• ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

   

  ΕΡΩΤΗΣΗ

   

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  ΘΕΜΑ : ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ

  Κύριε Υπουργέ,

  Επανέρχομαι σ” ένα θέμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «το άγος της σύγχρονης νεοελληνικής πολιτείας».  Αναφέρομαι στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων στην Κυνόσουρα δήμου Αμπελακίων Σαλαμίνας. Στο χώρο που θα ‘πρεπε να θυμίζει μια από τις πιο ένδοξες στιγμές της Αρχαίας Ελληνικής ιστορίας με καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού, σήμερα βρίσκονται ναυπηγικές εταιρείες, διαλυτήρια πλοίων, πλωτοί διαχωριστήρες όπου μεταφέρονται με πλοία υγρά κατάλοιπα κ.α.

  Οι αμαρτίες είναι πολλές και από παλιά. Όμως ούτε επί των ημερών σας σημειώθηκε κάποια πρόοδος για την ανάδειξη του, παγκόσμιας σημασίας, ιστορικού αυτού χώρου. Εσείς δε ο ίδιος σε απάντησή σας στις 24-10-2006, προς ερώτηση που είχα καταθέσει, με ενημερώνετε ότι « το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή απ” ευθείας εξαγοράς της περιοχής φερομένης ιδιοκτησίας της ναυπηγικής εταιρείας ΑΡΚΑΔΙΑ-Α.ΔΙΑΜΑΝΤΗ στην Κυνόσουρα Δήμου Αμπελακίων Σαλαμίνας, συνολικής έκτασης 19.013 τ.μ., εντός της θεσμοθετημένης ζώνης Α” προστασίας».

  Όμως σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα των εφημερίδων (9-2-2007) δεν έχει υπογραφεί ακόμα από εσάς η γνωμοδότηση του ΚΥΣ ούτε έχουν ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες.

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • 1. Είναι στις προθέσεις σας να υπογράψετε τη συγκεκριμένη απόφαση και πότε;
  • 2. Ποια η δική σας μέριμνα για αυτό το χώρο;
  • 3. Τίνων συμφερόντων η εξυπηρέτηση καθυστερούν την απαλλοτρίωση;
  • 4. Τι μέλλει γενέσθαι εντέλει για τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων; Ποια η πολιτική του Υπουργείου σας;

              26-2-07

   

  Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

   

   

   

   

   

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