• Επερώτηση για ΟΠΑΠ

  Κ.Κ.

  Η επερώτηση αυτή δεν κατετέθη από αντιπολιτευτικό μένος ούτε από διάθεση φθοράς του πολιτικού αντιπάλου. Κατετέθη από την συνταγματική υποχρέωση της αντιπολίτευσης να ελέγχει την Κυβέρνηση. Γιατί το Κοινοβούλιο είναι η κορυφαία έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και αποτελεί συγχρόνως το τελευταίο ανάχωμα της Δημοκρατίας.

  Η επερώτηση κυρίως εστιάζεται στη συστηματική ολιγωρία της Κυβέρνησης να παρέμβει παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, τις ερωτήσεις, τις καταγγελίες των εργαζομένων, τα δημοσιεύματα του τύπου, τις προσφυγές στη δικαιοσύνη. Το ζήτημα είναι μείζον.

  Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι όλα όσα συμβαίνουν στον ΟΠΑΠ τελούν υπό την άμεση γνώση και καθοδήγηση του συνόλου της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και Υπουργού Πολιτισμού, προσωπικά.

  Η πιο πάνω άποψη, επιτείνεται από τη σύνθεση του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, που στην ουσία αποτελεί το alter ego της Κυβέρνησης. Σ” αυτό συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ρηγίλλης, συγγενείς και φίλοι Υπουργών, οι οποίοι ελέγχουν το μεγάλο πακέτο της κρατικής διαφήμισης και έχουν μετατρέψει ένα δημόσιο οργανισμό εισηγμένο στο χρηματιστήριο, σε κομματική υπόθεση, σε μέσο προπαγάνδισης, σε μέσο εξάρτησης του συνόλου της αθλητικής οικογένειας αλλά και του Τύπου.

  Έτσι ο υπεύθυνος επαρχιακού τύπου της Ρηγίλλης είναι και πρόεδρος της επιτροπής διαφήμισης του ΟΠΑΠ. Ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Αθλητισμού είναι και πρόεδρος της επιτροπής χορηγιών. Ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών είναι και πρόεδρος της επιτροπής αμοιβών και παροχών και πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης διαθεσίμων. Ακόμα συμμετέχει στέλεχος του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και βέβαια δε θα μπορούσε να λείπει ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ του ΟΠΑΠ και συγγενής του προέδρου του οργανισμού. Ο τελευταίος βαφτίστηκε εκπρόσωπος των εργαζομένων στην τελευταία γενική συνέλευση του οργανισμού. Και λέω βαφτίστηκε διότι ουδέποτε εκλέχτηκε από το σύνολο των εργαζομένων όπως αυτονόητα θα έπρεπε να έχει συμβεί. Και το παράδοξο είναι ότι ο συγκεκριμένος κύριος βγαίνει στην σύνταξη στο τέλος αυτού του μηνός. Έπρεπε φαίνεται να ανταμειφθεί για το καλό του έργο ως πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών σε διάφορους διαγωνισμούς που κατευθυνόμενα εδόθησαν σε ημετέρους. Αλλά επ” αυτών θ” αναφερθούν άλλοι συνάδελφοι.

  Στο σημερινό Δ.Σ. δεν υπάρχει ούτε εκπρόσωπος της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Καθόλου περίεργο βέβαια αφού η Δεξιά πάντα είχε δυσανεξία σε οποιασδήποτε μορφής κοινωνικό έλεγχο.

  Κ.Κ.

  Αποτελεί ο ΟΠΑΠ τον χώρο όπου μπορεί ν” αντιληφθεί κανείς την πολιτική της Κυβέρνησης. Τη συνέπειά της σε σχέση με τα προεκλογικά λεγόμενά της. Ο χώρος όπου αποκαλύπτει το με επιμέλεια αποκρυπτόμενο σύνδρομο της «πάλαι ποτέ ενδόξου Δεξιάς». Της επιθυμούσης και κυρίως εντελλομένης να θέτει υπό εξάρτηση τους ανθρώπους δηλαδή να τους κάνει υπόδουλους. Είτε εξαγοράζοντάς τους είτε απειλώντας τους είτε υποσχόμενη σ” αυτούς για το μέλλον, με επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις σε σωματεία, αθλητές αλλά και στα ΜΜΕ. Αυτή η πολιτική πρακτική που αφορά τη διοίκηση και τη διαχείριση του ΟΠΑΠ κατατείνει στο να υποδουλώσει θέτοντας υπό εξάρτηση την αθλητική οικογένεια αλλά και τον τύπο συνολικά, ο οποίος πάντοτε αντιμετώπιζε τον ΟΠΑΠ με ιδιαίτερη επιείκεια αφού προσδοκούσε και προσδοκά απ” αυτόν μεγάλα ποσά μέσω της διαφήμισής του.

