• «Η Κεντροαριστερά δεν είναι σωσίβιο», Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 01-03-2019

   

  Η προσπάθεια του Τσίπρα να προσεταιριστεί την Κεντροαριστερά θέτει καίρια ζητήματα για την ανασύνθεσή της, αλλά και για τη δυνατότητα αυτοτελούς παρουσίας της.

   

  Αναμφίβολα, υπάρχουν προβλήματα. Η συγκάλυψή τους αντιστρατεύεται τις προσπάθειες ο κατακερματισμένος χώρος των προοδευτικών δυνάμεων να ξεπεράσει την κρίση. Το κυριότερο, επιτρέπει στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει το σχέδιο λεηλασίας του.

   

  Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Τα πλήγματα που υπέστη καθιστούν αδιαπραγμάτευτη μια στρατηγική για τη διασφάλιση της αυτονομίας της. Με αυταρέσκειες και κοντόφθαλμες αντιλήψεις δεν θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Ούτε δημιουργούμε τις προϋποθέσεις αναζωογόνησής της.

   

  Χρειάζεται βούληση, χωρίς αμφισημίες και αμφιταλαντεύσεις. Απαιτείται διακριτή οριοθέτηση έναντι των μεθοδεύσεων του πρωθυπουργού. Επιβάλλεται να αρθρώσουμε αυθύπαρκτο πολιτικό και προγραμματικό λόγο. Οι αυτονόητες αυτές ανάγκες είναι εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσουμε.

   

  Με συγκεκριμένη στρατηγική και ισχυρό στίγμα, με την απεξάρτησή από τις  συνταγές του παρελθόντος μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας. Να διευρύνουμε τα όρια της απήχησής μας. Να υπερβούμε τη σύγχυση. Να μην αφήσουμε περιθώρια στον Τσίπρα να αυτοσυστήνεται ως εκφραστής μιας νέας Κεντροαριστεράς.

   

  Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν υποτιμώ την κρίση και την απαξίωση που γνώρισε το ΠΑΣΟΚ. Καταλαβαίνω πως το νέο πολιτικό περιβάλλον όπως διαμορφώθηκε, δυσχεραίνει την επιλογή μας για ανάκαμψη. Οι τεκτονικές αλλαγές των τελευταίων εννέα χρόνων στην Ελλάδα δημιούργησαν ασφυκτικό κλίμα για τις προοδευτικές ιδέες και πολιτικές. Ο λαϊκισμός διάβρωσε το σύνολο σχεδόν του κομματικού συστήματος. Βρίσκει αποδοχή σε ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα. Έτσι εξηγείται και η όποια ανθεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.  Υπό  άλλες περιστάσεις θα βρισκόταν στα τάρταρα.

   

  Μολονότι οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι μνημείο ανικανότητας, ανεπάρκειας και καθεστωτισμού, εντούτοις ο Τσίπρας δεν αντιμετωπίζεται ως φυσικός και ηθικός αυτουργός του τέλματος και της παρακμής. Αντιθέτως, από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ -πρώην και νυν- απολαμβάνει αποδοχής. Το γεγονός αυτό δεν εκθέτει μόνο τους ερωτοτροπούντες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστρατεύεται τη μεγάλη προσφορά της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο. Οι γεφυροποιοί δεν πρόκειται να αποτρέψουν το κοινωνικό και εκλογικό ναυάγιο του Τσίπρα.

   

  Προφανώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται πως οι λογαριασμοί μας με το κυβερνών κόμμα είναι ανοιχτοί. Είναι βαθιά πολιτικοί και ιδεολογικοί. Δεν εδράζονται σε προσωπικές σκοπιμότητες ή αντιπάθειες. Οφείλονται στην ανυπέρβλητη αντίθεσή μας με τον επικίνδυνο λαϊκισμό που ενσαρκώνει ο πρωθυπουργός. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κίνημα Αλλαγής, δεν έχουν τίποτα κοινό μαζί του. Οι πολιτικές μας δεν εφάπτονται.  Οι αρχές, οι αξίες μας βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τις ενέργειές του. Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι σωσίβιο του Τσίπρα.

   

  Το Κίνημα Αλλαγής ένα μήνυμα οφείλει να εκπέμψει: Ο πολιτικός, ιδεολογικός και κομματικός εσμός που εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα είναι αντίπαλός μας. Η επιβίωση των κεντροαριστερών δυνάμεων είναι συνυφασμένη με τον αγώνα τόσο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εναντίον της Δεξιάς. Η ελληνική Κεντροαριστερά διαχρονικά αποκτούσε υπόσταση, ρόλο και λόγο όταν κρατούσε ανοιχτά τα μέτωπα της αντιπαράθεσης με τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό.