτοια φάση βρίσκεται τώρα η χώρα μας. Βρίσκεται λίγο πριν την ισοηλεκτρική γραμμή. Προσεγγίζει το σημείο μηδέν. Βρίσκεται στην εντατική και η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση. Συνεπώς απαιτείται δράση, εδώ και τώρα. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για αναβολές, μεμψιμοιρίες, ανέξοδες κριτικές, αναζήτηση ή αποποίηση ευθυνών. Πολύ περισσότερο βεβαίως, δεν έχουμε την πολυτέλεια των πειραματισμών. Η συνταγή που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε τη θεραπεία είναι υποχρεωτική, προκειμένου να έχουμε τη δική μας δημιουργική συμβολή στην υπέρβαση των μεγάλων αδιεξόδων.

    Η κυβέρνηση είχε την τόλμη να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Υπέγραψε το μνημόνιο, προκειμένου να πετύχει τη σωτηρία της χώρας. Προσβλέποντας στη δημοσιονομική εξυγίανση, επένδυσε πολλά σ” αυτό. Παράλληλα, δεν δίστασε εξ ανάγκης, να πάρει σκληρά και επώδυνα μέτρα, ενίοτε και κοινωνικά άδικα. Χαρακτηριστική, η οριζόντια μείωση των μισθών και συντάξεων.

     

    Σήμερα, ένα χρόνο μετά, αναμφίβολα έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα, ιδιαίτερα στη μείωση του ελλείμματος. Όμως είναι πλέον φανερό πως τα μέτρα δεν φέρνουν, με τον αναγκαίο ρυθμό, τα αναμενόμενα και επιθυμητά αποτελέσματα. Τα νούμερα δε βγαίνουν. Καίριες πολιτικές προτεραιότητες, όπως η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, το σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις – πάντα με όρους δημοσίου συμφέροντος- δεν τελεσφορούν. Οι στόχοι, ο ένας μετά τον άλλο, χάνονται ή κινδυνεύουν να χαθούν, ενώ το  φάντασμα της χρεοκοπίας εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τη χώρα.

     

    Σε αυτή τη συγκυρία ουδείς δικαιούται να παρακολουθεί απαθής, αναμένοντας μοιραία και άβουλα ξορκίζοντας το αναπόφευκτο ή αναμένοντας τον από «μηχανής θεό». Φαινόμενα αναποτελεσματικότητας, αρρυθμίας, αντιφάσεων, παλινωδιών και αποσυντονισμού δε συνάδουν με την κρισιμότητα των καιρών.  Είναι φαινόμενα εξοστρακιστέα ιδιαίτερα από όσους έχουν κληθεί να λαμβάνουν αποφάσεις.

     

    Πρέπει να αντικρίσουμε κατάματα τη σκληρή πραγματικότητα, χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε και να εθελοτυφλούμε, προκειμένου να την ανατρέψουμε και να δώσουμε ανάσα ζωής και προοπτική στη χώρα μας.

     

    Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων «εφ” ω ετάχθη έκαστος». Ν” αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να σχεδιάσουμε, να δράσουμε εγκαταλείποντας τις αμφίσημες και ασαφείς πολιτικές.

     

    Από πολλούς προτείνεται ανασχηματισμός ή αναδόμηση της Κυβέρνησης. Θεωρώ πως αυτό δεν είναι λύση. Απαιτείται ένα εμπεριστατωμένο και αναλυτικό σχέδιο εθνικής επιβίωσης, εξειδικευμένο με συνέπεια ανά τομέα πολιτικής που θα υλοποιηθεί από την Κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας στην οποία θα επιστρατευτούν αποδεκτές από την κοινωνία κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας, που θα συνδυάζουν τη δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία, τη γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο της διάσωσης της πατρίδας. Που θα επίστανται καθημερινά επ” αυτού για την ορθή υλοποίησή του. Που θα μπορούν να συνομιλήσουν ισότιμα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Που θα μπορούν ν” αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ευρύτερης κλίμακας. Και βεβαίως θα αντιμετωπίζεται ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, από την κοινωνία και τις οργανωμένες δυνάμεις της. Μια κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία θα συνυπάρχουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ -ιστορικά και νέα-, αλλά και προσωπικότητες απ” όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής.

