• Ζητήματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Φροντίδας

  Κύριε Υπουργέ,

  Μια επερώτηση για ζητήματα πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας είναι μια πάρα πολύ υπεύθυνη όσο και αντιπολιτευτική πράξη. Ακριβώς διότι τα ζητήματα αυτά αφορούν ομάδες πληθυσμού που έχουν την ανάγκη της προστασίας από το κράτος. Ακριβώς διότι από την πολιτική που ασκείται σε αυτόν τον τομέα μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ιδεολογία της Κυβέρνησης.

  Και κύριε Υπουργέ,

  Δεν αναφέρομαι προσωπικά σ” εσάς που σας γνωρίζω από παλιά. Γνωρίζω τις προθέσεις ή τις ανησυχίες σας. Αναφέρομαι στη συνολική πολιτική που ασκείται και στα συμπεράσματα που εξάγονται απ” αυτή. Διότι στην πολιτική τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ή να το πω αλλιώς ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις όποιες σας προθέσεις, αυτό που εντέλει εισπράττουν τα άτομα που έχουν ανάγκη από την πρόνοια και την αλληλεγγύη είναι η σταδιακή εγκατάλειψη, η αναλγησία, το γνωστό πρόσωπο της πάλαι ποτέ ενδόξου Δεξιάς. Της Δεξιάς που για να πάρει την πλειοψηφία προσποιήθηκε, έταξε αλλά δυστυχώς πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις θυμήθηκε τον ταξικό της προσανατολισμό.

  Είστε δέσμιος κύριε Υπουργέ, τριών φαινομένων που διακρίνουν συνολικά την Κυβέρνηση. Το 1ο είναι η συνολική οικονομική πολιτική του κυρίου Αλογοσκούφη. Αυτή η πολιτική της απογραφής που έβαλε φρένο στη δρομολόγηση του κοινωνικού κράτους που είχε αρχίσει να δομείται στη χώρα μας. Της πολιτικής που αφαιρούσε κονδύλια από τους πολλούς, από αυτούς που είχαν ανάγκη για να τ” αποδώσουν στους έχοντες και κατέχοντες. Μια συγκριτική ματιά στον προϋπολογισμό για την πρόνοια το 2004 και 2005 επιβεβαιώνει του λόγου μου το αληθές. 720 εκατομ. για το 2004, 695 εκατομ. για το 2005. Και μιλάμε για τους δικούς σας προϋπολογισμούς. Ποιος θα πληρώσει αυτή τη μείωση; Τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

  Το 2ο είναι η έλλειψη προγραμματισμού για την κοινωνική αλληλεγγύη. Η Δεξιά ποτέ δεν είχε τέτοιες ευαισθησίες. Πάντα αντιλαμβανόταν την κοινωνική πρόνοια ως μορφή φιλανθρωπίας που ασκείτο είτε από την εκκλησία είτε παλαιότερα από τη βασιλική πρόνοια και όχι σαν υποχρέωση του κράτους για άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Όχι  ως την μοναδική οδό προκειμένου να επιτευχθεί μια ισχυρότερη και δικαιότερη κοινωνία. Όπως την αντιλαμβάνεται και όπως την άσκησε η δημοκρατική παράταξη την οποία πολιτικά εξέφραζε και εκφράζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Με λίγα λόγια εφαρμόζετε ετεροχρονισμένα βέβαια την αντίληψη της Θάτσερ ότι κοινωνία είναι κάτι το ανύπαρκτο.

  Και το 3ο, παντού και πάντα επιδιώκετε να εξαγοράσετε συνειδήσεις, να προωθήσετε ημετέρους, να βολέψετε τα γαλάζια στελέχη σας. Και μέσω αυτών ν” αναπαράξετε την εξουσία σας. Και σ” αυτό το θέμα, για να μην επανέρχομαι, οι αποζημιώσεις των διοικητών των μονάδων κοινωνικής φροντίδας επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανήρχοντο σε 400.000 €. Επί των ημερών σας ανέρχονται σε πάνω από 2,2 εκατομ. €. Και μη διανοηθείτε ν” αμφισβητήσετε τα νούμερα αυτά. Όποτε θέλετε να σας καταθέσω τα στοιχεία. Κατά τ” άλλα υφίσταται δημοσιονομικό πρόβλημα που δε σας επιτρέπει να προβείτε σε περαιτέρω παροχές. Κατά τ” άλλα ο κύριος Αλογοσκούφης επαίρεται για την επιτυχία της οικονομικής του πολιτικής . Για να επιβεβαιωθεί ακόμα μια φορά ο Γέρος της Δημοκρατίας ότι ευημερούν η αριθμοί αλλά δυστυχούν οι πολίτες.

