• Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα 2008

  ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

  Προς: τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
  Θέμα: Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα 2008

  Κύριε Υπουργέ,
  Το «Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα» που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα από το Σεπτέμβριο 2007 έως το Σεπτέμβριο 2008, έφερε πρόσφατα στην επικαιρότητα μερίδα του Τύπου (ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής και ΑΞΙΑ). Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλαπλά. Αφορούν το ύψος της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αποπληρωμή των δραστηριοτήτων (εκθέσεις, εκδηλώσεις κ.λ.π.) που έλαβαν χώρα.
  Όπως είναι γνωστό, τον Ιούνιο του 2006 ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κος Γιώργος Βουλγαράκης ανακοίνωσε τη διοργάνωση Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα με στόχο την προβολή της χώρας μας, τόσο στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών, όσο και στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, των εξωτερικών σχέσεων, κ.ά.. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή υπό την προεδρεία του κ. Βουλγαράκη με την παρουσία εκπροσώπων και συναρμόδιων Υπουργείων όπως Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Τουριστικής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, κ.ά. Σύμφωνα με τις τότε επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, το κάθε Υπουργείο συμμετείχε με δικές του ενέργειες και προϋπολογισμό στη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους.
  Οι εκδηλώσεις, οι δράσεις και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο και στη Σαγκάη κάλυπταν κυρίως πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα, γι” αυτό και το Υπουργείο Πολιτισμού είχε την ευθύνη και το κύριο βάρος της διοργάνωσης του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Η συμμετοχή των άλλων Υπουργείων αφορούσε επί το πλείστον τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων για τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και για τα αγροτικά μας προϊόντα.

  Κύριε Υπουργέ,
  Η πολιτεία οφείλει να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό, οφείλει να προβάλλει τη χώρα και τα επιτεύγματά της σε καίριους τομείς. Όλες αυτές οι ενέργειες πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και σύνεση. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας να καταθέτει με ακρίβεια και σαφήνεια τον προϋπολογισμό αλλά και τον απολογισμό κάθε τέτοιας ενέργειας.
  Τρία χρόνια μετά τη διοργάνωση του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, κανείς δε γνωρίζει ποιο ήταν το συνολικό κόστος, η συμμετοχή του κάθε Υπουργείου σε αυτό, ούτε ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αποπληρωμή, ενώ τα δημοσιεύματα του Τύπου δημιουργούν ερωτηματικά για την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών αυτών.
  Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
  1) Ποιο ήταν το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα;
  2) Ποια ήταν τα ποσά που δαπανήθηκαν από τα λοιπά Υπουργεία που προαναφέρθηκαν;
  3) Ποιος ήταν ο φορέας που διαχειρίστηκε το συνολικό προϋπολογισμό;
  4) Με ποιον τρόπο έγινε η αποπληρωμή των εκδηλώσεων και των εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους;
  5) Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για όλες τις πτυχές του «Πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα»;
  Να κατατεθούν οι αναφερόμενοι προϋπολογισμοί και τα λοιπά αντίστοιχα έγγραφα.

   

   

 • Κατασκευή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

   

  ΕΡΩΤΗΣΗ

   

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  Θέμα :  Κατασκευή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

   

  Το έργο για την κατασκευή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στον χώρο του παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ έχει κατ” επανάληψη εξαγγελθεί από πολλούς Υπουργούς, εξακολουθεί όμως να παραμένει μία μεγάλη εκκρεμότητα για τα πολιτιστικά πράγματα της χώρας με ορατό κίνδυνο να παραπεμφθεί στις καλένδες.

  Όπως είναι γνωστό,

  Συστάθηκε οργανισμός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το νόμο 2557/1997. Ορίστηκε μάλιστα και Δ.Σ..

  Κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη για την κατασκευή του Μουσείου. Μάλιστα κεντρικός στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός ικανοποιητικού εκθεσιακού χώρου 2.500 τ.μ. έως το καλοκαίρι του 2004 ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία της έκθεσης «Διαπολιτισμοί» στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε.

  Αργότερα και συγκεκριμένα στις 2-5-2006 πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου.

  Το έργο κατοχυρώθηκε στη μειοδότρια εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ, η οποία μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου, κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτη το 2009.

  Κατόπιν τούτου, η υπόθεση δεν παρουσιάζει καμία εξέλιξη, ενώ ασφαλώς τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια που είχαν προϋπολογισθεί για τον σκοπό αυτό χάθηκαν οριστικά.

  Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις μετά την οριστική έκπτωση του μειοδότη, θα έπρεπε να έχει προσκληθεί ο δεύτερος μειοδότης και σε περίπτωση άρνησής του ο τρίτος, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Όμως η υπόθεση παρουσιάζει απόλυτη στασιμότητα.

   

  Κύριε Υπουργέ,

  Πριν λίγες ημέρες ανακινήσατε το θέμα και ανακοινώσατε ορθά το διορισμό της μέχρι τώρα διευθύντριας Άννας Καφέτση, ιστορικό τέχνης και ψυχή της δημιουργίας του μουσείου, ως πρόεδρο του ΕΜΣΤ.

  Όμως, τα ερείπια του εργοστασίου του ΦΙΞ ακόμα καλά κρατούν στην είσοδο της πρωτεύουσας.

  Η Αθήνα ωστόσο, έχει ζωτική ανάγκη το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δεν νοείται να θέλουμε να προβάλουμε διεθνώς την πρωτεύουσα ως έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό όταν αυτή στερείται υποδομών, οι οποίες έλκουν τους τουρίστες.

  Η συμβολή της χώρας μας στην τέχνη, στα γράμματα, στον πολιτισμό, στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία είναι και γνωστή και σημαντική. Δυστυχώς όμως, δεν έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε και όπως θα οφείλαμε.

   

  Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία δεν είναι είδος πολυτελείας. Οφείλει να συνιστά πρώτη προτεραιότητα για μια Πολιτεία που καλείται να δώσει δύσκολες μάχες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την ευημερία της κοινωνίας και των πολιτών της.

   

  Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μπορεί να προβάλει τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πλούτο της σύγχρονης Ελλάδας. Συγχρόνως να συγκεντρώσει έργα σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας απ” όλο τον κόσμο. Να καταστήσει δηλαδή την Αθήνα ξανά, τόπο παγκόσμιας πολιτιστικής αναφοράς.

   

  Μπορεί να λειτουργήσει ως μαγνήτης όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης που το φιλοξενεί, αλλά και για τους επισκέπτες, Έλληνες και  ξένους.

   

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται ή όχι να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου και την εγκατάσταση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο του παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ;
  2. Τι συγκεκριμένα προτίθεται να πράξει για τη χρηματοδότηση του έργου; Θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στα ΠΕΠ Αττικής;
  3. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, 13 χρόνια μετά τη σύσταση του οργανισμού και 4 χρόνια μετά την πραγματοποίηση του διαγωνισμού;
  4. Εντέλει, τι συγκεκριμένα προτίθεται να πράξει για την ολοκλήρωση του έργου;

   

  22-6-2010

  Ο ερωτών Βουλευτής

   

   

  Δημήτρης Λιντζέρης

   

 • Αξιοποίηση του κτήματος Δηλαβέρη στη Νίκαια

  Προς : την κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

   

  Θέμα : ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΒΕΡΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

   

   

  Κύριοι Υπουργοί,

   

   

  Αποτελεί μόνιμη επιδίωξη των κατοίκων της Νίκαιας, η αξιοποίηση του κτήματος Δηλαβέρη και η δημιουργία χώρου πρασίνου στην προσπάθεια διεκδίκησης ενός καλύτερου τρόπου διαβίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.

   

  Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων που βρίσκεται στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Πειραιά, πίσω ακριβώς από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, 300 μέτρα από το Village Park και σε απόσταση αναπνοής από το 4ο Λύκειο Νίκαιας.