  Κ.Κ.

  Ο ΟΠΑΠ αποτελεί μια από τις χρυσοφόρες όρνιθες του δημοσίου τομέα. Και σύμφωνα με το καταστατικό του λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και ασκεί δραστηριότητα κοινής ωφέλειας. Ο τζίρος του το 2000 ανήρχετο σε 1,5 δις € περίπου. Το 2002 σε 2 δις€. Το 2004 σε 3,177 δις€. Είναι ιλιγγιώδη τα ποσά που έχει εισπράξει το κράτος αλλά και ο αθλητισμός και ο πολιτισμός απ” αυτή τη δραστηριότητα.

  Αυτόν τον οργανισμό η Κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο, περί περαιτέρω μετοχοποίησης, αποφάσισε να εκποιήσει. Για ν” αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού εκποίησε πλουτοπαραγωγικές πηγές. Έτσι με λογαριασμούς που παραπέμπουν στο συμπαθέστατο καραγκιόζη προχώρησε στην πώληση πηγών εσόδων και πόρων για ν” αντιμετωπίσει το έλλειμμα, θεωρώντας ότι ο εθνικός πλούτος της ανήκει. Η περαιτέρω αυτή μετοχοποίηση και σειρά άλλων πράξεων που θ” αναλύσουμε επόμενοι συνάδελφοι διακυβεύει το μονοπώλιο και αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ. Αμφισβητείται ήδη ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρείας. Η δε διοίκηση κωφεύει. Δεν κάνει τίποτα για να υπερασπιστεί αυτό το μονοπώλιο. Ο δε παράνομος τζόγος, καλά κρατεί.

  ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

  Κ.Κ.

  Το βήμα της Βουλής αποτελεί το πλέον υπεύθυνο βήμα για έναν πολιτικό που υπηρετεί την λαϊκή κυριαρχία. Και είμαι στη δυσάρεστη θέση να επισημάνω πολλές αντιφάσεις του Υπουργού Αθλητισμού.

  Απ” αυτό λοιπόν το βήμα και στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει το λόγο για τον οποίο αυτή η διοίκηση κατήργησε το διαγωνισμό πληροφορικής που είχε προκηρύξει η προηγούμενη είπε ότι ήταν φωτογραφικός και οδηγούσε σε συγκεκριμένο μειοδότη, επειδή η  τεχνολογική αξιολόγηση συμμετείχε κατά 75% στο διαγωνισμό και 25% η οικονομική προσφορά. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

  Τι έχει συμβεί όμως επί των ημερών του κ. Ορφανού; Οι περισσότεροι διαγωνισμοί έγιναν με ακόμα υψηλότερη την τεχνική αξιολόγηση. Για παράδειγμα ο διαγωνισμός για την διαφημιστική κάλυψη του ΟΠΑΠ συνολικού ύψους άνω των 90 εκατ.€ έγινε με την τεχνική αξιολόγηση ν” ανέρχεται στο 80%. Και βέβαια κατοχυρώθηκε στην εκλεκτή εταιρεία της Ν.Δ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη εταιρεία σε σειρά αξιολόγησης ήταν κατά 73% φθηνότερη από την πρώτη. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Αλλά ακόμα και ο μεγάλος διαγωνισμός πληροφορικής που βρίσκεται σε εξέλιξη γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

  Έλεος! Ή η διοίκηση του ΟΠΑΠ εξαπατά τον κ. Ορφανό ή ο κ. Ορφανός εξαπατά εμάς. Πρόκειται για εξόφθαλμο ψεύδος. Και έρχομαι να επαναλάβω τη φράση του Προέδρου μας, Γ. Παπανδρέου από αυτό ακριβώς το βήμα. Ή ζητάτε συγνώμη για όσα καταλογίσατε περί διαπλοκής ή αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι είστε βαθιά βυθισμένοι σ” αυτή.