     

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή. Έχοντας επίγνωση των ιστορικών του ευθυνών, καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο ιστορικό βάρος: να αποτρέψει τον κατήφορο της Ελλάδας προς τη χρεοκοπία λαμβάνοντας πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας, εντός και εκτός ΠΑ.ΣΟ.Κ..

     

    Το εγχείρημα είναι δύσκολο και ως ένα βαθμό, ξεπερνάει τις δυνατότητες της χώρας μας. Ωστόσο με σχέδιο και μέθοδο, με την ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, με μια στιβαρή διακυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχει ό,τι πιο αξιόλογο, ικανό και αποδεκτό διαθέτει η πολιτική τάξη της χώρας και η ελληνική κοινωνία, μπορούμε να υπερβούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, γνωρίζοντας ότι οι θυσίες μας θα πιάσουν τόπο και ότι με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε κατά πως θα ‘λεγε και ο ποιητής «στη διατήρηση της ολίγης Ελλάδας που μας απέμεινε».

  • Κυβέρνηση εθνικής επιβίωσης

    Είναι πλέον γεγονός πως  η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι περισσότερο από τραγική. Η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ανατάξει το κλίμα στην οικονομία και την αγορά δεν έχουν αποδώσει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Τα πράγματα εξακολουθούν να κινούνται σε αρνητική τροχιά. Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου και δεν έχουμε αποφύγει το κραχ. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, αυτή είναι η ζοφερή αλήθεια.

    Ο εκτροχιασμός του μνημονίου μάς υποδεικνύει ότι η συνταγή που ακολουθήσαμε ήταν εντελώς λανθασμένη.

    Η υπερφορολόγηση της παραγωγικής δραστηριότητας, ο μηδενισμός των δημοσίων επενδύσεων, καθώς και οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, ήταν και παραμένει συνταγή αποτυχίας – θα τολμούσα να πω ότι συνιστά άγνοια της  αλφαβήτου της πολιτικής οικονομίας.

    Η απουσία οικονομικής στρατηγικής, η έλλειψη μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου, σε συνδυασμό με την απουσία ενός στιβαρού οικονομικού επιτελείου, έχει ως αποτέλεσμα τη μη επίτευξη των στόχων που θέσαμε.

    Δεκαοκτώ μήνες τώρα, το οικονομικό επιτελείο το μόνο που επιδεικνύει είναι: αναποτελεσματικότητα, αναποτελεσματικότητα και πάλι αναποτελεσματικότητα. Και το χειρότερο όλων, έχει απωλέσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά του.  Με ποια λοιπόν επιχειρήματα μας καλεί να στηρίξουμε το μνημόνιο 2;

    Παράλληλα, είναι περισσότερο από εμφανές πως από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απουσιάζει η ενιαία στρατηγική. Λείπει ο ενιαίος λόγος σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

    Ως εκ τούτου, η σύγχυση, τα αντιφατικά μηνύματα συμβάλλουν στην αναποτελεσματικότητα, στην αναβλητικότητα, και στην ουσία, στην απομείωση του κεντρικού πολιτικού μας μηνύματος, που δεν είναι άλλο από τη σωτηρία της χώρας.

    Τη διχαστική αυτή εικόνα έρχεται να συμπληρώσει και η ύπαρξη δύο ταχυτήτων στην καθημερινή κυβερνητική λειτουργία. Υπάρχουν υπουργοί που ιδρώνουν και κοπιάζουν καθημερινώς και άλλοι που κάνουν πολιτικό τουρισμό. Υπάρχουν υπουργοί που λειτουργούν ως πολιτικά στελέχη και άλλοι που φέρονται ως εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο. ή ως ακτιβιστές ή με τρόπους που δεν αναλογούν στην υπευθυνότητα της θέσης τους και την κρισιμότητα των καιρών.

    Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα μας καλούν όλους -κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα κοινωνικούς εταίρους- να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Μας καλούν να ακολουθήσουμε τον δρόμο της υπέρβασης των κομματικών ανταγωνισμών και των προσωπικών υστεροβουλιών, τον δρόμο της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης.

    Οι σημερινές έκτακτες συνθήκες απαιτούν κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης – όχι φίλων και αρεστών, αλλά έμπειρων και ικανών.

    • Μια κυβέρνηση που θα σηματοδοτήσει την εθνική πανστρατιά, αξιοποιώντας προσωπικότητες της πολιτικής, της διανόησης, της εργασίας και του πολιτισμού.