  Το κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο χώρο αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο πλινθοποιίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα καθώς και το μοναδικό εν δυνάμει  Βιομηχανικό Μουσείο της περιοχής. Μάλιστα , το εργοστάσιο έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 2002 και από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

   

  Δυστυχώς σήμερα, η κατάσταση του οικοπέδου παραμένει τραγική αφού έχει

  μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Μέχρι πέρσι τα απορριμματοφόρα του Δήμου μετέφεραν σκουπίδια τόσο στο κτήμα όσο και μέσα στους χώρους του εργοστασίου , το οποίο έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από ερπυστριοφόρα του Δήμου.

  Και όλα αυτά συμβαίνουν σε κτίριο το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο όπως ανέφερα παραπάνω!

   

   

  Ο χώρος αποτελεί πλέον εστία μολύνσεων ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος ατυχημάτων

  από τυχόν κατάρρευση του κτίσματος.

  Η αδιαφορία και η μετάθεση ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλο

  αγανακτεί τους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν ότι δεν αλλάζει κάτι στον χώρο παρά τις συνεχείς προσπάθειες τους , επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την πεποίθησή τους ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄κατηγορίας.

   

   

   

  Το κτήμα Δηλαβέρη και το εργοστάσιο έχουν μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία.

  Η αξιοποίηση του θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην περιφέρεια που ασφυκτιά από

  το  τσιμέντο κι από την έλλειψη ελεύθερων χώρων.

   

  Τις τελευταίες ημέρες με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής που παρουσιάσατε με την ονομασία «Αθήνα- Αττική 2014» από το οποίο

  δυστυχώς λείπουν  συγκεκριμένες  δράσεις για την ευρύτερη περιοχή της Β΄ Πειραιά, η οποία όμως δικαιούται τη φροντίδα και αρωγή της πολιτείας. Δικαιούται μερίδιο στην ανάπτυξη που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση.

   

   

  Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

   

   

   

   

   

  1. Περιλαμβάνεται στα σχέδια των Υπουργείων σας  η αξιοποίηση του εν λόγω χώρου  για πολιτιστικές και κοινωφελείς δράσεις;

   

   

  2.Υπάρχει προγραμματισμός και μελέτη των Υπουργείων για την αξιοποίηση του χώρου μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος Κοινωνικής Πρωτοβουλίας URBAN , όπως αυτό εφαρμόστηκε για το Βιομηχανικό Μουσείο Πλινθοποιίας «Τσαλαπάτα» στο Βόλο ή άλλων παρεμφερών προγραμμάτων;

   

   

  3.Τι θα πράξετε για την άμεση περίφραξη και προστασία του χώρου από όλους τους

  παράγοντες που απειλούν με κατάρρευση το μοναδικό Βιομηχανικό Μουσείο της περιοχής;

   

   

   

   

   

  22-6-2010

   

   

                                                                             Ο Ερωτών Βουλευτής

   

                                                                               Δημήτρης  Λιντζέρης

 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  ΘΕΜΑ : ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

  Κύριε Υπουργέ,
  Αποτελεί μόνιμη επιδίωξη των κατοίκων και των κοινωνικών φορέων της Σαλαμίνας, η λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο πολιτισμός και η ιστορία αποτελούν για το νησί το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξή του.
  Η προσπάθεια για τη δημιουργία αρχαιολογικού Μουσείου ξεκίνησε το 1999 και έχει περάσει πολλά στάδια. Kαι εγώ προσωπικά στο παρελθόν, πολλές φορές, με διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και άλλες παρεμβάσεις, επεδίωξα να επιταχύνω τη δημιουργία του συγκεκριμένου Μουσείου, το οποίο στεγάζεται στο 1ο Καποδιστριακό Σχολείο που λειτούργησε στο νησί και επισκευάστηκε με πιστώσεις από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2001.
  Επί Ν.Δ. σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου. Αξίζει να τονιστεί ότι σε επίσκεψή του στο νησί ο Υφυπουργός κ. Τατούλης υποσχέθηκε ότι το εν λόγω Μουσείο θα λειτουργήσει το 2005. Ανάλογες υποσχέσεις είχε δώσει και ο επόμενος Υπουργός που απεδείχθησαν κενές περιεχομένου. Ακόμα και σήμερα το Μουσείο παραμένει κλειστό.
  Σε πρόσφατη επίσκεψή μου διαπίστωσα ότι η ολοκλήρωση του Μουσείου βρίσκεται στην τελική ευθεία. Λίγα πράγματα ακόμα απομένει να γίνουν, προκειμένου το αξιόλογο αυτό Μουσείο ν” ανοίξει τις πύλες του στους επισκέπτες.