   

  • Ø Αναφέρατε ακόμα ότι επιχειρήθηκε εξάρτηση της εταιρείας από την Intracom και εσείς τι κάνατε: αυξήσατε το ποσοστό διανομής κερδών στους νικητές του παιχνιδιού ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ κατά 6%. Η συμμετοχή στο ποσοστό αυτό του ΟΠΑΠ είναι 90% και 10% για τον ανάδοχο. Αυτό σημαίνει έτσι απλά, κέρδος για τον ανάδοχο της τάξης των 100 εκατ.€ περίπου. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

  Αλλά υπήρξαν και άλλες συμβάσεις που υπογράφηκαν μόλις στις 28/7/05 μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Intracom  ύψους άλλων 15 εκατ.€ . Είναι συμβάσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του κεντρικού συστήματος  για εφεδρικό σύστημα και άλλα. Και όλ” αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για το ίδιο αντικείμενο.

  Και μιλάτε εσείς για εθνικούς προμηθευτές;

  Αλλά βέβαια το πράττετε στο Μπαϊρακτάρι μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Έτσι για να παραπλανήσετε. Τα γεγονότα όμως άλλα αποδεικνύουν. ΚΑΤΑΘΕΣΗ

   

  • Ø Λέγατε ακόμα ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός θα προκαλούσε εξάρτηση από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι όροι όμως του εξελισσόμενου διαγωνισμού αποδεικνύουν ότι η εξάρτηση του ΟΠΑΠ από τον ανάδοχο στο μέλλον είναι απόλυτη και διαρκής. ΚΑΤΑΘΕΣΗ

   

  • Ø Είπατε ακόμα, στις 14-1-05, ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός αμφισβητήθηκε δικαστικά. Να σας καταθέσω λοιπόν απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών που απορρίπτει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε κατατεθεί εναντίον του. Το κάνετε βέβαια για αντιπερισπασμό. Η αλήθεια βρίσκεται αλλού. Προσπαθείτε με αυτόν τον τρόπο να αποκρύψετε τη δικαστική αμφισβήτηση που έχει ξεκινήσει εναντίον του τρέχοντος διαγωνισμού.

  Έτσι μόλις στις 3-11-05 απ” αυτό το βήμα ο Υπουργός ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει κανένα αρνητικό σχόλιο για το διαγωνισμό. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ.

  Κύριε υπουργέ, προφανώς η διοίκηση του οργανισμού σας απέκρυψε ότι έχουν κατατεθεί προσφυγές κατά του διαγωνισμού, πολλές. Σας καταθέτω 2 απ” αυτές. Σταματήστε λοιπόν να μιλάτε για προστασία του δημοσίου συμφέροντος και κανόνες διαφάνειας. Άλλωστε υπάρχει και κάτι ακόμα στο οποίο διαψεύδεστε και μας οφείλετε μια εξήγηση. Γιατί η τελική διακήρυξη δε φέρει την υπογραφή του κυρίου Καΐση; Και αναγκαστήκατε ακόμα να ζητήσετε και άλλη γνωμοδότηση για το διαγωνισμό από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο το οποίο πληρώσατε 30χιλ.€. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Δε σας άρκεσε δηλαδή η εργασία της επιτροπής διακήρυξης η οποία κόστισε στον οργανισμό πάνω από 500χιλ.€  με το επιστημονικό κύρος του κ.Καΐση, ζητήσατε κι άλλη. Γιατί;

  • Ø Ο διαγωνισμός τον οποίο καταργήσατε ήταν ύψους 120 εκατ.€. Δικαίωμα σας βέβαια αρκεί αυτός που επαναπροκηρύξατε να ήταν πλέον συμφέρον για το ελληνικό δημόσιο. Αλλά να πω δύο λόγια για το ύψος του διαγωνισμού. Όταν σε αυτήν εδώ την αίθουσα σας κατήγγειλα ότι ο διαγωνισμός θα φτάσει τα 200 εκατ.€ μου λέγατε επί λέξη: «Λυπάμαι πολύ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. Πού τη βρήκατε ότι ο διαγωνισμός θα φτάσει τα 200 εκατ.€. Όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός έχετε το δικαίωμα να ξανακάνετε ερώτηση και να έρθετε γυμνοί πάλι εδώ.». Τώρα κύριε υπουργέ που ο διαγωνισμός θα ανέλθει στα 250 εκατ.€ τι έχετε να πείτε; Ποιος είναι γυμνός σήμερα; Εμείς ή εσείς; Σας καταθέτω το σχέδιο του διαγωνισμού που δώσατε στο διαδίκτυο για διαβούλευση. Ή τον αμφισβητείτε και αυτόν;