  Κύριε Υπουργέ,

  Η μορφή του κράτους πρόνοιας που γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας είναι προϊόν μιας σκληρής προσπάθειας που ξεκίνησε το 1981. Από τότε δημιουργήθηκαν δομές και θεσμοί κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας όπως τα ΚΑΠΗ,  οι παιδικοί σταθμοί, η θέσπιση του κοινωνικού τουρισμού, αλλά και ο ΟΓΑ με την υγειονομική και ασφαλιστική κάλυψη, το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι επιδοτήσεις σε κοινωνικούς φορείς και τόσα άλλα. Και κάτι πολύ σημαντικό για πρώτη φορά τα άτομα δε ειδικές ανάγκες αντιμετωπίστηκαν ως ισότιμοι πολίτες, προωθήθηκε το αναπηρικό κίνημα και τα άτομα με αναπηρία βρέθηκαν στο προσκήνιο από τον Καιάδα που τα είχατε τοποθετήσει εσείς.

  Για όλ” αυτά δεν περιέχει ίχνος έπαρσης η διαπίστωση ότι το κοινωνικό κράτος είναι δημιούργημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των κυβερνήσεών του.

  Το κοινωνικό κράτος που σήμερα υποχωρεί, που αναιρείται, που χειμάζεται.

  Κυρίες και κύριοι,

  Στον 3ο χρόνο της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. παρακολουθούμε τη σταδιακή αποδιοργάνωση του Εθνικού συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας ενώ θα “πρεπε σε μια δημοκρατική χώρα, οι Κυβερνήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη να προσθέτουν υφάδια κοινωνικής προστασίας. Παρακολουθούμε αρρυθμίες, καθυστερήσεις και εντέλει αναιρέσεις στις δράσεις κοινωνικής προστασίας που είχαν δρομολογηθεί. Όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Υπάρχει απόλυτη αναίρεση όχι μόνον των προεκλογικών σας υποσχέσεων αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων του απελθόντα Υπουργού Υγείας της Κυβέρνησής σας. Θ” αποτελούσε παράδειγμα πολιτικής ασυνέπειας, η σύγκριση των δεσμεύσεών σας και της πραγματικότητας που βιώνουμε σήμερα. Μιλήσατε για απογραφή της ακίνητης περιουσίας των παλαιών ΕΟΠ, ΠΙΚΠΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΙΒΣΑ. Δεν έχετε κάνει τίποτα.

  Δεσμευθήκατε ότι θα ολοκληρώσετε τον προνοιακό χάρτη της χώρας. Και εδώ το απόλυτο τίποτα. Για τη νομοθετική κατοχύρωση και την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ούτε λόγος. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αποδιοργανωθεί, φυτοζωεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Όμως μόλις προχθές, ανακοινώσατε την πρόσληψη 4000 αγροφυλάκων και μάλιστα με ειδικό μισθολόγιο που συμφώνησαν το Υπουργός Οικονομίας και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

  Κύριοι Συνάδελφοι,

  Τη στιγμή που οργανισμοί και κέντρα που παρέχουν υπηρεσίας κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

  Τη στιγμή που κοινωνικές δομές τα ΚΕΚΥΚΑΜΕ, ΚΗΦΗ – ΚΑΦΚΑ που δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης στα άτομα με αναπηρία δεν έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.

  Τη στιγμή που γενικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

  Τη στιγμή που η έλλειψη ιατρικού και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού απειλούν με κλείσιμο μονάδες μεσογειακής αναιμίας,  μονάδες τεχνητού νεφρού, διαβητολογικά ιατρεία, ακόμα και μονάδες εντατικής νοσηλείας

  Και όλ” αυτά όπως μας λέει η Κυβέρνηση λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος και των διεθνών οικονομικών συγκυριών την ίδια στιγμή ανακοινώνεται η πρόσληψη 4000 αγροφυλάκων

  Ε, λοιπόν φτάνει πια !

  Δεν πρόκειται  για αναγκαστική πολιτική. Πρόκειται για πολιτική επιλογή. Σας ενδιαφέρουν οι αγροφύλακες για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους και όχι η κάλυψη των αναγκών για την υγεία και την πρόνοια. Δηλαδή η αναπαραγωγή της εξουσίας σας όπως την αντιλαμβάνεστε και όχι οι πραγματικές ανάγκες του λαού. Επιτέλους αιδώς !

  Αλήθεια αυτά τα τρία χρόνια, τι έχετε να επιδείξετε; Μια πολιτική μετονομασιών. Οι προεκλογικές μεγαλοστομίες κατέρρευσαν. Παρά τις φιλότιμες προσωπικές σας προσπάθειες κύριε Υπουργέ δεν έχει προστεθεί καμία γραμμή στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας. Αντιθέτως βρίσκονται στον αέρα πετυχημένα προγράμματα όπως αυτό της ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και τα ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. Μετέωρες μένουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων. Και μακάρι η σημερινή επερώτηση, να σας ευαισθητοποιήσει να σχεδιάσετε για το μέλλον. Γιατί κύριε Υπουργέ, ο τομέας της κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας αποτελεί τον πλέον υποχρηματοδοτούμενο τομέα κυβερνητικής πολιτικής στα πλαίσια του στρατηγικού πλαισίου αναφοράς 2007 2013. Και αυτό δεν είναι απλή εκτίμηση, είναι ασφαλής διαπίστωση. Και αποδεικνύει ότι είναι άλλες οι επιλογές του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησής σας. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι διακηρύξεις της Ν.Δ. και προσωπικά του Πρωθυπουργού ήταν διακηρύξεις κενές περιεχομένου.