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  1. Τι μέτρα θα λάβετε για την άμεση λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σαλαμίνας ;
  2. Πότε προβλέπετε ότι θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια έναρξης της λειτουργίας του;

  23-11-09

  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

   

 • Απουσία των Ελλήνων Βουλευτών από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης

  Προς: τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ.Σαμαρά

  ΘΕΜΑ : Απουσία των Ελλήνων Βουλευτών από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης

   

  Κύριε Υπουργέ,

  Το Σαββάτο 20 Ιουνίου έλαβαν χώρα τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, έργο σπουδαίο, οικουμενικής εμβέλειας, έργο αναφοράς της κορυφαίας στιγμής του Ελληνικού Πολιτισμού. Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης υμνεί, συμβολίζει και ακτινοβολεί την ουσία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, τη Δημοκρατία, τη Γνώση, την Αισθητική που αποτελούν και πανανθρώπινες αξίες.

  Όμως, από την τελετή των εγκαινίων απουσίαζε η σημερινή έκφραση της Ελληνικής Δημοκρατίας, απουσίαζαν οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο. Η απουσία αυτή, αναδεικνύει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και αξιολογεί η Κυβέρνηση τη σημερινή Δημοκρατία και τους θεσμούς της.

  Η προσβολή αυτή δεν αίρεται με την ξενάγηση των Βουλευτών που οργανώθηκε για άλλη ημέρα από τον Πρόεδρο της Βουλής σε συνεννόηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, αφού το ζήτημα δεν είναι η ειδική αντιμετώπιση τους σε σχέση με τους πολίτες, αλλά η θεσμική απουσία του Κοινοβουλίου από μια ιστορική στιγμή.

  Ακόμα προκύπτει το εύλογο ενδιαφέρον να εξηγηθούν τα κριτήρια με τα οποία ιεραρχήθηκαν και αξιολογήθηκαν αξίες, θεσμοί και πρόσωπα, καθώς και οι ιδιότητες και οι λόγοι για τους οποίους εκλήθησαν το σύνολο των προσκεκλημένων.

  Κύριε Υπουργέ,

  Αρκετές ημέρες μετά το πέρας των εγκαινίων, απομακρυνόμενου του κινδύνου να θεωρηθεί ότι η ερώτησή μου είναι δυνατόν να επηρεάσει το απαραίτητο για μια τέτοια διοργάνωση, κλίμα εθνικής ενότητας και ευαισθησίας,

  Παρακαλώ  να μου απαντήσετε συγκεκριμένα και να μου καταθέσετε αναλυτικά τα αιτούμενα στοιχεία.

  • 1. Ποιος είναι ο ακριβής κατάλογος των προσκεκλημένων, Ελλήνων και ξένων, οι ιδιότητές τους και οι λόγοι για τους οποίους εκλήθησαν;
  • 2. Ποιοι ήταν υπεύθυνοι για την σύνταξη του καταλόγου των προσκεκλημένων;
  • 3. Ποιο πρωτόκολλο τηρήθηκε για τη χωροθεσία των προσκεκλημένων στην αίθουσα;
  • 4. Ποιοι προσκεκλημένοι δεν προσήλθαν και ποιους λόγους προέβαλαν για την απουσία τους;

  25-6-2009

  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

   

 • Εκλογές Προέδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

  ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Πολιτισμού  κ. Αντ. Σαμαρά

                και τον Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδης

  ΘΕΜΑ : Εκλογή Προέδρου ΕΟΕ

   

  Κύριοι Υπουργοί ,

   

  Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των αρχαιρεσιών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πληθαίνουν οι καταγγελίες στον πολιτικό και αθλητικό τύπο, για ανορθόδοξες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, δια του Υφυπουργείου Αθλητισμού, προς το εκλεκτορικό σώμα ώστε να υπερισχύσει ο υποψήφιος της επιλογής του.

