• Δημιουργία Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Οφείλω να ξεκινήσω αυτή την ομιλία μου, στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας αυτής της Περιόδου με τις ευχές μου στο συνάδελφο μου ιατρό και Υπουργό Υγείας κ. Κακλαμάνη να έχει καλή επιτυχία στο έργο του. Τα συστήματα υγείας στη χώρα μας και παντού ως εκ της φύσης τους, χρειάζονται διαρκείς παρεμβάσεις και εκσυγχρονισμούς. Του εύχομαι καλή δουλειά.

  Οι ευχές αυτές δεν πηγάζουν μόνο από τη συναδελφική αλληλεγγύη, αλλά είναι και ευχές όλων των Ελλήνων πολιτών. Και εμείς οι Βουλευτές τους πολίτες αντιπροσωπεύουμε εδώ. Άλλωστε στην ελληνική γλώσσα, που είναι κατεξοχήν νοηματική, πολίτης και πολιτική έχουν κοινή ρίζα.

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Το νομοσχέδιο αυτό αποτελείται από δύο ενότητες. Τα πρώτα 34 άρθρα του, που αφορούν τη δημιουργία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, και τα υπόλοιπα 9 που αφορούν λοιπές διατάξεις. Για τα πρώτα 34 άρθρα, συμφωνώ. Άλλωστε είναι ένα θέμα που είχε απασχολήσει και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, η οποία κακώς κατά τη γνώμη μου, δεν προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση. Έχω να κάνω μόνο δυο παρατηρήσεις.

  Το πρώτο ο τίτλος «Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας» κατά τη γνώμη μου χρήζει διαφοροποίησης. Η γενική πληθυντικού «νοσηλευτών» είναι μόνο αρσενικού γένους και στην αρχαιοελληνική και στη νεοελληνική. Θα ήταν πλέον δόκιμος ο όρος «νοσηλευτών-νοσηλευτριών» ή αλλιώς «Νοσηλευτική Ένωση Ελλάδας». Οφείλουμε αυτήν τη διευκρίνηση στα πλαίσια της ισότητας, κατά μείζονα λόγο όταν η μεγάλη πλειοψηφία των ασχολουμένων με τη νοσηλευτική είναι γυναίκες.

  Και δεύτερον, να διατυπωθεί σ” ένα άρθρο η διασφάλιση της πορείας αναβάθμισης των νοσηλευτών-νοσηλευτριών ΔΕ που αποτελούν και το 80% του προσωπικού, προκειμένου να ενταχθούν και αυτοί στην ένωση, όταν θα αποκτήσουν τα κατάλληλα προσόντα.

   

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Διανύουμε ήδη τον 4ο μήνα διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.. Μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ήταν προετοιμασμένη να κυβερνήσει, όφειλε να έχει καταθέσει ήδη σειρά νομοθετημάτων με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο. Με εξαίρεση το νόμο περί τρομοκρατίας, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Ούτε βέβαια αυτό το νομοσχέδιο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

  θα περίμενε κανείς από τον Υπουργό Υγείας, στο 1ο νομοθέτημά του να θέλει να συνδέσει το όνομά του με κάτι καινούργιο. Κάτι που θα εξασφάλιζε τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου παροχής υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας. Αντ” αυτού βλέπουμε σήμερα ένα νόμο που αφορά τη δημιουργία ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και κάποιες άλλες διατάξεις στις οποίες θα αναφερθώ.

  Ήδη δημοσιεύτηκαν στον τύπο οι παραινέσεις του Πρωθυπουργού προς τους Υπουργούς του για παραγωγή νομοθετικού έργου. Απάντηση αυτής της πίεσης ίσως να είναι αυτό το σημερινό νομοθέτημα.

  Αν όλα αυτά δεν αποδεικνύουν, έλλειψη πολιτικής προετοιμασίας, αμηχανία όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας, και απλή διαχείριση των ήδη υφισταμένων τότε τι αποδεικνύουν ;

  Λυπάμαι ότι ο κλήρος της αποκάλυψης αυτής της κυβερνητικής ένδειας έπεσε στον καθ” όλα αξιόλογο κ.Κακλαμάνη

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Οι άλλες διατάξεις που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, δεν αφορούν τίποτε άλλο παρά τη λήξη της θητείας των μονομελών οργάνων διοίκησης του ΕΣΥ και κάποιες παρεμβάσεις που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του.

  Οι νόμοι βέβαια, είναι προϊόν ανάγκης της κοινωνίας και του κράτους και αντανακλούν την ιδεολογία των νομοθετούντων. Κάτω απ” αυτό το πρίσμα εξετάζοντας αυτές τις άλλες διατάξεις εξάγεται αβίαστα το εξής πολιτικό συμπέρασμα :

  Ότι η αντίληψή σας για τη λειτουργία του κράτους είναι συγκεντρωτική και υπουργοκεντρική.

