• Αέναη ανάπτυξη

  ΟΜΙΛΙΑ

  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΟΦ

  ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΝΤΖΕΡΗ

   

  Αναπτυξιακές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες

   

   Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

  ως μοχλός αέναης ανάπτυξης της χώρας

   

   

   

  15 Σεπτεμβρίου 2014

   

  Κύριε Υπουργέ,

  Κυρίες και κύριοι,

  Αγαπητές φίλες και φίλοι,

   

  «Να δεις τον κόσμο σ’ έναν κόκκο άμμου και τον ουρανό σ’ ένα αγρολούλουδο…»

  έγραφε ο Μπλέικ.

   

  Επέλεξα τον στίχο αυτό, θέλοντας να επισημάνω την ξεχωριστή σημασία της ελληνικής χλωρίδας με τα μοναδικά ενδημικά φυτά. Ο πλούτος της γης μας είναι μοναδικός. Αξιοποιώντας τον μπορούμε να κάνουμε πολλά για την υγεία, για τη ζωή, για την ευημερία μας.

   

  Η ανάπτυξη της χώρας μας δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Κι αυτά δεν είναι μόνον ο ήλιος και η θάλασσα. Ούτε η ανάδειξή μας σε διαμετακομιστικό κέντρο, λόγω της γεωγραφικής θέσης που κατέχουμε.

   

  Αντίθετα,

  • Είναι η αξιοποίηση του εκλεκτού ανθρώπινου δυναμικού της.
  • Είναι ο θησαυρός της πλούσιας βιοποικιλότητας.
  • Είναι οι δυνατότητες να αναπτύξουμε νέα και μοναδικά προϊόντα στον πρωτογενή τομέα.
  • Είναι η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τους καρπούς της γης.
  • Είναι η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με νέα και καινοτόμα προϊόντα

   

   

   

  Με τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια παραγωγική Ελλάδα, για μια εύρωστη οικονομία, για βιώσιμη ανάπτυξη.

   

  Κυρίες και κύριοι,

  Φίλες και φίλοι,

   

  Μετά την οδυνηρή εμπειρία που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα της κρίσης μπορεί να αποτελέσει παρελθόν, αν όλες οι οικονομικές, επιστημονικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες συντείνουν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αν ακολουθήσουμε ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας που θα στηρίζεται στην αειφορία. Το χτύπημα της ανεργίας, οι θέσεις εργασίας δεν μπορεί να δημιουργηθούν μέσω της υπερτροφικής ανάπτυξης του δημόσιου τομέα. Το έργο αυτό το είδαμε, το βιώσαμε, έχει κι αυτό τη δική του συμμετοχή στα μεγάλα ελλείμματα που μας οδήγησαν στο μνημόνιο. Η κρατική χρηματοδότηση για την απασχόληση δεν είναι πρόταση ανάπτυξης. Οι θέσεις εργασίας θα προέλθουν μέσα από την κίνηση της οικονομίας. Μέσα σε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις που θα συζητηθούν σήμερα.

   

  Τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε και να κάνουμε πράξη τη γνωστή ρήση από την ομιλία ορκωμοσίας του Τζον Κένεντι το 1960: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». Τώρα είναι η ώρα που όλοι μαζί και ο καθένας μας χωριστά μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

   

  Ο ΕΟΦ αναζητά τη δική του συνδρομή και συμβολή στη διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής και οικονομικής στρατηγικής. Ως επιστημονική υποδομή έχει σημαντικές δυνατότητες για τη στήριξη και προώθηση νέων προϊόντων υγείας, βασισμένων σε επιλεγμένα εγχώρια φυτά και βότανα.

   

  Η χρησιμότητά του είναι συνυφασμένη με την ενημέρωση των πολιτών για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων, με την καλλιέργεια πολιτισμού πρόληψης, με την καταπολέμηση της υπέρογκης δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

   

  Η πρωτοβουλία του να διοργανώσει αυτή την ημερίδα δείχνει την απόφασή μας να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους όλοι μαζί: Πολιτεία, ιδιωτικός τομέας, επιστημονική και πανεπιστημιακή κοινότητα.