   

  Το Υφυπουργείο Αθλητισμού αντί να ασχοληθεί με το αθλητικό ιδεώδες, το στρατηγικό σχέδιο για τον αθλητισμό της χώρας, την ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού, την προστασία των αθλητών από τα κυκλώματα του ντόπινγκ, την πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους και την αναβάθμιση της αθλητικής παιδείας, επιχειρεί να ελέγξει πολιτικά, διοικητικά και οργανωτικά την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

   

  Το Υφυπουργείο Αθλητισμού έχει κινήσει όλους τους μηχανισμούς του κράτους προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα είτε εκβιάζοντας είτε απειλώντας είτε υποσχόμενο για το μέλλον.

  Ουδείς βέβαια, εκπλήσσεται από την προσβλητική για τον αθλητικό χώρο παρέμβαση. Άλλωστε έχουν προηγηθεί ανάλογες προκλητικές παρεμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης, της παιδείας, της υγείας, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και όπου αλλού διεξάγονται αρχαιρεσίες. Τώρα  ήρθε η σειρά της απροκάλυπτης παρέμβασης στο  χώρο του αθλητικού κινήματος.

   

  Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

  • 1. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από την προσπάθεια ελέγχου του χώρου του αθλητισμού και μάλιστα της υψηλότερης έκφρασής του δηλαδή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής;
  • 2. Ποιες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες αναγκάζουν την Κυβέρνηση να αποβάλλει κάθε προσωπείο ουδετερότητας και σεβασμού του αυτοδιοίκητου του αθλητισμού και να μετατρέψει το Υφυπουργείο σε κέντρο οργάνωσης αθέμιτων μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων;
  • 3. Ποια μέτρα θα πάρετε ώστε να αφεθεί ελεύθερο και ακηδεμόνευτο το αθλητικό κίνημα της χώρας να προχωρήσει στις αρχαιρεσίες του και το σχεδιασμό του;

   

  2-2-2009

   

   

                                                                          Οι  ερωτώντες  Βουλευτές

   

  ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

   

  ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

   

  ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

   

  ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ

   

  ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

   

  ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΟΦΙΑ

   

  ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

   

  ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

   

  ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

   

  ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

   

  ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

   

  ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

   

  ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ

   

  ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

   

  ΧΥΡΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

   

   

   

 • Χορηγικές Δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Α.Ε.

  Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων

   

  Προς  τους Υπουργούς:  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

   

  Θέμα: «Απολογισμός για μη ανταποδοτικού χαρακτήρα χορηγικές δραστηριότητες για τα έτη 2006-2008 της ΟΠΑΠ ΑΕ στα πλαίσια των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης»

   

  Κύριοι Υπουργοί,

   

  Από τους απολογισμούς των ετών 2006 και 2007 που έχουν αναρτηθεί στον ιστοτόπο της ΟΠΑΠ ΑΕ δεν υπάρχει αναλυτική αναφορά στους φορείς που χρηματοδοτήθηκαν, για ποιους σκοπούς και με τι ποσά ο κάθε φορέας για την κάθε δράση. Στον απολογισμό του 2006 γίνεται μόνο αναφορά στην στήριξη εννέα (9) αθλητικών γεγονότων και σε δράσεις που αφορούν το «μεταολυμπιακό επιχειρείν» ενώ συνολικά για τον αθλητισμό αναφέρεται ότι έχει διατεθεί το ποσό των 13.429.110,00 Ευρώ.

