• Απολογισμός και Προϋπολογισμός της Βουλής

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Αποτελεί παράδοση ο Προϋπολογισμός της Βουλής να ψηφίζεται ομόφωνα από το σώμα. Η υπερψήφιση αυτή, δεν οφείλεται μόνο στο ότι συντάσσεται με διαπαραταξιακή συναίνεση ούτε βεβαίως επειδή η Βουλή λειτουργεί ως ένα συντεχνιακό σύνολο και ως εκ τούτου υπερασπίζεται τα δικαιώματα ή συμφέροντά της. Και πρέπει να διευκρινιστεί κατηγορηματικά αυτό γιατί πολλά έχουν καταλογιστεί στο Κοινοβούλιο από αυτόκλητους κριτές των πάντων, οι οποίοι με περίσσεια λαϊκισμού στην ουσία βάλουν εναντίον του κορυφαίου θεσμού της Δημοκρατίας.

    Αποτελεί αυτή η συναίνεση την αυτονόητη υποχρέωση όλων των μελών του Κοινοβουλίου να υπερασπίσουν αυτό τον κορυφαίο θεσμό που αποτελεί την καρδιά της Δημοκρατίας. Ο Βουλευτής φέρει το ανώτατο αιρετό αξίωμα. Στα πλαίσια της λειτουργίας του πολιτεύματος της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας, οι βουλευτές έχουν τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να αντιπροσωπεύουν τους συμπολίτες τους, για προσδιορισμένο συνταγματικά χρόνο. Προσωποποιούν δηλαδή την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Και δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας, ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού αποτελούν αντανάκλαση του ίδιου του λαού. Πάντα ίσχυε και ισχύει στις Δημοκρατίες το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ «τέτοιοι λαοί, τέτοιοι άρχοντες».

    Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου ταυτίζεται με την αναβάθμιση της Δημοκρατίας. Ο κορυφαίος αυτός θεσμός, αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας, το τελευταίο ανάχωμα της Δημοκρατίας σε πιέσεις και συμφέροντα  απ” οπουδήποτε και αν προέρχονται.

    Εν κατακλείδι η προάσπιση και θωράκιση του κύρους του Κοινοβουλίου αποτελεί πράξη αυτοσυντήρησης του πολιτικού συστήματος αλλά και των μελών του σώματος.

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Στις μέρες μας η πολιτική και οι ασχολούμενοι με αυτή παρουσιάζουν έλλειμμα κύρους έναντι της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, επισημαίνουν, πως η πολιτική στη χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλό σημείο αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Αυτό αφορά όλους μας και κάτι πρέπει να κάνουμε ανεξάρτητα από το σε ποια πτέρυγα της Βουλής βρίσκεται ο καθένας μας. Βεβαίως προσεκτική μελέτη αυτών των ποιοτικών αναλύσεων αποκαλύπτει κάτι ικανοποιητικό και αισιόδοξο. Ότι το κύρος και η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου, σαν θεσμός, είναι υψηλότερος στην εκτίμηση των Ελλήνων σε αντίθεση με τους άλλους πολιτικούς θεσμούς. Σ” αυτή την εικόνα, θετική συμβολή έχουν, όλοι οι Βουλευτές και βεβαίως το προεδρείο και ο Πρόεδρός του και ο απελθών κύριος Κακλαμάνης αλλά και η νυν κυρία Ψαρούδα Μπενάκη.

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι ο χώρος του Κοινοβουλίου είναι ο χώρος που κατεξοχήν μπορεί να αναδειχθεί, απενοχοποιηθεί και αναβαθμιστεί ο κυρίαρχος ρόλος της πολιτικής. Γιατί το Κοινοβούλιο μπορεί ν” αποτελέσει ασπίδα στη γνωστή και παλιά προσπάθεια της οικονομικής εξουσίας να κυριαρχήσει της πολιτικής με διάφορους τρόπους. Εδώ βεβαίως προβάλει και η ατομική ευθύνη του καθενός μας. Συνταγματικά όλοι οι βουλευτές είναι ισότιμοι μεταξύ τους. Βεβαίως όμως δεν είναι ίδιοι. Και στις Δημοκρατίες η πολιτική ευθύνη εξατομικεύεται. Και οι συλλήβδην απρόσωπες και αόριστες επιθέσεις, εκτός από άδικες και υποβολημιέες απαξιώνουν την πολιτική, η οποία όμως αποτελεί την πεμπτουσία της ανθρώπινης δραστηριότητας.

    Βεβαίως δεν πρέπει να παραληφθεί η μεγάλη ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας στην αναβάθμιση του θεσμού. Οι υπουργοί δεν πρέπει να θεωρούν ότι είναι πάρεργο το να έρχονται εδώ για να υπερασπιστούν τα νομοσχέδια που καταθέτουν ή ν” απαντήσουν στις ερωτήσεις των συναδέλφων. Πρέπει ν” αντιληφθούν ότι είναι τιμή για αυτούς και όρος επιβεβαίωσης του έργου τους. Όπως αντιστοίχως και οι βουλευτές. Γιατί έργο της Βουλής εκτός από τη στήριξη της Κυβέρνησης είναι και ο έλεγχός της

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Υπάρχει μια αντίληψη σε μέρος της κοινωνίας, και διατυπώνεται χαρακτηριστικά από έναν ευφυή Αμερικάνο τον Αμβρόσιο Μπιρς, ότι «η πολιτική στην εφαρμογή της, είναι αλληλοσπαραγμός συμφερόντων μασκαρεμένος σε αντιπαράθεση αρχών. Είναι η διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων με προσωπικό όφελος». Πρέπει, να διαψεύσουμε αυτόν τον κυνικό μηδενισμό. Και ν” αποδείξουμε ότι η άσκηση της πολιτικής εμπεριέχει το δίκαιο και την ηθική. Είναι δηλαδή, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης η πραγμάτωση της αρετής και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Και έχουμε κάθε λόγο να το επιδιώκουμε. Ειδικά εμείς, οι Έλληνες. Που πρώτοι ασκήσαμε και περιγράψαμε την πολιτική. Γι” αυτό και η έννοια πολιτική σε όλες τις γλώσσες του πολιτισμένου κόσμου «πολιτική» ονομάζεται. Και απλά να θυμίσω ότι ο όρος ετυμολογικά αλλά και εννοιολογικά περιλαμβάνεται στο ελληνικό λεκτικό σύμπλεγμα  πόλις – πολίτης – πολιτεία αλλά και πολιτικός. Και έχει ιδιαίτερη σημασία αφού αναδεικνύει και το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του πολιτικού.

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Θα ήταν παράληψη να μην αναγνωρίσουμε το πολύπλευρο έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στο κοινοβούλιο και που απαιτεί συνέχεια και διεύρυνση, με ευθύνη της σημερινού του προεδρείου. Σήμερα πλέον το Κοινοβούλιο είναι ανοιχτό στην κοινωνία κοντά στο λαό και τη νεολαία, κοντά στους όπου γης Έλληνες με όλο και αυξανόμενη παρουσία στην κοινοβουλευτική διπλωματία. Αναφέρομαι βέβαια στη Βουλή των Εφήβων, στο τηλεοπτικό κανάλι, στις επιτροπές φιλίας της Βουλής αλλά και στο πνευματικό και πολιτιστικό έργο.

    Κυρία Πρόεδρε

    Το πρότεινα πέρυσι, σας το προτείνω και φέτος, μπορείτε να επεκτείνεται την πολιτιστική και ιστορική δραστηριότητα του Κοινοβουλίου. Κανείς δε θα  είχε αντίρρηση για αύξηση των πιστώσεων για προμήθεια έργων τέχνης, κειμηλίων, αρχαιοτήτων και λοιπού ιστορικού υλικού. Θα ήταν μια συμβολή στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του έθνους. Δυστυχώς όμως ο φετινός προϋπολογισμός, στο συγκεκριμένο κωδικό, αντί για αυξημένος προβλέπεται μειωμένος κατά 500.000 € και αυτό αποτελεί λάθος.

    Κυρία Πρόεδρε

    Το κοινοβούλιο δια του προέδρου του κυρίου Κακλαμάνη, έκανε ένα τεράστιο βήμα, εκσυγχρονισμού και ενημέρωσης του ελληνικού λαού για τις εργασίες του Κοινοβουλίου, λειτουργώντας το κανάλι της Βουλής Μπορείτε να επεκτείνετε αυτή την δραστηριότητα με αυτονόητα οφέλη για το σύνολο του πολιτικού σύστημα. Κάντε το πρόγραμμά του πιο ζωντανό και πιο ελκυστικό στο τηλεοπτικό κοινό. Να σας πω δυο ιδέες: Καθιερώστε δελτία κοινοβουλευτικών ειδήσεων με διαπαραταξιακή συναίνεση. Θα “ταν όαση αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας στη σημερινή πραγματικότητα. Και ακόμα βελτιώστε επί τω ελληνικότερω, θεαματικότερω και διδακτικότερω τις υπόλοιπες εκπομπές του καναλιού.

    Κυρία Πρόεδρε,

    Θα ήθελα να επαναφέρω μια ιδέα που είχε διατυπώσει ο περυσινός εισηγητής της Ν.Δ. κύριος Σκρέκας. Να υπάρξει κάποια στιγμή μια έκδοση που ν” αναφέρει αναλυτικά τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της Βουλής για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός κάθε χρόνο ποια είναι αυτά και τι καινούργιο προστίθεται. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ενημέρωση για το τεράστιο έργο που έγινε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, στη Μπενάκειο, αλλά και στο καπνεργοστάσιο. Έργα που καταξιώνουν το προηγούμενο προεδρείο της Βουλής.

    Τέλος κυρία Πρόεδρε,

    Θέλω να ζητήσω την προσωπική σας συμβολή στην ελάφρυνση των αρνητικών επιπτώσεων, της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης στο άρθρο 57 περί ασυμβίβαστου. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με την επίσπευση της ψήφισης του εκτελεστικού νόμου που εκκρεμεί και μέσω του οποίου μπορούν ν” αρθούν πολλές από τις αρνητικές του συνέπειες. Μετά και τη σοφή παρέμβαση του συνετού προέδρου της Δημοκρατίας, νομίζω ότι ο χρόνος είναι ώριμος. Γιατί αυτή η διάταξη όπως έχω ξαναπεί, αποτελεί παρέκβαση του πολιτεύματος. Ακριβώς γιατί πλήττει την αντιπροσωπευτικότητά του και καθιερώνει ένα επάγγελμα με ό,τι αυτό σημαίνει.

    Κλείνοντας θα ήταν παράληψη να μην αναφερθώ στο σύνολο των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου οι οποίοι υπερβάλουν εαυτόν για να προλάβουν και ν” ανταποκριθούν στις πολλές φορές υπερβολικές απαιτήσεις μας. Όπως επίσης στους δημοσιογράφους και  τεχνικούς του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, που καλύπτουν το κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ και μοχθούν ατέλειωτες ώρες για την αντικειμενική ενημέρωση.

     

    16/11/2004