   

  • Ø Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο υψηλότερος διαγωνισμός συστημάτων πληροφορικής σήμερα στην Ευρώπη. Και είναι καταπληκτικό ότι δεν υπάρχει επιστημονική αξιολόγηση του υπάρχοντος εξοπλισμού του ΟΠΑΠ. Ούτε επιστημονική μελέτη σκοπιμότητας. Ούτε επιστημονική απόφαση βάσει της οποίας κρίνεται αναγκαίος. Προς τι λοιπόν αυτή η σπατάλη; Το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο καίριο αν ληφθεί υπόψη η επέκταση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot που προανέφερα και ακόμα το εξής στοιχείο. Ο προηγούμενος διαγωνισμός περιελάμβανε την προμήθεια 12.000 τερματικών μηχανημάτων προς 3.500 με 4.000 € τη μονάδα. Σας καταθέτω τη μελέτη του καθηγητή Μπλέρη. Ο τωρινός διαγωνισμός περιλαμβάνει την προμήθεια 9.000 μηχανημάτων ίδιων τεχνικών προδιαγραφών προς 7.000 έως 10.000 € τη μονάδα. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. Τι έχετε να πείτε γι” αυτά;

   

  • Ø Και φτάνουμε στο ποιος θα κρίνει αυτόν το διαγωνισμό; Το Δ.Σ. σε 2 συνεδριάσεις του στις 25-10-05 κα 1-11-05 έτσι τελείως αυθαίρετα με εισήγηση του προέδρου και κατά πλειοψηφία αποφάσισε και ενέκρινε τη συγκρότηση της επιτροπής. Οι αμοιβές της; 85χιλ € ο πρόεδρος, 70χιλ € τα μέλή και 35χιλ € οι υπηρεσιακοί παράγοντες. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ.

  Δεν έχω τίποτα με την επιστημονική οντότητα των συγκεκριμένων.  Θεωρώ όμως απαράδεκτο αδιαφανές και αναξιόπιστο να ορίζονται με αυθαίρετα κριτήρια άνθρωποι που καλούνται να κρίνουν έναν τόσο μεγάλου ύψους διαγωνισμό. Υπάρχει και κάτι ακόμα αξιοπερίεργο. Το βιογραφικό των συγκεκριμένων καθηγητών εστάλη με φαξ στον ΟΠΑΠ από το γραφείο του γενικού γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας κ. Τσουκαλά. Γιατί άραγε; Και βέβαια και σ” αυτή την επιτροπή συμμετέχει για να βαθμολογήσει μαζί με τους ειδικούς καθηγητές ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και συγγενής του προέδρου του ΟΠΑΠ που μας απασχόλησε και παραπάνω. Τα επιστημονικά του προσόντα φτάνουν μέχρι την αποφοίτησή του από το 6τάξιο Γυμνάσιο. Νομίζω πως η λέξη αιδώς είναι λίγη.

   