   

  Επειδή εκτός των ανωτέρω για το 2008 στο μήνυμα του προέδρου γίνεται αναφορά σε « νέα πολιτική… οργανωμένο και διαφανές πλαίσιο… ειδική επιτροπή χορηγιών… οργανωμένη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων… ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων»

   

  Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα:

  1. Πόσα χρήματα δόθηκαν στην κατηγορία «αθλητισμός» τα έτη 2006, 2007 και 2008 αναλυτικά ανά φορέα και δράση;

   

  2. Ποια είναι η σύνθεση της ειδικής επιτροπής χορηγιών, με ποια κριτήρια έγινε η αξιολόγηση των προτάσεων και η κατανομή των κονδυλίων;

   

  Οι ερωτώντες Βουλευτές

 • Χρηματοδότηση ΓΓΑ το 2007 και 2008 και προϋπολογισμός ΓΓΑ το 2009

  Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων

   

  Προς  τους Υπουργούς:  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  Θέμα: «Χρηματοδότηση ΓΓΑ το 2007 και το 2008 και  προϋπολογισμός της ΓΓΑ το 2009»

   

  Κύριοι Υπουργοί,

   

  Με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009 του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στις πιστώσεις του 2009 έχει εγγραφεί το ποσό των 188.622.000,00 ευρώ.

   

  Επειδή, στον κωδικό των δαπανών καταργηθέντων με το ν.3697/2008 ειδικών λογ/σμών (πιστώσεις υπό κατανομή) έχει εγγραφεί πίστωση ύψους 133.880,00 ευρώ:

   

  Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα:

  1. Πώς θα γίνει η κατανομή του ποσού των 133.880,00 ευρώ αναλυτικά στους προβλεπόμενους ή νέους κωδικούς και ειδικότερα, ποιες θα είναι οι συνολικές πιστώσεις 2009 για τα αθλητικά σωματεία, τις αθλητικές ομοσπονδίες, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, το ΣΕΦ, το ΟΑΚΑ, τα λοιπά εποπτευόμενα ΝΠΔΔ (γυμναστήρια, κλπ).
  2. Αν υπάρχουν και σε ποιο ύψος οικονομικές υποχρεώσεις του 2008 και προηγούμενων ετών και σε ποιους φορείς, που δεν έχουν τακτοποιηθεί και αν αυτές προβλέπεται να τακτοποιηθούν το 2009.
  3. Πόσες ήταν οι συνολικές δαπάνες της ΓΓΑ το έτος 2007 και το έτος 2008 τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από τα έσοδα των ειδικών λογαριασμών καθώς και αναλυτικά για τα έτη 2007 και 2008 για τα αθλητικά σωματεία, τις αθλητικές ομοσπονδίες, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, το ΣΕΦ, το ΟΑΚΑ, τα λοιπά εποπτευόμενα ΝΠΔΔ (γυμναστήρια, κλπ).

   

   

  Οι ερωτώντες Βουλευτές

 • Αθλητικές Εγκαταστάσεις και υποδομές

  Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων

  Προς: Υφυπουργό Αθλητισμού

   

  Θέμα: «Αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές την περίοδο 2004-2008 και προγραμματισμός για το 2009»

   

  Κύριε Υφυπουργέ,

  Επειδή για την ανάπτυξη του αθλητισμού και την κατοχύρωση στη πράξη του δικαιώματος των πολιτών να ασκούνται και να αθλούνται απαιτείται ολοκληρωμένος Εθνικός και Περιφερειακός σχεδιασμός των αθλητικών υποδομών ανά νομό και περιοχή, για την κάλυψη τόσο των αγωνιστικών και προπονητικών αναγκών των αθλητών, όσο και των αναγκών των πολιτών για άθληση, με κριτήρια αθλητικά και χωροταξικά:

  Ερωτάσθε κ. Υφυπουργέ, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα:

  Ποιος είναι ο προγραμματισμός για το 2009 των αθλητικών έργων που χρηματοδοτεί η ΓΓΑ (αναλυτικά ανά φορέα /έργο);

   

  Ποιες είναι οι διαθέσιμες πιστώσεις για το 2009 για τα αθλητικά έργα;

   

  Ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί (αναλυτικά κατά έργο και η χρηματοδότησή τους κατά έτος) τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007, 2008;

   

  Ποια έργα έχουν ξεκινήσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί (αναλυτικά κατά έργο και η χρηματοδότησή τους κατά έτος);

   

  Ποια έργα έχουν εγκριθεί (αναλυτικά κατά έργο και η πρόβλεψη χρηματοδότησή τους κατά έτος) τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007, 2008;

   

   