     

    • Μια κυβέρνηση που θα κινητοποιήσει και θα στηριχθεί σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που διαθέτουν γνώση και εμπειρία, επιχειρησιακή επάρκεια και τεχνοκρατική υποδομή.

     

    • Μια κυβέρνηση που θα κληθεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα οξυμένα προβλήματα και μεγάλα αδιέξοδα που μας κρατούν καθηλωμένους στη στασιμότητα, την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα.

     

    • Μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε έναν ισχυρό πολιτικό ιστό και σε μια στιβαρή και αποτελεσματική πολιτική διεύθυνση. Μια κυβέρνηση συνεκτική χωρίς παραφωνίες, διγλωσσίες και παραλυτικές λειτουργίες.

     

    • Μια κυβέρνηση που θα αναδείξει την Ελλάδα της μείζονος προσπάθειας.

    Ας τολμήσουμε λοιπόν, όπως πολύ σωστά μας καλούν οι 32 επιφανείς άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Και αυτό γιατί το διακύβευμα δεν είναι η παράταξή μας. Αυτή είναι το μέσο για να μπορέσουμε να ανατάξουμε την οικονομία. Το διακύβευμα είναι η χώρα και η επιβίωσή της. Το  διακύβευμα είναι το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

  • Κυβέρνηση χρήσιμων και όχι αρεστών

    Ένας και πλέον χρόνος έχει περάσει από την είσοδο μας στον μηχανισμό στήριξης και η χώρα βρίσκεται και πάλι στο μεταίχμιο. Ζει τις κρισιμότερες μεταπολεμικά στιγμές. Πορεύεται χωρίς πυξίδα, βιώνοντας τα μεγαλύτερα αδιέξοδά της.

    Η δημοσιονομική κρίση αντί να αμβλύνεται, ενισχύεται. Το δημόσιο χρέος προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και τείνει να γίνει ο βρόχος της οικονομίας. Η ανεργία εξελίσσεται στον μεγάλο εφιάλτη της ελληνικής οικογένειας. Η ύφεση στραγγαλίζει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και ανάσα. Η αγορά βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Η αγοραστική δύναμη των πολιτών υπέστη τρομακτική μείωση, ενώ το βιοτικό τους επίπεδο υποβαθμίστηκε δραματικά. Ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έχουν γίνει οι μόνιμοι σύντροφοί τους.

    Είναι πλέον προφανές πως οι στόχοι του μνημονίου δεν έχουν επιτευχθεί. Οι μεταρρυθμίσεις καρκινοβατούν. Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο αδυνατεί να αποτελέσει  τόπο εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Η απειλή της χρεοκοπίας παραμένει υπαρκτή.

    Και το χειρότερο είναι πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αφού το πολιτικό σύστημα εμφανίζει φαινόμενα κόπωσης, αρρυθμίας και καθίσταται αδύναμο να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Η κοινωνία είναι μουδιασμένη και αμήχανη, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκτρέφει φαινόμενα λαϊκισμού, ακροτήτων, ακόμη και αντικοινοβουλευτισμού.

    Δεκαοκτώ μήνες τώρα, το οικονομικό επιτελείο το μόνο που επιδεικνύει είναι: αναποτελεσματικότητα, αναποτελεσματικότητα και πάλι αναποτελεσματικότητα. Και το χειρότερο όλων, έχει απωλέσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά του.  Με ποια λοιπόν επιχειρήματα μας καλεί να στηρίξουμε το μνημόνιο 2;

    Παράλληλα, είναι περισσότερο από εμφανές πως από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απουσιάζει η ενιαία στρατηγική σε κρίσιμα και καθοριστικής σημασίας θέματα.

    Ως εκ τούτου, η σύγχυση, τα αντιφατικά μηνύματα συμβάλλουν στην αναποτελεσματικότητα, στην αναβλητικότητα, και στην ουσία, στην απομείωση του κεντρικού πολιτικού μας μηνύματος, που δεν είναι άλλο από τη σωτηρία της χώρας.

    Τη διχαστική αυτή εικόνα έρχεται να συμπληρώσει και η ύπαρξη δύο ταχυτήτων στην καθημερινή κυβερνητική λειτουργία. Υπάρχουν υπουργοί που ιδρώνουν και κοπιάζουν καθημερινώς και άλλοι που κάνουν πολιτικό τουρισμό. Υπάρχουν υπουργοί που λειτουργούν ως πολιτικά στελέχη και άλλοι που φέρονται ως εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο. ή ως ακτιβιστές ή με τρόπους που δεν αναλογούν στην υπευθυνότητα της θέσης τους και την κρισιμότητα των καιρών.