  • Ø Η όλη διαδικασία εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του στη Βουλή 14-10-2005 δήλωνε ότι καταργήθηκε ο περίφημος μαθηματικός τύπος και εφαρμόζεται νέο διαφανές πλαίσιο για τις μελέτες και τις αναθέσεις δημοσίων έργων. Όλοι οι διαγωνισμοί στον ΟΠΑΠ γίνονται με μαθηματικούς τύπους, οι οποίοι διαγωνισμοί δεν είναι απλά φωτογραφικοί αλλά θα έλεγα βιντεοσκοπιμένοι. Και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις εκθέσεις της διεθνούς διαφάνειας για τους δημόσιους διαγωνισμούς. Σας καταθέτω δημοσίευμα της διεθνούς διαφάνειας – ΕΛΛΑΣ που κάνει ειδική αναφορά στον ΟΠΑΠ.
  • Ø Υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο θα καταθέσουμε ειδική επερώτηση. Πρόκειται για τη θυγατρική του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ Υπηρεσιών. Έχει συναφθεί μεταξύ τους από 15-1-2005 σύμβαση, κατά την οποία το 1% των εισπράξεων του ΚΙΝΟ μεταβιβάζεται στη θυγατρική ΟΠΑΠ Υπηρεσιών. Το ποσό αυτό ανέρχεται κατ” έτος περίπου σε 15 εκατ.€. Έσοδο που αποστερείται από τους πράκτορες του ΟΠΑΠ. Η συγκεκριμένη σύμβαση έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση και αβεβαιότητα επαγγελματική και βιοποριστική σε όλους τους πράκτορες του οργανισμού. Με το πρόσχημα της αναβάθμισης των πρακτορείων αφαιρούνται από τους πράκτορες σημαντικοί πόροι και γίνονται ευθείς παρεμβάσεις στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Η ίδια η ένωση πρακτόρων ΠΡΟΠΟ Αττικής με οργισμένη ανακοίνωσή τους αναρωτιόνται: «είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να επαγγέλλεται τη διαφάνεια και την ίση μεταχείριση και οι διοικούντες στην ΟΠΑΠ να στήνουν μηχανισμούς αδιαφάνειας και άνισης μεταχείρισης;». ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. Και βέβαια μέχρι σήμερα οι σύμβουλοι της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών αμείβονται πλουσιοπάροχα χωρίς μάλιστα την έγκριση από τη μητρική εταιρεία. Δεν έχουν να επιδείξουν κανένα έργο, αντιθέτως, κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα σε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων του Υπουργού Αθλητισμού.

   

  • Ø Σχεδιάζεται η έκδοση πιστωτικής κάρτας για χρήση από συναλλασσόμενους παίκτες και πράκτορες. Δηλαδή τζόγος με πίστωση. Πρόκειται για ενέργεια που θα δημιουργήσει μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στους Έλληνες και θα τους βυθίσει ακόμα περισσότερο στα χρέη. Παρά την αντίδρασή μας με περισσή κοινωνική αναλγησία η διοίκηση του ΟΠΑΠ συνεχίζει το σχεδιασμό της. Φτάνει πια! Πάψτε να διευκολύνετε και να προωθείται το τζόγο στη χώρα μας. Δεν είναι αυτά τα πρότυπα που οφείλουμε να προτυποποιήσουμε στη νέα γενιά.

  Κ.Κ.

  Το προσωπείο έπεσε. Τα ψεύδη, οι ανακολουθίες, οι αντιφάσεις αποκαλύπτονται. Η καλύπτρα των καλών προθέσεων ή του συγχωρητέου σφάλματος των τεχνοκρατών με το οποίο επιχειρείτε να παραπλανήσετε τη Βουλή και το λαό έπεσε. Αποκαλύφθηκε πού οδηγούν οι σκόπιμες πράξεις σας. Αποτιμούμε τις πράξεις σας και αποκαλύπτουμε τον υποκείμενο πολιτικό σκοπό σας. Διότι όπως λέει και ο σπουδαίος νομικός και φιλόσοφος ΧΑΝΣ ΒΕΛΤΖΕΛ σε μετάφραση μάλιστα της σημερινής μάλιστα προέδρου της Βουλής κας Μπενάκη, «δεν υπάρχουν σκόπιμες πράξεις καθ” εαυτές ή απολύτως» αλλά μόνο πράξεις «εν συσχετισμό προς τα υπό της βουλήσεως προσδιορισμένα αποτελέσματα». Σε αυτή τη βούληση της κυβερνώσης παράταξης, σε αυτά τα σκοπούμενα αποτελέσματα έχουμε αντιπαλότητα και πρόθεση, σα δημοκρατική παράταξη, να συγκρουστούμε ανελέητα.. άλλωστε ο ειδικός σας κύριος Παλαιοκρασάς, ιστορικό στέλεχος της παράταξής σας, απλά να θυμίσω όταν εκείνος ήταν Υπουργός Συντονισμού ο κύριος Σιούφας ήταν μόλις Πρόεδρος του ΕΟΜΕΧ, είπε πολλά γι” αυτούς που θέλουν να καταπιέζουν και να διαπλέκονται με το αζημίωτο.

  05/12/2005