• Αναστάτωση ασφαλισμένων Οίκου Ναύτου Σαλαμίνας

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
  Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς: την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και
  την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  Θέμα: Αναστάτωση ασφαλισμένων Οίκου Ναύτου Σαλαμίνας.

  Κυρίες Υπουργοί,

  Ανάστατοι είναι οι 10.000 και πλέον ασφαλισμένοι, εν ενεργεία και απόμαχοι, του Οίκου του Ναύτου στη Σαλαμίνα. Αιτία η ανάθεση καθηκόντων ελεγκτικού έργου στο μοναδικό μόνιμο θεράποντα ιατρό του Οίκου του Ναύτου στη Σαλαμίνα, η οποία ανάθεση έχει σαν συνέπεια την αφαίρεση των θεραπευτικών του καθηκόντων. Ο εν λόγω ιατρός παρακολουθεί πάνω από 200 άτομα εβδομαδιαία στη Σαλαμίνα και στα Αμπελάκια.
  Η απαράδεκτη αυτή απόφαση από το Δ.Σ.Ο.Ν. έχει προκαλέσει την οργισμένη διαμαρτυρία του συλλόγου απομάχων Εμπορικού Ναυτικού Σαλαμίνας και της Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ Αμπελακίων, οι οποίοι δικαιολογημένα βλέπουν τον ασφαλιστικό τους φορέα να τους αφήνει χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα και μάλιστα από ιατρό που ασκεί άψογα τα καθήκοντά του επί 25 χρόνια.
  Μέχρι σήμερα τα ελεγκτικά καθήκοντα ασκούσε ελεγκτής ιατρός με σύμβαση Ι.Δ.Ο.Χ. Σύμφωνα δε με την παρ. 8 του αρθ. 11 του Ν 2688/1999 (ΦΕΚ 40Α) υπάρχει δυνατότητα η θεώρηση των ιατρικών εντολών-παραπεμπτικών να γίνεται από τους ελεγκτές του ΟΠΑΔ ή του ΙΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείτο ο έλεγχος των παραπεμπτικών στο παρελθόν, αφού η Σαλαμίνα με τόσο μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων στον Οίκο Ναύτου έχει μόνο έναν μόνιμο ιατρό.
  Για τους πιο πάνω λόγους η απόφαση του Δ.Σ.Ο.Ν. η οποία ελήφθη μετά από εισήγηση του Προέδρου του κ. Βαρίνου κρίνεται ανάλγητη και αντιασφαλιστική αφού 10.000 και πλέον άνθρωποι και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ στερούνται της πρωινής ιατρικής φροντίδας και υφίστανται προφανή οικονομική επιβάρυνση.
  Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί.

  Τι μέτρα θα λάβετε για την άμεση άρση της απαράδεκτης αυτής απόφασης του Δ.Σ.Ο.Ν. προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στο νησί και οι απόμαχοι του Εμπορικού Ναυτικού να απολαμβάνουν την ιατρική φροντίδα που δικαιούνται και που τους προσεφέρετο τόσα χρόνια;

  16-2-2010
  Ο Ερωτών Βουλευτής

  Δημήτρης Λιντζέρης