  Οι ερωτώντες Βουλευτές

 • Ικανοποίηση Αιτημάτων Αθλητικών Σωματείων και Αθλουμένων Νεφροπαθών και Μεταμοσχεφθέντων

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

  ΒΟΥΤΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

   

  ΕΡΩΤΗΣΗ

   

  ΠΡΟΣ:  τον Υπουργό Αθλητισμού

   

  ΘΕΜΑ : Ικανοποίηση Αιτημάτων Αθλητικών Σωματείων και Αθλουμένων Νεφροπαθών και Μεταμοσχεφθέντων

   

  Κύριε Υπουργέ,

  Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ των Αθλητικών Συλλόγων Νεφροπαθών και Μεταμοσχεφθέντων, αλλά και από Ανοικτή Επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό :

  • 1. Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού επιδεικνύει επί σειρά ετών πρωτοφανή αδιαφορία, που αγγίζει τα όρια της αναλγησίας στην ικανοποίηση των νομίμων και δικαίων αιτημάτων των Αθλητικών Συλλόγων και των Αθλητών ώστε να διευκολυνθούν να αναπτύξουν τις αξιόλογες αθλητικές τους δραστηριότητες εντός αλλά κυρίως εκτός συνόρων με τη συμμετοχή τους σε Παγκόσμια ή Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
  • 2. Αντί η Πολιτεία να ενθαρρύνει, να τιμήσει και να ανταμείψει τη γενναία προσπάθεια μιας ευαίσθητης και καθημερινά αγωνιζόμενης ομάδας συνανθρώπων μας που με θάρρος και αισιοδοξία διεκδικούν το μερίδιό τους στη ζωή και τις δραστηριότητές της, τους αγνοεί, στρεψοδικεί εις βάρος τους και τους βάζει στο περιθώριο.
  • Καθυστερεί επανειλημμένως να εγκρίνει εγκαίρως τη συμμετοχή των Αθλητών σε διεθνείς αγώνες, δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα, καθυστερεί να καταβάλει τις από το νόμο προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους Αθλητές που φέρουν διεθνείς διακρίσεις.
  • Χαρακτηριστική απόδειξη των παραπάνω αποτελεί ότι ακόμα και σήμερα, δεν έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους νικητές των Παγκοσμίων Αγώνων της Ταϋλάνδης, του Αυγούστου του 2007, όταν η Ελλάδα κατετάγη 12η μεταξύ 58 χωρών και κατέκτησε 22 μετάλλια. Και μάλιστα, παρ” ότι είχε δοθεί από τον τότε αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Ορφανό, η έγκριση μετάβασης και συμμετοχής, στην Ελληνική Ομάδα.
  • 3. Οι αρμόδιοι κατά καιρούς Υπουργοί της Κυβέρνησης της Ν.Δ. όχι μόνον επιδεικνύουν αδιαφορία στην εκτέλεση των εκ του νόμου υποχρεώσεών τους προς την ειδική και ευαίσθητη αυτή κατηγορία Αθλητών, αλλά τους ωθούν προς την αναξιοπρέπεια, αφού τους υποχρεώνουν με τον τρόπο τους, ν” απευθύνονται προς το κόμμα της Ν.Δ. ως διαμεσολαβητή και επιλαμβανόμενοι , εκ των υστέρων και καθυστερημένα, κάποιων αιτημάτων, με εντελώς απαράδεκτο και υποτιμητικό πελατειακό τρόπο, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των ιδίων των Αθλητών

  Κατόπιν όλων αυτών

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε ν” αλλάξει άμεσα η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους αξιέπαινους συνανθρώπους μας Αθλητές Νεφροπαθείς και Μεταμοσχεφθέντες, να τηρήσετε τις υποχρεώσεις σας που προκύπτουν άλλωστε από τους σχετικούς νόμους και να ενθαρρύνετε με συγκεκριμένο τρόπο την ανάπτυξη των Αθλητικών τους δραστηριοτήτων που τιμούν τους ίδιους αλλά κυρίως την κοινωνία και τη χώρα;

   

  15-1-2009

  Ο ερωτών Βουλευτής

   

  Δημήτρης Λιντζέρης

   

Page 1 of 612345...Last »