  Ν” αναφερθώ και σε κάποια συγκεκριμένα και αναμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας.

  Επί των ημερών σας, παιδοπόλεις ανά την Ελλάδα έκλεισαν. Η Αγία Ελένη στα Γιάννενα, Η Αγία Σοφία στο Βόλο, η παιδόπολη Αγ.Βαρβάρα στη Ν.Σμύρνη, την οποία είχατε επισκεφθεί προσωπικά μαζί με τον Πρωθυπουργό και είχατε τάξει λαγούς με πετραχήλια. Σήμερα στο χώρο των 8 στρεμμάτων με το νεοκλασικό ωφέλιμης επιφάνειας 3.000 τ.μ. εξυπηρετούνται μόλις 15 παιδιά.

  Η διαχειριστική τακτοποίηση του πρώην ΠΙΚΠΑ δεν έχει γίνει ακόμα. Να σας θυμίσω ότι σε ερώτησή μας εσείς προσωπικά δεσμευθήκατε ότι το έργο αυτό θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2005. Όμως ακόμα και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί καν οι μισθοί σε ωρομίσθιες καθαρίστριες, τα οικογενειακά επιδόματα, ακόμα και τα ένσημα του ΙΚΑ.

  Ν” αναφερθώ λίγο στην οικοτεχνία του ΙΚΠΑ, η οποία φθίνει. Οι σχολές ταπητουργίας υπολειτουργούν και κλείνει η μία πίσω από την άλλη. Προφανώς η δραστηριότητα αυτή αφήνεται στην τύχη της μέχρι να εγκαταλειφθεί τελείως. Όμως δεν αξιοποιήσατε καν τα αποθέματα. Τα οποία είναι της τάξης των 4,5 εκατομ €. Ολ” αυτά έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της κακοδιοίκησης τότε τι είναι;

  Σε ερώτηση που σας έκανα για το κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ στην οδό Τσόχα, απαντήσατε, ότι τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμο. Και βέβαια τίποτα απ” όλ” αυτά δεν έγινε και ακόμα ετοιμάζεται.

  Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής αλληλεγγύης τελεί υπό διάλυση. Δε λειτουργούν οι ξενώνες Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Δραπετσώνας, καθώς και τα κέντρα κοινωνικής στήριξης Αγ.Σώστη και Ιλίου. Το Κέντρο Κοινωνικής στήριξης Ν.Ιωνίας έκλεισε πρόσφατα. Ο ξενώνας Ρέντη υπολειτουργεί και ήδη έκλεισε ο ξενώνας Ιλίου. Όσα κτήρια δεν στεγάζουν υπηρεσίες έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου και των λεηλασιών. Ακολουθούν και αυτά την τύχη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το ίδιο συμβαίνει και στο ίδρυμα ΘΕΟΜΗΤΩΡ στη Μυτιλήνη όπως επίσης και στο Θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων Δυτικής Αττικής.

  Και έτσι να σας καταθέσω στοιχεία για προϋπολογισμό έργου ύψους 180.000 € που προκειμένου να είναι σύννομο κατατμήθηκε σε 4 πρόχειρους διαγωνισμούς, οι οποίοι δόθηκαν στον ίδιο προμηθευτή. Δεν μιλάμε δηλαδή για απλή κακοδιοίκηση αλλά για διαπιστωμένες παράνομες πράξεις. Και υπάρχει σχετική επιστολή του αδελφού του ήρωα της Δημοκρατίας κ.Μουστακλή ο οποίος ταλαιπωρήθηκε σ” αυτό το ίδρυμα. Αναρωτιέμαι για τη σκοπιμότητα της επερώτησης. Ενώ θα “πρεπε να προσδοκώ επανόρθωση στην ουσία αποκάλυψη της αναλγησίας πράττω.

  Τι να πω κύριε Υπουργέ για το Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ; Όπου το τελικό αποτέλεσμα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αναμονής για την τέλεση υιοθεσιών; Για τις απεργίες του προσωπικού προκειμένου να προσληφθεί απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία; Αλλά είπαμε προτεραιότητα έχουν οι αγροφύλακες.

  Δεν έχω άλλο χρόνο θα ακολουθήσουν οι συνάδελφοι. Το τελικό όμως συμπέρασμα είναι ότι έχετε πλήρως εγκαταλείψει την πρόνοια και κοινωνική φροντίδα στην χώρα μας. Ότι καταστήσατε κουρελόχαρτα τις προεκλογικές σας υποσχέσεις. Ότι το κεντρώο προσωπείο σας και τα ψεύτικα λόγια περί κοινωνικής ευαισθησίας έχουν καταρρεύσει. Απλά επιβεβαιώσατε κάτι που έχω ξαναπεί απ” αυτό το βήμα. Ότι οι έννοιες του κέντρου και της κοινωνικής πολιτικής αφενός και οι Κυβερνήσεις με Πρωθυπουργό Καραμανλή είναι διαχρονικά αλληλοαποκλειόμενες.

   

  27/07/2006