• Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Κερατσίνι

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

    ΕΡΩΤΗΣΗ – ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

     

    Προς : τους κ. Υπουργούς      Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης

    Οικονομίας και Οικονομικών

    Εμπορικής Ναυτιλίας

     

    Θέμα: Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Κερατσίνι

     

    Αγανάκτηση αλλά και θυμηδία έχει προκαλέσει στους πολίτες του Δήμου Κερατσινίου, ο εμπαιγμός τον οποίο υφίστανται από την Κυβέρνηση, διαρκώς και κατ” εξακολούθηση, όσον αφορά την υλοποίηση του πάγιου αιτήματός τους για την κατασκευή Κέντρου Υγείας στην περιοχή. Το αίτημα αυτό των κατοίκων αλλά και όλων των δημοτικών αρχών του Δήμου Κερατσινίου χρονολογείται από μακρύ χρόνο.

    Η εξέλιξη του ζητήματος έχει ως ακολούθως:

    Mε την υπ” αριθμ. 184/29-7-2003 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ, παραχωρήθηκε στο Δήμο Κερατσινίου οικόπεδο, στη συμβολή των Λεωφόρων Δημοκρατίας και Γρηγ. Λαμπράκη και της οδού Ναυάρχου Μπήτυ (υπάρχει σχετικό τοπογραφικό), συνολικής επιφάνειας 5.000 τ.μ. για την κατασκευή Κέντρου Υγείας. Στη συνέχεια, υπεγράφη η κατασκευή του έργου από τον τότε Υφυπουργό Υγείας  κ. Νασιώκα. Το έργο θα χρηματοδοτείτο από το Γ” ΚΠΣ, η δε μελέτη είχε καταρτιστεί από την αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου και είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

    Η εκτέλεση του έργου πάγωσε με την ανάληψη της Κυβέρνησης από τη Ν.Δ.

    Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2007, ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, σε δημόσια ομιλία του στο Κερατσίνι, δεσμεύτηκε να «ξαναϋπογράψει» το έργο. Λίγο δε πριν τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, σε προεκλογική του επίσκεψη στο Κερατσίνι, εξήγγειλε δημόσια και υποσχέθηκε την κατασκευή του έργου.

    Το δράμα αλλά και η κωμωδία συγχρόνως, ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2008, όπου «εν χορδές και οργάνοις», παρουσία πλήθους κόσμου και ΜΜΕ,  ο κ. Αβραμόπουλος υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Κερατσίνι.  ΄Οπως χαρακτηριστικά  αναφέρει στην   υπ” αριθ. 19637/19.5.08 επιστολή του  ο Δήμαρχος Κερατσινίου προς τον ΟΛΠ «ακόμα και ο τελευταίος δημότης είναι ενήμερος για το έργο και την θέση που θα κατασκευαστεί».

    Όμως, η πολύπαθη αυτή υπόθεση δεν έμελλε να έχει αίσιο τέλος. Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, με δύο απαντητικά έγγραφα προς τον Δήμαρχο Κερατσινίου (ΑΠ9891/27-3-08 και ΑΠ16637/26-5-08) αναιρεί την από 29-7-2003 απόφασή του και αρνείται να παραχωρήσει το συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο.

    Όλα τα πιο πάνω έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών αλλά και του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι βιώνουν την κατάφορη κοροϊδία που επιτελείται σε βάρος τους από την Κυβέρνηση. Αποδεικνύονται  ψευδείς οι  υποσχέσεις του Πρωθυπουργού. Αναιρείται  επί της ουσίας η  υπογραφή του Υπουργού Υγείας.  Αναδεικνύονται τραγικές αντιθέσεις στους κόλπους της Κυβέρνησης. Εν τέλει εκτίθεται   ανεπανόρθωτα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

     

    Εξαγγέλλεται και υπογράφεται η κατασκευή Κέντρου Υγείας κυριολεκτικά στον αέρα, αφού δεν υπάρχει το οικόπεδο επί του οποίου θα κατασκευαστεί το έργο.

    Οι δε αποφάσεις της διοίκησης του ΟΛΠ, με την άρνησή της να παραχωρήσει το χώρο, αναιρώντας πρότερη απόφασή της, αναδεικνύονται ισχυρότερες από την υπογραφή του Υπουργού Υγείας και την υπόσχεση του Πρωθυπουργού.

    Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

     

    • 1. Τι μέτρα θα λάβει ο Υπουργός Υγείας προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση που ο ίδιος υπέγραψε;
    • 2. Όπως αναφέρεται στο Δελτίου τύπου του Υπουργείου Υγείας στις 28/2/08 « ο κ. Αβραμόπουλος θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου». Γνώριζε ο Υπουργός Υγείας όταν υπέγραφε την προγραμματική σύμβαση ότι δεν υπήρχε οικόπεδο επί του οποίου θα οικοδομηθεί το Κέντρο Υγείας;
    • 3. Είναι δυνατόν ο ΟΛΠ ν” αναιρεί προειλημμένη απόφασή του, απαξιώνοντας τους πολίτες του Κερατσινίου και τις Δημοτικές Αρχές οι οποίες έχουν εκπονήσει όλες τις προβλεπόμενες μελέτες και έχουν πάρει όλες τις εγκρίσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία για την κατασκευή του έργου στο συγκεκριμένο χώρο;
    • 4. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα ενάντια στην διοίκηση του ΟΛΠ η οποία με απόφασή της αναιρεί τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και την υπογραφή του Υπουργού Υγείας;
    • 5. Εν τέλει είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να κατασκευαστεί Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Κερατσίνι; Πότε; Που ακριβώς;

    Να κατατεθεί η προγραμματική σύμβαση του υπέγραψε ο κύριος Αβραμόπουλος στις 28-2-2008 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Κερατσίνι.

    10-6-2008

    Ο ερωτών Βουλευτής

    Δημήτρης Λιντζέρης