    Φτάσαμε στο σημείο μηδέν και ήρθε η ώρα να κινητοποιηθούμε. Η πολιτική τάξη στη σύνολό της οφείλει να δράσει και να αντιδράσει.

    • Οφείλει να αντιληφθεί και να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της, επιδεικνύοντας τόλμη και αποφασιστικότητα.
    • Οφείλει να επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες.
    • Οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεγάλο εθνικό σχέδιο που καλείται να υλοποιήσει η χώρα, υπερβαίνοντας τις συμβατικές υποχρεώσεις του μνημονίου, αλλά και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου.

    Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε μας καλούν όλους -κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς εταίρους- να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Μας υποδεικνύουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και υπέρβασης των κομματικών ανταγωνισμών και των προσωπικών υστεροβουλιών.

    Μας δείχνουν τον δρόμο για την ανάληψη πρωτοβουλιών εθνικής εμβέλειας με στόχους:

    • τη διασφάλιση πλαισίου κοινών προσεγγίσεων για τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας
    • τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους
    • την προώθηση πολιτικών που θα προσδώσουν αναπτυξιακή ανάσα στη χειμαζόμενη οικονομία
    • την επιτάχυνση των μεταρρυθμιστικών αλλαγών
    • την προώθηση των αναγκαίων αποκρατικοποιήσεων
    • την προστασία της απασχόλησης
    • τη δίκαιη κατανομή των βαρών
    • τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που έχει ζωτική ανάγκη η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία, η παραγωγή, η επιχειρηματικότητα

    Ας το αντιληφθούμε επιτέλους όλοι: η υπέρβαση της σημερινής κρίσης -της μεγαλύτερης της μεταπολεμικής περιόδου- θέτει ως βασική προϋπόθεση την υπέρβαση του κακού εαυτού μας που δεν είναι άλλος από την κομματοκρατία, τα προσωποπαγή κόμματα, τη διαχείριση και νομή της εξουσίας μεταξύ φίλων και αρεστών, από τον λαϊκισμό που έχει διαβρώσει όλες τις κομματικές δυνάμεις, από τα συντεχνιακά συμφέροντα, από τη μικροπολιτική.

    Η επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και η διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης είναι επιβεβλημένες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι σημερινές έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν τη στήριξη πολιτικών εκτάκτου ανάγκης. Απαιτούν κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης. Μια κυβέρνηση που θα συνδυάζει τη γνώση, την εμπειρία, την επάρκεια, την ικανότητα διαχείρισης πολιτικών κρίσεων.

    Η Ελλάδα έχει ζωτική ανάγκη από μια στρατηγική «μάκρο», η οποία θα θέτει στο επίκεντρό της ένα εθνικό σχέδιο. Ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας, το οποίο θα κληθούν να το υπηρετήσουν όλες οι δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός και εκτός συνόρων ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Η χώρα δε μπορεί, δεν αντέχει άλλο να κλωθογυρίζει, να παραπαίει, να παραδίνεται στο χάος. Η διακυβέρνηση του τόπου δε νοείται να αποπνέει απελπισία περιμένοντας το μοιραίο.

  • Ανάγκη τώρα, η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

     

    Αποτελεί κοινό τόπο χιλιοειπωμένο, ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα χαθεί, περιπλανώμενη στην έρημο, παρακολουθώντας άβουλη και μοιραία να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη χρεοκοπία ή θα επιδιώξει την ανάταξή της, έχοντας επίγνωση ότι αυτή ενέχει κόστος αλλά ότι είναι και η μόνη σωτήρια λύση. Από την απόφασή της εξαρτάται η επιβίωση και το μέλλον της.

     

    Οι πολίτες βρίσκονται σε μελαγχολία, παρακολουθώντας τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά, τον προγραμματισμό της ζωής τους ν” ανατρέπεται, μεγάλες κοινωνικές ομάδες να διαβαίνουν τα όρια της φτώχειας. Η ζωογόνος ανάπτυξη απουσιάζει. Ζοφερό κλίμα έχει αντικαταστήσει το εύκρατο της χώρας μας.