   

   

  Ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την πλούσια ελληνική χλωρίδα, με τα πολυποίκιλα και αμέτρητα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή φυτικών εκχυλισμάτων με φαρμακευτικές προδιαγραφές, φαρμάκων φυτικής προέλευσης, καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής.

   

  Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την παραγωγική δραστηριότητα. Έχει την ευκαιρία να αποτελέσει μια από τις βασικές χώρες παραγωγής πρώτης ύλης, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Και συγχρόνως να δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και επέκτασης της φαρμακοβιομηχανίας που έχει πολλές παραγωγικές δυνατότητες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο.

   

  Με τα νέα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, με την ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας στον χώρο αυτό, με την αρωγή του επιχειρηματικού κλάδου, δημιουργούμε τις αναγκαίες συνθήκες, προκειμένου τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά να γίνουν ελκυστικότερα στην αγορά, να διευρύνουν τον κύκλο διακίνησης και κατανάλωσης, να αποκτήσουν την πραγματική τους αξία.

   

  Κυρίες και κύριοι,

  Φίλες και φίλοι,

   

  Με τη σημερινή ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΟΦ θέλουμε:

  • να αναδείξουμε τη χρησιμότητα των προϊόντων αυτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • να προβάλουμε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους,
  • να δηλώσουμε την πρόθεσή μας για ενδυνάμωση των ερευνητικών προγραμμάτων
  • να διασφαλίσουμε τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.
  • να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και να τους καλέσουμε σε γόνιμη συνεργασία.

   

  Παράλληλα, στόχος μας είναι να ενημερώσουμε:

  • τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών
  • τους παραγωγούς, προσφέροντάς τους την αναγκαία επιστημονική υποστήριξη, και βεβαίως

   

   

  • την κοινή γνώμη για την ποιότητα και χρησιμότητα των νέων προϊόντων υγείας που βασίζονται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

   

  Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση που η πρωτοβουλία μας έχει την ουσιαστική συνδρομή του Τομέα Φαρμακογνωσίας, Χημείας, Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

   

  Τόσο ο ΕΟΦ, όσο και η εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα, διαθέτουν το επιστημονικό δυναμικό να στηρίξουν μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, αναδεικνύοντας τη σημασία και την αναγκαιότητα καλλιέργειας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών καθώς και την βιομηχανική και εν γένει επιχειρηματική αξιοποίησή τους.

   

  Ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον που μέχρι σήμερα επέδειξαν οι συνεταιρισμοί κρόκου και μαστίχας, αλλά και μια σειρά άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών πήραμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.

   

  Στην ημερίδα που σήμερα διοργανώνουμε θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ενδιαφέρουσες εμπειρίες από πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στην Περιφέρεια. Παράλληλα, θα έχουμε και τη δυνατότητα να ενημερωθούμε από εξέχοντες επιστήμονες για όλες τις κρίσιμες παραμέτρους που συνδέονται με την αξιοποίηση και τη χρήση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ακόμα, θα ενημερωθούμε για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

   

  Ο ΕΟΦ, θέλοντας να βρίσκεται σε αρμονία με τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των συντελεστών και όλων των φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Φιλοδοξία του είναι να συντονίσουμε τα βήματά μας για τη δυναμική και ουσιαστική αξιοποίηση των μεγάλων ευκαιριών που παρέχει η παραγωγή νέων προϊόντων υγείας.

   

   

  Κυρίες και κύριοι,

  Φίλες και φίλοι,

   

  Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών παρέχει αναπτυξιακές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες. Ως ΕΟΦ θέλουμε να συνδράμουμε στη διαμόρφωση και ενίσχυση μιας εθνικής ατζέντας για την έξοδο από την κρίση.

  Το ζήτημα το οποίο σήμερα θέσαμε σε δημόσια συζήτηση είναι η πρώτη μας συνδρομή και συμβολή στην ανάγκη υλοποίησης μιας νέας οικονομικής στρατηγικής που στο επίκεντρό της έχει τις νέες επενδύσεις.

   

  • Με τις επενδύσεις μπορούμε να κάνουμε πράξη την εξωστρέφεια και την καινοτομία.
  • Με τις επενδύσεις μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα αφήνοντας πίσω το παρελθόν.
  • Με τις επενδύσεις μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον.