Ασφάλεια Μεταγγίσεων Αίματος
Κύριε Υπουργέ,
Η αξιωματική αντιπολίτευση ιδιαίτερα στο θέμα της υγείας αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και επιείκεια θα έλεγα. Ακριβώς διότι η υγεία αποτελεί το μείζον αγαθό και δεν υπόκειται σε κομματικές αντιπαραθέσεις. Και εγώ προσωπικά βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ασκήσω κριτική, μέσω αυτής της επερώτησης, για παραλήψεις σας που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Κύριε Υπουργέ,
Κύριο μέλημα του κράτους είναι η προάσπιση της υγείας των πολιτών. Και είναι λυπηρό ότι όσο χρόνο είσαστε στην Κυβέρνηση δεν έχετε λάβει κανένα μέτρο που να βελτιώνει την επικρατούσα κατάσταση. Τα κονδύλια για την υγεία είναι ανεπαρκέστατα. Και διαψεύδουν τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Εκκρεμούν προσλήψεις από το 2004. Πρόσφατα αναγγείλατε προκήρυξη 4.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού για το 2006 οι οποίες μετά βίας καλύπτουν τις θέσεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν. Το πρόβλημα των ΜΕΘ στο άγος του δημόσιου συστήματος Υγείας. 132 κλίνες ΜΕΘ δημοσίων νοσοκομείων και μεταξύ αυτών 25 πλήρως εξοπλισμένες στην Αττική δε χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού. Εσείς βέβαια εξακολουθείτε να εκμισθώνετε κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Ακολουθήσατε, όσο ήσαστε αντιπολίτευση, την πολιτική της κατσαρίδας, την πολιτική της γάτας στα χειρουργεία, κύριε Υπουργέ, και σήμερα εισπράττετε τις θύελλες που σπείρατε.
Παρακολουθούμε τη σταδιακή υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα νοσοκομεία υποβαθμίζονται και ο λόγος που δε θρηνούμε περισσότερα θύματα οφείλεται στην αυτοθυσία του υπηρετούντος προσωπικού.
Κύριε Υπουργέ
Με την παρούσα επερώτηση, αποδεικνύετε ότι δεν είστε ικανοί να παρέχετε ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη την ώρα που έχει ανάγκη από μια επείγουσα ιατρική πράξη όπως είναι η μετάγγιση του αίματος.
Τα δύο περιστατικά με μόλυνσης από τον ιό AIDS – HIV, έπειτα από μετάγγιση αίματος που συνέβησαν στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης δεν οφείλεται σε ιατρική παράληψη ή κάποιο ιατρικό λάθος. Αποδεικνύουν πελώριες πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Κύριε Υπουργέ,
Όπως σας είναι γνωστό το AIDS δεν είναι θέμα που αφορά άλλες μακρινές χώρες αλλά συναντάτε με συγκεκριμένη συχνότητα και στη χώρα μας. Και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό. Στον τομέα της πρόληψης απαιτούνται συγκεκριμένα προγράμματα και εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο και όσον αφορά τη διάγνωση αλλά και τον έλεγχο του μεταγγιζόμενου αίματος.
Από τότε που εντοπίστηκε ο ιός μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά βήματα από την ιατρική επιστήμη και όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία. Σήμερα σε όλον τον υγειονομικά ανεπτυγμένο κόσμο, όπως είναι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία κ.λ.π., ο πλέον ασφαλής έλεγχος του αίματος όσον αφορά τη διάγνωση για μόλυνση από διάφορους ιούς, βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες και συγκεκριμένα στη σύγχρονη μοριακή μέθοδο ΝΑΤ.
Και εδώ τίθεται ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Είναι υποχρεωμένο το κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας, να εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο σε όλες τις αιμοδοσίες της χώρας; Και αν δεν το κάνει, έχει ή όχι πολιτικές ευθύνες; Είναι μια απλή παράληψη ή μεγάλη αμέλεια και ανεπάρκεια στην προάσπιση της δημόσιας υγείας;
Έχω την εδραία πεποίθηση ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. Πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν σαφείς ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και κατηγορηματική έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Αιμοδοσίας οι οποίες κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα της εφαρμογής της μεθόδου ΝΑΤ σε όλες τις αιμοδοσίες της χώρας. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν εξώθησαν το Υπουργείο Υγείας ν” αυξήσει τα κέντρα αιμοδοσίας που εφάρμοζαν αυτή την προηγμένη τεχνολογία.
Από τύχη λοιπόν θρηνήσαμε μόνο δύο θύματα. Και επιμένω, ότι δεν πρόκειται για ιατρικό λάθος. Αποδεικνύει δυστυχώς ότι η Κυβέρνησή σας έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ανοχύρωτη πόλη.
Δεν είναι στις προθέσεις μου να διασπείρω πανικό και ανασφάλεια στους ασθενείς. Αλλά, κύριε Υπουργέ, οφείλετε άμεσα να λάβετε μέτρα στον ευαίσθητο αυτό τομέα της αιμοδοσίας, ν” αξιοποιήσετε τις νέες τεχνολογίες, να διασυνδέσετε όλες τις αιμοδοσίες της χώρας με τις κεντρικές μεγάλες αιμοδοσίες της Ελλάδας ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης λοιμωδών νόσων με τις μεταγγίσεις. Είναι θέμα πολιτικής ευθύνης αλλά και κοινωνικής ευθύνης.
05/06/2006