     

    Η χώρα έχει ζωτική ανάγκη της ενεργοποίησης και συστράτευσης όλων των δημιουργικών της δυνάμεων, προκειμένου να βρει το δρόμο για την έξοδο από την έρημο. Έχει ανάγκη από μια μαχόμενη κυβέρνηση υψηλών  πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων με επίγνωση των ορατών κινδύνων, αποφασισμένη να τρέξει τους στόχους που έχει θέσει, με στιβαρή πολιτική βούληση και διεύθυνση. Η αδράνεια, η αναποτελεσματικότητα, οι αποκλίνουσες πολιτικές ανά Υπουργείο και Υπουργό, η στοχοποίηση και ενοχοποίηση κοινωνικών ομάδων, η άκαιρη ενασχόληση με περιττά και ασήμαντα, οι επικοινωνιακής σκοπιμότητας λαϊκισμοί, πολλώ δε μάλλον η ρήξη της κοινωνικής συνοχής είναι στοιχεία που σπρώχνουν στην καταστροφή.

     

    Ως βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος, άμεσα εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό, με συνείδηση εθνική και παραταξιακή, οφείλω να έχω άποψη για όσα συμβαίνουν στη χώρα μου και κρίση για τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του κυβερνητικού σχήματος. Άλλωστε σήμερα κανείς δε δικαιούται να προτάσσει το προσωπικό του συμφέρον και την πολιτική του επιβίωση.

     

    Τώρα πλέον όλοι ξέρουμε ότι η απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου είναι απογοητευτική, ενώ διαρκώς καταφεύγουμε σε  φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν γονατίσει οικονομικά ευρύτερες ομάδες πολιτών.

     

    Η εκτίναξη της ύφεσης στα επίπεδα του 5,5% – 6% έχει καταστροφικές παρενέργειες σε ολόκληρη την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας, με συνέπεια η αγορά να βρίσκεται σε επίπεδα πλήρους ξηρασίας, τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και η ανεργία να σκαρφαλώνει επικίνδυνα στο 17%.

     

    Αναμφίβολα χρειάζεται ένας ουσιαστικός αναπροσανατολισμός της στρατηγικής της κυβέρνησης. Το εγχείρημα αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, ωστόσο είναι μονόδρομος. Άλλωστε, το πλαίσιο στο οποίο καλείται να κινηθεί η χώρα είναι σαφώς οριοθετημένο. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι όρος ζωής. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, ζωτική ανάγκη. Οι μεταρρυθμίσεις, μοναδική προϋπόθεση για την ανάταξη της οικονομίας. Ο εξορθολογισμός του δημοσίου τομέα αποτελεί αναγκαίο όρο για τη βιωσιμότητα της χώρας.

     

    Οι διαπιστώσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν τις βασικές παραδοχές μιας μεγάλης εθνικής πρωτοβουλίας, που θα επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα της χώρας το ζήτημα του σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, Κυβέρνησης Εκτάκτου Ανάγκης.

     

    Την άποψη αυτή την είχα δημόσια υποστηρίξει πριν από πέντε μήνες. Την επαναφέρω και τώρα.

     

    Γνωρίζοντας ότι η πράξη είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας, θεωρώ επιβεβλημένη την εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Γ.Παπανδρέου ανάληψη πρωτοβουλιών εθνικής εμβέλειας, που θα ανοίγουν το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας την οποία θα στηρίζουν τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και δυνάμεις της αριστεράς με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εγχείρημα δύσκολο αλλά εθνικά αναγκαίο.

     

    Είναι γνωστή βέβαια η στείρα άρνηση του κ. Σαμαρά. Όμως οφείλει ν” αναλογιστεί ότι δεν του χρωστάει η χώρα αλλά αυτός σε αυτή.

     

    Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να υπερβούν τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Το οφείλουν στη χώρα, στους πολίτες, αλλά και στις μεγάλες παρατάξεις που ηγούνται.

     

    Ο ιστορικός του μέλλοντος θα τους κρίνει, από την ανταπόκρισή τους στην κλασσική ρήση του Τζον Κένεντυ «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου».

     

    Η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να συζητήσει το σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας τον προηγούμενο Ιούνιο οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Ας τολμήσουν οι δύο αρχηγοί να ξαναπιάσουν το νήμα εκεί που το άφησαν, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προϋποθέσεις. Με ένα μόνο στόχο, τη σωτηρία της πατρίδας μας.

Page 1 of 3123