  Ταυτίζετε το ρόλο της Κυβέρνησης και του Υπουργού με το ρόλο της διοίκησης. Η έννοια αποκέντρωση για σας αν δεν είναι άγνωστη σας προκαλεί δυσανεξία.

  Το κάνατε με απόφασή σας να συγκεντρώσετε στο Υπουργείο όλες τις λήψεις των αποφάσεων που αφορούν προμήθειες, το κάνετε και τώρα στα 9 άρθρα του νομοσχεδίου.

  Μέτρησα περί τις 20 αναφορές σ” αυτά τα 9 άρθρα, ότι ο Υπουργός ορίζει, ο Υπουργός διορίζει, ο Υπουργός αποφασίζει. Αυτή είναι η έννοια της επανίδρυσης του κράτους. Η επιβολή της ενός ανδρός αρχής ανά χώρο;

  Αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε και την άλλη αρχή που ευαγγελίζεστε στα λόγια αλλά την αναιρείτε στην πράξη.

  Την αρχή της συνέχειας του κράτους. Και αναφέρομαι στις διατάξεις όπου με μια μονοκονδυλιά απολύετε όλα τα μονομελή όργανα της διοίκησης. Χωρίς μάλιστα να προβαίνετε σε αντικατάστασή τους. Λυπάμαι αλλά νομοθετείτε την αυθαιρεσία. Οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν μέρος σε προκηρύξεις, κατέθεσαν τίτλους σπουδών και ορίστηκαν στις θέσεις τους, με ορισμένη θητεία, στα πλαίσια των νόμων του κράτους. Δεν ορίστηκαν με υπουργικές αποφάσεις. Εσείς τώρα τους απολύετε. Ακριβώς γιατί ταυτίζετε το ρόλο της κυβέρνησης με το ρόλο της διοίκησης. Πρόκειται περί οπισθοδρόμησης. Επιχειρείτε μεθοδικά, να εγκαταστήσετε το γνώριμό σας κράτος της Δεξιάς.

  Και το χειρότερο, αποκεφαλίζετε το σύστημα χωρίς να είστε έτοιμοι να ορίσετε τους αντικαταστάτες. Ούτε να περιγράψετε τα κριτήρια με τα οποία θα το κάνετε. Λέτε απλά ότι θα έρθει νόμος. Ζητάτε ακόμα πίστωση χρόνου. Μέχρι πότε.

  Είστε ανέτοιμοι και αυτό φαίνεται.

  Φέρνετε πρόχειρα μέτρα και αυτό αποδεικνύεται.

  Φέρνετε νόμους με χρονική διάρκεια 6 μηνών, όπως οι ίδιοι ομολογείτε.

  Είναι αυτή κοινοβουλευτική πρακτική;

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Το άρθρο 42 αποτελεί μνημείο αυθαιρεσίας, και είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας. Επιφέρει αμφοτερόπλευρη νευροαισθητήρια κώφωση.

  Όταν προκαλεί αυτοδικαίως και αζημίως τη λήξη της θητείας όλων των μονομελών οργάνων, με την παράγραφο 1, αλλά συγχρόνως καλεί τους απολυμένους να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, μέχρις ότου αποφασίσει ο Υπουργός Υγείας, παράγραφος 2.

  Και υπάρχει και μια προσωπική αντίφαση κύριε Υπουργέ.

  Λέτε σε συνεντεύξεις σας, το είπατε και προχτές στην επιτροπή, ότι δεν κάνετε δεκτές τις παραιτήσεις των συγκεκριμένων στελεχών, που σας έχουν υποβληθεί ήδη.

  Γιατί λοιπόν νομοθετείτε την απομάκρυνσή τους; Μήπως για ν” αποκτήσετε πίστωση χρόνου, έναντι των δικών σας παιδιών που σας πιέζουν;

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Είναι προφανής η άρνησή μας, να συμφωνήσουμε με αυτές τις λοιπές διατάξεις.  Κύριοι της Ν.Δ. έχετε την πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη του ελληνικού λαού.  Σας λέω ότι την εξαντλείτε με ταχείς ρυθμούς.

  Υποχρέωση δικιά μας είναι ν” αποκαλύπτουμε την πολιτική σας, την ιδεολογία σας, μέχρις ότου συνειδητοποιηθεί από τον ελληνικό λαό η αντίφαση μεταξύ των λόγων και των έργων σας.

  Μέχρις ότου αποκαλυφθεί ότι ο θησαυρός που επαγγελθήκατε προεκλογικά είναι άνθραξ.

  29/06/2004